Hvor skal man tage hen i Vestskotland: en 2-ugers road trip-rute

Language Specific Image

Det er 100% sandt: Skotland er fyldt med dramatiske bjergkæder, kilometervis af åbne veje og snesevis af hvide sandstrande, der virkelig kan konkurrere med dem, man finder i Caribien (tro mig, jeg har boet på Caymanøerne). Gad vide, hvor man kan tage hen i det vestlige Skotland? En biltur rundt på vestkysten er en vidunderlig måde at opleve landets mest enestående steder på, smage nogle af de friskeste fisk og skaldyr, du nogensinde vil smage, og fordybe dig i lidt skotsk historie. Det er en fornøjelse at køre i denne del af verden, hvor der er spektakulære udsigter overalt. Har du ikke tid eller råd til at bruge en måned på ø-hop rundt om hele De Ydre Hebrider? Denne kortere to-ugers rute tager dig med på et eventyr rundt i en del af højlandet og to utrolige øer.

Du skal vælge dit rejsetidspunkt med omhu. Hvis det er for tidligt på året, kan du blive ramt af stormvejr, forsinkelser på færgeoverfarten og mangel på spisesteder (mange steder, især på øerne, lukker om vinteren). Og selvom det er midt på sommeren, der er varmest, er det også den bedste tid for myg. Forår eller september er det bedste valg.

 1. Dag 1-3 – Loch Lomond og Inveraray

 2. Dag 3-6 – Glencoe, Fort William, Fort Augustus og Glenfinnan

 3. Dag 6-10 – Isle of Skye

 4. Dag 10-14 – Harris og Lewis

Dag 1-3 – Loch Lomond og Inveraray

Loch Lomond

Begynder du din rejse i Glasgow? Det er en nem køretur mod nordvest til Loch Lomonds skønne bredder. Skotlands største sø er en legeplads for friluftselskere, og du vil ikke have problemer med at fylde en dag eller to med aktiviteter.

Ting at lave i Loch Lomond:

 • Balmaha på østsiden af søen er et must for vandsportsfolk. Tag den lille lokale færge over til øen Inchcailloch (det tager kun 10 minutter) for at udforske dens vilde, uberørte indre og charmerende bugter.
 • Alternativt kan man leje kajakker eller paddle boards fra Balmaha House og udforske Milarrochy Bay, lige nord for Balmaha.
 • Hvis vejret er anstændigt, er der masser af vandrestier. Tag en del af West Highland Way eller bestig Ben Lomonds høje tinder.

Hvor skal man bo? Rowardennan Lodge Youth Hostel

Inveraray

Tag tidligt af sted og kør rundt langs Loch Lomonds vestlige bredder, og stop i Luss for at drikke en kop kaffe om formiddagen. Den lille landsby er ekstremt fotogen med sine traditionelle stenhuse og den store strand. Fortsæt nordpå og nyd den fantastiske udsigt over søen, og drej så af ved Tarbet mod Arrochar.

For at komme til Inveraray skal du køre ad den dramatiske Rest and Be Thankful Road (også kaldet A83). Sørg for at holde ind på parkeringspladsen ved udsigtspunktet, så du kan få taget et billede. Når du når Loch Fyne, følger vejen kystlinjen. Gør et pitstop ved Loch Fyne Ales på den nordligste spids for at købe noget lokalt brygget øl, før du fortsætter til Inveraray.

Ting at lave i Inveraray:

 • Tag på rundtur i det store Inveraray Castle (som har været med i flere film og tv-serier) mellem april og oktober.
 • Alternativt kan man udforske slotspladsen gratis. Hvis du har tid, kan du gå op til Dun Na Cuaiche (tager ca. 90 minutter) og få en episk udsigt over Loch Fyne og videre.
 • Gå ind i Inverary Jail (et af Europas bedst bevarede fængsler fra det 19. århundrede) for at udforske retsbygningen og cellerne.
 • Spadser rundt i byens centrum og beundr de sorte og hvide georgianske bygninger.
 • Er du lækkersulten? Tjek Brambles Café for en blanding af solid skotsk og global mad, herunder masser af fisk og skaldyr. Der er også The George til pubmad eller FYNE Fish and Chip Shop.

Hvor kan man bo? Vandrehjemmet Inveraray

Dag 3-6 – Glencoe, Fort William, Glenfinnan og Fort Augustus

Glencoe

Efter morgenmaden i Inveraray (Ocho Inveraray, hvis du føler dig fancy, Campbell Coffee, hvis du foretrækker et enkelt koffeinhit) kører du nordpå ad A819. Efter 20 minutter vil du støde på ruinen Kilchurn Castle ved Loch Awe. Stræk benene ved at vandre rundt uden for slottet, og tag derefter en lille omvej til den vidunderligt udsmykkede St Conan’s Kirk. Selv hvis du ikke er fan af kirker, er denne ved søen ret spektakulær.

Bagefter kan du gå tilbage til Kilchurn Castle og køre vestpå ad A85 til Tyndrum. Byens bjergrige, træbeklædte landskab minder om Canada, og der er en finurlig diner ved navn Real Food Café, som er ideel til frokost. Derfra er der kun 40 minutters kørsel ad en virkelig fantastisk vejstrækning til Glencoe.

