De 12 bedste bilture rundt i Skotland

Language Specific Image

Uanset hvilken type bilferie i Skotland du planlægger, er der mange forskellige ruter, du kan tage for at se mest muligt af dette vilde, smukke og barske land. Der er masser af roadtrips i Skotland, som er planlagt af rejseselskaber, men der er også den fleksibilitet, at du kan skræddersy din egen tur afhængigt af, hvad du vil se, og hvor meget tid du har. Vil du opdage den bedste roadtrip i Skotland? Vi har gjort det hele klart for dig, så du kan forberede dig på de bedste road trips, som landet har at byde på!

Et roadtrip i Skotland er perfekt for backpackere, der søger spænding, eventyrere, strandelskere, historieelskere og alle dem derimellem. Selvom du måske er vant til at bruge tog eller busser til at komme rundt som backpacker, er det en spændende måde at se Skotland på at leje en bil og tage på en køretur. Vi har foreslået nogle attraktioner, hvornår du kan besøge dem, hvor du kan bo og mulige ruter. Vi har også anslået længden af bilturen, men din tur kan blive længere eller kortere, afhængigt af hvad du beslutter dig for at gøre! Her er 12 af de bedste road trips til Skotland.

scotland road trip, road in the mountains in quiraing, portree

Quiraing, Portree 📸:@aridley88

De bedste roadtrips i Skotland:

  1. North Coast 500: den bedste skotske bilferie til den ultimative getaway
  2. Fife Coastal Route: den bedste skotske bilferie for strandelskere
  3. Angus Coastal Route: den bedste skotske bilferie for allrounderen
  4. Argyll Coastal Route: det bedste skotske road trip for elskere af klassiske road trips
  5. Highland Tourist Route/Aberdeen to Inverness: den bedste skotske bilferie for historieinteresserede
  6. Galloway Tourist Route: den bedste skotske bilferie for spændingssøgere
  7. Harry Potter-roadtrip: den bedste skotske roadtrip for Harry Potter-fans
  8. Deeside Tourist Route: den bedste skotske bilferie for frodige landskaber
  9. Borders Historic Route: det bedste skotske road trip for at lære om skotsk liv og kultur
  10. South West Coastal 300: den bedste skotske bilferie, hvis man vil væk fra alfarvej
  11. Perthshire Tourist Route: det bedste skotske road trip for dem, der vil forkæle sig selv (på et budget)
  12. Isle of Skye: det bedste skotske road trip for fotografer

Det bedste tidspunkt at tage på roadtrip i Skotland

Forår/sommer

Med længere og varmere dage er foråret eller sommeren det nemmeste tidspunkt at beundre de dramatiske kystlinjer på en køretur. Det er et godt tidspunkt at finde sin indre eventyrer frem og deltage i aktiviteter som kajakroning, mountainbiking, surfing og vandreture.

Efterår/vinter

Hvis du er på vej nordpå, er det det bedste tidspunkt at se Aurora Borealis(nordlys) og de mange stjernebilleder om natten. Der er stadig masser af ting at lave indendørs, f.eks. et besøg på et af de mange whiskydestillerier eller en smagsprøve på det skotske køkken (vi lover, at haggis faktisk smager ret godt!) Når du planlægger, hvad du vil se, så tjek åbningstiderne online, da mange attraktioner er lukket om vinteren.

Den bedste tid på året til white water rafting er i de koldere måneder! Der er masser af snesportssteder i Skotland, hvor Cairngorms National Park er et populært valg.

Isle of Skye er utrolig populær blandt rejsende i højsæsonen fra begyndelsen af april til midten af oktober, hvor juli og august er de travleste. Hvis du overvejer at rejse omkring november, vil du opdage, at det bliver meget lettere at køre rundt og få de vigtige Instagram-billeder!

Nyttig information

 • Hvis du er en ung backpacker, er det bedst, at du undersøger forskellige biludlejningsfirmaer, da nogle ikke låner ud til folk under 25 – eller gør det meget svært at gøre det uden at bruge en masse penge.
 • Tjek, om dit kørekort fra dit hjemland giver dig lov til at køre bil i Skotland.
 • Overvej at få et GPS-navigationssystem, da nogle områder er fjerntliggende og vanskelige at nå.

Leje af bil

Når du skal på bilferie i Skotland, er det nok nemmest at leje en bil fra en af de største byer (Edinburgh, Glasgow, Inverness, Aberdeen). De vigtigste selskaber i Skotland er: Hertz, Avis, Thrifty, Alamo, Budget, Europcar og Enterprise.

Priserne varierer afhængigt af bilens størrelse. Det er også billigere at leje en bil med manuelt gear end en med automatgear.

En almindelig manuel lejebil fra Edinburgh i 4 dage koster omkring 80 pund. En almindelig bil med automatgear koster omkring 80-100 pund.

En almindelig manuel lejebil fra Inverness koster omkring £100-130 for 5 dage. En automatisk bil koster omkring 180-200 pund for 5 dage.

Biler kan lejes fra Stirling for omkring £50-70 for en manuel og £90-100 for en automatisk over 3 dage.

1. North Coast 500: den bedste skotske bilferie til den ultimative getaway

Dette er roadtrippens Route 66. North Coast 500 er blevet hyldet som en af de bedste kystruter i verden og er et must, hvis du planlægger en bilferie i det skotske højland. Den løber over 500 miles gennem Skotlands nordlige højland, og det er din chance for at se glitrende strande, gamle slotte og smukke kystlinjer. Forbered din Insta, dette er en kandidat til den bedste road trip i Skotland.

scotland road trip, dunrobin castle with a grey sky

Dunrobin Castle, 📸:@colinhorn

Større attraktioner

Længde på biltur

5-7 dage (13 timer og 35 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Cirka 30 minutter fra Inverness ligger den lille by Alness, hvor der er masser af spisemuligheder. Nabobyen Dalmore har også sit eget whiskydestilleri, der blev grundlagt i 1839, og de tilbyder timelange ture.

Kør længere op ad vejen til Dunrobin Castle. Dette eventyrlige slot er åbent fra april til oktober og er det perfekte sted til en eftermiddagsspadseretur.

Kør til Hill o’Many Stanes – som er omkring 200 små sten i rækker. De anslås at være omkring 4.000 år gamle og skulle efter sigende have været brugt til religiøse ceremonier. Disse stenarrangementer er super sjældne i Europa, så det er bestemt et besøg værd!

Find dig til rette i byen Wick om eftermiddagen og aftenen. Gå på opdagelse i den historiske by, og tag til Wick Sea, hvor du får en fantastisk udsigt over den skotske kystlinje.

Dag 2:

Første stop er Sinclair Girnigoe Castle. Disse ruiner var oprindeligt to slotte, hvor Girnigoe anslås at være bygget mellem 1476 og 1496, og Sinclair-slottet blev bygget omkring 1606. Gennem historien har det været eftertragtet på grund af sin strategiske position.

Næste stop er Sinclair’s Bay, hvor du får en udsigt, der kan fotograferes. Dagens største stop er RSPB Scotland Dunnet Head Nature Reserve, som er det nordligste punkt på fastlandet i Storbritannien. Der er gratis adgang, men donationer anbefales. Her kan du kigge ud på de fantastiske klipper, mens tiden står stille et øjeblik. I byen Dunnet og Dunnet Bay kan du tage surflektioner (hvis vejret tillader det!)

scotland road trip, smoo cave

Smoo Cave, 📸:@colinhorn

Dag 3:

Hvis du ikke fik nok strand i går, kan du gå en morgentur langs Strathy Bay. Kør 20 minutter længere til Strathnaver Museum, som udforsker historien om denne by, der har været beboet i over 8.000 år! Spis en varm suppe i byen på The Store Café for at lade op – og kom så af sted igen!

Beundr kystlinjen, du befinder dig på et af de nordligste punkter i Storbritannien. Slå dig ned i byen Durness for natten. Tæt på ligger Smoo Cave – den største kystnære grotte i Storbritannien! Gå på opdagelse, tag selfies, gør, hvad du vil.

Dag 4:

I dag er en stor kørselsdag – så slap af, sæt noget musik på, og beundr udsigten fra dit bilsæde.

Hvis du er en ivrig vandrer, kan du stoppe ved det fantastiske Eas a’ Chual Aluinn – Storbritanniens højeste vandfald. Det er noget af en vandretur fra enden af vejen, så prøv kun, hvis du føler dig fysisk i stand til det. Det vil tage det meste af dagen (op mod 5 timer).

Hvis du vil besøge et sted, der er lettere at nå, så tjek Inchnadamph og River Caves. Det er indgangene til det største grottesystem i Skotland. Stop ved det lokale hotel i Inchnadamph og få lidt frokost.

Kør videre til Torridon om eftermiddagen og aftenen. Hvis du vil i kontakt med den barske skotske vildmark, kan du stoppe ved Beinn Eighe Nature Reserve, hvor der er nogle gode vandrestier, der passer til alle niveauer.

Dag 5:

Kør til Achnasheen for at spise, og nyd det fantastiske landskab, mens du kører tilbage til Inverness. Hvorfor ikke tage en kort afstikker til Loch Ness og prøve at finde det berømte Loch Ness-uhyre, eller tilføje endnu en dag til din tur? Til sidst kan du stoppe ved Glen Ord Distillery i Glen Ord for at fejre din once-in-a-lifetime road trip i Skotland!

scotland road trip, loch ness with castle ruins

Loch Ness, 📸:@ramon_vloon

Hvor du kanbo

 • Inverness er et godt udgangspunkt for bilturen. Brug en dag på at se dig omkring i byen; Inverness Cathedral og Inverness Castle er smukke attraktioner at se! Der er også nogle fremragende hostels i Inverness, som ligger tæt på byens centrum, bl.a. Bazpackers Hostel.
 • Loch Ness er et godt sted at overnatte (eller mange nætter), da du sikkert vil bruge en evighed på at lede efter Loch Ness-uhyret!
 • Lochside Hostel ligger lige ved havet, så du kan søge i vandet direkte fra dit kollegieværelse.
 • Hvis du vil bo langt oppe nordpå midt på din tur, er der Durness Smoo Youth Hostel i Durness, som vil placere dig lige i hjertet af det skotske højland, lige mellem havet og grønne græsgange.
 • På vej tilbage til Inverness kan du bo på Torridon Youth Hostel, hvor du kan nyde et glas single malt med panoramaudsigt over bjergene

2. Fife Coastal Route: det bedste skotske road trip for strandelskere

Fife Coastal Route er en leg i forhold til (Loch Ness-)monsteret North Coast 500. Turen gennem Skotland følger Firth of Forth-kysten over 77 miles, mens den passerer charmerende små fiskerbyer, historiske slotte og endeløse strande.

scotland road trip, view of the Edinburgh from calton hill

Edinburgh, 📸:@danoolvnoutchk

Store attraktioner

 • Dunfermline Palace og Abbey
 • Kingsbarns destilleri
 • Det skotske fiskerimuseum
 • Devilla Forest
 • Den kongelige borg Culross
 • Kirkcaldy Gallerier
 • Deep Sea World
 • Aberdour Castle – den ældste borg i Skotland
 • St Andrews Universitet
 • Fife Coastal Path: en vandresti, der fører dig gennem stranden, byerne og parkerne

Længde på biltur

1-3 dage (2 timer og 10 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Tilbring den første dag i enten Stirling eller Edinburgh. Sug lidt kultur til dig, lej en bil og forbered dig på din biltur til udgangspunktet i Kincardine. Se attraktioner som Royal Burgh of Culross og Dunfermline Palace and Abbey.

Spis frokost i Dunfermline eller i de nærliggende kystbyer North Queensferry og Inverkeithing. Kør derefter til Aberdour Castle og byen Burnisland for at få lidt historie og en charmerende udsigt over kysten. Stop i byen Kirkcaldy og beundr Kirkcaldy Galleries med kunst fra lokale kunstnere.

Slå dig ned i Anstruther om aftenen, og gå en tur langs stranden. Hvorfor ikke spise fish and chips som afslutning på den perfekte dag?

Dag 2:

Tag til byen St Andrews for at se det berømte St Andrews University – det næste stop på din køretur. Tag på en valgfri whiskydestilleri-tur på Kingsbarns Distillery undervejs, og prøv noget autentisk whiskey (det er måske tidligt, men vi dømmer ikke).

Kør op til Tentsmuir-skoven for at gå en tur i naturen eller køre på mountainbike. Derefter videre til Newport-on-Tay, hvor din kysttur nu er fuldendt!

Hvor kan man bo

scotland road trip, inside Kick Ass Greyfriars hostel social area with vw campervan bar

Kick Ass Greyfriars, Edinburgh

 • Overvej at bo i de fascinerende byer Stirling eller Edinburgh før din biltur, da de begge har så meget at lave! Tjek vores gratis ting at lave i Edinburgh.
 • Kick Ass Greyfriars i Edinburghs centrum er super funky og ligger i et meget livligt område.
 • I Stirling ligger Willy Wallace Hostel kun 2 minutters gang fra stationen, så det er nemt at komme til fra en anden del af Storbritannien eller fra Edinburgh lufthavn.
 • Langs kysten er Murray Library Hostel i Anstruther et godt udgangspunkt for at udforske de omkringliggende fiskerlandsbyer og kystudsigten.
 • Som afslutning på din rejse har St Andrews Tourist Hostel en perfekt beliggenhed til at udforske den livlige og historiske universitetsby.

3. Angus Coastal Route: den bedste skotske bilferie for allrounderen

Angus Coastal Route starter, hvor Fife Coastal Route slutter, så hvis du har lidt ekstra tid og gerne vil opleve mere af den skotske kyst på din tur rundt i Skotland, hvorfor så ikke kombinere to roadtrips i én? Hvorfor ikke nyde kulturen i byen Dundee, svømme på stranden eller udforske nogle slotte på denne tur?

scotland road trip, view of the sea from dunnottar castle

Dunnottar Castle 📸:@rosssneddon

Større attraktioner

 • V&A Dundee
 • Arbroath Abbey
 • House of Dun
 • Dunnottar Castle

Længde af køretur

1-2 dage (1 time og 40 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Vi starter i Dundee og tager os tid til at udforske denne kulturrige by. Dundee har et Victoria and Albert Museum (det eneste uden for London), som udstiller de forskellige designperioder. Der er også Broughty Castle, Mills Observatory og McManus Galleries, som du kan besøge på din køretur.

Dag 2:

Kør til kystbyen Arboath og se Arbroath Abbey. Det blev grundlagt i 1178 og er nu en ruin, som du kan udforske. Stop ved nogle af strandene på vejen, fx Lunan Bay. Besøg House of Dun, et georgiansk palæ, hvor du kan slentre rundt i haven, som om du boede der. Tag derefter til kystbyen Stonehaven for at spise frokost og se Dunnottar Castle, som ligger højt over de grønne havklipper.

Kør op til Aberdeen for at afslutte din rundrejse i Skotland.

Hvor kan man bo?

scotland road trip, dorm in citi hostel aberdeen with white metal bunkbeds

Citi Hostel Aberdeen

4. Argyll Coastal Route: det bedste skotske road trip for elskere af klassiske road trips

En anden af de bedste bilture i Skotland er Argyll Coastal Route. Dette road trip kombinerer både bjerge og kystlinje til en uvurderlig oplevelse i form af en køretur. Få en forståelse af den traditionelle skotske kultur, mens du kører gennem mange forskellige søer.

scotland road trip, a bench on ben nevis

Ben Nevis, Fort William 📸:@nitin_mathew

Større attraktioner

 • An Ceann Mor: et menneskeskabt udsigtspunkt, hvor man kan se ud over Loch Lomonds vidtstrakte landskab
 • Fængslet i Inveraray
 • Auchindrain: et museum om Skotlands sidste bondeby i højlandet
 • Kilmartin Museum: lær om de historiske monumenter, der omgiver området ved Kilmartin Glen, herunder ruinerne af et tårnhus fra det 15. århundrede
 • McCaig’s Tower: monument bygget i 1897 som hyldest til en lokal familie i byen Oban
 • Castle Stalker
 • Glencoe Folkemuseum
 • Glen Nevis: det højeste bjerg i Skotland

Længde på biltur

2-3 dage (2 timer og 55 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Start din biltur i byen Tarbet, ca. 1 time og 15 minutter fra Glasgow. Tag turen op til An Ceann Mor i Loch Lomond, hvor du vil blive budt velkommen til en betagende udsigt over bjergene fra udsigtspunktet. Tag til Loch Fyne Restaurant and Oyster bar for at spise lækker fisk og skaldyr, eller tag ind til byen Inveraray. Her kan du også besøge Inveraray Jail, et sjovt interaktivt museum.

Undervejs på turen kan du stoppe ved Auchindrain, som er et museum dedikeret til Skotlands sidste tilbageværende bondeby i højlandet. Tag videre til andre historiske steder som Kilmartin Museum, en gammel stenformation. Tag derefter til byen Oban for at overnatte.

2. dag

Tag til Castle Stalker i byen Portnacroish for at nyde den frodige udsigt, og slut af med en pint på Old Inn. Kør til byen Glencoe, hvor du kan besøge Glencoe Folk Museum (åbent fra slutningen af marts til slutningen af oktober) og få et indblik i byens historie.

Afslut turen langs kysten ved North Ballachulish.

scotland road trip, view of castle stalker from above

Castle Stalker, 📸:@ascend_film

Dag 3 (valgfri):

Hvis du har en ekstra dag, kan du blive i byen Glencoe og derefter tage til kystbyen Ellenabeich længst mod vest for at se på havdyr. Eller du kan tilbringe noget tid i Ben Nevis og vandre eller køre på mountainbike. Om vinteren er det et fantastisk sted at stå på ski.

Hvor kan man bo?

 • Byen Oban er den perfekte base på din 2-3 dages udforskning.
 • Oban Backpackers er et lyst og rummeligt hostel, som ligger 10 minutters gang fra færge-, bus- og togstationen.
 • At tilbringe en nat i Glencoe er en god måde at afslutte din skotske road trip på, og Glencoe Youth Hostel er et populært valg blandt backpackere.

5. Highland Tourist Route/Aberdeen til Inverness: det bedste skotske roadtrip for historieinteresserede

Dette road trip i Skotland strækker sig over 116 miles og er perfekt for historieinteresserede, da du vil se mange slotte og museer undervejs på din rejse på Highland Tourist Route. Lad os tage dig tilbage i tiden..

scotland road trip, road through Cairngorms National Park

Cairngorms National Park, Ballater 📸:@mili_vigerova

Større attraktioner

 • Gordon Highlanders Museum: Det ligger i Aberdeen og viser Gordon Highlanders-regimentets historie frem til den kolde krig
 • Pitfichie: en skov, der er perfekt til eventyrere, mountainbikere og ryttere
 • The Lecht 2090: base for skiløb og snowboarding
 • Glenlivet destilleri
 • Grantown Museum
 • Cawdor Castle
 • Fort George
 • Culloden Battlefield og besøgscenter

Længde af biltur

2-3 dage (2 timer og 50 minutters køretid)

scotland road trip, sign by Culloden Battlefield

Culloden Battlefield, 📸: Danny Nicholson

Rejseplan

Dag 1:

Vi starter i Aberdeen og tager til det første museum på køreturen: Gordon Highlanders Museum. Her kan du lære om Gordon Highlanders’ historie og deres tjeneste i den britiske hær.

Kør videre til Pitfichie Forest, som er et populært stop for mountainbikere (med 3 forskellige cykelruter). Eller hvis det er vinter, kan du lægge vejen forbi The Lecht 2090 i Cairngorms National Park, som er et must for enhver snesportsfan. Måske skulle du tilføje en dag eller to til din biltur! Om sommeren forvandles den til en fantastisk mountainbikerute.

Afslut en travl dag med en whiskey og en destilleritur på det legendariske Glenlivet Distillery, som er åbent fra midten af marts til begyndelsen af november (tjek deres hjemmeside for specifikke tidspunkter). Det ligger 16 km fra Tomintoul og byder ikke kun på ren whisky, men også på whiskykage i deres kaffebar!

Dag 2:

Udforsk den lille by Grantown og besøg Grantown Museum, som viser lokal kunst og historie om klanen Grant. Kør langs de store skotske bjerge til Cawdor Castle, et malerisk slot, der går tilbage til middelalderen. Slottet er åbent fra midten af april til begyndelsen af oktober (tjek deres hjemmeside for specifikke tidspunkter). Stop ved Fort George for at få lidt historie og se delfiner, og kør derefter til det sidste sted, Culloden Battlefield and Visitor Centre, og lær om jakobitternes opstand.

Hvor kan man bo?

scotland road trip, dining area with painting of the countryside inside Black Isle Hostel

Black Isle Hostel, Inverness

 • Hvis du starter din rejse i Aberdeen, har Aberdeen Youth Hostel et socialt område med en café.
 • Inverness har mange muligheder for at slappe af efter din tur i det skotske højland, f.eks. det ideelt beliggende Black Isle Hostel.

6. Galloway Tourist Route: den bedste skotske bilferie for spændingssøgere

Dette road trip i Skotland er fantastisk for alle eventyrere og adrenalinjunkier! Med en række vandrestier vil den 92 miles lange Galloway Tourist Route få din puls til at stige.

scotland road trip, Scottish Dark Sky Observatory

Skotsk observatorium for den mørke himmel, 📸:Colin Baird

Store attraktioner

 • Dumfries Museum
 • Robert Burns’ fødested
 • Udendørs aktiviteter: mountainbike, kajak, ziplining osv
 • Skotsk observatorium for mørk himmel
 • Besøg i kystbyen Ayr

Længde af biltur

3-4 dage (2 timer og 10 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Fra udgangspunktet i Gretna tager vi til byen Dumfries for at udforske den. Her kan du se Dumfries Museum og Camera Obscura (åbent om vinteren), der fortæller den lokale historie og udstiller genstande. Byen er kendt for sit charmerende bondemarked og sine middelalderlige fæstningsruiner. Hvis du er fan af poesi, kan du tage på en Robert Burns-roadtrip, som viser dig hans fødested, steder, der inspirerede ham til at skrive, og hans gravsten.

Dag 2:

Første stop – Dalbeattie! I denne maleriske lille by ligger et stort eventyr. Det er et fantastisk sted at køre på mountainbike. Selv hvis du er nybegynder, er det noget, alle eventyrere bør prøve, for udsigten er enestående – og solnedgangen på toppen af bjergene er noget, du aldrig vil glemme. Dette er blot en af de syv mountainbike-regioner i Skotland, så hvorfor ikke gøre en hel tur ud af det?

scotland road trip, Threave Castle

Threave Castle, 📸:William Marnoch

Dag 3:

Stop ved Threave Castle på din tur rundt i Skotland – denne hjemsøgende ruin kan kun nås med båd! Uhyggeligt. Billetter til at komme over starter fra £3,60. Undervejs kan du overveje at stoppe ved Galloway Kite Trail, hvor der er nogle fantastiske vandrestier og udsigtspunkter. Tag derefter til Galloway Activity Centre for at få lidt sjov! Her kan du dyrke vandsport som kajakroning, sejlads og windsurfing på Loch Ken. Eller hvis du er mere til det tørre land, er der bueskydning, mountainbiking, ziplining og klatring – og endda laser tag. Det er ikke kun for børn!

Om eftermiddagen og aftenen kan du tage til den fredelige by New Galloway og få et traditionelt pubmåltid og et hvil efter en udmattende dag. Tag den valgfrie køretur til Scottish Dark Sky Observatory, som giver en krystalklar udsigt over nattehimlen og de vidtstrakte bjerge. De tilbyder guidede ture til stjernebillederne og planeterne, men du skal booke i forvejen.

Dag 4:

Den sidste dag til at nyde de fantastiske skotske landskaber. Kør til byen Ayr for at afslutte dit road trip. Denne populære kystby er et godt sted at udforske yderligere og gør denne køretur til en af de bedste bilture i Skotland (IMO).

7. Harry Potter-roadtrip: den bedste skotske roadtrip for Harry Potter-fans – naturligvis!

Dette er ikke helt et skotsk roadtrip, da det inkluderer en togtur (ombord på Hogwarts Express) og er spredt ud over hele Skotland. Det kan også gøres helt med tog, så hvis dit budget ikke rækker til en lejebil, så er dette et godt alternativ! Med dette road trip til Skotland bliver du den ultimative Potterhead!

scotland road trip, train on Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan

Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan 📸:@jack_anstey

Større attraktioner

 • JK Rowlings steder at skrive
 • Broen, som Hogwarts-ekspressen kører over – og hvor Ron og Harry flyver med bilen!
 • Loch Morar (også kendt som Hogwarts-søen)
 • Glen Coe (Hagrids hytte)

Længde af biltur

2-4 dage

Rejseplan

Dag 1:

Se byen Edinburgh, hvor JK Rowling skrev Harry Potter på mange af caféerne.

Spoon: Det var her, hun skrev størstedelen af den første roman, Harry Potter og de vises sten. Det var oprindeligt en kaffebar ved navn Nicolson’s Café, men den har siden skiftet ejer.

The Elephant House: Denne café, der kaldes “Harry Potters fødested”, er meget populær blandt turister. Den har angiveligt også været vært for andre forfattere som Ian Rankin.

Balmoral Hotel: Det var her, JK Rowling skrev det meste af den sidste del, Harry Potter og Dødsregalierne – værelse 552 for at være helt præcis.

Dag 2:

Kør (eller tag toget) fra Edinburgh til Fort William. Det tager ca. 4 timer, så det vil være en heldagstur. Der er nogle charmerende hostels i Fort William, så hvorfor ikke krybe ind under pejsen og læse Harry Potter i selve det land, der inspirerede den? Vi synes, det lyder magisk.

scotland road trip, lake at glen coe

Glen Coe, 📸:@helloiamtuan

Dag 3:

Du har fået dit optagelsesbrev, nu er det tid til at tage til Hogwarts! Tag The Jacobite-toget, også kendt som Hogwarts-ekspressen(!!), til Mallaig. Sørg for at bestille i god tid, for denne togrejse er MEGET populær – og vi er bange for, at du ikke kan bruge din usynlighedskappe. En returbillet for en voksen koster 37,75 pund. Toget krydser over den berømte Glenfinnan Viaduct – broen i filmene! Når du er i Mallaig, kan du tage en tur til Loch Morar, som blev brugt som Hogwarts’ sø i filmene.

Dag 4:

Vend tilbage til Fort William for at se nogle flere af filmens locations. 35 minutter væk ligger Glen Coe, som blev brugt i Harry Potter og fangen fra Azkaban som kulisse for Hagrids hytte. Under en time fra Fort William ligger Loch Arkaig, som dannede rammen om Dumbledores hvilested i Deathly Hallows Part 1 og drageflugten i Part 2. Der er meget at udforske, så tag dig god tid til at researche!

Hvor kan man bo?

8. Deeside Tourist Route: den bedste skotske bilferie i frodige landskaber

Deeside Tourist Route løber 108 miles fra Perth til Aberdeen (eller omvendt). Den varierer i landskab, da den dækker nationalparker, landbrugsland og Royal Deeside.

scotland road trip, view of Lochnagar in Ballater from mountain top

Lochnagar, Ballater 📸:@paulrysz

Større attraktioner

 • Cairngorms Nationalpark
 • Scone Palace
 • Royal Lochnagar destilleri
 • Cambus O’May Cheese Co
 • Drum Castle
 • Muir of Dinnet National Nature Reserve

Længde på biltur

1-3 dage (2 timer og 55 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Vi starter i den smukke by Perth og kører til det nærliggende Scone Palace. Her kan du lære om den lange historie om Skotlands konger, inklusive den berømte Macbeth. Paladset og området er åbent fra1. april til 31. oktober. På Scone Palaces område ligger en fantastisk café med en endnu bedre udsigt.

Kør op til Braemar, og slå dig ned der for natten. Her kan du se Mar Lodge Estate, som er en del af Cairngorms National Park. Om vinteren kan du prøve kræfter med snowboarding eller skiløb i Glenshee skicenter. Der er også Braemar Castle, så du kan krydse endnu et slot af din liste. Afslut aftenen med en whisky på Royal Lochnagar Distillery (sæsonbestemte åbningstider findes på deres hjemmeside).

Dag 2:

Stop ved Cambus O’May Cheese Company for at lære om den historiske proces med ostefremstilling.

I nærheden ligger Muir of Dinnet National Nature Reserve, som ligger i Cairngorms National Park. Dette reservat indeholder Burn o’ Vat – et gigantisk hul skabt i istiden. Og så er der masser af vandrestier for naturelskere.

Kig forbi byen Banchory til frokost, den har maleriske restauranter og tehuse, herunder Number One Community Café, der har måltider til overkommelige priser og udelukkende drives af frivillige.

Er du ikke sulten? Banchory er et fantastisk sted til mountainbiking, vandreture eller endda en runde golf! Tag op til Drum Castle for at lære om dets varierede historie fra middelalderen (tjek hjemmesiden for sæsonbestemte åbningstider). Tag derefter videre til din sidste destination, Aberdeen!

Howies Aberdeen byder på både britisk og skotsk mad, herunder retter som haggis og Cullen skink. Hvorfor ikke varme op med et solidt måltid som afslutning på din episke road trip?

scotland road trip, path surrounded by mountains through cairngorms national park

Cairngorms National Park, 📸: Manuel Osdoba

Hvor man kan bo:

 • Med en 10-rating på Hostelworld er Bankfoot Inn lige ved siden af Perth et sikkert valg. Nyd deres GRATIS morgenmad, og føl dig velkommen i deres hjemlige omgivelser. Der er også Perth Youth Hostel, som er åbent fra juni til august. Tjek flere hostels i Perth her.
 • Undervejs på din rejse er Braemar Youth Hostel et godt hvilested for den første nat. Længere inde i turen er Ballater Hostel i den lille by Ballater et andet godt valg.

9. Borders Historic Route: det bedste skotske road trip, hvis man vil lære om skotsk liv og kultur

Den skotske roadtrip Borders Historic Route går fra Gretna Green til Edinburgh og byder på en charmerende sightseeingtur gennem søde landsbyer og grønne landskaber.

scotland road trip, Edinburgh Castle

Edinburgh Castle, 📸:@joerga

Store attraktioner

 • Gilnockie Tower
 • Lochcarron i Skotland
 • Abbotsford House
 • Stewart Brewing
 • Dalkeith Country Park

Længde af biltur

2-3 dage (2 timer og 20 minutters køretid)

Rejseplan

Dag 1:

Da turen starter på grænsen til England i Gretna Green, er det måske nemmest at leje en bil i byen Carlisle og bruge et par dage på at udforske stedet – Hadrians Mur er ikke langt væk! Kør derefter til det første sted på køreturen – Gilnockie Tower. Her kan du også besøge Clan Armstrong Information Centre for at lære om den lokale historie.

Kør til byen Hawick til frokost og lidt udforskning. Her kan du se Hawick Museum, Wilton Lodge Park eller Hermitage Castle. Kør til byen Selkirk, hvor du finder dig til rette for natten. Hvis du har brug for at shoppe lidt, kan du besøge Lochcarron of Scotland – en ikonisk skotsk tekstilvirksomhed. Du kan endda komme på en rundvisning i møllen og se, hvordan de fremstiller deres tartaner.

Dag 2:

Kør fra Selkirk til det pragtfulde Abbotsford House, som var hjemsted for forfatteren Sir Walter Scott. Der er en billig café på grunden, som er et godt sted at spise frokost. Tag dig tid til at udforske nabobyen Galashiels. Edinburgh ligger lidt over en time derfra, så hvorfor ikke stoppe ved nogle attraktioner undervejs som Stuart Brewing, Dalkeith Country Park eller Midlothian SnowSports Centre om vinteren?

Når du ankommer til Edinburgh, kan du tage dig tid til at udforske denne rigt pulserende by. St Christopher’s Inn i Edinburgh har sin egen sportsbar med lækre middage! Gæster på vandrerhjemmet får også 25% ekstra rabat.

Hvor kan man bo?

scotland road trip, social area with tables, sofas and pool tables at Castle Rock Hostel

Castle Rock Hostel, Edinburgh

10. South West Coastal 300: det bedste skotske road trip, hvis du vil væk fra nettet

Uanset om du har brug for en flugt fra storbyen eller bare et hurtigt pusterum, vil South West Coastal 300-roadtrip få dig til at føle dig forynget og i ét med naturen. Det er en stor skotsk roadtrip på over 300 miles, som du bør sætte god tid af til.

scotland road trip, Culzean Castle

Culzean Castle, 📸: Andy Muir

Store attraktioner

 • Sweetheart Abbey
 • Kystbyen Kirkcudbright
 • Whithorn
 • Mull of Galloway fyrtårn
 • Culzean Castle
 • Det skotske Dark Sky-observatorium
 • Moat Brae – Peter Pans fødested

Turens længde

4-5 dage

Rejseplan

Dag 1:

Start i byen Dumfries, og se attraktioner som Moat Brae – stedet, der inspirerede Peter Pan, Robert Burns’ hus eller Dumfries museum. Tjek ruinerne af Sweetheart Abbey fra det 13. århundrede tæt på Dumfries.

Stop i byen Kirkcudbright for at spise, hvor de om sommeren har et stort landmandsmarked. Basecamp café ved Laggan Outdoor tilbyder lokal mad med en malerisk udsigt over kysten. Her kan du også lave aktiviteter som ziplining og Segway-ture. Kør derefter til Isle of Whithorn, hvor det lokale museum fortæller den unikke historie om at bringe kristendommen til Skotland.

Stop ved Mull of Galloway Lighthouse for at få en spektakulær udsigt over solnedgangen (lukket om vinteren), før du kører rundt langs kysten og derefter tager til landsbyen Stranraer om aftenen.

scotland road trip, Mull of Galloway Lighthouse at sunset

Mull of Galloway Lighthouse, 📸: Colin Baird

Dag 2:

Beundr den fantastiske kystlinje, når du kører lige ved siden af havet det meste af dagens rejse. Stop ved den lille by Girvan for at spise, og kør derefter videre til Culzean Castle (lukket om vinteren). Dette dominerende slot kan dateres tilbage til 1792. Den amerikanske præsident Eisenhower fik endda en del af det som gave efter sine mange besøg! Slottet er åbent fra slutningen af marts til slutningen af oktober, men tjek deres hjemmeside for specifikke datoer. Læg vejen forbi byen Ayr, og forkæl dig selv med en middag under stjernerne på Scottish Dark Sky Observatory.

Dag 3:

Fra byen Sanquhar kan du køre nordpå ad ruten og beundre de storslåede bjergkæder. Stop ved byen Moffat og få en pint på nogle af dens pubber og barer. Overvej at stoppe ved byen Lockerbie for at lære om byens indflydelse i moderne historie, før du afslutter din rejse i Dumfries.

11. Perthshire Tourist Route: det bedste skotske road trip for dem, der vil forkæle sig selv (samtidig med at de har et budget)

Perthshire Tourist Route vil få dig til at føle dig i kontakt med de naturlige omgivelser og klippekyster, som du ser ud af dit vindue. Tag dig tid til at vandre rundt i nogle af nationalparkerne på dette road trip for virkelig at forstå Skotlands smukke og utæmmede landskaber. Dette er den bedste roadtrip i Skotland for dem med et lille budget og smag for luksus.

Når man rejser med rygsæk, kan det være svært at forkæle sig selv, men denne tur byder på nogle fantastiske oplevelser som whiskydestillerier og en chokoladefabrik. Så ja… du har været god, så hvorfor ikke leve i luksus for en stund?

scotland road trip, a house in middle of fields in Glen Artney in Crieff

Glen Artney, Crieff 📸:@fredmarriage

Større attraktioner

 • Biblioteket i Innerpeffray
 • Drummond Slot og Have
 • Comrie Croft/Crieff vandreture
 • Glenturret destilleri
 • Dewar’s Aberfeldy-destilleri
 • Iain Burnett, Highland Chocolatier

Længde af biltur

1-2 dage

Rejseplan

Dag 1:

Denne biltur starter i den lille by Greenloaning. Mens du kører, er der nogle vigtige vartegn, der er værd at se, som The Library of Innerpeffray – det ældste bibliotek i Skotland! Besøg også Drummond Castle Gardens – den fantastiske formelle have blev skabt i 1490. Hvis du er i humør til lidt eventyr, så tag til Comrie Croft, hvor der er mange mountainbikespor. Spis frokost på Glenturret Distillery, og gå på opdagelse i byen Crieff.

Dag 2:

Kør op til byen Aberfeldy. Her er der et gammelt hus på bredden af Loch Tay. Der er også et museum, som fortæller om jernalderen i Skotland. Hvis du stadig ikke har fået nok whisky, ligger Dewar’s Aberfeldy Distillery tæt på. Men her er den virkelige godbid: I byen Grandtully ligger Highlands chocolatier – Iain Burnett. Når du er mæt til maven, kan du køre til Ballnluig for at afslutte dit road trip!

Hvor kan man bo

 • Overnat en nat i Perth, før du tager på roadtrip, og lær denne fascinerende by at kende. Tjek alle vores hostels i Perth!
 • Til sidst på turen kan du køre til den nærliggende by Pitlochry, hvor der er nogle gode muligheder. Pitlochry Backpackers har en filmlounge og et poolbord, mens Pitlochry Youth Hostel har en hyggelig lounge med øl og sodavand til rådighed.

scotland road trip, road through Pitlochry with a starry sky

Pitlochry, 📸:@stuchy

12. Isle of Skye: det bedste skotske road trip for fotografer

Åh nej, Isle of Skye. Isle of Skye er uden tvivl den mest fantastiske bilferie til sidst, og den er et must for alle, der søger nogle af de bedste landskaber, vores jord har at byde på. Her kan du virkelig føle dig i en anden verden.

Men vær forsigtig, når du besøger øen, for det er en af de mest populære turistdestinationer i Skotland, og overbelægningen er stigende. Tænk på at tage af sted uden for sæsonen efter august for at gøre denne tur til Skotland bæredygtig.

scotland road trip, Old Man of Storr, Isle of Skye

Old Man of Storr, Isle of Skye 📸:@czermak_photography

Større attraktioner

 • Fairy Glen
 • Trotternish Loop
 • Mealt Falls
 • Quiraing
 • Den gamle mand af Storr

Længde af biltur

3-5 dage

Rejseplan

Dag 1:

Isle of Skye ligger 2,5 timer fra Inverness, så det er nok det bedste sted at bo og leje en bil fra, inden man starter. Fra Edinburgh tager det omkring 5-6 timer, og fra Glasgow tager det omkring 5 timer – de er alle fantastiske bilture i deres egen ret!

Kør ind til byen Broadford, hvor der er restauranter, pubber og overnatningsmuligheder. Her kan du sejle i kajak, fiske og cykle. Derfra kører du til hovedbyen Portree, hvor du kan finde gode madmuligheder. I nærheden kan du se Old Man of Storr – en naturskøn gåtur rundt om en stor klippetop. I nærheden ligger Loch Mealt og Kilt Rock – to maleriske steder, der er værd at se!

Kør videre til Staffin, hvor klippeformationerne Totternish Loop og Quiraing ligger. Columba 1400 Restaurant er et godt sted at spise, da cafévinduerne har udsigt over The Quiraing.

Kør derefter til det nordligste punkt til Duntulm Castle langs Trotternish-halvøen. Her finder du ruiner, som du frit kan bevæge dig rundt i!

scotland road trip, road along skye coastline

Skyes kystlinje, 📸:@simonmigaj

Dag 2:

Kør til byen Dunvegan for at se Dunvegan Castle, som længe har været hjemsted for Macleod-klanen. Dunvegan Bakery har nogle lækre søde og salte lækkerier, som du kan tage med på din rejse.

Skye Museum of Island Life ligger ikke langt derfra og vil give dig en bedre forståelse af denne betagende ø og dens indbyggere.

Stop i byen Uig og spis en traditionel pubfrokost på The Pub at the Pier. Udforsk det maleriske Fairy Glen – en række små grønne bakker – og de stående sten i Eyre.

Tag ned til Dun Beag Broch ved siden af Struan for at se ruiner fra jernalderen, som engang var et tårn, der blev bygget for omkring 2000-2500 år siden. Kør til det berømte Talisker Distillery for at få en rundvisning, og varm op med et glas whisky. Talisker Bay er et spektakulært vandrested, der er indhulet af truende klipper.

Dag 3:

Kør længere ind i landet for at udforske nogle af bjergene og vandrestierne på vejen tilbage til Inverness. Denne del af Skye er virkelig for ægte eventyrere. Stop ved Sgurr a’ Ghreadaidh og Sgurr na Banachdaich for at se nogle fantastiske vandrestier (men de anbefales til erfarne og dedikerede vandrere, da de er svære at komme til). Længere nede ligger Cuillin-vandfaldene, som man kan svømme i, hvis man er modig nok!

Hvis du er på udkig efter noget mere tilgængeligt, ligger Glamaig tættere på hovedvej A87. Det er stadig en meget hård tur, og hvis du er erfaren nok, er de øverste udsigtspunkter nogle af de bedste på Skye.

Hvis du planlægger at vandre i Skye, skal du bruge lidt tid på at researche, da du skal finde de rigtige vandrestier til dine evner, og som er let tilgængelige.

Hvor kan man bo

scotland road trip, people sitting under globe bubble at skyewalker Hostel

Skyewalker Hostel, Isle of Skye

 • Der er mange gode hostels på Isle of Skye takket være dens popularitet blandt backpackere.
 • I Broadford kan du starte din rejse med at bo på Skye Basecamp.
 • Skyewalker Hostel (ja, det har Star Wars-tema) ligger i Portnalong og giver nogle af de bedste udsigter over den glitrende himmel med et massivt gennemsigtigt telt.
 • Der er det shabby chic hostel The Cowshed i Uig, som ligger en kort gåtur fra Fairy Glen.

scotland road trip, road through mountains in skye

Skye, 📸:@tmarquis

For at opsummere det hele…

Med vores guide til de bedste road trips i Skotland er der ingen grund til at føle sig som en udlænding! Grib din klan, en flaske whisky og en playliste med ild i (for det er koldt derude) – så er du klar. Vi håber, du har nydt denne liste over de bedste road trips i Skotland.

Elsker du nogle af disse aktiviteter, men ikke andre? Hvorfor ikke lave din egen skotske whiskytur eller mountainbiketur fra de steder, der er nævnt her? Lad os vide det i kommentarerne!

Ressourcer: Bedste rejseapps ~ Klik for at læse

Fortsæt med at læse:

🌟Debedste hostels i Skotland

🌟14helt hemmelige ting, du ikke vidste, du kunne gøre i Skotland

🌟Denultimative guide til backpacking i Skotland

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top