6 ongelooflijke winterwandelingen in Nieuw-Zeeland

Als je van het buitenleven houdt (en laten we eerlijk zijn, dat doe je waarschijnlijk als je de winter trotseert), dan zijn hier 6 ongelooflijke winterwandelingen in Nieuw-Zeeland met een prachtig landschap op het lijf geschreven, en beter nog, die bijna iedereen kan doen.

Veiligheid voor alles: voorbereiding op je wandeling

De alpine omgeving in Nieuw-Zeeland kan in de winter in een oogwenk veranderen, dus het is altijd aan te raden om goed voorbereid te zijn. Ik heb mensen deze hikes zien doen zonder enige ervaring en in uitrusting waarin ik nog geen zomerhike zou doen, maar dit is gevaarlijk. Ik raad aan om goede winterkleding te dragen, jassen, thermokleding, wandelschoenen, handschoenen, mutsen en alles wat van dons is gemaakt. Ik raad ook aan om een ijsbijl en stijgijzers mee te nemen als voorzorgsmaatregel voor al deze tochten (omdat ze voor sommige tochten absoluut noodzakelijk zijn). Al deze wandelingen vereisen ook een bepaalde conditie en hoewel je geen Usain Bolt hoeft te zijn, moet je wel in staat zijn om meerdere uren in koude omstandigheden te lopen, met voedsel, water en warme kleren.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Als je echter avontuurlijk bent ingesteld, kunt zwemmen of surfen, een paar uur in de sportschool doorbrengt of regelmatig gaat joggen, dan zou je over de vereiste conditie moeten beschikken voor een van deze wandeltochten. Als je helemaal nieuw bent in winterwandelen, zoek dan iemand die al wat ervaring heeft en werk samen met hem of haar om een veiligere omgeving voor iedereen te creëren en de kans op onnodige ongelukken te verkleinen.

Wandelingen Noordereiland Nieuw-Zeeland

Tongariro oversteek

afstand: 19,4 km
geschatte tijd voor deze wandeling: 6-8 uur

Dit is een super populaire wandeling vanwege de ongelooflijke vergezichten en de nabijheid van Lake Taupo. Als je foto’s op de ‘gram’ bekijkt, zie je wat lijkt op een rij mieren die zich van een berg naar beneden worstelen, maar gelukkig zie je daar in de winter niets van. In feite zul je de wandeling waarschijnlijk de hele dag delen met een handjevol mensen, zoals ik deed. De wandeling zelf is 19,4 km maar iedereen die hem doet zegt gewoon 20 km omdat, laten we eerlijk zijn, dat net iets indrukwekkender klinkt. Degenen die zich zorgen maken over het lopen van zo’n grote afstand op één dag (en over een berg) hoeven dat niet te doen; hoewel het fysiek uitdagend en soms steil is, zit je goed als je een basisconditie hebt en een paar uur kunt lopen zonder problemen. Het weer daarentegen kan onvoorspelbaar zijn, vooral in de winter, dus ik raad je aan om warme kleren, handschoenen, een waterdichte jas, misschien een thermische laag of twee en een goed paar wandelschoenen mee te nemen. Als je in Queenstown bent, raad ik je aan om het weer van dag tot dag te bekijken en te proberen de beste periode voor je wandeling te vinden.

er komen:

Om er te komen kan het niet eenvoudiger zijn en te kiezen voor een hostel zoals de Haka Lodge Taupo of YHA Taupo die beide toegang hebben tot pendeldiensten die je ‘s ochtends ophalen, je aan de ene kant van de berg afzetten en je aan de andere kant weer ophalen om je thuis te brengen voor een welverdiend drankje en maaltijd, als je je ogen open kunt houden tenminste. Deze wandeling is een ongelooflijke ervaring en een van de meest toegankelijke leuke wandelingen in Nieuw-Zeeland, plus wie wil er nou niet zeggen dat hij door Mordor is gelopen.

hikes new zealand -Tongariro Crossing

Mt. Taranaki

afstand: 8,2 km
geschatte tijd voor deze wandeling: 5-6 uur (bij goed weer)

Deze is iets meer gevorderd en tegelijkertijd een stuk minder populair, maar zeker niet minder bijzonder. Dit is ook een eendaagse wandeling, maar je kunt er ook twee dagen van maken als je de tocht wilt onderbreken en een nacht in Syme Hut wilt doorbrengen voor slechts NZ$5 (reserveren is niet nodig – het is op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt). In de winter krijg je te horen dat je stijgijzers en een ijsbijl nodig hebt voor bijna alle tochten die Nieuw-Zeeland te bieden heeft, en hoewel ze voor sommige tochten handig maar niet noodzakelijk zijn, zijn ze voor Mt. Taranaki een must. Geloof me, je hebt stijgijzers en een ijsbijl nodig als je naar Syme Hut wilt en zeker als je naar de top wilt. Je hebt ook enige alpiene ervaring nodig voor het gedeelte naar de top, want dat kan iets lastiger zijn dan de gemiddelde wandeling. Laat al deze vereisten je echter niet demotiveren, ik kan je verzekeren dat als je de top van Phantoms Peak haalt, je goed beloond zult worden met ongelooflijke uitzichten. Het is altijd het beste om even te informeren bij het Egmont National Park Visitor Centre voordat je aan je wandeling begint en een update te krijgen over de omstandigheden, want die veranderen van dag tot dag in de winterperiode.

bereikbaarheid:

Dit is een beetje buiten de gebaande paden, vooral in de wintermaanden, die tegenwoordig moeilijk te vinden kunnen zijn in Nieuw-Zeeland. Mijn beste suggestie is om een auto of busje te huren voor een paar dagen en erheen te gaan vanuit Taupo of New Plymouth. Er is ook een overvloed aan watervallen te bezoeken in de omgeving, dus het is echt een win-win situatie. Zorg ervoor dat je Dawson falls op je lijstje hebt staan, je zult niet teleurgesteld zijn.

hikes new zealand - Mt. Taranaki

Wandelingen Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Roys piek

afstand: 16 km
geschatte tijd voor deze wandeling: 5-6 uur

Waarschijnlijk een van de populairste wandelingen in Nieuw-Zeeland en dat is niet voor niets, het uitzicht over de bergen en Lake Wanaka is adembenemend. Ik begon de wandeling om 4 uur ‘s ochtends omdat ik de zonsopgang vanaf de top wilde zien. Ik kwam ongeveer 20 tot 30 minuten voordat de zon de horizon raakte helemaal boven. Ik zal niet liegen, het was een uitdaging om in de kou naar boven te gaan, maar als je er klaar voor bent, zowel mentaal als fysiek, raad ik het ten zeerste aan. Ik passeerde honderden mensen op weg naar beneden maar deelde de top met ongeveer 6 anderen terwijl we keken naar de opkomende zon. De wandeling zelf is adembenemend, de uitzichten zijn adembenemend en de wandeling zelf is eigenlijk niet zo zwaar. Het is soms steil, vooral de laatste anderhalve kilometer, maar als je eenmaal dicht bij de top bent, merk je het nauwelijks. Wanaka is een ongelooflijk mooi stadje met zoveel mogelijkheden om te eten en te overnachten, maar persoonlijk zou ik de Flying Kiwi Backpackers aanraden of als je op zoek bent naar iets meer luxe, dan is Wanaka Bakpaka misschien iets voor jou.

Opmerking: De piste sluit op 1 oktober voor 6 weken, maar dat is sowieso na het winterseizoen, dus als je dit leest voor je winterreis zit je goed.

er komen:

Het is vrij eenvoudig om bij de parkeerplaats voor de wandeling te komen, het is maar 6 minuten rijden vanuit Wanaka en het is de moeite waard om te carpoolen als je andere enthousiaste wandelaars kunt vinden in je hostel of je kunt een pendeldienst nemen. Afhankelijk van het bedrijf halen ze je normaal gesproken direct op bij je hostel en brengen ze je weer thuis als je klaar bent.hikes new zealand - Roys Peak

Lindis piek

afstand: 5.5km
geschatte tijd voor deze wandeling: 2-3 uur

Dit is er ook een die een beetje moeilijk te bereiken is, maar hij ligt direct tussen Mt Cook en Wanaka in, dus je zult er waarschijnlijk op een gegeven moment met de auto langs rijden en tegelijkertijd door de beroemde Lindis Pass rijden, waar je moet stoppen. Neem een paar uur extra van je dag voor de wandeling, waar je zult worden beloond met een spectaculair en uniek uitzicht. Aan het begin van deze wandeling was ik niet van plan om naar de top van de top te gaan, ik wilde alleen maar een fatsoenlijke foto van Lindis Pass die ik niet overal op Instagram had zien staan. Ik had wat problemen met mijn lens en ik was niet blij met mijn hoek, dus ik ging omhoog en ik bleef maar doorgaan tot ik op de top was en toen scheidden de wolken zich, de goden schenen over het land en alles kwam samen en het uitzicht was ongelooflijk!

er komen:

Zoals ik al zei kan het een beetje moeilijk zijn om er te komen, maar het is eigenlijk niet zo ver van Wanaka en het is een geweldige dagtocht als je die kant op wilt, anders kun je het in je route tussen Wanaka en Mt Cook opnemen.

hikes new zealand - Lindis Peak

Routeburn route

afstand: 33km (enkele reis)
geschatte tijd voor deze wandeling: 2-4 dagen

De Routeburn Track is door Lonely Planet uitgeroepen tot een van ‘s werelds “top tien klassieke wandeltochten”. Je begint in dit weelderige groene bos en steekt hangbruggen en de blauwste meren die je je maar kunt voorstellen over. Als je vervolgens stijgt, kom je in deze magische alpine omgeving terecht, omringd door ijs en overal besneeuwde toppen. De wandeling is ongelooflijk, het is niet moeilijk, de hellingen zijn meestal licht stijgend, het pad is uitstekend gemarkeerd en er zijn onderweg veel hutten om te stoppen en te lunchen. Als je van plan bent om te slapen, kun je gemakkelijk in één dag naar de Routeburn Falls hut rijden, die 11,3 km van het begin van het pad ligt. Je moet alles inpakken om te slapen, eten en drinken. Als je geluk hebt, ligt er misschien wat brandhout in de hut om een vuurtje te maken en te koken, maar ik zou daar niet op rekenen en mijn eigen kookspullen meenemen. Dit is weer zo’n pad waar het na ongeveer 12 km wat intensiever begint te worden en een ijsbijl of wandelstokken zouden handig zijn om niet uit te glijden in kleine stukjes. Een beetje berg- of wandelervaring kan ook geen kwaad. Nogmaals, het is altijd goed om contact op te nemen met het DOC om er zeker van te zijn dat je er klaar voor bent en om je plannen door te geven voor het geval er iets gebeurt Dit gebied kan ook gevoelig zijn voor lawines, dus zorg ervoor dat je contact opneemt met het DOC voor actuele informatie over de toestand van het pad en eventuele aanvullende informatie die je nodig hebt.

er komen:

Deze route is het gemakkelijkst te bereiken vanuit Queenstown. Dus als je even een pauze nodig hebt van het feesten en drinken, dan is dit een perfect uitje. YHA Queenstown Central is een geweldig hostel en ligt midden in Queenstown en dicht bij meerdere bushaltes. Je kunt het pad vanaf beide uiteinden bewandelen, maar de meeste mensen, waaronder ikzelf, beginnen vanaf de oostkant bij de Routeburn Shelter. Er rijden 2 tot 3 keer per dag bussen van Queenstown naar beide kanten van het pad, waardoor het gemakkelijk is om aan beide kanten op te halen en af te zetten. Als je in en uit wilt wandelen vanaf één ingang, zoals ik heb gedaan, kun je ook aan dezelfde kant worden opgehaald en afgezet. Zorg er alleen voor dat je de bus niet mist als je vertrekt, anders kun (zul) je een probleem hebben, dus controleer je tijden en het komt goed.

Opmerking: Als je de tijd hebt, stop dan op de terugweg zeker even in het slaperige stadje Glenorchy, het is ongelooflijk schattig.

hikes new zealand - Routeburn Track

Ben Lomond

afstand: 11,1 km
geschatte tijd voor deze wandeling: 4-6 uur

Dit is nog zo’n geweldige wandeling die boven Queenstown uittorent en mensen een zeldzame kans biedt om een steile Nieuw-Zeelandse piek te beklimmen op een redelijk goed gemarkeerd en bewandeld pad. Tenzij je de eerste persoon bent die na een grote sneeuwstorm naar boven gaat (wat niet erg waarschijnlijk is), is het pad vanwege de populariteit goed begaanbaar. Het biedt de hele weg een prachtig uitzicht en is waarschijnlijk het meest ongelofelijke uitzicht over Queenstown zonder te vliegen. Het kan op sommige stukken steil zijn, vooral de laatste kilometer – dit is ook het stuk waarvoor je stijgijzers en een ijsbijl nodig hebt. Ik was er eind juli en toen viel het wel mee, maar er is maar een dag of twee sneeuw nodig om dat te veranderen. Ik kan je garanderen dat het de moeite waard is als je eenmaal de laatste bocht om bent en triomfantelijk bovenop de top staat en uitkijkt over het adembenemende stukje wereld dat Queenstown is. Het is in totaal 11,1 km als je vanaf de gondel gaat, wat een kleine afstand en ongeveer 400 verticale meters scheelt. Ik startte echter vanuit de stad en vloekte in jaloezie onder mijn adem elke keer als ik de mensen voorbij zag zoemen in de gondel.

er komen:

Als je in het YHA Queenstown Central verblijft, wat je waarschijnlijk zou moeten doen, is het een vrij korte wandeling naar het begin van de gondel. Als je de gondel niet wilt nemen, kun je ook direct onder de gondel beginnen met het pad naar boven. Dit is waarschijnlijk de meest toegankelijke wandeling die je kunt doen in termen van reistijd heen en terug en dat betekent dat je het zeker moet doen, want het is veel beter dan (weer) een kater te hebben en zelfs als je besluit om om te keren voor de top zie je een ongelooflijk landschap dat anders moeilijk te zien is.

hikes new zealand - Ben Lomond

Over de auteur

Dane Faurschou is fotograaf, surfer, alpinist en reiziger uit Byron Bay, Australië, die zijn tijd verdeelt tussen de oceaan en de bergen. Momenteel rijdt hij van Canada naar Patagonië om op zoek te gaan naar zoveel mogelijk golven en bergen en alles daartussenin. Volg zijn avonturen op zijn blog, Instagram en Facebook.

Andere blogs die je misschien leuk vindt…🙈

Waarom Whakapapa skiveld mijn favoriete plek in Nieuw-Zeeland is

Deze roadtriproute door Nieuw-Zeeland is NSFW

18 adembenemende plekken om te bezoeken in Nieuw-Zeeland

De gids voor sensatiezoekers in Nieuw-Zeeland

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven