Rejseguide til Brasilien

På besøg i Brasilien

Brasilien er det største land i Sydamerika og det femtestørste i verden. Med et areal på otte en halv million kvadratkilometer er det lige så stort som hele det europæiske kontinent.

Den første portugisiske ekspedition, ledet af Pedro Álvares Cabral, ankom til Brasilien i 1500. Før det var området beboet af indfødte indianere med mange forskellige kulturer og sprog. Da de nye bosættere ankom, opdagede de, at jorden var ideel til dyrkning af sukkerrør, og det blev hurtigt grundlaget for kolonisystemets økonomiske vækst. Det betød også en massakre på de indfødte indianere og et forbud mod deres måde at leve på. Da industrien tog fart, blev afrikanere med magt ført til landbrugene, hvilket gjorde Brasilien til en af de største slavebaserede kolonier i verden.

Opdagelsen af guld i slutningen af det 17. århundrede skulle erstatte sukker som Brasiliens vigtigste eksportvare, og i det 19. århundrede blev det igen erstattet af kaffe. I slutningen af dette århundrede blev slaveriet også afskaffet i landet. Som et direkte resultat heraf kom europæiske immigranter i hobetal for at arbejde på kaffeplantagerne, som nu var udbredt over hele Brasilien.

Den massive europæiske indvandring til Brasilien i denne periode skulle få en varig effekt på landets befolkning, og det er stadig tydeligt i dag med de mange forskellige etniske samfund og regioner i hele landet. Så selvom portugiserne kan krediteres for sproget og religionen, har alle disse andre etniciteter også haft deres egen indflydelse på landets udvikling. To fakta, der beviser, hvor mangfoldigt Brasilien er: Over 50% af Brasiliens befolkning betragter sig selv som sorte eller blandede racer, og Brasilien har den største japanske befolkning uden for Japan!

Og ud over den mangfoldighed, som indbyggerne har skabt, er selve landet også præget af stærke kontraster. For mange besøgende er det Amazonasbækkenet, der har den største tiltrækningskraft. Med over en tiendedel af verdens levende væsener bosat her kan man godt forstå hvorfor. Men landet har meget mere at byde på. Fra sumpområderne i Pantanal til strandene i Rio – Brasilien er så interessant, som det kan blive, og en destination, der virkelig har noget at tilbyde alle, der besøger landet.

På grund af sin mangfoldighed har Brasilien et unikt køkken, som er umuligt at definere i detaljer. Men det er muligt at opdele de forskellige regioner efter den type mad, der oftest spises der, så dette skulle give dig et hurtigt indblik i nogle af de indfødte specialiteter.

I den nordlige del, som omfatter Amazonas-skoven, er det kulinariske præget af de indfødtes kultur. Traditionelt overlever de på en kost bestående af fisk, rodfrugter, yams og tropiske frugter. En populær ret, som du finder i nord, er Caruru do Pará, som består af rejer, løg, tomat, okra, koriander og dendê-olie kogt sammen i en gryde.

Den nordøstlige del, som omfatter staten Bahia, er en overvejende afrikansk region, og køkkenet her er afro-bahiansk. Det er en usædvanlig kombination, som omfatter traditionelle afrikanske, indiske og portugisiske retter, hvor man bruger ingredienser, som er tilgængelige lokalt. Så i kystområderne i denne region er fisk og skaldyr mest populære, og de er generelt af meget høj kvalitet.
I det centrale vest er de mest almindelige ingredienser fisk fra floderne samt okse- og svinekød fra de store rancher, der dominerer regionen. Igen lægges der vægt på råvarer, som er let tilgængelige i området, så afgrøderne sojabønner, ris og majs er også en meget vigtig del af den daglige kost.

I den sydøstlige del, som omfatter Rio de Janeiro og Sao Paulo, kan man smage flere forskellige former for madlavning. En af de mest populære retter i begge byer er en bønne- og kødblanding af bahiansk oprindelse – “feijoada complete”. En anden favorit er “arroz com feijão”, som er lavet på ris og bønner. I Sao Paulo vil du også bemærke den indflydelse, som de europæiske og nordafrikanske indvandrere har haft på køkkenet – bare rolig, det er en god indflydelse, for maden i byen er fremragende.

Endelig finder man i den sydlige del af landet det nationale køkken med “gaúcho” eller cowboy samt retter, der er påvirket af de tyske bosættere, der ankom til regionen for nogle århundreder siden. Forståeligt nok er kød højt på listen over prioriterede ingredienser her, men hvis du ikke er fan, er kartofler og den indfødte maniok også ekstremt populære.

Sådan kommer du dertil

Ud over de nationale flyselskaber, der er nævnt i næste afsnit, omfatter de andre store flyselskaber, der flyver til Brasilien: Aerolineas Argentinas, Air France, Alitalia, American Airlines, AeroPeru, British Airways, Continental Airlines, KLM, LAN-Chile, Lufthansa, South African Airlines, Swissair, TAP Air Portugal, Iberia, Japan Airlines, Korean Airlines, Pluna og United Airlines.

Din ankomst til landet vil sandsynligvis være til enten Aeroporto Galeão i Rio de Janeiro og Aeroporto Sao Paulo-Guarulhos. Det er landets vigtigste internationale lufthavne, og begge har regelmæssige forbindelser til alle de andre lufthavne i landet. Hvis du flyver til Rio, ligger lufthavnen 21 km nord for byens centrum, men der kører lufthavnsbusser til byen mellem kl. 5.30 og 23.00, og turen tager mellem 30 og 40 minutter. Sao Paulo lufthavn ligger 25 km nord for byen, og der kører busser hver halve time om dagen og hver time om aftenen, og det tager mellem 30 og 50 minutter at komme ind til centrum. Taxaer er også nemme at finde i begge lufthavne.

Brasilien har også mange landegrænser til Argentina, Bolivia, Colombia, Fransk Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay og Venezuela. Endelig, hvis du er på udkig efter et ægte eventyr, hvorfor så ikke komme ind i landet ad floden på Ama-zon-ruten mellem Islandia i Peru og Iquitos i Brasilien.

Sådan kommer du rundt

Den foretrukne måde at rejse rundt i landet på er med fly, og takket være en ny deregulering er den gode nyhed, at flyrejser i Brasilien er blevet billigere. De fire største nationale flyselskaber er LATAM, Gol, Avianca og Azul, og alle de større byer betjenes af mindst et af disse selskaber. Hvis du benytter dig af denne transportform, bør du se dig omkring efter kampagner, da du kan få nogle gode tilbud.

Den mest almindelige mulighed for budgetrejsende er dog landets bustrafik, som, bortset fra Amazonas, generelt er fremragende. Busserne er punktlige, rene og komfortable, og denne rejseform er meget billig. Alle de større byer betjenes af hyppige afgange, og det er usædvanligt at skulle skifte bus, når man rejser mellem destinationer, hvilket altid er en god ting, når man er i et fremmed land, hvor man sandsynligvis ikke engang taler sproget. Der findes to typer langdistancebusser – comum og leito. Førstnævnte er den økonomiske service og er billig og komfortabel og har normalt aircondition. Leito er sovetoget, og selvom det er meget mere imponerende, er det også meget dyrere og tager normalt lige så lang tid at nå frem til destinationen som comum. Hvis du har tænkt dig at rejse med bus, bør du købe din billet en dag i forvejen, især i weekenden eller ved festivaler.

Der er også togforbindelse i Brasilien, men den er yderst begrænset og bliver hele tiden mere begrænset. Det eneste, der tiltrækker turister til at rejse med tog i landet, er dog de fascinerende udsigter og rejser, som de tilbyder. Bortset fra dette giver det meget mere mening at benytte sig af enten flyrejser eller bussystemet i landet.

Kristus Frelseren og Corcovado-bjerget, Rio de Janeiro
Hvis du kommer til Rio de Janeiro på din rejse til Brasilien, er det umuligt at undgå Corcovado Hill og den verdensberømte statue af Kristus Frelseren. Med sine 30 meter er den Brasiliens mest fremtrædende vartegn. Når man har besteget bakken for at komme op til statuen, får man også en spektakulær udsigt ud over hele byen. Ideen til statuen opstod i 1921, men selve udformningen og bygningen begyndte først et årti senere. Den statue, som designerne til sidst fandt frem til, og som i dag skuer ud over Rio, symboliserer Kristus med åbne arme, der omfavner alle mennesker.

Amazonas regnskov, Manaus
Tragisk er det eneste ord, der kan beskrive et besøg i Brasilien uden en tur i Amazonas regnskov. Den er hjemsted for tusindvis af de mest sjældne arter af flora og fauna i verden samt talrige indfødte stammer, og når man træder ind i denne vildmark, vil man sandsynligvis aldrig opleve noget lignende igen. Manaus, hovedstaden i den brasilianske delstat Amazonas, er porten for alle besøgende til regnskovens dybder, og der er mange rejsearrangører, som tilbyder fremragende pakker, der tager højde for alles behov. Se dig omkring efter den bedste pris, og prøv at få en tur, der giver dig alt, hvad du har brug for under din rejse. Husk, at du er på vej ud i naturen, så hvis du glemmer noget, er der ingen vej tilbage. Hovedaktiviteter, sport osv.

Iguaçu-vandfaldene
Brasilien deler et af de smukkeste vandfald i verden med Argentina: Cataratas do Iguaçu – en attraktion, der i høj grad er værd at tjekke ud. Det anbefales, at du ser dem fra begge sider og afsætter mindst to dage til din tur. Hvis ikke, vil du stadig se masser, der kan fascinere dig. De ligger i den yderste vestlige del af staten Paraná og består af 275 vandfald, hvoraf nogle er op til 70 meter høje. Dertil kommer, at de er omgivet af en nationalpark, en jomfruelig jungle, der beskytter over fire hundrede dyrearter og over to tusind plantearter. Det er en bemærkelsesværdig tur, der byder på nogle af de mest mindeværdige udsigter, du nogensinde kommer til at se.

Copacabana, Rio de Janeiro
Takket være den amerikanske crooner Barry Manilow er Copacabana noget, de fleste mennesker har hørt nævnt fra tid til anden. Hvad de måske ikke ved, er, at det er en af de mest berømte strande i verden. Copacabana løber fem kilometer foran det tætbefolkede Rio de Janeiro og betyder meget forskellige ting for forskellige mennesker. For nogle er det en kommerciel, ultra-tacky destination, hvor de aldrig ville drømme om at tage hen. For andre er det det vanvittige ved stedet og menneskene, der gør det så tiltrækkende. Men uanset årsagen tiltrækker det hundredtusindvis af mennesker hvert år, og den eneste ting, de alle er enige om, er, at de har det sjovt, mens de er der.

Pantanal
Pantanal kan oversættes til “stor sump” og ligger midt i den vestlige del af landet. Alle har hørt om Amazonas, men dette område overgår det, når det kommer til at se på dyreliv. Det er hjemsted for over 650 fuglearter samt alligatorer, hjorte, oddere, emuer, boa constrictors og aber, og det er en fascinerende attraktion for naturelskerne blandt jer. Men hvis du ikke er til alt det vilde og vidunderlige, er det måske bedre at tage på stranden, for de kan simpelthen ikke undgås i denne unikke vildmark

Karneval, Rio de Janeiro
På linje med Mardi Gras i New Orleans er karnevallet i Rio nu en af de største fester i verden. Den finder også sted på samme tid af året og begynder lørdagen før fastelavn. Selve festivalen er så vanvittig og fuld af så mange ting at gøre og se, at du sandsynligvis vil føle dig lidt overvældet, og der findes ingen bedre følelse. Karnevalets højdepunkt er den traditionelle brasilianske dans, sambaen, og paraderne af dansere er fulde af mere farve og rytme, end du overhovedet kan forestille dig. Hvis du planlægger en rejse til Brasilien, er dette nok et af de bedste og værste tidspunkter, du kan rejse på. Det bedste for ren nydelse, det værste for rejser og indkvartering, så book tidligt og nyd det.

Parintins Folkefestival
Det er en unik festival, der finder sted på bredden af Amazonfloden den 28., 29. og 30. juni hvert år, og som tiltrækker over 40.000 mennesker fra hele verden. Den består af traditionel musik, dans og folklore, og festivalens hovedtema er den mystiske “Boi Bumba”, en kamp mellem to grupper, der repræsenterer de legendariske tyre, Caprichoso og Garantido. Mens kostumerne og vognene ikke er ulig dem, man ser i Rios karneval, er atmosfæren og festlighederne meget mildere. Fra havnen kommer tre et halvt tusinde både med turister fra resten af landet for at deltage i en af Brasiliens største folkefester. Hvis du er i Brasilien på denne tid, er det bestemt værd at tage turen til Parintins for at deltage i denne fascinerende begivenhed.

Bahia-karneval, Salvador
Denne finder sted mellem den 23. og den 28. februar og er nok den næststørste af Brasiliens festivaler. Bahia eller Salvador (byen går under begge navne) er det afrikanske centrum i Sydamerika, og karnevallet fejrer alt afrikansk i regionen. Festivalen er et virvar af seværdigheder og lyde, hvor du kan høre den bedste afro-brasilianske musik, landet har at byde på, og se alle de traditionelle danseformer, der nogensinde er blevet skabt. Der er også adskillige parader, som du aldrig har set magen til. Det er fem usædvanlige dage, men du vil med garanti nyde dem i fulde drag, når du først er der.

Brasiliens Grand Prix, Sao Paulo
Motorløb i Brasilien har en lang historie, og det første løb fandt sted tilbage i 1908 i Sao Paulo. Så at opleve et Grand Prix under dit ophold i landet bør bestemt betragtes som en ekstra bonus. Mens kørerne selv måske ikke sætter pris på Sao Paulo, elsker tilskuerne det. Hele regionen bliver opslugt af den hype, som løbet medfører, og det gør byen til et virkelig spændende sted at opholde sig i en Formel 1 Grand Prix-weekend. Selve banen ligger også kun omkring 15 km uden for byens centrum, så det burde ikke være noget større problem at finde vej dertil.

Fodbold
Selvom motorløb er populært i Brasilien, er der ingen anden form for underholdning, der kan sammenlignes med alle indfødtes første kærlighed – futebol. Denne passion kan ses over hele landet i antallet af fodboldstadioner, der er spredt ud over det hele, selv i de mindste byer er banerne enorme. Faktisk er Marcana Stadium i Rio de Janeiro det største i verden med en kapacitet på to hundrede tusinde. Brasilien vandt verdensmesterskabet i fodbold i 1958, 1962, 1970 og 1994 og er hjemsted for den største spiller nogensinde, Pele. Fodbold i Brasilien er spillet, når det er stærkest, så sørg for at se mindst én kamp, mens du er der.

Valuta
Den valuta, der bruges i Brasilien, er real, og den består af hundrede centavos. Sedler findes i valører på 2, 5, 10, 20, 50 og 100 real, og mønterne er 1, 5, 10, 25 og 50 centavos og 1 real.

Sprog
Det officielle sprog er portugisisk, men i de fleste turistområder vil du finde nogen, der taler engelsk. Hvis du er i de mere afsidesliggende områder, er det dog svært at finde folk, der taler andet end portugisisk, så det er praktisk at lære et par ord og sætninger, der kan hjælpe dig med at klare dig.
Hej = Oi
Tak = Obrigado
Vær venlig = Por favor

Klima
Vinteren i Brasilien ligger mellem juni og august med temperaturer på mellem 13 og 18 grader. Det bliver først rigtig koldt, når man rejser til den sydlige region, som består af tre stater: Paraná, Santa Catarina og Rio Grande do Sul. Sommeren varer fra december til februar, og igen er ekstremerne kun at finde i syd, hvor luftfugtigheden kan blive svær at håndtere, hvis man ikke er vant til den. Korte regnbyger er almindelige komplimenter til landets tropiske klima, men det indre af Brasilien har kun få måneder med kraftig nedbør. Amazonasbækkenet er det vådeste område med næsten konstant fugtige temperaturer, der i gennemsnit er omkring 27 grader.

Tidszone
Der er tre primære tidszoner i Brasilien. Øst, nordøst, syd og sydøst er tre timer bagud i forhold til Greenwich Mean Time, vest er fire timer bagud, og det yderste vest er fem timer bagud i forhold til GMT.

Åbningstider
De fleste butikker har åbent mellem kl. 9.00 og 18.00 fra mandag til fredag og fra kl. 9.00 til 13.00 om lørdagen. Nogle af de større indkøbscentre og butikker i de større byer åbner senere, mange til kl. 22.00, og de har også åbent om søndagen. Regeringskontorer har åbent mellem kl. 9.00 og 18.00 fra mandag til fredag og lørdag morgen, og banker har generelt åbent mellem kl. 10.00 og 16.00 på hverdage.

Elektricitet
Den elektriske strøm i Brasilien varierer fra region til region, så det er en god idé at tjekke det, før du rejser. For eksempel er strømmen i Rio de Janeiro og Sao Paulo 110V eller 120V, 60Hz AC, mens den i Salvador er 127V og i Brasilia er 220V.

Krav til visum
De fleste europæiske statsborgere behøver ikke andet end et gyldigt pas og enten en returbillet eller bevis for, at de har råd til at betale for en for at komme ind i landet. Du skal udfylde et indrejsekort ved ankomsten, som giver dig lov til at blive i en periode på op til 90 dage. Immigrationsmyndighederne beholder den ene del af dette kort og vedhæfter den anden del til dit pas. Sørg for, at du ikke mister denne del, da din afrejse sandsynligvis vil blive forsinket. Australske, canadiske, newzealandske og amerikanske statsborgere har brug for et visum, som du kan få fra den brasilianske ambassade i dit hjemland. Beboere i alle andre lande bør også kontakte deres lokale brasilianske ambassade for at se, om de har brug for et visum for at rejse.
Når du har fået dit turistvisum, kan du forlænge det med op til 90 dage, hvis du ansøger mindst 15 dage, før det første udløber. Du kan kun gøre dette én gang. Herefter skal du forlade landet og rejse ind igen, hvis du vil blive. Der er ingen regler om, at man ikke må vende tilbage samme dag, men det er kutyme at vente mindst en dag, før man rejser ind igen.

Postkontor
Postkontorer i Brasilien kaldes correios, og du kan genkende dem på deres lysegule postkasser og skilte. I de større byer finder du altid correios i byens centrum, men der er også mindre kontorer spredt ud over det hele. En ting, du skal være forberedt på, når du besøger et brasiliansk postkontor, er at stå i kø, da de fleste kontorer håndterer meget mere end bare post. Den nemmeste måde at undgå dette på er at bruge en frankeringsmaskine til at købe frimærker, da det normalt går meget hurtigere.

Turistkontor
Det brasilianske turistbureaus hovedkontor ligger i landets hovedstad Brasilia på Setor Comercial Norte, Quadra 2, Bloco G, og der er også en anden filial i Rio de Janeiro på ottende etage på 174 Rua Uruguaiana. Andre steder i landet er turistkontorerne sponsoreret af de enkelte stater, så mange steder er de ret begrænsede i de oplysninger, de giver. Ideelt set bør du ikke være for afhængig af kontorerne i de mere landlige områder, så det er nok en god idé at lave masser af research, før du rejser til selve landet.

Valutaveksling
Når du skal veksle kontanter eller rejsechecks, finder du som regel den bedste kurs i et “casa de câmbio”. Det eneste problem er, at uden for Rio de Janeiro og Sao Paulo finder du ikke så mange af dem. Den anden mulighed er en af de store banker, men i de større byer er det kun hovedkontorerne, der tilbyder veksling. Det er også værd at bemærke, at valutaafdelingerne ofte lukker kl. 13.00, selvom nogle holder åbent til kl. 14.00 eller 15.00. Visse filialer veksler kun minimum 100 USD, mens andre tager et gebyr på 20 USD, uanset hvor stort eller lille et beløb, der skal veksles. Derfor er det værd at se sig omkring, før man veksler udenlandske kontanter. Du bør også forsøge at tage amerikanske dollars med, da du kun kan veksle andre valutaer i et “casa de câmbio”. Når du rejser uden for de større byer, er det svært at veksle penge overhovedet, så du bør nok gøre det, før du rejser længere væk.

Alle større kreditkort accepteres, men i de mere landlige områder kan det være ret begrænset, hvilke kort de accepterer. Og de steder, hvor der ikke er en hæveautomat, skal du være forberedt på at vente et stykke tid, da telefonlinjerne i landet er ekstremt overbelastede. Endelig kan du bruge dit kreditkort til at få udbetalt kontanter i de fleste banker i de større byer. I mindre byer er det kun den nationale bank, Banco do Brasil, der tilbyder denne service. Hvis du ønsker at gøre det, skal du kigge efter et skilt, hvor der står “Cartão” eller “Saques por Cartão”. Hvis du ikke kan se et skilt, så spørg en medarbejder. Du kan også bruge en af det stigende antal hæveautomater, som normalt er et meget nemmere og hurtigere alternativ. American Express accepteres i øjeblikket ikke i Brasilien.

Telefoner
Landekoden for Brasilien er 55, så hvis du ringer fra udlandet, skal du ringe 00, efterfulgt af 55, den lokale områdekode og det lokale nummer. De samme instruktioner gælder, når du foretager et internationalt opkald inde fra landet.

Drikkepenge
Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge i Brasilien, men man forventer generelt ti til femten procent. De fleste restauranter inkluderer dog servicegebyret i din regning, men hvis du er meget tilfreds med den service, du har fået, bør du også give lidt ekstra. Taxaer får normalt ikke drikkepenge, selv om de fleste beder chaufføren om at beholde byttepengene.

Helligdage
Det er værd at notere sig, hvilke helligdage der er, før man rejser til et land, da de fleste virksomheder, banker og butikker normalt holder lukket i dag. I Brasilien finder de sted den 1. januar, karneval (flyttedato omkring slutningen af februar), langfredag, 21. april, 1. maj, Corpus Christi (flyttedato), 7. september, 12. oktober, 2. og 15. november og 25. december. Det er en god idé også at tjekke området, da visse byer også lukker ned under særlige begivenheder.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top