Ting at lave i Glencoe:

 • Besøg Glencoe Mountain Resort og tag stoleliften op til toppen for at gå en tur eller beundre udsigten. Liften er åben hele året rundt, ikke kun i skisæsonen.
 • Kig ind i Glencoe Visitor Centre (bemærk, at det koster 4 pund at komme ind på parkeringspladsen) for at få mere at vide om områdets historie og geografi.
 • Tag vandrestøvlerne på, og gå en tur på en af de mange stier i området. Glen Lochan Trail er en dejlig nem rute, der følger Loch Levens kystlinje. Eller du kan vandre gennem den frodige Glen Coe til An Torr og Signal Rock.
 • Kør en tur ned ad Glen Etive Road, som blev gjort berømt i James Bond-filmen Skyfall. Hold øje med kronhjorte og hjorte.

Hvor kan man bo? Glencoe Youth Hostel

Fort William

Efter en formiddag på opdagelse i Glencoe kører vi nordpå til Fort William. Ud over sin historiske betydning under jakobitternes opstand i det 18. århundrede ligger byen i skyggen af Ben Nevis – Storbritanniens højeste bjerg.

Det er også udgangspunktet for flere fantastiske dagsture. Harry Potter-fans kan tage 25 minutter vestpå til Glenfinnan for at se den imponerende viadukt. Der er også Fort Augustus længere nordpå, som ligger ved bredden af Loch Ness.

Ting at lave i og omkring Fort William:

 • Kryds Ben Nevis af på din vandreliste – der er to hovedruter op ad denne nu inaktive vulkan, hvor den mest ligetil går fra Ben Nevis Visitor Centre.
 • Tjek Caledonian Canal ud på en vandretur, en cykeltur eller ved at leje kajakker/kanoer. Denne 60 miles lange vandvej blev bygget i 1820’erne og skærer sig gennem en trio af søer mellem Corpach (lige uden for Fort William) og Inverness.
 • Sug til dig af den lokale historie på West Highland Museum. Det er måske lille, men det har nogle fremragende udstillinger om klankrigene og jakobitterne.
 • Besøg Glenfinnan for at tage billeder af Glenfinnan Viaduct. Derefter kan du gå ad den velafmærkede sti til den gamle togstation. Hvis du er heldig, kan du endda få øje på et damptog på skinnerne!
 • Der er også Glenfinnan-monumentet på bredden af Loch Shiel, som mindes de højlændere, der kæmpede for Bonnie Prince Charlie under det jakobitiske oprør.
 • Kør 30 miles nordpå til Fort Augustus for at få et glimt af Loch Ness’ legendariske bredder. Den Caledoniske Kanal passerer også gennem byen, og der er masser af caféer med udsigt over det imponerende slusesystem i flere niveauer.
 • Besøg WWII Commando Memorial nær Spean Ridge (på vej til Fort Augustus) og få en episk udsigt over Ben Nevis.
 • Der er mange andre vandrestier i lokalområdet. Hvorfor ikke gå en del af West Highland Way eller vandre op til Steall Waterfall – det næsthøjeste vandfald i landet?

Hvor kan man bo? Der er flere hostels i Fort William. Glen Nevis Youth Hostel er ideelt, hvis du vil stå tidligt op og tackle Skotlands højeste top.

Dag 6-10 – Isle of Skye

Du kunne tilbringe en uge på Skye og stadig ikke yde den retfærdighed. Et par dage er lige nok til at få en smagsprøve på denne storslåede ø – fra dens overflod af naturlige skønhedspletter til dens spændende kulturarv og utallige steder, der serverer velsmagende lokale retter.

Der er to måder at nå Isle of Skye på fra Fort William: ad landevejen via Kyle of Lochalsh og Skye Bridge eller med færge fra Mallaig. Den første mulighed er gratis og giver dig mulighed for at stoppe ved Eilean Donan Castle – et af de mest fotogene slotte i Skotland.

Ting at lave i Skye:

 • Besøg de ikoniske Fairy Pools på en vandretur. Hvis du er modig nok, så pak dit svømmetøj og tag en dukkert i et af de lyseblå (men absolut iskolde) bassiner. Stop på Café Cuil i nærheden bagefter for at varme op med en kop kaffe og en kanelsnegl.
 • Besøg byen Dunvegan i det nordvestlige Skye. Det smukke slot med udsigt over havet er ejet af MacLeod-klanen, og det er hele entréprisen værd. De arrangerer også sælobservationsture på dage med godt vejr. Bagefter kan du besøge Dunvegan Pub, som serverer velsmagende lokal mad og et stort udvalg af skotsk øl og cider.
 • Kør forbi Dunvegan Castle til Coral Beach. Det tager cirka 20 minutter at gå fra parkeringspladsen til den lille bugt, som har fået sit navn fra det knuste lyserøde og hvide koralsand langs kysten.
 • Tag til Carbost på den vestlige side af øen. Her ligger Talisker Distillery (som har et meget cool besøgscenter) og The Oyster Shed – et rustikt marked og spisested, der serverer friske østers, blødskallede krabber og andre af sæsonens lokale fisk og skaldyr.
 • Du kan ikke besøge Skye uden at få et glimt af Old Man of Storr. Den forrevne bakke, der ligger en kort køretur nord for Portree, er vanvittigt malerisk og byder på en fantastisk udsigt over Raasay-sundet. Længere ude ad kysten ligger Quiraing, en anden episk destination for en vandretur.
 • Gå en tur rundt i den fortryllende Fairy Glen. Det kuperede landskab er som taget ud af en fantasyroman.
 • Gå rundt i Portree, Skyes hovedby, i et par timer. Havnen er omkranset af farverige bygninger, og der er et bredt udvalg af spisesteder, fra fish and chip shops til vegetarvenlige bistroer.
 • Har du lidt tid før din færge? Stop i Isle of Skye Brewing Company-butikken i Uig og køb et par lokale øl og stouts.

Hvor skal man bo? Portree har masser af hostels og ligger i kort afstand fra færgehavnen i Uig.

Dag 10-14 – Harris og Lewis

På trods af deres separate navne udgør Harris og Lewis faktisk to sider af den samme ø. De er en del af De Ydre Hebrider og er en destination, man kun besøger en gang i livet takket være deres vilde landskaber, herunder masser af idylliske strande.

Livets gang er langsom, og det er ikke ualmindeligt, at man må stoppe op for at lade dyrelivet passere – hvad enten det er fåreflokke eller en enkelt lodden højlandsko. Det er nemt at komme til Tarbert i Harris med færge fra Uig i Skye, og det tager under tre timer (du kan endda få øje på delfiner, der svømmer langs skibet).

Det er en god idé at booke færgen i god tid, især hvis du har bil med, da der er begrænsede pladser.

Ting at lave i Harris og Lewis:

 • Besøg Isle of Harris’ gin-destilleri i Tarbert og få smagsprøver og gaver. Der ligger også en Harris Tweed-butik overfor, hvis du vil købe en souvenir med tartan-tema.
 • Tag på strandhopping langs Harris’ vestkyst. Luskentyre er den mest berømte (og med god grund – den er simpelthen fantastisk), men spring ikke Seilebost, Sgarasta Mhor eller Nisabost over.
 • Trods den blæsende, ensporede vej (bare rolig, der er masser af overhalingssteder) til Hushinish. Den afsidesliggende strand er virkelig betagende med turkisblåt vand og blødt, hvidt sand, der er fyldt med vilde blomster om foråret og sommeren. Der er også et lille, ubemandet besøgscenter med varme brusere, hvis du vil tage en dukkert i havet eller overnatte i en campervan.
 • Vandretur fra Hushinish til en hemmelig strand. Den afsondrede Traigh Mheilein er en af de mest fantastiske sandstrande på Hebriderne, og du vil sandsynligvis have den helt for dig selv. Turen dertil er også et eventyr – tag solide sko på, og hold øje med omstrejfende får.
 • Besøg Callanish Stones på Lewis. Der er mindst fem forskellige gamle stencirkler spredt rundt i Callanish-området. De mest intakte ligger lige ved siden af besøgscentret, men hvis du kører nordpå ad B8011 i et par minutter, kan du se Callanish 4-stenene på din højre side.
 • Kør en tur rundt om Harris (det tager cirka en time) for at beundre det klippefyldte månelandskab. Hvis du kører i skumringen, skal du holde øje med sæler, der leger i det lave vand langs kysten.
 • Nyd en naturskøn køretur rundt om Lewis’ østkyst for at finde kystskønne steder som den herlige Garry Beach. Alternativt ligger den ørkenagtige strand Uig Sands 30 minutters kørsel fra Callanish.
 • Forkæl dine smagsløg med noget af Harris og Lewis’ bedste mad fra foodtrucks. Højdepunkterne omfatter:
  • Crust – måske den mest afsidesliggende pizza takeaway i Skotland, som ligger på vejen til Callanish.
  • Lorna’s Larder – serverer kammuslingefyldte ruller og andre lækkerier med fisk og skaldyr i Tarbert Marina.
  • Island Bites – også i Tarbert og perfekt til at købe ciabatta-sandwiches, inden man tager færgen tilbage til Skye.

Hvor skal man bo? Hvis du rejser i en autocamper, kan du finde masser af naturskønne steder, hvor du kan slå dig ned for natten. Der er også et par fremragende campingpladser, især på Harris.

Hvis du ikke forlænger din tur til at omfatte resten af Hebriderne, kan du hoppe på færgen ved Tarbert til Skye. For at afbryde din hjemrejse kan du altid stoppe i Fort William for en nat (det er cirka halvvejs til Glasgow).

Download Hostelworld-appen, så du kan møde folk, så snart du booker


Du kan måske også lide…

De 12 bedste road trips rundt i Skotland

En LGBTQ-rejsendes tips til at få livslange venner, når man rejser alene

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top