Alles wat je moet weten over Canada

Als Canadese die in Londen, Groot-Brittannië (sorry Ontario) woont, moet ik elke keer als het onderwerp ter sprake komt uitleggen wat Canada Day in godsnaam is. Vaak begint het gesprek met iets als “Hebben jullie een Canadese dag? Wat is dat eigenlijk?”, waarop ik antwoord (meestal uit luiheid), “Het is net als de vierde juli, maar dan voor Canadezen”, wat niet helemaal juist is. Nadat ik deze cyclus een paar keer heb doorlopen, leek het me de moeite waard om uit te leggen wanneer, waarom, hoe en waar we Canada Day vieren.

Waarom zou je je druk maken?

Omdat Canadezen weten hoe ze feest moeten vieren en het is in jouw belang om uit te zoeken waar je moet zijn als het feest begint. Het kan ook geen kwaad om wat extra kennis op te doen over het Grote Witte Noorden voor het geval je er een quizvraag over krijgt of zo…

Dus, wanneer en waarom vieren we Canadese Dag?

Heb geduld als ik Canada Day kort uitleg, ik beloof dat ik snel bij de leuke dingen kom. De British North America Act (nu de Constitution Act) werd uitgevaardigd op 1 juli 1867. Het verenigde de provincies New Brunswick, Nova Scotia, Ontario en Québec als een federatie met binnenlands zelfbestuur, waarmee Canada ontstond. Op 20 juni 1868 werden alle onderdanen van Hare Majesteit in heel Canada (ja, de koningin van Engeland was/is nog steeds onze vorstin) gevraagd om 1 juli te vieren. In 1879 werd1 juli een wettelijke feestdag, de “verjaardag van de Confederatie”, die later “Dominion Day” zou worden genoemd. De feestdag die wij Canucks allemaal kennen en waar we van houden, was een feit; en sindsdien hebben we elk jaar onze vieringen gepland! Dominion Day werd in 1982 bekend als Canada Day.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Canada Day Celebrations- Parliament Building

Hoe vieren we het?

Canada Day is een dag om alles te vieren wat ons Canadees maakt; we vieren onze waarden, diversiteit, vrijheid en de natuurlijke schoonheid van ons land. We maken ook plezier met het omarmen van de stereotypen. We eten Canadees eten, kleden ons op typisch Canadese wijze en genieten van klassieke Canadese festiviteiten.

Canadees eten

Dit zijn enkele Canadese klassiekers waar we voor op reis gaan, die we thuis maken of in een foodtruck vinden op een van de festiviteiten; er is iets aan waardoor je je echt thuis voelt!

Tim Horton’s

De trots van veel Canadezen. Ik woon nog maar een maand in Londen en ik ben er al achter dat mijn dichtstbijzijnde Timmy’s in Manchester zit. Tim’s biedt themamenu’s voor Canada Day die spannend zijn om uit te proberen, maar je zult er zeker veel mensen vinden die zich tegoed doen aan een klassieke Canadese Maple donut en een goeie ouwe dubbele dubbele.

Canada Day Celebrations- Tim Horton's

📷: @mikeinlondon

Poutine

Het is het vermelden waard dat het geen poutine is als er geen echte kaaswrongel in zit; sorry, maar anders heb je gewoon friet met kaas en jus. De variaties op poutine zijn vrijwel eindeloos, dus je kunt zelf bepalen hoe avontuurlijk je wilt zijn bij je plaatselijke poutinerie (we hebben er allemaal wel een, toch?).

Canada Day Celebrations- Poutine

📷: Shelby L. Bell

Lokale lekkernijen

Je zult mensen zien genieten van dingen als Alberta Beef, Canadese kreeft en Montreal Smoked Meat uit respect voor hun lokale eetcultuur.

Beverstaarten

Heerlijk deeg dat wordt uitgerekt in de vorm van een beverstaart, gefrituurd en bedekt met je favoriete toppings (Nutella is favoriet, maar ik geef de voorkeur aan de klassieke kaneel en suiker met citroensap).

📷: @sivajan

Ahornsiroop

Doe het in je koffie, op je pannenkoeken of in je ochtend smoothie en je bent klaar om te gaan. De Québécois gieten traditioneel ahornsiroop over sneeuw zodat het afkoelt en een taffeeachtige consistentie krijgt, en wikkelen het dan om een stokje; dit heet “Tire sur la neige”. Dit wordt “Tire sur la neige” genoemd. Het heeft zich als traditionele traktatie over heel Canada verspreid en is ECHT lekker.

