15 reselektioner från den yngsta personen som har besökt alla länder i världen

Language Specific Image

Jag hade aldrig för avsikt att slå ett världsrekord, det bara eskalerade. Även om jag hade varit på de vanliga sommarsemestrarna med familjen tidigare, fick jag verkligen reseblodet i mig vid 18 års ålder, när jag gav mig ut på en backpackingresa med vänner genom Sydostasien. Från den stunden blev resor min besatthet, och vid 24 års ålder blev jag den yngsta ensamresenären att besöka alla 196 nationer.
Men innan du drar förhastade slutsatser, jag är inte ett av de där “rika barnen på Instagram” – jag kommer från en vanlig medelklassfamilj. Även om jag hade turen att få en och annan billig flygresa tack vare min pappas jobb som pilot, betalade jag allt annat genom tillfälliga jobb och ninjabudgetering.
Så vilka råd skulle jag ge andra unga solo-backpackers som är på väg att ge sig ut på sitt första äventyr? Jag har försökt sammanfatta min visdom i 15 reselärdomar nedan, men mitt viktigaste råd är, med Hunter S. Thompsons ord: Köp biljetten, ta resan! ✈️?

Reselektion 1: Det kommer att bli mycket väntan

travel lessons young solo travel James Asquith
Framför allt när du reser genom olika länder kommer du att behöva ägna stora delar av din tid åt att vänta. Du kommer förmodligen inte att ha någon internetuppkoppling, så du måste hitta några gammaldags sätt att underhålla dig själv. Ta med något bra att läsa. Ladda ner några podcasts före resan eller på vandrarhemmet. Börja prata med en främling. Skriv en bok. Lär dig ett nytt språk. Det är ett utmärkt tillfälle att slippa distraktionerna från sociala medier och uppnå något som du alltid har velat.

Reselektion nr 2: Bli inte självbelåten

travel lessons young solo travel James Asquith
Tro inte att du är oantastlig bara för att du klarade dig oskadd från din första backpackingresa, eller ens från din femte. Jag blev inte rånad förrän jag hade besökt över 100 länder, och om jag ska vara ärlig hade jag förmodligen sänkt garden. Du kommer inte att kunna njuta av dina resor om du ständigt är på helspänn, men med lite sunt förnuft kommer du långt.

Reselektion 3: Teknik är ensamresenärens bästa vän

travel lessons young solo travel James Asquith
Tekniken har helt förändrat vårt sätt att resa. Visst finns det något romantiskt över att skicka vykort och använda riktiga papperskartor, men du kommer att vara tacksam för den bekvämlighet och säkerhet som en smartphone kan ge dig. Ladda alltid upp Google Maps på din telefon antingen före resan eller på vandrarhemmet så att du kan använda den offline.
Försök att hålla antalet tekniska prylar du har med dig på ett minimum. Ta bara med din bärbara dator om du behöver den i jobbet – den är tung och ännu en viktig sak som kan försvinna.

Reselektion nr 4: Ha alltidpengar för nödsituationer

travel lessons young solo travel James Asquith
Nödfonder är viktiga även på “säkra” destinationer – det spelar ingen roll om det är en bunt kontanter i en strumpa eller ett oanvänt kreditkort. Och det här är inte den typen av nödsituation där du behöver ytterligare en omgång jaegerbomber. Det fanns tillfällen då jag befann mig i länder där internationella kreditkort inte accepterades och jag var nere på min allra sista dollar. Ha en reserv för absoluta nödsituationer och var sträng mot dig själv. Ring också din bank före dina resor så att de inte spärrar ditt kort vid den mest obekväma tidpunkten på någon avlägsen destination.

Reselektion #5: Gör din research

travel lessons young solo travel James Asquith
Även erfarna resenärer bör undersöka varje destination i förväg. Det finns inget värre än att komma till en helt främmande plats och inte ha en aning om vad man ska göra eller vart man ska gå, men det fanns tillfällen då jag gjorde det misstaget. Du kommer att få fantastiska rekommendationer från människor du träffar på dina resor, men du behöver fortfarande en grundläggande kunskap om destinationen för att inte känna att du missar något. Även om du bara undersöker de viktigaste sevärdheterna och lite av jargongen kommer det att hjälpa dig att hitta rätt och hitta de mer ovanliga sakerna när du väl är där.

Reselektion #6: Ge dig själv friheten att säga ja

travel lessons young solo travel James Asquith
Ha ett öppet sinne och säg ja till spännande äventyr. Det fanns tillfällen då jag följde guideboken för noga när jag först började resa, och jag är säker på att jag missade några häftiga upplevelser på det sättet. Resor handlar om att omfamna det oväntade, och hur mycket man än försöker kan man inte kontrollera allt. Det är bra att ha lite planer och struktur, men du bör alltid vara öppen för att ändra saker om du känner för det.

Reselektion #7: Säkerhetskopiera dina resebilder

travel lessons young solo travel James Asquith
Inte det mest originella rådet någonsin, men du skulle bli förvånad över hur många som inte gör det och sedan förlorar ALLT. Mina resebilder var de mest värdefulla souvenirerna jag tog med mig från mina äventyr och gjorde det möjligt för mig att återknyta kontakten med den platsen och tiden. Jag blev bara bestulen på min kamera en gång under mina resor, men förlorade ändå några värdefulla minnen. Det enklaste är att skapa en Dropbox och få in rutinen att säkerhetskopiera regelbundet.

