Ting at lave i Sarajevo: På jagt efter gadekunst og solnedgangssteder

Sarajevo er hurtigt ved at udvikle sig til en af Europas hotteste budgetrejsedestinationer. Sarajevo er omgivet af bjerge og omfavner floden Miljacka, og blandingen af asiatiske og europæiske indflydelser er berusende. Der er næppe noget sted på jorden, der har mere at byde på for moderne historienørder – fra skuddet, der udløste Første Verdenskrig, til det første vinter-OL afholdt af en socialistisk stat og den længste belejring af en hovedstad i moderne krigsførelse. Kombiner det med banebrydende museer, et bryggeri, man bare må besøge, og bygninger fyldt med gadekunst, og du har et af Europas mest spændende nye backpacker-steder. Åh, og vanvittigt billige priser – plus nærheden til Split og Dubrovnik, som begge kun ligger fire timers kørsel væk – skader heller ikke.

Gad vide, hvad man kan lave i Sarajevo? Fra moskeer og markeder til forladte olympiske arenaer – her er de bedste ting at lave i Sarajevo.

1. Spol tiden tilbage i Sarajevos gamle bydel

things to do in sarajevo, view of the old town

📸:@damirphoto

Google “Sarajevo”, og de postkortbilleder, der dukker op, er af Baščaršija, den gamle osmanniske markedsplads. Dette smukt bevarede stykke asiatisk arkitektur huser caféer, shisha-steder, spisesteder og steder, hvor man kan købe en souvenir, herunder mange metalgenstande lavet af artilleri og granatsplinter, der blev efterladt under belejringen. Basaren fra det 15. århundrede har bevaret den atmosfære, den havde for et halvt årtusinde siden, især omkring den duepudsede centrale Sebilj-fontæne midt på Baščaršija-pladsen.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Gå ikke glip af Gazi Husrev-beg-moskeen, den første moske i verden, der fik elektricitet i 1898. Ved siden af ligger det gamle klokketårn, det eneste offentlige ur i verden, der går efter månetid, og hvor den samme urmager har kalibreret de astronomiske målinger hver uge siden 1960’erne. Se, det er dedikation.

2. Spis middag på Spite House

Da Østrig-Ungarn overtog kontrollen med Bosnien-Hercegovina i 1878, ville de bygge et nyt rådhus. Men de tog ikke højde for en meget stædig mand. Penge kunne ikke overbevise Benderija om at flytte ud af sit hjem lige ved floden Miljacka, før flere års forhandlinger (og en pose guld) overbeviste ham om at give sig… på én stor betingelse: den nye regering skulle flytte hans hus sten for sten over på den anden side af floden. Genopbygningen blev døbt Inat Kuća – Spite House – og det er nu en af byens yndlingsrestauranter, hvor du kan smage bosniske klassikere som cevapi, cevapi og mere cevapi.

Det rådhus, de byggede, er i øvrigt et af byens mest fantastiske bygningsværker – Vijećnica er et ekstravagant maurisk mesterværk med fliser, som blev beskadiget under belejringen, men restaureret i 2014. Det er nu et museum, hvor du kan beundre det spektakulære mønstrede interiør.

Åbningstider:

  • Inat Kuća – 9.00-11.00 dagligt
  • Vijećnica – kl. 9-17 dagligt

Priser:

  • Inat Kuća – hovedretter fra 12 km (ca. £5 – en km svarer til £0,40, US$0,55 eller €0,50)
  • Vijećnica – 10 km (4 pund)

3. Lær, hvordan Sarajevo udløste Første Verdenskrig

things to do in sarajevo, view of the city at sunset

📸:@dotty16

Mød Franz Ferdinand – den østrig-ungarske ærkehertug, ikke det skotske indieband. Under et besøg i Sarajevo i 1914 forsøgte en gruppe jugoslaviske nationalister at myrde ham… uden det store held. Deres første tre forsøg mislykkedes – en wannabe-lejemorder slugte endda sin cyanidpille og sprang i floden, kun for at kaste giften op i fire tommer dybt vand, før han let blev pågrebet – hvilket efterlod den 19-årige Gavrilo Princip til at affyre det fatale skud og ubevidst udløse Første Verdenskrig i processen. Stedet, hvor mordet fandt sted, er ikke bemærkelsesværdigt. Fire linjer engelsk tekst på den latinske bro markerer det sted, hvor Princip gjorde det, men Sarajevo Museum ved siden af fortæller historien med flere farver og opklarer det net af internationale loyaliteter, der betød, at denne ene kugle kastede planeten ud i konflikt.

Åbningstider: Muzej Sarajeva – 10.00-16.00 mandag til fredag, 10.00-15.00 lørdag

Pris: 4 KM (£1,70)

4. Gå op ad Sarajevos forladte bobslædebane

things to do in sarajevo, abandoned bobsled track

📸:@dariio

Jugoslavien blev den første socialistiske stat, der var vært for vinter-OL, da Sarajevo arrangerede legene i 1984, og byen stråler stadig over den præstation. Du kan se snefnugslogoet overalt og den søde maskot, ulven Vučko, som nok er Sarajevos mest berømte indbygger siden Gavrilo Princip.

Den forladte olympiske bobslædebane, der snor sig ned ad Trebević-bjerget, er byens mest unikke arv fra legene. Denne betonlabyrint blev brugt som fæstning under belejringen og blev efterladt smuldrende på siden af bakken, men er nu ved at blive genvundet af to ting: skov og graffiti. Hver centimeter af den 1300 meter lange rute er dækket af gadekunst, hvilket gør den til et must for dem, der elsker vægmalerier. Det er muligt at gå op ad Trebević-bjerget, men gå ikke væk fra stien, for der er risiko for landminer. Taxaer og den nye svævebane giver en mindre svedig rute til toppen.

Igman-bjerget, cirka en times kørsel sydvest for byen, er et andet tragisk olympisk sted. Medaljepodiet ved skihopkomplekset blev brugt til henrettelser i 90’erne, og hele stedet har fået lov til at rådne op sammen med ruinerne af det brutalistiske Hotel Igman. For entusiaster af mørk turisme er et besøg på disse forladte olympiske arenaer noget af det bedste, man kan lave i Sarajevo.

Åbningstider: Svævebanen kører fra lige syd for floden til toppen af Trebević-bjerget fra kl. 9 til 17 hver dag

Pris: 20 KM tur/retur

5. Snup en kop kaffe på Caffe Tito og dåsemadsmonumentet

things to do in sarajevo, square in sarajevo by Cafe Tito

📸:@x3me

En af Sarajevos mest populære kaffebarer er indrettet efter marskal Tito, den velvillige diktator, der holdt Jugoslavien sammen fra Anden Verdenskrig og frem til sin død i 1980. Caffe Tito er dekoreret med plakater, portrætter og aviser af den store mand – en excentrisk socialistisk ramme for din cappuccino – hvis fravær førte til den blodige opløsning af Jugoslavien i 90’erne, herunder den serbiske belejring, der bombarderede Sarajevo mellem 1992 og 1996.

Som en sarkastisk hyldest til den internationale hjælp, byen modtog i den periode, byggede Sarajevoborgerne ICAR Canned Beef Monument – en massiv statue af de uappetitlige forsyninger, de fik tilsendt fra udlandet. Dåserne var efter sigende rester fra Vietnamkrigen årtier tidligere. Denne ofte vandaliserede meterhøje dåse på en stensokkel er et bizart syn, der ofte har skabt kontroverser, men i det mindste kan de sige, at det er unikt!

Den såkaldte Sniper Alley, Bosniens nationalhistoriske museer og Suada and Olga Bridge – opkaldt efter et par, en bosniak og en serber, der blev skudt ned, da de forsøgte at krydse den i 1993 – ligger også alle i nærheden.

Åbningstider: Caffe Tito – åben 24 timer dagligt

6. Besøg bryggeriet, der reddede Sarajevo under belejringen

En mere pålidelig kilde til næring under konflikten kom fra Sarajevska Pivara-bryggeriet. Deres naturlige kilder har været nøglen til deres øls sprøde smag siden 1864, men blev meget vigtigere, da serberne blokerede vandforsyningen under belejringen. Folk stod i kø ved bryggeriet for at fylde alt, hvad de kunne, med frisk vand, men der var stadig nok til at producere øl – bryggeriet holdt aldrig op med at brygge under hele krigen.

Det er værd at tage et smut forbi bryggeriets museum for at få lidt mere historie. Din billet inkluderer poletter, som du kan bruge på HS Pivnica Restaurant ved siden af, en ølhal med 400 pladser, som er gennemsyret af historie (og bryggerifrisk øl). Sarajevos andre topbarer omfatter den finurlige cocktailbar Zlatna Ribica, Kino Bosna i en gammel biograf og Gastro Pub Vučko, en ølstald, der er en hyldest til den elskede olympiske maskot.

Åbningstider:

Muzej Sarajevske Pivare – kl. 10-17 tirsdag til søndag

HS Pivnica Restaurant – kl. 10.00-01.00 mandag til lørdag, kl. 10.00-midnat søndag

Pris: 3 km for museum, 5 km for museum og bryggeri, 25 km for museum, bryggeri og et måltid på HS Pivnica Restaurant.

7. Lær mere om belejringen

things to do in sarajevo, street in sarajevo

📸:@dariio

Det kan føles tungt, men virkeligheden er, at mange af de bedste ting at lave i Sarajevo drejer sig om belejringen. Den tragedie dræbte mere end 20.000 mennesker, tvang utallige flere på flugt, hærgede byens landskab og har mere indflydelse på, hvordan Sarajevo er i dag, end nogen anden faktor.

War Childhood Museum er et must at besøge. Ideen udsprang af en bog af Jasminko Halilović i 2013, som stillede et enkelt spørgsmål: “Hvad var en krigsbarndom for dig?” Tre tusinde svar er udstillet her, hvor legetøj, tøj, bøger og andre småting danner en nænsom mosaik af, hvordan livet var under en haglbyge af granater, og afslører børns unikke evne til at bevare deres menneskelighed i lyset af et sådant barbari.

Galerija 11/07/95 er endnu mere hjerteskærende. Denne fotografiske udstilling beskriver de serbiske styrkers folkemord på mere end 8.000 bosniakker i byen Srebrenica under krigen i Bosnien – en formodet sikker FN-zone to en halv times kørsel øst for Sarajevo. Den giver en ødelæggende, men vigtig beretning om mishandlingen af titusindvis af kvinder, børn og ældre.

Slut af med Håbets tunnel, den 800 meter lange underjordiske passage, der holdt den belejrede by i live ved at smugle mad, medicin og våben ind. Et museum er nu indrettet i det hus, hvor en af udgangene kom ud, bag lufthavnen. Der er endda en 20 meter lang strækning, du selv kan klemme dig igennem. Tag enten sporvogn 3, 4 eller 6 til Ilidža (endestationen), og gå så en halv time, eller tag en taxa fra byen på ca. 20 minutter.

Åbningstider:

  • War Childhood Museum – 11.00-19.00 dagligt
  • Galerija 11/07/95 – kl. 10.00-18.00 dagligt
  • Håbets tunnel – 9.00-17.00 dagligt

Priser:

  • Krigens barndomsmuseum – 10KM
  • Galerija 11/07/95 – 10KM
  • Tunnel of Hope – 10KM

8. Klatring til Sarajevos bedste solnedgangssted

things to do in sarajevo, view of sarajevo from a hill

📸:@_miyo

Žuta Tabija – den gule fæstning – er en bastion fra det 18. århundrede med en enestående udsigt ned over Sarajevo-dalen, især når den lyser gyldent i det døende sollys. Turen fra den gamle bydel går forbi Kovači kirkegård, en skov af hvide gravsten til minde om de faldne soldater i krigen. Kovači er typisk for de mange jordstykker – parker og fodboldbaner før belejringen – der nu er dækket af grave, hvor tusindvis af ofre for belejringen skulle begraves på så begrænset plads.

Byens mest synlige krigssår er Sarajevos roser, kraterne efter de dødelige granateksplosioner, som er blevet fyldt ud med rød harpiks som en påmindelse om det blod, der blev udgydt. Sarajevo fik omkring 300 mortergranater om dagen, og så mange som 4000 den 22. juli 1993. De omkring hundrede roser er lette at få øje på. Der er en stor en uden for Sacred Heart Cathedral i det moderne centrum, men de mest tragiske er på Pijaca Markale frugt- og grøntsagsmarked på den anden side af vejen, hvor et par massakrer slagtede 68 civile i 1994 og 43 i 1995.

9. Se på gadekunst

Smukke vægmalerier lyser op i mange af granatsplinterne, inklusive Monsieur Chat (det er Mr Cat, en francais). Denne gule kat med et grin fra øre til øre og englevinger blev skabt af den franske kunstner Thoma Vuille i 1997, inden den kom til Sarajevo i 2005 takket være et fransk kulturcenter. Mr Chat optræder nu omkring et dusin steder rundt omkring i byen, ofte passende omgivet af roser, inklusive en hel gyde af dem ved Radićeva nær den fremragende Buybook-boghandel. Men den mest spektakulære sidder på et forladt hus på vejen op til den forladte bobslædebane og dækker en hel væg med toppen af Trebević-bjerget som baggrund.

10. Hvor kan man bo i Sarajevo?

things to do in sarajevo, lounge room at a hostel in sarajevo

Vil du bo midt i det hele? Hostel City Centre Sarajevo er en af vores bedst bedømte muligheder med en uovertruffen central beliggenhed, et privat værelse, der er en helt separat lejlighed, og en lækker gratis morgenmad med æg tilberedt på bestilling. I nærheden ligger Hostel Frenz Ferdinand med et ildevarslende navn, men muntre gyldne værelser kun en blok fra Sacred Heart Cathedral på den travle gågade Ferhadija.

Længere mod øst, tættere på de moderne indkøbscentre og skinnende skyskrabere, der er blevet bygget siden belejringen, ligger det nyrenoverede Good Place Hostel og det grønne Balkan Han Hostel, to andre fremragende steder.

Og i den gamle bydel ligger Hostel Ljubicica lige over for Baščaršija-pladsen, mens det højt bedømte Haris Youth Hostel ligger ved siden af den fantastiske udsigt over Den Gule Fæstning.

Sammenlign alle vandrerhjem i Sarajevo

Så er du interesseret i Sarajevo? Er du ved at hoppe rundt i Bosnien? Har du allerede været der? Fortæl os det nedenfor!

Fortsæt med at læse:

🌟 De bedste steder at besøge i Østeuropa for kultur, cool vibes og billige priser!

🌟 De bedste hostels i Dubrovnik, Kroatien

🌟 13 ting at lave i Montenegro

Om forfatteren:

Tom Smith er en australsk forfatter, der bor i Manchester. Tom er besat af sport og rejser og har set cricket i Cardiff, fodbold i Fortaleza, baseball i Bay Area, og der er stadig meget mere at krydse af på bucketlisten. Læs mere af hans arbejde her.

Begynd at planlægge dit bosniske eventyr nu, og download Hostelworld-appen!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top