BIER

Trek een Molson, Labatt’s Blue of Sleeman open; ze passen goed bij al deze Canadese hapjes!

Canada Day- Beer

📷: @PenelopeB

Caesar

De Caesar werd in 1969 gecreëerd in Calgary, Alberta, en is nu een klassiek Canadees drankje dat je moeilijk ergens anders kunt vinden. In zijn meest basale vorm bevat het wodka, Caesar mix (een mix van tomatensap en mosselbouillon), hete saus en Worcestershiresaus; het wordt vervolgens geserveerd in een glas met selderijzoutrand en ijs en gegarneerd met een selderijstengel en een limoenschijfje. Er zijn veel Caesar-variaties, dus kijk op de menukaarten en misschien kom je wel iets heel creatiefs tegen.

Canada Day- Caesar

📷: Ruth Hartnup

Lees meer over meer (verbazingwekkende) traditionele Canadese gerechten

Canadese kleding

Ik denk niet dat Canadezen beseffen dat het normaal is om toques te dragen in de zomer of om voor elke dag van de week een andere flanel te dragen, maar waarschijnlijk zie je beide dingen samen op Canadese dag.

Rood en wit

Je zult veel Canadese Maple Leafs, rood en wit zien als je op 1 juli op pad bent (met opzet een Canadees accent). De kans is groot dat mensen naar de Hudon’s Bay Company gaan en hun selectie Canadese themakleding bekijken om er zeker van te zijn dat ze er goed uitzien.

Canada Day Celebrations Red & White clothes

📷: Jordan Schulz

Truien

Iedereen weet dat we van ijshockey houden, dus je zult ongetwijfeld mensen zien die de sweater van hun team dragen. Wat je misschien niet weet, is dat we ook een zwak hebben voor de Canadian Football League (CFL), en juli is het footballseizoen! Veel mensen zullen ervoor kiezen om hun Calgary Stampeders shirt aan te trekken (of een ander team denk ik…) om een integraal onderdeel van de Canadese identiteit te vieren en tegelijkertijd hun team te steunen.

Flannels

Ze zijn stereotiep Canadees en daar houden we van. De realiteit is dat flannels modieus en functioneel zijn; het is alleen maar logisch om er een mee te nemen.

Traditionele uniformen

De Royal Canadian Mounted Police Force (RCMP) zie je vaak in hun traditionele uniformen, waaronder de Red Serge (jas) en RCMP Mountie Hat. Ze zijn een echt Canadees icoon!

Canada Day Celebrations- Mountaies uniform

Toques

Oftewel beanies, kousmutsen, hoeden, enz… We weten dat het juli is, maar afhankelijk van waar je bent kan het ‘s nachts behoorlijk koud worden.

De Canadese smoking

Goedgekeurd door Ryan Gosling (graag gedaan, wereld), de Canadese smoking is een klassieke outfit bestaande uit een spijkerjack met spijkerbroek; en ja, het ziet er net zo goed uit als het klinkt.

Festiviteiten

Vrienden en familie hebben talloze manieren om Canada Day te vieren; ze brengen mensen samen, helpen ons een beetje ontspannen en zijn een excuus om alles wat ons Canadees maakt te omarmen. Er zijn zelfs internationale vieringen voor mensen die in het buitenland zijn en de Canadese vieringen missen; je bent welkom om te komen, zelfs als je niet Canadees bent, en nu weet je waarom je het ook viert 😉.

Stad Evenementen

Naast de gebruikelijke feestjes in bars en clubs, zijn er hele dagen evenementen gepland door de steden. De evenementen die door steden in heel Canada worden georganiseerd, zijn gezinsvriendelijk, gemakkelijk toegankelijk en gratis. Deze evenementen nemen ook de tijd om belangrijke delen van de Canadese geschiedenis te erkennen, zoals de inheemse bevolking en het Franse erfgoed van Canada. Op deze evenementen vind je gegarandeerd eetkraampjes/trucks, livemuziek en vuurwerk, maar ook activiteiten voor kinderen zoals schminken en kinderboerderijen. Hier zijn enkele van de grootste vieringen in Canada:

Ottawa, Ontario

De viering van Canada Day is een heel weekend lang evenement in de Canadese hoofdstad. Er zijn vieringen op Parliament Hill, Major’s Hill Park en het Canadian Museum of History. De festiviteiten verspreiden zich voor het parlementsgebouw en door de parken en straten in het centrum; compleet met live muziekoptredens en vuurwerk, maar ook straatartiesten en andere attracties!

Canada Day Celebrations- Ottawa

Vancouver, Brits Colombia

De op één na grootste viering van Canada Day vindt plaats op Canada Place en de omliggende straten in Vancouver. Er zijn de hele dag en nacht optredens van verschillende Canadese artiesten, displays van de Canadese strijdkrachten en de National Film Board of Canada; en natuurlijk vuurwerk! Er wordt ook een Citizenship Ceremony gehouden waarbij zestig nieuwe Canadezen worden verwelkomd in het land. Terwijl dit allemaal gaande is, staan er foodtrucks klaar om fantastisch eten te serveren.

Edmonton, Alberta

Edmonton heeft muziek, kunst en dans in de hele stad om Canada Day te vieren. Naast de vuurwerkfinale boven de vele rivierdalparken van Edmonton en de mogelijkheid om het vanaf waterscooters op de rivier te bekijken, zijn er ook genoeg andere attracties om te bekijken. Het begint de dag met een gratis pannenkoekenontbijt, heeft een heleboel patriottische familieplezier gepland in het Muttart Conservatory, en opent een avondmarkt in Chinatown; en dat zijn nog maar een paar van de evenementen die plaatsvinden!

Toronto, Ontario

Toronto en de Greater Toronto Area gaan helemaal los op Canada Day. De evenementen brengen massa’s mensen op de been, dus het kan leuk zijn om een locatie uit te zoeken om het vuurwerk te bekijken en eerder op de dag een plekje te zoeken. Je hebt een ruime keuze aan eten en activiteiten in de aanloop naar het grote spektakel. Enkele van de belangrijkste vuurwerkshows zijn in Ashbridges Bay Park en Canada’s Wonderland. Het Toronto Ribfest is een ander leuk evenement dat drie dagen duurt in Centennial Park. Het heeft livemuziek, attracties, spelletjes, Tonnen aan eten en een eigen vuurwerk op Canada Day.

Canada Day Celebrations- Toronto

Regina, Saskatchewan

De viering in Regina begint met een Canada Day Fun Run & Walk, gevolgd door een gratis pannenkoekenontbijt (donatie aan de voedselbank van Regina wordt aangemoedigd). Op het kinderpodium zijn de hele dag artiesten en demonstraties om de kleintjes te vermaken! De Plywood Cup is een uniek evenement in Regina, waarbij teams van vier personen met beperkte voorraden een boot moeten bouwen en één teamlid met de boot over Wascana Lake moet racen. De teamleden doneren namens hun team en alle opbrengsten gaan naar plaatselijke goede doelen. Een ander indrukwekkend evenement is de Western Canada Strongest Man-wedstrijd, waarbij de beste twaalf krachtsporters van West-Canada strijden om de titel Western Canada’s Strongest Man. Er zijn ook culturele optredens uit de hele wereld en het onmisbare vuurwerk bij zonsondergang.

Halifax/Dartmouth, Nova Scotia

Halifax en Dartmouth hebben een hele dag vol evenementen gepland voor Canada Day. Ze hebben allebei een gratis pannenkoekenontbijt, gevolgd door een Canada Day openingsceremonie in de Halifax Citadel National Historic Site of Canada; compleet met het zingen van “O, Canada” en gratis Canada Day taart! Na de openingsceremonie zijn er overal in Halifax en Dartmouth concerten en festivals, dus je kunt kiezen wat het beste bij je past. Sluit je Canada Day af met de officiële Canada Day Vuurwerkshow aan de Dartmouth Waterfront.

Canada Day Celebrations- Pancakes

📷: @rja

Victoria, Brits-Colombia

De viering van Canada Day in Victoria richt zich op het samenbrengen van gemeenschappen en het vieren van het Canadese erfgoed en prestaties als één geheel. De viering vindt plaats op de iconische Legislature Lawns, direct voor het parlementsgebouw. Op typisch Canadese wijze doen lokale en multiculturele acts mee aan de showcase van de Main Stage, waaronder inheemse acts en optredens uit Brazilië. Terwijl je naar de muziek luistert, kun je wat eten en genieten van activiteiten in de Kids Zone. Tijdens het evenement worden gratis rode en witte t-shirts uitgedeeld om voor het tweede jaar op rij de “Grootste Levende Vlag” van Canada te maken (vorig jaar bestond de vlag uit 5.000 mensen!). De dag wordt afgesloten met vuurwerk boven de prachtige Inner Harbour van Victoria.

Calgary, Alberta

Het centrum van Calgary komt tot leven op Canada Day. Alle evenementen zijn op loopafstand van elkaar, waardoor het ongelooflijk gemakkelijk is om de dag van het ene feest naar het andere door te brengen. De evenementen vertegenwoordigen veel verschillende Calgaarse gemeenschappen, waaronder Frans-Albertaans, inheems, Chinees en Sikh, dus je kunt kennismaken met mensen van allerlei pluimage! De avond eindigt met een Canada Day Concert langs de riviervallei en vuurwerk op de Centre Street Bridge; het beste te zien vanaf de top van de riviervallei die uitkijkt over het centrum van Calgary.

Saskatoon, Saskatchewan

Een zee van rood en wit vult Diefenbaker Park in Saskatoon op Canada Day. Mensen komen uit de hele stad om te genieten van het ontbijtbuffet, de officiële ceremonies (met taart natuurlijk), de hele dag entertainment op het hoofdpodium en vuurwerk. Er zijn ook een heleboel leuke displays, voedselverkopers, markten en biertuinen om van te genieten!

Montreal, Québec

Montreal organiseert al sinds 1977 een Canada Day Parade, toen er alleen maar een paar auto’s toeterend rondreden. Toen de deelname van het publiek aan de parade groeide en meer culturen naar Canada verhuisden en gemeenschappen in Montreal ontwikkelden, werd de parade een waar spektakel. Culturen van over de hele wereld zijn vertegenwoordigd in de Canada Day Parade van Montreal, waaronder landen als China, Turkije, Hongarije en vele andere. Aan het einde van de parade is er op Place Du Canada een gigantische taart, live shows en andere attracties voor Montrealers. Als je eenmaal hebt genoten van de optredens, het eten en het gemeenschapsgevoel, sluit je de festiviteiten af met het traditionele vuurwerk op Canada Day.

Canada Day Celebrations- Montreal Parade

📷: @Vlad_Pod

Winnipeg, Manitoba

Cultureel diverse showcases van muziek en talent, kindvriendelijke activiteiten, uitgebreide patio’s, live muziekpodia, uitverkoop, EN een Canada Day Classic Hockey Tournament zijn enkele van de evenementen waar je je op kunt verheugen tijdens de viering van Canada Day in Winnipeg. Winnipeggers zingen ook happy birthday voor Canada en genieten van gratis Birthday Cake. Vuurwerk zal te zien zijn als bepaalde vieringen voor check dat uit als je aan het plannen bent!

Québec, Québec

De viering van Canada Day in Québec City vindt plaats op twee historische locaties: Dufferin Terrace en The Plains of Abraham. Je kunt het feest beginnen met groepsyoga en/of cardio-F.I.T. achter het Musée national des beaux-arts du Québec, gevolgd door het officiële hijsen van de vlag en taart op het Terrasee Dufferin van Parks Canada. Familieactiviteiten en shows geven je een unieke kijk op Québécois en andere culturen. Live optredens houden je de hele nacht bezig tot het vuurwerk in het donker wordt afgestoken.

Moncton, New Brunswick

De Moncton Canada Celebrations, met de titel ‘Whoa Canada!’, zullen je zeker een echte Canadese ervaring geven. Als grootste1 juli-viering van New Brunswick worden alle onderdelen aangepakt: veel tweetalige gezinsactiviteiten, voedselverkopers, presentaties van de stad Moncton en andere gemeenten en vuurwerk!

St. John’s, Newfoundland en Labrador

Als een van de meest oostelijke steden van Canada heeft St. John’s de eer om als een van de eersten Canada Day te vieren. De viering begint met een zonsopgang om 6 uur ‘s ochtends en gaat de hele dag door met leuke activiteiten voor het hele gezin, livemuziek en eten tot het vuurwerk om 22.00 uur begint!

Yellowknife, Noordwest-Territoria

Yellowknife begint de viering van Canada Day met een optocht door de stad naar het stadhuis, een viering van de Canadese eenheid en de acceptatie van alle mensen. De activiteiten nemen daarna toe aan de oever van Frame Lake; de Yellowknife Farmers Market wordt opgezet, muzikale acts en algemene optredens vinden plaats in het amfitheater en er zijn volop eetgelegenheden!