Reselektion #8: Ta god tid på dig innan du gör bedömningar

travel lessons young solo travel James Asquith
Efter en lång flygresa när du kommer ut från ankomsthallen ska du inte bara hoppa in i den första bilen mitt i natten som erbjuder det billigaste priset. Det handlar om din säkerhet. Ta en stund, sätt dig i rökrutan, ta en drink, vad som helst, men du måste ta ett djupt andetag och bestämma vem du ska lita på. Slappna av och ta god tid på dig. Oftast hittar du de goda människorna i den här världen, men lite tålamod och ett genomtänkt beslut skadar inte.

Reselektion #9: Skaffa ett lokalt SIM-kort eller ett rese-SIM-kort

travel lessons young solo travel James Asquith
När jag kom tillbaka från mina resor drabbades jag av några ganska höga telefonräkningar, som lätt kunde ha undvikits med lite sunt förnuft. Om du stannar i ett land i mer än några dagar och räknar med att använda telefonen kan du spara mycket pengar genom att skaffa ett lokalt SIM-kort. Du kan också överväga att skaffa ett internationellt eller globalt SIM-kort. Och du bör överväga att ta med din gamla telefon om den fortfarande fungerar, och beroende på vart du reser, särskilt om säkerheten är ett bekymmer.
Vissa operatörer gör det nu möjligt för dig att ta med dig ditt befintliga månadsabonnemang till vissa länder, så kolla med dem innan du åker, särskilt om du har ett fast abonnemang och måste betala månadsavgiften i alla fall. Men om du bestämmer dig för att ta med dig någon form av avtalstelefon, sätt ALLTID ett tak på dina utgifter – det är så enkelt att göra och kommer att rädda dig från de skrämmande räkningarna.

Reselektion #10: Ta hand om dig själv när du når dina gränser

travel lessons young solo travel James Asquith
Backpackerkretsar är en smältdegel av människor som passerar genom vandrarhem, och oftare än inte kommer du att ha dagar eller till och med veckor i rad där du kommer att vara ute och festa. Men när du börjar känna dig trött, utmattad eller sjuk, ta en dag eller två ledigt. Det är inget att skämmas för, men om du kämpar på varje gång kan det hända att du missar en eller två veckor av ditt äventyr när din kropp helt enkelt ger upp.

Reselektion #11: Boka vissa saker i förväg för att få lite struktur

travel lessons young solo travel James Asquith
Om du har en grov idé om vad du vill se under några veckor eller månader, och inte har all tid i världen, kan du boka din biljett från destinationen så snart du anländer. Jag gjorde detta särskilt under bussresan runt Sydamerika, och platser som jag blev förälskad i och lätt kunde ha stannat i veckor gav jag mig själv tid; en vecka i Buenos Aires till exempel. På vandrarhem brukar folk fråga var man kommer ifrån och vart man ska ta vägen härnäst, så jag upptäckte att folk faktiskt gillade att jag var så bestämd med vart jag skulle ta vägen och ofta reste med mig. Det viktigaste av allt var att jag, trots att det var svårt att lämna vissa destinationer, lyckades se allt som jag helst ville se i samband med min forskning.

Reselektion nr 12: Kontrollera klimatet

travel lessons young solo travel James Asquith
Även om det är ett mycket vanligt råd bör du alltid kontrollera klimatet när du reser. Jag gjorde detta misstag i Sydamerika, där den höga höjden inte kompletterar enstaka mycket varma dagar och iskalla nätter i vissa områden. Du kanske måste packa för många olika klimat på en och samma resa, men ta inga genvägar. Du kommer inte att njuta av att vara i -10 grader Celsius med bara en jumper som jag befann mig i.

Reselektion #13: För en resedagbok eller fotodagbok

travel lessons young solo travel James Asquith
Det finns många historier som jag bara vagt minns från början av mina resor, och jag önskar att jag hade en detaljerad dagbok som jag kunde titta tillbaka på för att minnas även de minsta av saker som nu är svaga minnen.

Reselektion #14: Var beredd på att känna dig tom när du återvänder hem

travel lessons young solo travel James Asquith
Du kommer att känna dig väldigt tom varje gång du återvänder hem. Det kommer att kännas skönt att ha det bekvämt hemma och träffa vänner och familj, men du kommer att känna dig väldigt avtrubbad när du är ensam. Du kommer att vara van vid att ständigt ha människor omkring dig, och till och med att sova i ditt eget rum kan vara en otroligt ensam känsla. Dessa känslor kommer att lägga sig och du kommer snabbt att få klåda i fötterna igen, men väldigt få av oss har turen att kunna resa hela livet. Uppskatta den tid du har hemma med de människor du bryr dig om och använd den för att planera ditt nästa äventyr!

Reselektion #15: Var tacksam

travel lessons young solo travel James Asquith
När det blir tufft ska du alltid komma ihåg att du har en otrolig tur som reser och är fri att göra vad du vill när du vaknar i morgon. Det finns många människor där hemma som skulle vara avundsjuka och byta med dig i ett hjärtslag. Vi är alla så lyckligt lottade som kan resa.
Har du en fråga till James? Lämna en kommentar nedan så ska vi se till att du får svar på dem!???

travel lessons James Asquith book breaking bordersOm författaren

År 2013 blev James Asquith den yngsta personen i historien att resa till alla 196 nationer i världen. Om du vill veta mer om hur han gjorde det och vilka äventyr han upplevde på vägen kan du läsa hans bok Breaking Borders.

Vad ska jag läsa härnäst?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen