Kan du lide katte? Så vil du elske disse steder

Language Specific Image

Nægt det ikke, alle vil gerne være en kat. Der er noget ubestrideligt beroligende ved at se et nysgerrigt, loddent ansigt stikke frem bag nogle skraldespande, når man vandrer med rygsækken først gennem et fjernt land. Katte er selvstændige, de giver ikke ved dørene, og ja, de er meget søde, så det er ikke svært for dem at tage over, hvis og når de vil. Visse steder i verden har katte ført an i en revolution med fiskeånde. De gør krav på deres retmæssige plads som herskere over byer og endda lande, og her er 6 steder, hvor katte virkelig har taget over.

Cypern (overalt)

Der er 1,5 millioner grunde til at tage til Cypern, og hver af dem har en forbløffende evne til at sno sig om dine fødder og jamre ynkeligt efter dine souvlakia-rester. Floffer i alle former og størrelser dvæler forhåbningsfuldt omkring havne eller slapper af på deres nabobalkoner i middelhavssolen med en dåse venligt foræret tun ved deres poter. Cypriotiske katte er faktisk i overtal på øen med mindst 300.000 katte. De er en historisk race. Det tidligste bevis på kattens domesticering blev fundet i en 9.500 år gammel gravplads på Cypern; en loyal vildkat begravet sammen med sine forhistoriske hoomans. I 400 e.Kr. fortæller legenden, hvordan Helena af Konstantinopel sendte egyptiske skibe fulde af katte for at jage et angreb af slanger på øen.

I dag varierer den lokale holdning. Nogle elsker disse professionelle skadedyrsbekæmpere, der arbejder hårdt, mens de er åh-så-bløde-og-fluffy; andre betragter dem selv som skadedyr. Med en stadigt stigende befolkning og mangel på statslige steriliseringsprogrammer gennemsøger frivillige gaderne i varevogne fulde af mad, mens vilde katte følger efter i Pied Piper-inducerede trancer. Selvom overbefolkning uden tvivl er et problem, har katte altid været og vil altid være en uundværlig del af den cypriotiske kultur.

Ainoshima, Japan

Herreløse katte på Ainoshima Island, kendt som Cat Heaven Island, Kyushu, Japan, Asien

Dem, der leder efter fluff-terapi i Japan, tænker måske først på de mange Instagrammable kattecaféer i Tokyos sidegader. Men hvorfor bare nippe til en matcha latte, når man kan tage til en ø? Ainoshima er en af Japans selvudnævnte “katteøer”. Dette katteparadis ud for Kyushus kyst er måske mere ydmygt end den Kawaii-overbelastede hovedstad. Men i tre årtier har det været et fristed for herreløse katte, der i ro og mag kan vaske poter på betonbroer, mens de ser fiskerbåde vende tilbage med deres personlige forsyning af frisk sashimi. Kattene her bliver passet godt på af beboerne, og derfor er det forbudt for turister at fodre dem (så hold igen med foderet.) Jeg sagde ydmyg, og jeg mente det. Du finder ikke neonskilte og katteformet mochi her. I stedet kan du klappe nogle killinger, leje en cykel og udforske denne lille ø på egen hånd, inden du går om bord på færgen tilbage.

Grækenland (overalt)

Man skal ikke gå mange brostensbelagte gader ned i Grækenland, før man finder en stand med postkort, hvor en endeløs række af nysgerrige gule øjne stirrer tilbage på en. Grækenland uden katte er som hostels uden køjesenge: det fungerer bare ikke. 99.9 % af alle rejsende til Grækenland bliver slået af synet af kraftige toms, der strækker sig ud over de smuldrende trin i et gammelt græsk amfiteater, eller en flok larmende kattekillinger, der slås i Athens gyder.

De fleste katte, man ser, er vildtlevende, men lokalsamfund går sammen om at “adoptere” deres lokale beboere. Man ser ofte skåle med mad og vand uden for husene og endda en omstrejfende kat, der ligger og hygger sig i en midlertidig seng på terrassen. Sideløbende med denne forenede lokale indsats er kattehjem en almindelig foreteelse over hele landet. Et nødvendigt svar på manglen på statslig kontrol.

Koshlandia, Sibirien

Ved første øjekast kunne man tro, at denne gård var som alle andre i det vestlige Sibirien. Men Alla Lebedevas ejendom i Prigorodny skiller sig ud ved, at hver eneste bløde beboer efterlader sine poteaftryk på de snedækkede tage. Det hele startede i 2003, da den 59-årige gårdejer og hendes mand, Sergey, fik deres første sibiriske kat, Babushka (og nu kommer min forfærdelige Kate Bush-fortolkning.) Hendes arv begynder her. I dag kan du finde den karakteristiske lurvede pels og de buskede haler stikkende ud af halmballer eller sammenkrøbet på toppen af træhegn. En huskat? Ikke helt. Mange af kattene her er tilbøjelige til at tage på månedlange jagter i den barske sibiriske vildmark. Men vær forvisset om, at de næsten altid vender tilbage til dette frosne katteparadis, som så mange af dem nu kalder deres hjem.

Istanbul, Tyrkiet

En slentretur på de farverige markeder i Balat eller de labyrintiske gader i Karaköy afslører den firbenede attitude bag denne kosmopolitiske by. Det er svært at forestille sig Istanbul uden en enkelt pote eller et par afrevne ører, der sniger sig ind i billedet. Og flere hundrede tusinde katte vandrer stolt rundt i Istanbuls gader med lige så stor selvtillid som deres menneskelige modstykker. Den uudtalte regel her er, at katte = familie. Disse katte er lige så meget en del af samfundet, som den lokale kebab-butiks ejer, der fodrer dem med rester af donerkød. Borgerne forsyner omstrejfende katte med basale fornødenheder, og det kan man se beviser på overalt i byen. Offentlige parker stiller mad- og vandskåle frem til de altid sultne besøgende, og der bygges interimistiske skjul uden for hjemmene, så de kan gøre pitstop på lange nætter på musejagt (eller for at plyndre skraldespande)

Houtong Cat Village, Taiwan

På taiwanesisk betyder ‘Houtong’ ‘abegrotte’. for 100 år siden var denne by ved floden i Ruifang-dalen berømt for at have en hule fuld af aber. Nu er det et helt andet pattedyr, der styrer løjerne. Det er noget af en oplevelse at gå fra toget og ud på en kæmpe katteformet gangbro af metal. Men hey, hvad kan man forvente af en by, hvor der bor flere katte end mennesker? De omstrejfende katte her er ikke overraskende velnærede, og fyldige kugler af blank pels blokerer din vej på hver eneste bakkeside, du går ned ad. Når du vandrer rundt, vil du se smertefuldt nuttede katteskilte og statuer (selv togbilletten er prydet med trykte killinger.) Der er butikker med katte-tema, caféer med katte-tema, restauranter med katte-tema… Hvis du leder efter en ny katteplys – jeg vil ikke dømme – er det her stedet at købe en (eller tyve.) I disse dage ser byen bestemt ru ud i kanterne. Men på trods af de falmende butiksfacader og afskallede statuer, kan du være sikker på, at de levende, firbenede indbyggere stadig er de virkelige stjerner i showet.

Download Hostelworld-appen, så du kan møde nye mennesker fra det øjeblik, du booker


Du kan måske også lide…

Hvordan jeg opdagede, at jeg var neurodivergent, mens jeg rejste alene

10 kampe for en solorejsende

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top