Naar buiten

Canadezen gaan graag naar buiten op Canadese dag en waarderen de geweldige ruimtes die we zo gelukkig mogen noemen. Als je Canadezen kent, is de kans groot dat je op z’n minst bij een barbecue in de achtertuin zit. Alle nationale parken en historische plekken zijn ook gratis toegankelijk op Canada Day, dus het is nog makkelijker om naar buiten te gaan en van het landschap te genieten! De nationale parken hebben prachtig onderhouden campings waar mensen graag verblijven tijdens het lange weekend. Ze zijn echter snel vol, dus het is belangrijk om ruim van tevoren te reserveren. Andere provinciale en privécampings zijn ook erg populair. Naar Crown Land gaan is een gratis alternatief, maar er zijn geen faciliteiten zoals toiletten en je kunt niet van tevoren reserveren, dus je weet nooit waar je uiteindelijk zult kamperen! Een andere activiteit die ik persoonlijk nog nooit heb mogen uitproberen is het huren van een woonboot om het lange weekend van Canada Day door te brengen op een van de adembenemende meren van Canada. Deze opties bestaan meestal uit een heleboel versieringen voor Canada Day, taart, spelletjes in de achtertuin (zaklopen, jeu de boules, enz.), vuurwerk en natuurlijk Canadees bier.

Canada Day Celebrations - getting outdoors - Emerald Lake

Meer van Smaragd

📷: Bruno Soares

Vieren in het buitenland

Canada betrekt veel verschillende culturen bij de viering van Canada Day; en veel verschillende culturen helpen ook bij het organiseren van Canada Day-evenementen in hun eigen land. Zoals ik eerder in dit artikel al zei, woon ik momenteel in Londen, wat betekent dat ik de vieringen van Canada Day zal missen. Eerst was ik teleurgesteld dat ik het niet met mijn vrienden thuis kon vieren, maar toen ontdekte ik dat Londen zelf ook een Canada Day viering organiseert, en Londen is niet de enige stad die dat doet. Hier zijn een paar opties voor Canadezen in het buitenland die het willen vieren:

Londen, Engeland

Ideaal gelegen tegenover Canada House, werd er jarenlang een feest georganiseerd op Trafalgar Square. Het feest bestond uit traditioneel Canadees eten, leuke activiteiten en livemuziek. De viering is sindsdien gestopt, maar er is nog hoop! The Maple Leaf is een Canadese bar in Londen waar je je zeker thuis zult voelen op1 juli. Er zijn ook Canadese expatgroepen om je te helpen andere Canadezen te ontmoeten die feest willen vieren.

Canada Day Celebrations- London

📷: James Heatlie Fotografie

Sydney, Australië

Network Canada organiseert van30 juni tot 1 juli een groot Canada Day-feest met de naam Winter Wonderland. Het evenement heeft Canadese en Soul/RnB DJ’s, prijzen en loterijen, Caesars, Poutine, Canadees bier, een straathockeytoernooi en 50 ton sneeuw om je helemaal thuis te voelen. De entree is 50% korting als je Canadees gekleed gaat, en iedereen is welkom dus je kunt ook je niet-Canadese vrienden meenemen!

Parijs, Frankrijk

Als je op zoek bent naar een echt Canada Day-feest in Parijs, kijk dan niet verder dan The Great Canadian Pub. Je vindt hier een bekende Canadese pub met bijpassende menu-opties.

New York, VS

De Canadian Association of New York verkoopt kaartjes voor een feest, inclusief een open bar voor een deel van de avond, cadeaus en prijzen. Er is op dit moment niet veel meer informatie over andere feesten in New York, maar de afgelopen jaren zijn er verschillende feesten geweest in pubs, dus houd je ogen open voor meer opties! Misschien heb je geluk en zie je het Empire State Building oplichten in rood en wit.

Seoel, Zuid-Korea

CanCham-Canada Day BBQ vindt plaats in Seoul en heeft bijna alles wat je zou verwachten van een gemeenschapsfeest. Er zijn veel activiteiten voor kinderen, zoals een zwembad, springkussen en ijsjes, en deelnemers ontvangen een uniek t-shirt en een eco-tas. Dit is een geweldige BBQ die je het gevoel geeft dat je weer in Canada bent, op de Canada Day BBQ van je plaatselijke gemeenschap.

Beijing, China

De Canada China Business Council organiseert een feest compleet met muzikale optredens, taart, Canadees bier en wijn, en een afterparty. Dit evenement vindt iets eerder plaats op 23 juni, maar is nog steeds een geweldige manier om te vieren dat je Canadees bent!

Bangkok, Thailand

De Canada Day 2018- La Fête Du Canada: Canadian Cottage Party vond plaats op 16 juni in de British Club in Bangkok. Ze boden authentiek Canadees eten en gezinsvriendelijke activiteiten, waaronder balhockey, grillstations, livemuziek, Caesars, wijn en Canadees Craft Beer… Dat is pas een droom.

Fijne Canadese Dag! 🇨🇦

Boek hier je hostel in Canada

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven