Det tidligere Jugoslavien er måske verdens bedst bevarede backpacking-hemmelighed

Language Specific Image

Når det handler om billige backpackerrejser, tænker mange rejsende straks på Østasien og de forholdsvis lave leveomkostninger i lande som Thailand, Vietnam og Cambodja. Men man behøver ikke at rejse til den anden side af jorden for at finde et sted at bo til 5 pund om natten og øl til 50 pence, for masser af Europa kan udforskes på budget, og man sparer også flybilletten for at komme dertil! Det tidligere Jugoslavien er en af de regioner på det europæiske fastland, hvor rejsende kan nyde eventyr til en god pris, hvis de ved, hvor de skal lede, så her er en oversigt over nogle af de seværdigheder og scener, man kan opleve på Balkan på et budget.

Jugoslavien og Balkan

Blandt disse tidligere republikker i det engang forenede Jugoslavien er Kroatien og Slovenien nok de mest kendte for at have taget vestlig turisme til sig og har etableret sig som populære europæiske feriehotspots. Med sin fantastiske Adriaterhavskyst og over 2.000 frodige, solbeskinnede øer er Kroatien uden tvivl det mest genkendelige “turistland” af disse lande. Slovenien har på den anden side skabt sig en niche som et stort set uspoleret paradis for udendørsaktiviteter som skiløb og vandreture. Selv hvis man ser bort fra disse mere kendte feriedestinationer, er der en hel verden af billige eskapader, der bare venter på at blive nydt i Bosnien, Makedonien og Serbien.

Bosnien og Hercegovina


Det overvejende muslimske land i centrum af det tidligere Jugoslavien har en rig og mangfoldig historie, som er tydelig i dets smeltedigel af kulturelle stilarter. Katolske og ortodokse kirker ligger side om side med historiske synagoger og minuetter i gamle moskeer.
Mens arrene fra krigen i Bosnien i 1990’erne stadig er tydelige i landets kosmopolitiske hovedstad, er Sarajevo i dag så meget mere end en kulisse for blodsudgydelser og er et besøg værd på enhver tur i regionen. Med fantastisk arkitektur og en vidunderlig cafékultur i parisisk stil er byens virkelige juvel den gamle bydel Baščaršija med sine trafikfrie stengader og basar i osmannisk stil med små venlige handlende. Det er helt sikkert stedet at tage hen, hvis du har lyst til at afprøve dine byttefærdigheder – tænk ikke engang på at betale den annoncerede pris for noget som helst!
Du kan få et godt måltid mad på en lokal café for under 5 pund, og en øl bør ikke koste meget mere end et pund, så det er bestemt ikke dyrt at underholde sig i denne dejlige lille del af verden. Vær dog opmærksom på religiøse og kulturelle nuancer, da nogle steder ikke serverer alkohol, så det er altid værd at tjekke, før man bestiller en Sarajevsko Pivo (Bosniens mest populære øl).
Du skal også være opmærksom på, at når bosniere taler om kaffe, mener de i de fleste tilfælde kaffe i den stil, vi ville betragte som tyrkisk kaffe. Men lad være med at kalde det det! Bosnierne er meget stolte af deres rige arv inden for kaffebrygning, og intet besøg i landet ville være komplet uden en kop tyk, fyldig og aromatisk traditionelt brygget Bosanska kafa. Selv på de finere caféer skal man ikke regne med at betale mere end et pund for privilegiet, så sørg for at opsøge en.

Hvor kan man bo

Hvis du er kommet til Sarajevo for at få en smagsprøve på byens vigtige politiske historie, så skal du ikke lede længere end til Franz Ferdinand Hostel, der har et genialt tema og tilbyder blandede sovesale og private værelser lige i centrum, i gåafstand fra den gamle bydel og den berømte Sacred Heart Cathedral. Alternativt kan du prøve Hostel City Centre, der, som navnet antyder, har en fremragende beliggenhed lige midt i begivenhedernes centrum og giver uovertruffen værdi for pengene.

Serbien


Serbien var engang Jugoslaviens bankende hjerte, men nu er det et relativt fattigt og uelsket land sammenlignet med nogle af dets naboer. Det er helt lukket inde i landet og har ikke Kroatiens eller Montenegros mange kilometers uspolerede kystlinje, der tiltrækker turister, og det kan være lidt skræmmende for dem, der ikke er vant til det kyrilliske alfabet (som russerne bruger).
Serbiens udprægede mangel på popularitet blandt turister og rejsende er i mange henseender dets vigtigste salgsargument, når det gælder den sparsommelige besøgende, og der er få europæiske hovedstæder, der kan matche Beograd, når det gælder værdi for pengene.
Det betyder ikke, at den historiske jugoslaviske hovedstad ikke har masser at byde på ud over at være en billig destination for den vestlige rejsende, og den kan prale af en rig kultur, et livligt natteliv og nogle virkelig smukke landskaber. Det er også en meget sikker by, hvor gadekriminalitet er utrolig sjælden.
Besøgende i Beograd bør være opmærksomme på, at den lokale lovgivning forbyder fotografering af visse offentlige bygninger. Det betragtes også som respektløst at tage billeder af de forfaldne rester af bygninger, der blev bombet under NATO’s luftangreb – som f.eks. det tidligere jugoslaviske forsvarsministerium.
Øverst på enhver rejsendes liste bør stå den enorme fæstning på bakketoppen, som dominerer bymidtens skyline. Der er meget at udforske her, uanset om du vil genopfriske den serbiske historie eller bare vil have et godt sted at nyde en kold øl med udsigt over Donau og Sava nedenfor. Og nu vi taler om øl, så er det svært at finde et sted, hvor man skal betale mere end et pund (ca. 150 serbiske denarer) for en lokal fadøl eller øl på flaske.
Det er svært at definere noget sted i centrum af Beograd som det egentlige centrum. Man kan ofte finde sig selv på vej gennem en hyggelig gågade med cool caféer og trendy barer, som pludselig får en brat ende. Disse mange lommer af kultur, larm og natteliv er dog altid værd at udforske, og hvis du er ivrig efter at feste til den lyse morgen, er der ingen mangel på larmende nattesteder, især langs flodens bredder.
De lokales foretrukne musik er en mærkelig genre, der kaldes turbo-folk, men hvis det ikke er noget for dig, så er der plads til de fleste andre smagsløg et eller andet sted i denne store, vidtstrakte metropol. Prøv den trendy Bar Central i centrum for eksklusive cocktails i kølige omgivelser, eller hvis du er ude efter noget lidt mere undergrundsagtigt, er den vidunderligt navngivne Idiot en livlig indie-kælderbar med en fantastisk stemning.

Hvor kan man bo?

Det non-profit Green Studio Hostel & Lounge drives udelukkende af frivillige og ligger tæt på den centrale bus- og togstation og giver besøgende et ægte indblik i den serbiske livsstil. Sengene er til at betale, og Rakija (den allestedsnærværende lokale druebrændevin) flyder frit.

Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien


Dette fascinerende land med søer og bjerge har meget at tilbyde den billige backpacker såvel som enhver besøgende, der er ivrig efter at opdage et mindre kendt hjørne af kontinentet.
En del af byen, hvor man kan undslippe de tårnhøje brutalistiske blokke fra 60’erne og 70’erne, er den maleriske og hyggelige basar i den gamle bydel, som har mere end et strejf af Istanbul over sig, om end i en betydeligt mindre skala. Du finder labyrintiske smalle snoede gader fyldt med håndværkere, kebabhuse og kaffebarer, hvor der serveres tyrkisk kaffe (som i Bosnien). Dette er også den bedste del af byen, hvor man kan nyde en forfriskende Skopsko (Makedoniens yndlingsøl), og ligesom i Serbien og Bosnien er det svært at finde et sted, hvor øllet koster over et pund.
Det er også utroligt billigt at spise ude. Du kan få et mættende måltid med grillet kød og traditionel Schopska-salat, og de sene nattetimer finder du muligheder for i Skopje og Beograd. Vær opmærksom på, at lokal lovgivning forbyder salg af alkohol fra butikker efter kl. 19, så hvis du har planer om at feste, inden du går ud, skal du sørge for at købe ind i god tid. Alternativt kan du bare drikke på lokale barer i stedet – det er jo ikke så dyrt!
Prøv Old Town Brewery til en hyggelig sommerdrink med et stort udvalg af øl til rimelige priser fra mikrobryggeriet på stedet, eller gå ind i den gamle bydel og få byens bedste kebab på Gostilnica.

Hvor kan man bo

På trods af Skopjes nichepræg som rejsedestination er der mange gode lokale hostels, såsom Art-Hostel Riverside, der tilbyder blandede sovesale og private værelser meget tæt på byens centrum i et farverigt og hjemligt miljø. Eller hvorfor ikke prøve det finurlige Lounge Hostel, som tilbyder værelser med balkon med udsigt over byens centrale park.
Gæsteindlæg af Ed Phelan
Tak til Wikipedia Commons, samt fish tsoi, Predrag_Bubalo, Andrzej Wójtowicz for de flotte Flickr-billeder!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top