Derfor skal du helt sikkert tage et sabbatår eller et sabbatår

Language Specific Image


Jeg besluttede mig for at tage et sabbatår tilbage i oktober 2014, da jeg var 29 år. Det var noget, jeg ville gøre, inden jeg fyldte 30, og jeg er sikker på, at du allerede kan gætte, at det var den mest fantastiske oplevelse i mit liv indtil videre!
Lad mig sætte scenen lidt. På det tidspunkt havde jeg et rigtig godt job, som jeg var glad for. Jeg var bange for, at det måske ville skade mine professionelle muligheder at tage al den tid fri, men det berigede faktisk mit CV. Jeg kan huske, da jeg skulle fortælle HR om min beslutning (jeg var dødsens bange). Men i stedet for at tro, at jeg var skør, fortalte min HR-repræsentant mig, hvor modig jeg var, hvor fantastisk det ville blive, og at jeg nemt ville kunne få et nyt job, når jeg kom tilbage. Jeg fik mange forskellige reaktioner fra folk, men faktisk var de fleste af dem positive.
Jeg havde ikke nogen partner eller børn (i modsætning til nogle af mine venner, som allerede var gift og havde et barn mere på vej), så jeg havde ikke nogen, der bandt mig til at blive i Lima. Jeg havde sparet nok penge op til at kunne backpacke i et år. Da jeg begyndte at tænke på, hvad det egentlig ville koste mig, indså jeg, at jeg i Østeuropa eller Asien ville bruge mindre, end jeg i øjeblikket bruger i min egen hjemby! Tag den, folk der synes, at det er for dyrt at rejse!) I Sydøstasien brugte jeg omkring 1.000 USD om måneden på transport, indkvartering og mad.
At rejse var min passion! Jeg havde allerede rejst i omkring 20 lande indtil da, på ferie, i forbindelse med arbejde osv. Men jeg ville desperat have mere. Hvorfor nøjes med mindre?! Så jeg besluttede mig for at tage et år fri. Og ved du, hvad jeg opdagede? Der er såååå mange mennesker, der gør præcis det samme! Der var endda rejsende, der gjorde det i en langt yngre alder.

Ligesom de fleste andre steder, er man vokset op i Lima i Peru med en fast idé om, hvordan livet skal være. Skolen slutter, når man er 17 år, og så er det uni og karrierefokuseret arbejde, der gælder. Oven i alt det er der et stort pres for at blive gift, få børn og holde styr på sit sociale liv. Forpligtelser til højre og venstre.
Jeg besluttede, at jeg ikke ville lade noget komme i vejen for mig, og jeg tog til Cameron Highlands i Malaysia i maj 2015, hvor jeg mødte en gruppe utrolige tyskere, newzealændere og australiere, der alle var på samme slags rejse. De fleste var i begyndelsen af tyverne, og mens de kørte i bus sammen, forklarede de, at det i deres lande var helt normalt at tage et år fri lige efter skolen og tage ud at rejse. De følte ikke noget pres for at skynde sig og arbejde på deres erhverv. Nogle af dem havde haft to jobs på én gang i løbet af sommeren for at spare penge sammen til deres rejser.

Jeg dagdrømte lidt, når jeg tænkte på mig selv i den alder, og kunne kun tænke, at hvis jeg bare var begyndt at forberede mig lidt tidligere! Men i stedet var jeg fokuseret på arbejde i stedet for at investere i en rejse. I deres alder var jeg også dybt involveret i et langvarigt forhold, så måske delvist på grund af samfundets pres involverede mine planer for fremtiden potentielt ægteskab og børn, køb af lejlighed sammen osv. Tænk, at jeg skulle rejse rundt i verden som 29-årig…? Det ville jeg aldrig have forestillet mig!
Det var fascinerende at tale med de fyre. De var så unge, men så modne, og det fik mig helt sikkert til at indse, at så mange mennesker ikke tager sig tid til at stoppe op og få mest muligt ud af I DAG. Alle har altid så travlt med at bekymre sig om skole, opsparing og fremtidsplanlægning osv. Hvad med NUET?!
Da jeg lærte disse fantastiske rejsende at kende, spurgte jeg dem, hvorfor de ikke bekymrede sig om deres karriere hele tiden. Var de ikke bange for at finde arbejde? De spurgte mig til gengæld, hvorfor det var SÅ vigtigt i mit land at arbejde på de ting med det samme. Misforstå mig ikke, det var slet ikke dovne fyre. De udnyttede bare et par måneder, før deres næste fase i livet begyndte. Jo mere jeg prøvede at retfærdiggøre, hvorfor folk har så travlt med at komme i gang med deres karriere, jo mere kunne jeg ikke. Det gav ikke så meget mening for mig længere.
Jeg forlod et job for at rejse, og nu har jeg et andet, som jeg elsker, og i mellemtiden har jeg oplevet mere end 30 lande! Jeg blev ikke stemplet som en slags hippie af fremtidige arbejdsgivere. Faktisk kunne jeg i hvert interview tale om, hvordan mine rejser hjalp mig med at udvikle færdigheder og kvaliteter, som måske aldrig ville have vokset sig stærkere ved at blive på stedet. Desuden blev mit engelsk meget bedre, da det ofte er det nemmeste og mest universelle sprog blandt rejsende.


Hvis du er ung, hvorfor så ikke tage en pause, før du skynder dig af sted til universitetet? Hvorfor ikke tage et lille pusterum? Eller hvorfor ikke tage lidt tid mellem uni og fuldtidsarbejde til at rejse? Jeg sværger, at du ikke vil gå glip af noget vigtigt. Jeg lover, at alt i din by vil være mere eller mindre det samme, når du vender tilbage. Desuden vil du se, at du oplever utroligt meget på kort tid, som ikke vil ændre sig ret meget derhjemme.
Måske kan du fokusere på at spare op nu! At arbejde på en restaurant, arbejde freelance og bare generelt gøre noget for at vænne sig til at spare penge i et par måneder vil hjælpe så meget. Nogle mennesker tager også fra land til land og arbejder på hostels (hvis du har penge nok til at komme fra et sted til et andet), så det er en anden måde at strække din rejse ud på. Hvis du bare et øjeblik føler, at der måske er mere at kunne lide end bare at betale regninger, hvorfor så ikke følge dine drømme?)
Som så mange mennesker over hele verden forsøger at gøre, så prøv at nyde NU’et. Jeg siger selvfølgelig ikke, at det ikke er vigtigt at studere og have en karriere. Jeg siger bare, at livet er for kort til ikke at blande det lidt og opleve nogle livsændrende eventyr.
AnaLucia er peruaner, 30 år gammel, og i slutningen af 2014 besluttede hun sig for at forlade sin komfortzone og opfylde sin drøm om at rejse jorden rundt. Hun har allerede været i næsten 50 lande, men da rejselysten er umættelig, drømmer hun nu om snart at udforske Mellemøsten og Afrika.
Se flere af hendes historier på ViajarParaVivir.com og på Facebook, Twitter og Instagram.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top