Discover Down Under: din guide til rygsækrejser i Australien

Language Specific Image

Australien – backpackerens drømmedestination. Med forbløffende barske landskaber, enestående udendørsaktiviteter, bizart dyreliv og en nation af de mest jordnære værter, du nogensinde vil møde, er det let at se hvorfor. Men vent lige lidt. Før du begynder at købe korkhatte og øve dig på dit bedste “G’day mate”, skal du huske på, at Australien også er enormt og til tider meget fjernt. Selvom ingen ønsker at overplanlægge deres rejse til landet uden bekymringer, er vores backpacking-guide til Australien fyldt med nyttige tips, rejseplaner og anbefalinger fra rejsende, der har backpacket rundt i Australien for at gøre din rejse down-under så afslappet som muligt.

Indhold

  1. Det bedste tidspunkt at besøge Australien på
  2. Har jeg brug for et visum til Australien?
  3. Rejser rundt i Australien
  4. Hvor kan man bo i Australien?
  5. Rejseomkostninger i Australien
  6. De bedste steder at besøge i Australien
  7. Australsk mad
  8. Australsk kultur og skikke
  9. Er Australien farligt?
  10. Rejseråd til Australien

Det bedste tidspunkt at besøge Australien

Anbefalet af Emily Kammerlohr

Det bedste tidspunkt at besøge Australien på afhænger helt af, hvad du kan lide. Hvis du besøger Australien om vinteren, kan du nyde mildere temperaturer i “Outbacken” (det centrale Australien) og hvalsafari på østkysten. Hvis du kommer i løbet af den australske sommer, kan du opleve en typisk Bondi-jul og den fantastiske nytårsfest i Sydneys havn. Det er helt op til dig.

Besøg Australien om foråret/sommeren

I Australien er foråret fra september til november, og sommeren er fra december til februar. Hvis du gerne vil have lidt sol, er den australske sommer den PERFEKTE flugt fra de iskolde temperaturer på den nordlige halvkugle. Hvorfor ikke bruge vinterferien på at arbejde på din solbrændthed i stedet for at flokkes om pejsen?

Sommeren i Australien er som ingen andre steder. Solen synes at skinne for evigt, og morskaben stopper aldrig. Temperaturerne i Sydney ligger omkring 25°-30° Celsius, hvilket gør det til det perfekte tidspunkt at sole sig i Bondi eller fange et par bølger i Manly. På den modsatte kyst er vejret i Perth lige så fantastisk – med næsten uendeligt mange solskinsdage og temperaturer i den høje ende af 20’erne.

Australsk strandkultur er så stor en del af den nationale identitet, så hvis du gerne vil surfe med de lokale i Byron Bay, finde Nemo på Great Barrier Reef eller opdage koalaer på sandstierne på Magnetic Island, er foråret og sommeren det perfekte tidspunkt for dig at besøge det store land ‘Down Under’.

Backpacking Australia @exploreshaw summer in Australia ice cream

Besøg Australien om efteråret/vinteren

I Australien er efteråret fra marts til maj, og vinteren er fra juni til august. Så hvis du kommer fra den nordlige halvkugle, ligger den australske vinter i din sommerferie – på et tidspunkt, hvor det australske klima er relativt mildt. Australien er så stort et land med så meget at se, at du har brug for mindst en måned til seks uger for at se alt det, du gerne vil, hvis ikke længere. Men du behøver ikke at tage et sabbatår for at gøre det. Selv hvis du stadig går på universitetet, gør temperaturen i Australien om vinteren det til den perfekte “sommerferie”-destination.

Mange tror, at det australske klima er for koldt i efterårs- og vintermånederne, men medmindre du befinder dig syd for Sydney, er det slet ikke koldt. Faktisk kan man med gennemsnitstemperaturer midt i 20’erne om vinteren i det nordlige Queensland sejle til Whitsundays, campere på Fraser Island og udforske Great Barrier Reef – alt sammen med kun en let jakke på.

Om vinteren ligger temperaturen i Sydney i midten af tyverne, men det er ikke ualmindeligt, at solskinsdagene når ned i 20’erne. Perths vejr er ofte meget ens, men om natten kan temperaturen nå ned på et enkelt ciffer, så det er bedst at medbringe en varm pyjamas.

Selvom du måske tilbringer en nat eller to med at ryste, hvis du kører ad Great Ocean Road nær Melbourne om vinteren, vil du være taknemmelig for pausen fra den brændende australske sol, når du tager turen til Uluru.

Backpacking Australia @exploreshaw winter in Australia - teepee

Backpacker-visum til Australien

Anbefalet af Eline Schreurs

Hvis du vil besøge Australien, skal du ansøge om et specifikt visum. Heldigvis er der også en visumtype til hver type rejsende, og for de fleste backpackere er de følgende tre visumtyper populære.

Det mest populære visum til Australien fra Storbritannien og Europa (plus mange andre dele af verden) er Working Holiday-visumet. Dette australske backpackervisum giver dig mulighed for at blive og arbejde i Australien i et år. Hvis du vil ansøge, skal du opfylde nogle indrejsekrav: Du skal være mellem 18 og 30 år gammel, have penge nok selv (omkring 5.000 AUD/ 3.000), må ikke have en kriminel fortid og være ved godt helbred (hvis du har rejst i mere end 3 måneder i et område med “høj/middel sundhedsrisiko”, skal du vurderes af et hospital). Du må kun få dette visum én gang i dit liv med én undtagelse: Hvis du har udført 88 dages landbrugsarbejde på dit første visum, kan du ansøge om endnu et. Nogle andre typer arbejde er også tilladt for et andetårsvisum, men landbrugsarbejde er det nemmeste.

Hvis du ikke planlægger at blive så længe, eller hvis du ikke ønsker at arbejde, mens du backpacker i Australien, kan du også søge om et turistvisum. Med dette visum kan du blive i op til tre måneder, men der er nogle begrænsninger i forhold til eventuelle kriminelle domme i dit eget land. Generelt er kravene til dette visum mindre strenge.

Du kan også ansøge om et turistvisum til længere ophold. Dette visum giver dig mulighed for at rejse rundt i Australien i op til et år, men du må ikke arbejde i denne periode. Du skal også bevise, at du har penge nok til at rejse rundt i Australien uden at skulle arbejde, da de ikke ønsker, at folk arbejder ulovligt på dette visum.

Der er også mulighed for et studentervisum eller et jobspecifikt visum, men de er sværere at få og kræver en masse ekstra papirarbejde. Jeg synes, det nemmeste er Working Holiday-visummet, da det giver dig så meget tid og mulighed for at arbejde, hvis du løber tør for penge, hvilket er sandsynligt i Australien.

Backpacking Australia @exploreshaw koala in the road

Rejser rundt i Australien

Anbefalet af Eline Schreurs

Der er mange måder at komme rundt på i Australien: Du kan køre i bil, tage bus og tog eller endda flyve fra et sted til et andet. Når du vælger transportmiddel, må du ikke glemme, at Australien er enormt.

1. Kørsel i Australien

Kørsel i Australien er fantastisk – du har al den frihed, du ønsker. Du kan tage fra et sted til et andet uden at skulle tænke på noget andet. Det er nemt at køre i Australien med et britisk kørekort, da dit kørekort også er gyldigt – og de kører også i venstre side af vejen. Hvis du ikke kommer fra et land, hvor de kører i venstre side, vil det tage lidt længere tid at vænne sig til det. Men efter et stykke tid får man styr på det – man skal bare være forsigtig i rundkørslerne (som kan være vanskelige).

Når du beslutter dig for at tage på et klassisk australsk road trip, er det vigtigste at huske: tag dig god tid. At køre fra Sydney til Melbourne ser ikke så langt ud på kortet, men det tager omkring 10 timer på den mest direkte rute. Jeg anbefaler dog, at du tager dig god tid og vælger den naturskønne rute langs kysten, da den er lidt længere, men så smuk.

Du bør også undgå at køre om natten; om dagen kan du i det mindste se det indfødte dyreliv (som kænguruer og koalaer) krydse vejen, men om natten er det meget sværere at reagere i tide. Ikke nok med at du ikke ønsker at dræbe et af disse søde dyr, du ønsker heller ikke at risikere dit eget liv – kænguruer er særligt store og kan forårsage alvorlige skader på din bil. Når du kører rundt i Australien, vil du allerede se mange indfødte dyr ligge døde i vejkanten, så kør venligst forsigtigt.

Backpacking Australia @exploreshaw driving in Australia

2. Campervan og biludlejning

Der er mange muligheder for at køre rundt i Australien: Du kan leje en bil og køre mellem hostels, eller du kan tage et telt og campere på de mange campingpladser. Men jeg synes, at den mest afslappede måde at køre rundt i Australien på er at købe eller leje en campervan, som man også kan sove i. Der er forskellige firmaer, der udlejer vans, som Travellers Autobarn eller Wicked Campers.

Hvis du skal backpacke i Australien i lang tid, kan det være en bedre idé at købe en varevogn af andre backpackere. På alle hostels vil du se annoncer fra backpackere, der sælger deres varevogne eller biler, men før du indgår en aftale med nogen, skal du sørge for, at bilen bliver tjekket af en uafhængig mekaniker. De fleste af disse varevogne er ret gamle, og du har ikke lyst til at bryde sammen midt i Outback. Glem heller ikke at købe en bilforsikring – de fleste banker tilbyder nogle fremragende tilbud til backpackere. Commonwealth Bank, for eksempel, hjalp mig virkelig med alle mine spørgsmål om dette.

Lej en bil med Hostelworld

Backpacking Australia @exploreshaw van hire

3. Offentlig transport i australske byer

Hvis du besøger en af de større byer som Sydney, Melbourne og Brisbane, er det ikke behageligt at køre i bil. Der er alt for meget trafik, og du vil ofte sidde fast i en trafikprop. Den bedste måde at komme rundt på i en storby er med offentlig transport. De har alle busser, tog og sporvognslinjer inde i byen og en masse forskellige toglinjer, der kan tage dig uden for byen. Den offentlige transport i australske byer er fantastisk: Den kommer næsten altid til tiden, der er afgang hvert 5. minut, og den er ikke alt for dyr. Hver stat bruger deres eget kort til offentlig transport. Til offentlig transport i Melbourne skal du købe et Myki-kort og fylde det op, og så kan du bruge det på alle de forskellige typer offentlig transport. I Sydneys offentlige transport hedder den forudbetalte løsning Opal-kortet. Du kan bruge dette kort til alt i Sydney, såsom færger, sporvogne, busser osv. Om søndagen behøver du kun at betale et bestemt beløb (f.eks. 5 AUD) for offentlig transport, og når du når denne grænse, kan du bruge offentlig transport gratis resten af dagen. Det er især interessant, hvis du vil på en dagstur til Blue Mountains eller Manly for eksempel. Du kan fylde så mange penge på disse kort, som du vil – men begå ikke den fejl at sætte for mange på, for du kan ikke få dem tilbage.

4. Backpacker-busser i Australien

Den mest populære måde at rejse rundt i Australien på er at tage “backpacker”-bussen fra et sted til et andet. Du kan vælge mellem to busselskaber: Premier og Greyhound. Den mest markante forskel mellem de to er prisen; Premier er billigere end Greyhound, men de har færre muligheder end Greyhound – og på Greyhound har du også Wi-Fi og telefonopladningspunkter. Begge selskaber stopper dog præcis de samme steder, så det er blot et spørgsmål om tilgængelighed og pris.

Begge disse selskaber tilbyder fleksible kort, hvilket betyder, at du kan købe et kort til hele østkysten (fra Melbourne til Cairns) og “hoppe på, hoppe af”, når du vil. I højsæsonen bør du reservere din plads på bussen i god tid, ellers risikerer du slet ikke at have et sæde. Når det er lavsæson, skal du stadig reservere din plads, men du kan ofte vente til sidste øjeblik.

Du kan også købe forskellige pass, f.eks. fra Sydney til Cairns eller Brisbane. Så det afhænger virkelig af, hvor du er, hvor du vil hen, og hvor meget tid du har. De fleste backpackere starter i Sydney og ender i Cairns (med de samme stop indimellem som Fraser Island og Whitsundays), men der er meget mere at se, så gør din research, før du køber et pass. Måske indser du endda, at det er en bedre løsning for dig at købe en bil. Men hvis du ikke vil have besværet med en bil og forsikring, så er backpackerbussen den bedste måde at se Australien på.

5. Billige flyselskaber og tog i Australien

Hvis du har travlt med at komme mellem destinationer, er det nok bedre at flyve eller tage toget. Der er f.eks. et sovetog fra Sydney til Brisbane, som kører den 14 timer lange tur over natten. Men vær advaret, den billigste billet er til et sæde, ikke en seng, og det er en ret ubehagelig måde at sove på. Australske tog er dog af meget høj standard, især XPT-togene mellem delstaterne, der kører fra Sydney.

Hvis du ikke kan lide tanken om en lang biltur (f.eks. de 19 timer fra Brisbane til Cairns), så er fly nok den bedste løsning. Australien har flere lavprisflyselskaber, såsom Jetstar, Tigerair og Virgin Australia. Hvis du booker længe nok i forvejen, kan du ofte få en god pris. Alternativt, hvis du ved, hvilke indenrigsflyvninger du skal bruge, før du booker de internationale, hvorfor så ikke tage dem på samme billet? Qantas har et Walkabout Pass, som betyder, at du kan flyve med dem overalt i Australien til en brøkdel af prisen.

Backpacking Australia @exploreshaw flying in Australia

Hvor kan man bo i Australien?

Australien er et fantastisk backpacking-knudepunkt og har derfor naturligvis en overflod af fantastiske hostels. Tjek de bedste hostels i Australien her.

Sammenlign alle hostels i Australien

Australien rejseomkostninger

Anbefalet af Emily Kammerlohr

Australien er dyrt – men det er stadig muligt at backpacke Australien på et budget. Du behøver ikke at ofre sikkerhed eller komfort i landet ‘Down Under’ for at få et storslået eventyr. Det er typisk for backpackere i Australien at sammenligne budgetter og frustrationer over de høje leveomkostninger i dette oceaniske paradis, men hvis du er forsigtig, er det muligt at forlade Australien med penge tilovers.

1. Valuta i Australien

Valutaen i Australien er den australske dollar. Den betegnes med dollartegnet “$” på samme måde som den amerikanske og canadiske dollar. Valutakurserne kan variere fra dag til dag, men i august 2018 var de gennemsnitlige omregninger som følger:

Amerikansk dollar vs. australsk dollar:

$1.37 / $1

Euro vs. australsk dollar:

€1.56 / $1

Britisk pund sterling vs. australsk dollar:

£1.74 / $1

Canadisk dollar vs. australsk dollar:

$1.05 / $1

2. Omkostninger ved flyrejser til Australien

Omkostningerne ved flyrejser til Australien kan variere meget, men en backpacker på budget bør altid holde øjnene åbne for udsalg og tilbud. For eksempel har visse flyselskaber ofte “årsafslutningsudsalg” eller større udsalg omkring helligdage.

En anden måde at sikre sig billige flybilletter til Australien er ved at vente på fejlpriser. En fejlpris er, når et flyselskab ved en fejl offentliggør en pris, der er langt under markedsprisen – nogle gange helt ned til 90% rabat. Den eneste ulempe er, at fejlpriser ikke altid bliver honoreret og typisk har begrænsede datoer.

Fra Storbritannien skal du forvente at betale mellem 900 og 1.200 australske dollars for en flyrejse fra London uden særlige tilbud. Fra Tyskland plejer flybilletter at koste omkring 1.400 AUD, uanset lufthavn eller årstid. Fra Canada kan flypriserne variere afhængigt af sæson og afrejseby. For eksempel kan det koste omkring 1.500 AUD at flyve fra Toronto i september, mens det kan koste 1.300 AUD at flyve fra Vancouver i maj.

Fra USA varierer udbuddet og priserne meget, efterhånden som markedet bliver mere konkurrencepræget, med nonstop-fly fra San Francisco, Dallas, Houston og Los Angeles til priser under 1.000 AUD.

3. Backpacking i Australien: dagligt budget

Før du tager af sted for at backpacke Australien, bør du tænke over, hvilke oplevelser du gerne vil forkæle dig selv med. For mens de daglige omkostninger ved at rejse i Australien på et budget kan holdes relativt lave, kan oplevelser som at campere under stjernerne ved Uluru eller sejle til Whitsunday Islands være dyre, afhængigt af hvordan du vælger at opleve dem.

Hvis du allerede ved, hvilke ting på bucketlisten du er villig til at bruge flere penge på, kan du indregne omkostningerne i dit oprindelige budget og ikke bekymre dig om at bruge alle dine penge, når det er tid til at opleve dem.

Backpacking Australia @exploreshaw baby kangaroo

4. Australske hostel-omkostninger

I større byer som Sydney og Melbourne koster en seng i en 8-personers sovesal typisk omkring 20-35 AUD pr. nat, mens du i mindre byer som Cairns eller Byron Bay kan bo billigere, typisk for under 20-25 AUD pr. nat.

Dine daglige udgifter kan reduceres betydeligt ved at bo på et hostel, der inkluderer morgenmad og har gratis Wi-Fi, for selv om gebyret for at få adgang til disse faciliteter er lille (ofte mindre end 5 AUD), kan det hurtigt løbe op, hvis du køber det hver dag.

5. Spise og drikke

Alkohol er dyrt i Australien på grund af importomkostninger og afgifter, så bliv ikke overrasket over at se en gennemsnitlig cocktail i byen koste omkring 25 AUD eller mere. Det er altid billigere at købe sin alkohol i den lokale bottle shop (kaldet en “bottle-o” for australiere) end at gå ud. En fast bestanddel af den australske backpacking-oplevelse er “goon”, som er en meget billig vin i sække.

Et måltid på en gennemsnitlig restaurant kan koste mellem 25 og 40 AUD (selv for en burger med pommes frites), og derfor vælger mange backpackere at købe ind i supermarkeder som Woolworths eller Coles og lave mad på deres hostel i stedet.

Hvis du er på et ekstremt budget (og gerne vil opleve en autentisk australsk godbid), så tag forbi isenkræmmeren Bunnings Warehouse, hvor de hver søndag sælger pølser for 1 dollar.

6. Sightseeing

Det fantastiske ved Australien er, at der er så mange vidunderlige ting at se og gøre, som er helt gratis. For eksempel koster det langt over 200 AUD at bestige Harbour Bridge i Sydney, men du kan gå gratis over den. Mange museer i Sydney og Melbourne er også helt gratis, og du kan opleve den overvældende natur i det nordlige Queensland og Outback uden at betale en øre gennem dine egne vandreture og naturskønne køreture. Se vores anbefalinger til ting at lave i Australien nedenfor.

Backpacking Australia @exploreshaw reef

De bedste steder at besøge i Australien

Anbefalet af Eline Schreurs

Australien er et af de mest fantastiske lande i verden. Selv hvis du bor her i et år, vil du stadig have svært ved at nå at besøge alle de steder, der står på din bucket list.

1. Uluru og outbacken

Det mest berømte vartegn i Australien er Uluru. Denne hellige klippe ligger midt i Outback, som Australiens store ørkenområde kaldes. Det tager et par dage at komme dertil i bil, og det er dyrt, men alle, du taler med, som har besøgt den, siger, at det er det hele værd. De fleste backpackere tiltrækkes af Outbacken på grund af løftet om eventyr: Du kører i dagevis uden at møde andre, sover under den smukkeste stjernehimmel, du nogensinde vil se, og føler dig i ét med naturen hele tiden.

Book dit hostel i Alice Springs

Backpacking Australia @exploreshaw Uluru

2. Melbourne og Great Ocean Road

Hvis du starter din rejse på Australiens østkyst, bør dit første stop være Melbourne. Byen er kendt for sin afslappede stemning og sine mange hipsterbarer, men der er så meget mere end steder at drikke. Din rejseplan for backpackere i Melbourne bør omfatte Hosier Lane med den smukkeste graffiti, du nogensinde vil se, og arkitektur- og bogfans bør ikke gå glip af det fantastiske State Library of Victoria. Hvis vejret er dejligt, kan du gå en tur langs Yarra-floden og gå gennem Kings Domain til det imponerende Shrine of Remembrance-krigsmindesmærke. Du skal også besøge Queen Victoria Market, især på en søndag, hvor der også er mange gademusikanter og madboder. Dit hostel kan hjælpe dig med at arrangere en backpacker-tur rundt i Melbourne, hvis du er interesseret i en guidet oplevelse af byen.

Hvis du kører ud af Melbourne, bør du ikke gå glip af den ikoniske tur langs Great Ocean Road. Denne to- eller tredages tur omfatter mange fantastiske strande og klippeformationer; den mest berømte er De Tolv Apostle, som langsomt forsvinder på grund af erosion, så du må hellere skynde dig, hvis du vil se dem.

3. Melbourne til Cairns: backpacking på Australiens østkyst

De fleste backpackere vælger den klassiske rute langs østkysten, når de besøger Australien for første gang, og tager de fleste vigtige destinationer med fra Melbourne til Cairns. Du kan klemme hele denne rute ind, hvis du kun skal backpacke Australien i 3 uger – eller tage dig tid og strække den ud over 3 måneder. Nedenfor er listet nogle af de vigtigste seværdigheder og attraktioner, som du bør tage med, når du tager denne klassiske australske backpacking-rute.

4. Sydney og Blue Mountains

Hvis du planlægger at backpacke langs Australiens østkyst, vil du helt sikkert stoppe i Sydney i et par dage. Denne livlige og pulserende by har et utroligt udvalg af strande – og selvfølgelig skal du tage en selfie med Operahuset og bruge en eftermiddag på at slappe af i Hyde Park. Du kan bestige den ikoniske Sydney Harbour Bridge, hvis du er på udkig efter et højadrenalin-eventyr, men du bør heller ikke gå glip af andre vartegn som Taronga Zoo, Luna Park, Circular Quay og The Rocks og mange flere.

Hvis du er mere til strande, vil du opdage, at byen har en bred vifte af muligheder. Tag færgen (som jeg varmt kan anbefale, især om natten) og besøg Manly og Shelly Beach. Begge strande er fantastiske, og den surfende forstad Manly er også et besøg værd. Selvfølgelig skal du besøge Sydneys mest berømte strande: Bondi Beach (som ses i reality-tv-serien Bondi Rescue) og Palm Beach (som danner rammen om tv-sæbeoperaen Home and Away). Den nemmeste måde at få nye venner på i Sydney er at gå på en backpackerbar, f.eks. Scary Canary nær Darling Harbour, og begynde at tale med andre mennesker. De fleste af disse barer er forbundet med hostels, som den fantastiske Wake Up! hostelbar – så vælg den rigtige, og du vil få en masse venner på ingen tid.

Hvis du har lyst til en dagstur fra Sydney, så må du ikke gå glip af Blue Mountains National Park. Du kan besøge den betagende klippeformation Three Sisters og nyde en lang gåtur i parken for at absorbere al den naturlige skønhed. Book et hostel og overnat – eller endda i et par dage – da du vil finde så mange nye og fantastiske ting at lave her.

Tjek vores Sydney-guide

Backpacking Australia @exploreshaw Sydney Harbour Bridge

5. Byron Bay

Hvis du rejser med bus fra Sydney, vil dit næste stop sandsynligvis være Byron Bay. Byen er kendt for at være en lille hippie-stonerby, og dens ry er vokset så meget, at folk siger, at man bliver skæv i det øjeblik, man kører ind i byen. Måske var det sådan for år tilbage, men nu er det en meget mere turistvenlig destination. Den er stadig vidunderlig og har seriøse hippievibes, men den er også mere kommerciel. Sørg for at besøge fyrtårnet på toppen, det giver dig en fantastisk udsigt.

Utrolige ting at lave i Byron Bay

6. Guldkysten

Næste stop er noget helt andet: Surfers Paradise. Hovedårsagen til, at backpackere stopper her, er for at feste: Tag med på en pubcrawl fra dit hostel, og du ender sandsynligvis i Sin City, klubben, hvor bartenderne arbejder i undertøj. Men Gold Coast er så meget mere end fest og ballade. Fordyb dig i regionernes naturlige vidundere, såsom de meget Instagramable solsikkemarker i Allora eller frodige vandfald i Tallebudgera Valley.

Fantastiske ting at lave på Gold Coast

Backpacking Australia @exploreshaw Gold Coast

7. Brisbane

Tæt på Gold Coast ligger Queenslands hovedstad, Brisbane. Nogle bliver overraskede over, hvor anderledes den er i forhold til Sydney og Melbourne, med sin egen unikke stemning. Brisbane har den smukkeste botaniske have, hvor man kan vandre rundt i timevis. Tag til South Bank for at besøge det smukke Gallery of Modern Art og National Library, og slap så af ved floden i solskinnet, eller snup en drink og nyd solnedgangen.

Når du er i Brisbane, må du ikke glemme at tage på shopping. Byen har et smukt og historisk centrum med mange cool steder og butikker. Find dig et nyt outfit, og tag ud at danse, for der er mange gode steder at feste. Brisbane er en livlig by med en interessant historie.

Find et hostel i Brisbane

8. Noosa

Efter al den fest er det tid til at slappe lidt af igen – og der er ikke noget bedre sted end Noosa. Denne lille by har de mest fantastiske strande. Stop op og bliv her et par dage, nyd kystvandringen, tag en bådtur ved solnedgang, og sejl i kajak på Everglades. Uanset hvad du gør her, vil det være vidunderligt.

Find et hostel i Noosa

9. Fraser Island og Whitsundays

Næste punkt på din backpacking-rute til Australiens østkyst er et af de mest fantastiske steder i hele verden. Tag til kystbyen Rainbow Beach for at fange prammen til Fraser Island. Det er ikke kun verdens største sandø, det er også hjemsted for den smukke Lake McKenzie og de funklende Champagne Pools. Det er også et godt sted at spotte hvaler og andet havliv (sammen med en dingo i ny og næ). Fraser Island er virkelig et magisk sted; når solen går ned, kan du tage på stranden med dit håndklæde, læne dig tilbage og se på stjernerne. Det er det mest imponerende, du nogensinde kommer til at se.

Næste stop er længere ude ad kysten. Den lille by Airlie Beach er et andet udgangspunkt for en ikonisk australsk attraktion: Whitsunday Islands. Book en tur med en båd (der er mange muligheder), og du vil blive transporteret til de mest maleriske og naturlige hvide strande og det blå hav. Det vil føles, som om du er havnet på et postkort. Snorkle, lej et paddle board eller bare slap af.

Opdag hemmelige ting at lave i Whitsundays

Backpacking Australia @exploreshaw island car

10. Magnetic Island og Cairns

Efter Whitsundays er det tid til Magnetic Island. For at komme hertil skal du først rejse til Townsville; denne by har en række gode hostels, så du kan enten stoppe her for en nat eller tage direkte til øen for at bo på et af hostels her. Mens du er her, må du ikke gå glip af chancen for at leje en af øens ikoniske lyserøde udlejningsbiler (for lidt Barbie-ægthed). Kør ned til Bungalow Bay Koala Village og kæl med de søde dyr i dette smukke reservat. Herefter kan du tage på stranden og slappe af og nyde solnedgangen med en kasse “goon” og dine venner.

Nu er du næsten i Cairns, men hvis du har lyst, kan du gøre et stop mere, når du backpacker langs Australiens østkyst: Mission Beach. Det er her, du kan prøve at springe i faldskærm, hvis du har lyst – hvis ikke, kan du fortsætte direkte til Cairns og det berømte Gilligan’s Backpacker Hotel & Resort. Dette hostel er kendt for sine legendariske festaftener – men gå ikke glip af de fantastiske dagsture, du kan prøve herfra: Great Barrier Reef, Daintree Rainforest, Cape Tribulation plus udforskning af de smukke vandfald omkring Cairns.

Find dit hostel i Cairns

11. Backpackerrute i det nordlige og vestlige Australien

De fleste backpackere rejser kun langs østkysten på deres første tur, men der er også en anden side af dette utrolige land. Hvis du vil se det rigtige Australien, skal du tage til vestkysten. Den er mere barsk og uden storbyer, men den er anderledes og giver (efter min mening) en mere autentisk oplevelse af Australien. Hvis du selv vil køre rundt på vestkysten, anbefaler jeg, at du lejer en bil i 4WD-størrelse. Det er den eneste måde at komme til alle de seje steder på – for vestkysten har nogle steder, der ligger langt fra alfarvej.

Fantastiske steder at besøge i Vestaustralien

Backpacking Australia @exploreshaw Outback

12. Darwin

Hvis du vil gå fra Australiens ‘Top End’ og ned langs vestkysten, så er Darwin dit første stop. Det er en af de største byer, du vil opleve på denne rejse – og det koger der. Du finder de fleste backpackere i vandrerhjemmets pool, fordi havet er fyldt med dødbringende gopler … og krokodiller. Ja, det er rigtigt, krokodiller. Hvis du kan lide krokodiller, skal du ikke lede efter dem på stranden, men tage til Crocosaurus Cove, et akvarium, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på og fodre dem.

Find et hostel i Darwin

13. Lake Argyle og nationalparker

Når du krydser grænsen til Western Australia, kommer du til Lake Argyle, som har de smukkeste solnedgange. Tag en bådtur rundt om søen, og svøm med ikke-farlige krokodiller. Efter Lake Argyle kan du køre til Purnululu National Park, som har fantastiske klippeformationer; det er værd at læse op på de oprindelige folks historie i dette område. Herefter kan du køre til King Leopold Range National Park og prøve en af vandreturene her eller bare slappe af og nyde naturen.

backpacking Australia - watefall

14. Broome

Nu er du ankommet til den tredjestørste by på denne backpacker-rute, Broome. Der er ikke meget at se i Broome (byen har omkring fire gader), men det er værd at stoppe ved Cable Beach, som har nogle fantastiske solnedgange. Du kan endda ride på en kamel på stranden.

Find et hostel i Broome

15. Karijini National Park

Australiens vestkyst har nogle af de smukkeste nationalparker, bl.a. Karijini National Park. Det bedste, man kan gøre her, er at gå gennem de store røde klippeformationer – det er så fantastisk, at man føler, man er med i en film.

16. Hajbugten

Hvis du kan lide havdyr, så skal du stoppe ved Shark Bay (også kendt som Monkey Mia). Der er et show med vilde delfiner, hvor du kan lære en masse om deres vaner, og nogle heldige mennesker kan fodre delfinerne. Der er også mulighed for at tage en bådtur, så du kan opleve mere af det lokale havliv.

Find et hostel i Monkey Mia

17. Kalbarri Nationalpark

Den næste nationalpark er også den mest berømte på vestkysten: Kalbarri National Park. Her finder du masser af smukke vandreture, men sørg for at prøve en, der ender ved Nature’s Window – du finder aldrig et bedre sted at fange solnedgangen til din Instagram. Bliv ikke bange, når jeg fortæller dig dette, men det er også med i filmen Wolf Creek.

Find et hostel i Kalbarri

18. Perth og Freemantle

Efter al denne rejse ankommer du endelig til Perth. Det er den største by på vestkysten, og den mest berømte attraktion her er Kings Park. Du skal også besøge Freemantle, hvor der er et charmerende marked – eller bare slentre rundt i Perth, gå på en hyggelig pub og begynd at snakke med de lokale, som er meget venlige. Du kan også tage en dagstur til Pinnacles Desert, som er fyldt med utrolige (og sjove) klippeformationer.

Gratis ting at lave i Perth

Australsk mad

Anbefalet af Zuleika Conte

Hvis du tænker på australsk mad, er det første, du kommer til at tænke på, nok “at smide en reje på grillen” sammen med nogle pølser og en ekstremt gennemstegt bøf – og så skylle det ned med et par (dusin) Fosters. Det er ikke en helt uretfærdig repræsentation af traditionel australsk mad, men det er heller ikke helt retfærdigt. For det første kalder australierne dem rejer, ikke shrimps, og selvom bøffer måske engang blev foretrukket med en trækulslignende konsistens, var de bøffer, jeg mødte på mine rejser, alle smukt tilberedte. At australierne elsker deres øl er unægteligt sandt, men udvalget rækker helt sikkert ud over Fosters – især på den stadig mere populære craft beer-scene.

Det ironiske er, at selvom man kommer til at tænke på et dusin stereotyper, når man forestiller sig det australske køkken, så er det det stik modsatte af at være begrænset til nogle få kulinariske klichéer. Australsk mad afspejler, ikke overraskende, den utroligt mangfoldige blanding af kulturer, der på et tidspunkt har gjort Australien til deres hjem – fra indfødte til asiatiske og middelhavskøkkener, blandt andre. Mod Oz – eller det moderne australske køkken – er forsøget på at fusionere alle disse eklektiske indflydelser til noget unikt australsk.

Backpacking Australia @exploreshaw Australian food

Kokke er i stigende grad begyndt at tilføje‘bush tucker‘ (mad, der er hjemmehørende i landet og traditionelt forbundet med den oprindelige australske kost) til deres retter. Wattleseed, en oprindelig plante, der normalt males og ristes, dukker op på restauranter over hele landet og kan findes i alle mulige retter. Du kan prøve det på Melbournes anerkendte restaurant Attica, hvor det serveres med wallaby (kænguruens mindre fætter) og indfødte ribs. Det er ikke ualmindeligt at se wattleseed, belly pork, kofte og pasta på samme Mod Oz-menu, hvilket afspejler alle de kulturelle indflydelser, der udgør Australiens kulinariske identitet.

Men Mod Oz er stadig mest begrænset til de større byer og – selv da – til mere trendy restauranter. Lige så australsk og kulturelt influeret er forstadens madscene med servicestationens kødpies og pubmad. Klassikere som meat pies og fish and chips har britiske rødder, mens retter som “chicken parm” – et fast punkt på australske pubbers menukort – stammer fra italienske immigranter, der ankom i 1950’erne. Burgerbarer og stadig færre kyllingebutikker afspejler selvfølgelig den allestedsnærværende indflydelse fra USA.

Men selv om disse fødevarer stammer fra andre lande, har australierne tilføjet deres eget unikke præg. Kyllingebutikker ville ikke være det samme uden det uforlignelige kyllingesalt – en unik australsk krydderiblanding, der består af hvidløg, løg, paprika og gurkemeje. På trods af navnet bruges det traditionelt ikke på kylling, men på lækre friske, groftskårne chips. En anden australsk fast bestanddel er “works”-burgeren – en burger, der ikke overraskende kommer med det hele: æg, tomat, salat, ost, en ananasskive i ny og næ og den ene ingrediens, jeg kun har set i en australsk burger, nemlig den elskede rødbede.

Noget af Australiens mest ikoniske mad består ikke af traditionelle retter, men af elskede “made-in-Australia”-brands. Måske er årsagen til denne nostalgiske – næsten patriotiske – tilknytning til mærker som Vegemite eller Tim-Tams, at de i modsætning til andre retter, der stammer fra andre steder, ikke kan hævdes af nogen anden nation. En anden grund til tilknytningen er selvfølgelig, at de er gode – rigtig, rigtig gode.

Ligesom Marmite kan man enten elske eller hade Vegemite – en mørkebrun, klæbrig gærekstrakt med forskellige tilsætningsstoffer af grøntsager og krydderier; jeg elsker det. Det siges, at turister skal vænne sig til det (og det er måske sandt), men det er også sandt, at det skal smøres på den helt rigtige måde: hvidt, skiveskåret brød – perfekt ristet, indtil det er gyldenbrunt og en anelse blødt i midten; en god klat af det bedste smør, du kan finde; og til sidst et tyndt lag (som man siger – lidt rækker langt) af det gode stof. Spis den med en varm kop te, og jeg udfordrer enhver til ikke at elske den.

Kritikken af korrekt indtagelse gælder også for andre mærkevarer. Tag Tim-Tams: Den bedste måde at spise dem på siges at være at bide diagonalt af hver ende, placere den ene bidte ende i munden, dyppe den anden i en varm drik og så suge, mens man bruger Tim Tam’en som sugerør. Når væsken trækkes igennem, vil kiksen begynde at gå i opløsning til en klæbrig, chokoladeagtig masse. Det er på dette tidspunkt, du skal stikke det hele i munden, før det smelter helt. Timing er altafgørende.

Den eneste måde at opleve det australske køkken på er at opleve det hele i sin rette sammenhæng: tank op med flat whites og surdejstoast med smashed avocado på en allestedsnærværende hipstercafé om morgenen, frokost på en asiatisk fusionsrestaurant, og slut af med en skyldig meat pie og ketchup fra tankstationen efter en aften, hvor du har sænket skonnerter på pubben.

Backpacking Australia @exploreshaw Australian cafe

Australsk kultur og skikke

Anbefalet af Zuleika Conte

1. Australske mennesker

Hvis du har set Crocodile Dundee, ved du, at alle australiere er solbrændte og blonde, barberer sig med knive og bryder med krokodiller i deres fritid. Okay, du ved godt, at det er noget vrøvl (håber jeg), men filmen rammer rigtigt, når det handler om, hvor afslappede, venlige og uhøjtidelige australierne er. Hvis der er noget, australierne ikke kan lide (og de er generelt ret tolerante), så er det at være for stor til sine støvler. Bliv ikke overrasket, hvis din nye ven fortæller dig, at de kan lide din nye frisure og derefter følger op med “blev du kørt over af en plæneklipper?”. Det betyder sandsynligvis, at de virkelig godt kan lide dig, og desuden gør de også grin med sig selv.

Et bedre udgangspunkt for indsigt i australsk kultur er kultfilmen The Castle: historien om en families kamp for at redde deres hjem – selvom det står på en giftig losseplads ved siden af en lufthavns landingsbane, fordi det er et “hjem, ikke et hus”. Ved hjælp af den “forbandede lov om sund fornuft” kæmper de for deres slot med alt, hvad de har – hvilket er en masse kærlighed og god humor. Baseret på min tid i Australien med det, jeg nu betragter som min anden familie, er dette den perfekte afspejling af australske prioriteter, hvor forhold kommer før alt andet. Der findes endda et australsk ord for det – mateship.

2. Australske hilsner

At møde en australier er som regel ret afslappet. Et håndtryk og et smil er nok. Mens “G’day” måske ikke er helt så overbrugt, som folk forestiller sig, er et “how ya doing” eller “how ya going, mate?” på ingen måde sjældent. Den tidligere cricketspiller Dennis Lillee er berømt for at have hilst på dronningen med et muntert “G’day, how ya going?”. Aussies foretrækker generelt at kalde folk ved fornavn, nogle gange endda ved formelle eller forretningsmæssige begivenheder. Ud over at være venlige og nede på jorden er der ikke mange strenge regler, når det gælder australsk etikette.

3. Australsk livsstil

95% af australierne bor ved kysten og er aldrig særlig langt fra den nærmeste strand, selv ikke i byerne. Dette kombineret med det generelt strålende vejr betyder, at den australske strandlivsstil i høj grad er ægte. Selvom folks travle skemaer måske forhindrer dem i at hænge ud på stranden i deres badetøj så ofte, som sæbeoperaer som Home and Away vil have dig til at tro, er der helt sikkert en fælles kærlighed til udendørslivet. Det betyder en ret aktiv livsstil. Svømning, surfing, cricket og fodbold er enormt populære fritidsbeskæftigelser. Og når folk ikke dyrker sport, følger de med på tv. Fodboldfinaler bliver ventet med spænding i ugevis, mens lange sommerdage bliver brugt på cricket.

Når de ikke griller på stranden, kan du finde folk på den lokale pub. I Oz er pubben ikke kun et sted, hvor man drikker, men også et sted, hvor man hænger ud med familie og venner, lytter til musik, spiller pokies (pokermaskiner) eller deltager i den daglige tombola.

Lidt mere ny er den blomstrende australske cafékultur, som ikke kun omfatter lækre lattes og flat whites, men også et bredere brunchritual – som regel med surdejstoast, økologiske æg og avocado i en af mange former. Kaffe i Australien handler ikke om at tanke op med en hurtig espresso, det er en del af en tilbagelænet livsstil – som tages meget alvorligt. I Bondi blev jeg spurgt, om jeg ville have min kaffe i “papir eller keramik?” Min forvirring må have været lige så tydelig som marmorindretningen – “til at have i eller tage med? Ti minutter senere havde jeg min etiopiske bønnekaffe, brygget i et apparat, der så ud, som om det kom fra Charlie og chokoladefabrikken. Det viser sig, at etiopisk bønne smager ret bittert – da jeg spurgte: “Kan jeg få noget sukker, tak?”, fik jeg at vide: “Vi serverer ikke sukker i dette etablissement”. Oompa-Loompaerne ville være forfærdede.

Backpacking Australia @exploreshaw Kangaroo

4. Australske traditioner, helligdage og festivaler

Bortset fra de store religiøse helligdage til jul og påske har Australien masser af helligdage og festivaler, som de fejrer i løbet af året, og som afspejler forskellige aspekter af landets mangfoldige kulturarv.

Australia Day (26. januar) er den officielle nationale helligdag i Australien. Den fejres traditionelt med en “barbie”, cricket-kiggeri og selvfølgelig masser af kold øl. Det er også en ret kontroversiel dag, og i de fleste større byer vil man støde på protester mod “Invasion Day”, der henleder opmærksomheden på den indvirkning, som den hvide bosættelse har haft på Australiens oprindelige befolkning siden 1788.

Yabun Festival (også den 26. januar) er en af Australiens største indfødte australske festivaler, der afholdes hvert år i Sydney. Arrangementet byder på traditionelle kulturelle optrædener fra aboriginals og Torres Strait Islanders, livemusik, paneldiskussioner og markedsboder med traditionelt håndværk.

Sydney Festival (3 uger i januar) er en stor kunstfestival i Sydney, som tiltrækker omkring 500.000 mennesker hvert år. Den byder på hundredvis af arrangementer fra lokale og internationale kunstnere og omfatter teater, moderne og klassisk musik, dans, cirkus og billedkunst.

Mardi Gras (sidst i februar/først i marts) er en af de største LGBT pride-parader i verden og afholdes hvert år i Sydney.

Anzac Day (25. april) er til minde om australske og newzealandske soldater. Der afholdes mindehøjtideligheder over hele landet ved daggry, og der arrangeres marcher i alle landets byer.

Melbourne Cup (første tirsdag i november) er et årligt hestevæddeløb og en af Australiens mest populære sociale begivenheder. Til hovedløbet klæder folk sig ud i deres fineste tøj, og mange kontorer lukker i hele landet. Begivenheden er så populær, at dagen er en officiel helligdag i delstaten Victoria.

Er Australien farligt?

Anbefalet af Emily Kammerlohr

Det er det ikke! Eller, for det meste.

Jeg var SÅ bange for at komme til Australien på grund af slangerne – og min fobi for dem. Jeg forestillede mig pytoner, der kravlede ud af mit toilet om natten, og australske edderkopper, der gemte sig i mine sko – bare ventende på at angribe mig. Men de australiere, jeg talte med, rullede fysisk med øjnene, når jeg sagde det.

Selvom der er mange, mange dødbringende dyr på det australske kontinent, er byerne her lige så sikre som enhver anden storby. Men når du er i bushen eller andre mere regionale områder, er det vigtigt at bruge din sunde fornuft.

Australierne er nogle store spøgefugle – de kan godt lide at spille på de farlige australske dyrs skørhed for at få sig et godt grin på turisternes bekostning. Et godt eksempel på dette: “Drop Bears”. Er koalaer farlige? Absolut ikke, men du har måske hørt om deres vanvittige fætre – Drop Bears. Rabiate væsener, der gemmer sig i træer og “falder” ned på deres ofre for at angribe dem. Bare rolig, det er en myte, men husk at spille med, hvis en australier nævner dem for at få et godt grin.

Husk: De mange farlige australske dyr kan være dødbringende. Vær på vagt i landområderne, følg altid din guides anvisninger, og provoker aldrig et dyr. De fleste skader, som slangebid eller kængurubid, opstår, når vi kommer lidt for tæt på de vilde dyr.

Rejseråd til Australien

Anbefalet af Zuleika Conte

1. Vær forberedt på lange rejser

Australien. Er. Kæmpe. Jeg mener, seriøst stort. Busrejsetiden for den mest populære backpacker-rute fra Sydney til Cairns er lige under 50 timer. Det er lang tid til at spille I-Spy. De fleste busser har strømstik, så sørg for at downloade dine yndlingssange eller -serier. Hvis du bliver køresyg, så husk kvalmestillende medicin. Støjreducerende hovedtelefoner og en nakkepude er også dine venner.

2. Backpacking i Australien alene

Atrejse alene er en skræmmende tanke, men hvis du skal gøre det et sted, er Australien stedet. Som en af verdens mest populære backpacking-destinationer er alt indrettet på at have det sjovt og gøre det supernemt at møde nye mennesker. De fleste hostels har sociale arrangementer hver aften, og nogle busser som Oz Experience arrangerer masser af aktiviteter som vandreture og sightseeing på stoppesteder langs din rute.

3. Hold øje med vejret

Australien betyder strålende, ubarmhjertigt solskin, ikke sandt? Ikke helt – mange er ikke klar over, at Northern Territory (inklusive Darwin og Kakadu) har en intens regntid fra november til april, mens Melbourne er kendt for at have “fire årstider på én dag” (går fra bagende varme til bitter vind i løbet af et par timer). Hvis du rejser til Uluru om foråret, er de uundgåelige Tundra-myg en anden årstidsbestemt særhed, du skal være opmærksom på. Den gode nyhed er, at du har en undskyldning for at tage korkhatten på og lade, som om du er Mick Dundee (eller købe en nethat i den lokale butik).

4. Hvad skal du pakke til Australien?

Selvom din indre termostat måske er indstillet på meget varmt de fleste dage, skal du være opmærksom på, at det (afhængigt af årstid og sted) kan blive ret køligt – især om natten. Om vinteren kan temperaturen i ørkenen falde til under nul. Hvis du rejser sydpå om vinteren, skal du sørge for at pakke varmt tøj. Ellers kan du medbringe det, du synes er mest behageligt, plus et par smartere ting. Natklubberne i byerne vil ikke lade dig slippe af sted med klipklappere (kaldet ‘thongs’) – og jeg behøver sikkert ikke at fortælle dig dette, men… medbring solcreme. Masser af det. Som de lokale siger – “slip, slap, slop”. Derudover er det de klassiske nødvendigheder – solbriller, lommelygte (hvis du ikke har en på din telefon), vandflaske, basal medicin (især antiallergener) og, hvis du kan, en batteripakke eller solcelleoplader.

5. Lær sproget

Okay, den her er nem. Første lektion – forkort alt. Har du lyst til en kiks? Bed om en biccy. Har du lyst til en McDonald’s? Spørg efter den nærmeste Macca’s. Du kan gøre det med næsten alt. Eftermiddag = Arvo. Servicestation = Servo. Ambulance = Ambo. Og så videre.

At bestille en øl vil sandsynligvis være dit første skridt over sprogbarrieren, så here goes:

– en schooner er et stort glas på 450 ml, undtagen i Victoria og Queensland, hvor det er en pint, og

– et lille glas kaldes en pot i Victoria og Queensland, en middy i New South Wales og Western Australia eller en handle i Northern Territory.

Er du med? Tag en stubby mere (en lille flaskeøl), så finder du ud af det. Medmindre du er i Victoria eller Queensland.

6. Vaccinationer til Australien

Der er ingen obligatoriske vaccinationer for at rejse til Australien, men hvor der er mozzier, er der en risiko. WHO anbefaler vacciner mod hepatitis A, hepatitis B, rabies, japansk encephalitis og influenza.

7. Planlæg en grov rejseplan

Lad være med at rejse på en tjekliste. Når man hænger ud med andre backpackere, der fortæller historier om alle de utrolige steder, de har besøgt, kan det være fristende at give efter for FOMO og prøve at pakke for meget ind. På samme måde kan du finde en gruppe, du virkelig klikker med, og bruge mere tid, end du havde tænkt dig, på ét sted. Selvom det selvfølgelig er godt at være fleksibel og åben, så prøv i det mindste at planlægge en grov rejseplan for de steder, du virkelig gerne vil prioritere – medmindre du har alverdens tid. Du vil blive ked af det, hvis du gik glip af vildcamping og 4×4-kørsel på stranden på Fraser Island til fordel for endnu en sen aften i Brisbane.

8. Arbejd for at leve

Hvis du ønsker at arbejde, mens du rejser, kan du tjekke de sædvanlige steder(Gumtree, Indeed, Seek) og nogle, der er specifikke for backpackere (som Backpacker Job Board). Der er masser af muligheder for at få indkvartering og mad til gengæld for 4-6 timers arbejde, måske endda på det hostel, du bor på. Den mest populære oplevelse er WWOOFing (villige arbejdere på økologiske gårde), men Workaway og HelpX tilbyder lignende muligheder. For begge typer arbejde skal du have et working holiday-visum, som er gyldigt i 12 måneder og giver dig mulighed for at arbejde for hver arbejdsgiver i maksimalt 6 måneder. Sørg for, at hvis du får et arbejdsvisum, at du også ansøger om et TFN, ellers vil 45% af din indkomst automatisk blive trukket i skat! Du kan gøre det online, hvis du har ID og kan angive en australsk adresse.

Hvordan og hvor finder man backpacking-jobs i Australien?

backpacking Australia - palm trees

9. Australsk skat for backpackere

Hvis du søger om arbejdsvisum, skal du være opmærksom på, at Australien for nylig indførte en skat på arbejdende feriegæster (backpackere) på 15% af de første AUD $37.000 i indtægt. Op med humøret, i det mindste har de reduceret visumansøgningsgebyret med AUD $50! Flere gode nyheder – når du har været i Australien i 6 måneder, kan du kræve skat tilbage på for meget betalt skat. Det sker af flere grunde, men du er nok mere interesseret i, at det gennemsnitlige beløb, du får tilbage, er 2.600 AUD. For at gøre krav skal du bruge ID, dit Tax File Number og dine lønsedler fra hver arbejdsgiver. Det er obligatorisk at indsende en selvangivelse, og det skal ske inden udgangen af skatteåret den 30. juni.

Når du har forladt Australien, kan du også ansøge om at få din superbetaling tilbage, hvis du tjente over 450 AUD om måneden. De kommer ikke fra din løn, men er indbetalinger fra din arbejdsgiver til din pension, og da du tydeligvis ikke går på pension i Australien, kan du kræve dem tilbage! Hvis du ikke kan finde dine dokumenter eller synes, at processen er for forvirrende, kan du bruge en autoriseret agent som Taxback.com til at indsende din selvangivelse – de har en fantastisk hjemmeside og gør hele processen supernem.

10. Australsk sim-kort

Den billigste løsning til opkald, sms og data i Australien er at medbringe din egen ulåste telefon hjemmefra og købe et SIM-only forudbetalt abonnement. På den måde bliver du ikke låst til en kontrakt, og abonnementerne er enkle, billige og praktiske. Hvis du ikke har en oplåst telefon, kan du købe en ny og et SIM-kort, men det er dyrere. Hold dig til pay as you go, så kan du holde styr på dine udgifter.

De fleste telefonbutikker kan sælge dig et SIM-kort og registrere og aktivere det for dig, forudsat at du har billed-ID. Så er det bare at fylde op online eller i supermarkedet, på posthuset eller på de fleste tankstationer. Det kan være nødvendigt at lede efter specifikke forhandlere for de mindre telefonselskaber.

Før du vælger, hvilket abonnement du vil købe, skal du selvfølgelig vælge dit netværk. Der er tre mobilnetværk i Australien: Telstra, Optus og Vodafone. De er som regel de dyreste, men der findes mindre, alternative operatører kaldet MVNO’er, som køber netværksforbindelser af dem til engrospriser. Det betyder, at de kan tilbyde dig en meget bedre aftale.

I øjeblikket har Telstra det bedste ry for service og forbindelse, især når man rejser til landlige områder. Den mest populære MVNO, der er forbundet med Telstra, er Boost – som for backpackere ser ud til at tilbyde det bedste kompromis mellem pris og forbindelse. Hvis det ikke er din prioritet, og du f.eks. er mere interesseret i data eller internationale opkald, så spørg i telefonbutikken om de bedste muligheder for dig.

📷 Alle billeder af Emma Shaw (medmindre andet er angivet)

Du kan måske også lide…

⭐️ Backpacking i Vietnam

⭐️ Backpacking Canada

⭐️ Backpacking Indonesien

Pin denne blog til senere!

backpacking-australia

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top