Ontdek de obsessie van Napels met voetballegende Diego Maradona

Language Specific Image

Napels is niets anders dan een eigenzinnige stad. De taal (Napolitaans, niet Italiaans), het eten, de mensen, het disfunctioneren, de corruptie, de trots – dit alles maakt Napels tot zo’n fascinerende stad. Het is een van mijn persoonlijke favoriete steden om te bezoeken.

Een kenmerk van Napels is de obsessie met de Argentijnse voetballegende Diego Maradona (we hebben het over voetbal, voor de Amerikaanse lezers). Breng tien minuten door in de onofficiële hoofdstad van Zuid-Italië en je ziet zijn beeltenis maar liefst vijf keer. Zijn gezicht op elke muur. Truien. Muurschilderingen. Heiligdommen. Kerststalfiguren. Liedjes.

Als je Napels wilt begrijpen aan de hand van één stukje geschiedenis, dan is het verhaal van Maradona het perfecte voorbeeld. Zijn komst naar SSC Napoli, zijn prestaties, zijn impact op de stad en zijn blijvende nalatenschap – het gaat verder dan alleen een geweldige atleet.

  1. Een achtergrond van Napels
  2. Wie was Diego Maradona?
  3. Maradona’s invloed op Napels
  4. Waar kun je heen om meer te weten te komen over Maradona in Napels?

Een achtergrond van Napels

Maradona-mania heeft geen zin zonder eerst wat achtergrondinformatie over Napels zelf.

Sinds de stichting in de 8e eeuw voor Christus viel Napels onder de heerschappij van velen, waaronder Grieken, Romeinen en Spanjaarden. Het was een culturele en commerciële grootmacht.

Nadat Italië zich in 1861 als natie verenigde, ging de groei en industrialisatie door, maar toen Noord-Italië meer geïndustrialiseerd en welvarender werd dan het zuiden, groeide er een welvaartsverschil. De stad Napels, de meest gebombardeerde Italiaanse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, leed zelfs nog meer. Bovendien verergerde het regeringsbeleid, dat vooral op het noorden gericht was, de situatie. Terwijl de economische kansen afnamen, nam de invloed van de maffia toe. Het gevolg was dat Napels er in de jaren 1980 niet goed voorstond en dat er sterke vooroordelen van buitenaf waren ontstaan.

Waar het rubber de weg ontmoet in termen van culturele verschillen is tijdens voetbalwedstrijden. Tijdens uitwedstrijden in het noorden werden SSC Napoli en zijn fans begroet met borden met de tekst “welkom in Italië” en “Vesuvius, was ze in het vuur” en gezangen die Napels bestempelden als “het riool van Italië” Helaas blijven veel van deze vooroordelen tot op de dag van vandaag bestaan en hebben zelfs vooraanstaande Italiaanse politici de afgelopen tien jaar op deze manier over Napels gesproken.

Dus stel je voor dat de stad waar je geboren en getogen bent decennia lang op zijn donder heeft gehad, om nog maar te zwijgen over het feit dat je voetbalteam historisch gezien niet zo goed presteerde.

Wie was Diego Maradona?

Diego Maradona werd in 1960 ten zuiden van Buenos Aires in Argentinië geboren en begon op 16-jarige leeftijd professioneel te spelen. Hij werd al snel erkend om zijn talent voor passen, dribbelen, balcontrole en uiteindelijk – het maken van doelpunten. Uiteindelijk kwam hij voor een recordbedrag bij FC Barcelona terecht, waar hij van 1982 tot 1984 speelde. Hij verliet Barcelona al na twee seizoenen en sloot zich aan bij SSC Napoli in 1984, voor alweer een wereldrecord transferbedrag.

Maradona groeide zelf op in een arm deel van Buenos Aires en omdat hij als arme Argentijn met een donkere huidskleur te maken had gehad met zijn eigen portie vooroordelen, kon hij zich identificeren met de stad Napels. Het had niet beter kunnen passen.

Als we de speler van de man scheiden, op persoonlijk vlak was Maradona niet iemand die ik persoonlijk als rolmodel zou beschouwen. Ik bewaar de zware kritiek voor mijn eigen blog, zodat Hostelworld geen horde Maradona-fans achter zich aan krijgt. Kortom – het duurde even voordat ik begreep waarom de inwoners van Napels Maradona verafgoodden, ondanks zijn vele karakterfouten. Om eerlijk te zijn, neem iemand die met niets is opgegroeid en geef hem dan miljoenen dollars en behandel hem als een god, en er komen gebreken naar boven.

Maradona’s invloed op de stad Napels

Toen het nieuws van Maradona’s komst naar Napoli bekend werd, was zijn reputatie als sterspeler alom bekend en de stad zag het als een enorme kans om zichzelf weer op de kaart te zetten. De verwachting van Maradona’s komst naar Napels veranderde in een religieus vuur. We hebben het over families die tranen van vreugde huilden rond de eettafel. Een soort energie die een aankondiging van een Ed Sheeran-tour doet lijken op amateurwerk.

Bij Napoli hielp Maradona het team naar de eerste overwinning in de Serie A en drie jaar later naar de tweede. Toen, een Coppa Italia overwinning in 1987. Toen de UEFA Cup-titel in 1989. In het seizoen 1987-88 was hij de topscorer aller tijden van Napoli.

Buiten Napoli, was een andere opmerkelijke gebeurtenis tijdens Maradona’s carrière tijdens de 1986 FIFA World Cup met Argentinië tegen Engeland. Tijdens de wedstrijd scoorde Maradona een doelpunt met zijn hand naast zijn hoofd – wat de scheidsrechter niet zag – waardoor het doelpunt legitiem werd geacht, tot groot ongenoegen van Engeland. Onnodig te zeggen dat dit “Hand van God” doelpunt, zoals het bekend werd, erg controversieel was, maar Argentinië won hoe dan ook. Het shirt dat Maradona droeg tijdens die wedstrijd werd in 2022 verkocht voor meer dan £7 miljoen.

Na Maradona’s moeilijke vertrek bij Napoli in 1992 raakte SSC Napoli in een dip. Het zou nog een paar Coppa Italia-titels meemaken, maar Napoli zag zijn volgende Serie A-titel pas in 2023.

Kanttekening: in combinatie met de overwinning van Argentinië op Frankrijk tijdens de World Cup, was 2023 een groot jaar voor de viering van voetbal in de stad Napels, die zich nu verbonden voelde met Argentinië dankzij Maradona (ook vanwege de sterke Italiaanse bevolking in Argentinië). Als je na mei 2023 naar Napels gaat, zie je een verhevigde versie van Napoli-trots.

Ongeacht zijn niet zo soepele vertrek uit Napels als gevolg van zijn drugsmisbruik, wordt Maradona vanwege zijn prestaties en wat hij Napoli heeft gebracht, nu niet gezien als een heilige, maar als een god. Hij blies de geest van Napels volledig nieuw leven in en gaf ze iets om trots op te zijn. Alle fouten konden over het hoofd worden gezien, want hij bezorgde Napels overwinningen in de Serie A – een van de meest waardevolle valuta van Italië.

Waar kun je terecht om meer te weten te komen over Diego Maradona

1. Maradona muurschilderingen

Als je maar tijd hebt om één stukje Maradona-mania te zien, dan zijn het wel de Muralas Maradona in de Quartieri Spagnoli van Napels. De Spaanse wijken (in het Engels) waren vroeger de woningen van de Spaanse kwartieren toen Napels in de 16e en 17e eeuw onder Spaanse heerschappij was. Nu is de Quartieri vol met bewoners, kleine winkeltjes, restaurants en meer Vespa’s dan wettelijk in een buurt zou mogen. De Murales Maradona ligt op een hoek van de Quartieri en is eigenlijk een openluchtmuseum voor Diego Maradona. Het is compleet met muurschilderingen, koopwaar, heiligdommen en schijnbaar eindeloze memorabilia.

2. Bar Nilo

Bar Nilo, gelegen in het historische centrum aan de Spaccanapoli (de weg die Napels splitst), is een traditionele Italiaanse bar met een – je raadt het al – Diego Maradona thema. Het een thema noemen is een understatement. Het staat vol met memorabilia – oude foto’s, krantenknipsels en als klap op de vuurpijl zelfs een paar lokken van [naar verluidt] Maradona’s haar.

3. Stadion – ga naar een wedstrijd

Als je het door Maradona aangewakkerde Napoli-fandom op zijn hoogtepunt wilt zien, ga dan naar een wedstrijd van SSC Napoli in Stadio San Paolo (na zijn dood in 2020 omgedoopt tot Stadio Diego Armando Maradona). Kaartjes gaan meestal 7-10 dagen voor de wedstrijd in de verkoop en het is niet eenvoudig om ze te bemachtigen. Als je echt wilt gaan, raad ik je aan om de SSC Napoli subreddit te raadplegen voor informatie en tips.

4. Via San Gregorio Armeno a.k.a. “Kerstmis steeg”

Deze beroemde straat staat vol met kleine winkeltjes met ambachtslieden die het hele jaar door kerststalletjes bouwen en verkopen. Maar het gaat veel verder dan bijbelse figuurtjes – er zijn beeldjes voor iedereen, van Diego Maradona tot prins William tot Elvis.

5. De stad zelf

Zoals in de meeste Italiaanse steden het geval is, is het beste wat je kunt zien de stad zelf. Zoals ik al eerder zei, staat Napels vol met alles wat met Diego Maradona te maken heeft – loop er maar eens rond om het zelf te zien! Het is een mooie, maar vieze en chaotische stad. Het Centro Storico en Quartieri Spagnoli zijn enkele van mijn favoriete gebieden om rond te lopen.

Dus wanneer ga je?

Ik hoop dat deze gids je helpt om meer te begrijpen over Diego Maradona en zijn goddelijke status in de prachtige stad Napels. Uiteindelijk, als je echt wilt begrijpen hoe groot Diego Maradona’s impact op de stad Napels is, moet je het gewoon zelf gaan zien. Woorden doen het gewoon geen recht – je moet de energie zelf ervaren.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk…

Hoe ik ontdekte dat ik neurodivergent was terwijl ik solo reisde

10 strubbelingen van een soloreiziger

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven