Ontdek Down Under: jouw gids voor backpacken in Australië

Australië – de droombestemming voor backpackers. Met verbluffend ruige landschappen, unieke outdooractiviteiten, bizarre wilde dieren en een natie van de meest nuchtere gastheren die je ooit zult ontmoeten, is het niet moeilijk om te zien waarom. Maar wacht even. Voordat je kurken hoeden gaat kopen en je beste “G’day mate” gaat oefenen, moet je niet vergeten dat Australië ook enorm groot is en af en toe erg afgelegen. Hoewel niemand zijn reis naar het land zonder zorgen te veel wil plannen, staat onze gids voor backpacken in Australië vol met handige tips, reisroutes en aanbevelingen van reizigers die door Australië hebben gereisd om je reis down-under zo ontspannen mogelijk te maken.

Inhoud

  1. De beste tijd om Australië te bezoeken
  2. Heb ik een visum nodig voor Australië?
  3. Reizen door Australië
  4. Waar verblijf ik in Australië
  5. Reiskosten Australië
  6. Beste plaatsen om te bezoeken in Australië
  7. Australisch eten
  8. Australische cultuur en gewoonten
  9. Is Australië gevaarlijk?
  10. Reisadvies Australië

De beste tijd om Australië te bezoeken

Aanbevolen door Emily Kammerlohr

De beste tijd om Australië te bezoeken hangt helemaal af van wat je leuk vindt. Als je in de Australische winter komt, geniet je van mildere temperaturen in de ‘Outback’ (centraal Australië) en kun je aan de oostkust walvissen spotten. Als je in de Australische zomer komt, beleef je een echte Bondi kerst en het geweldige nieuwjaarsfeest in Sydney Harbour. Het is helemaal aan jou.

Australië bezoeken in de lente/zomer

In Australië loopt de lente van september tot november en de zomer van december tot februari. Als je op zoek bent naar wat zon, dan is de Australische zomer een PERFECTE ontsnapping aan de vriestemperaturen op het noordelijk halfrond. Waarom zou je tijdens je wintervakantie niet aan je kleurtje werken in plaats van bij het haardvuur te zitten?

De zomer in Australië is zoals nergens anders. De zon lijkt eeuwig te schijnen en het plezier houdt nooit op. De temperaturen in Sydney schommelen rond de 25°-30° Celsius, waardoor het de perfecte tijd is om je te koesteren in de Bondi-zon of een paar golven te pakken in Manly. Aan de andere kant van de kust is het weer in Perth net zo geweldig – met bijna oneindig veel zonnige dagen en temperaturen rond de 20 graden.

Omdat de Australische strandcultuur zo’n groot deel uitmaakt van de nationale identiteit, is de lente en zomer de perfecte tijd om het geweldige land ‘Down Under’ te bezoeken. Wil je surfen met de plaatselijke bevolking in Byron Bay, Nemo vinden op het Great Barrier Reef of koala’s ontdekken op de zandpaden van Magnetic Island?

Backpacking Australia @exploreshaw summer in Australia ice cream

Australië bezoeken in de herfst/winter

In Australië is de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Dus als je van het noordelijk halfrond komt, valt de Australische winter tijdens je zomervakantie – op een moment dat het Australische klimaat relatief mild is. Australië is zo’n groot land waar zoveel te zien is, dat je minstens een maand tot zes weken nodig hebt om alles te zien wat je wilt, zo niet langer. Maar je hoeft hiervoor geen tussenjaar te nemen. Zelfs als je nog op de universiteit zit, maakt de temperatuur in Australië tijdens de winter het de perfecte “zomervakantie”-bestemming.

Veel mensen denken dat het Australische klimaat te koud is tijdens de herfst- of wintermaanden, maar tenzij je ten zuiden van Sydney bent, is het helemaal niet koud. Met gemiddelde temperaturen van rond de 20 graden in de winter in het noorden van Queensland kun je in de Whitsundays zeilen, kamperen op Fraser Island en het Great Barrier Reef verkennen – en dat alles met alleen een licht jasje aan.

In de winter schommelt de temperatuur in Sydney rond het midden van de tien, maar het is niet ongewoon dat zonnige dagen de lage 20 bereiken. Het weer in Perth is vaak vergelijkbaar, hoewel de temperatuur ‘s nachts kan oplopen tot enkele cijfers, dus je kunt het beste een warme pyjama meenemen.

Hoewel je misschien een nacht of twee rillend doorbrengt als je in de winter over de Great Ocean Road bij Melbourne reist, zul je dankbaar zijn voor de onderbreking van de verzengende Aussiezon als je de tocht naar Uluru maakt.

Backpacking Australia @exploreshaw winter in Australia - teepee

Backpacker visum voor Australië

Aanbevolen door Eline Schreurs

Als je Australië wilt bezoeken, moet je een specifiek visum aanvragen. Gelukkig is er voor elk type reiziger ook een type visum en voor de meeste backpackers zijn de volgende drie typen visa populair.

Het populairste visum voor Australië vanuit het Verenigd Koninkrijk en Europa (plus vele andere delen van de wereld) is het Working Holiday-visum. Met dit Australische backpackersvisum kun je een jaar in Australië verblijven en werken. Als je een aanvraag wilt indienen, moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen: je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, genoeg eigen geld hebben (ongeveer AUD $5.000/ EUR €3.000), geen strafrechtelijke veroordelingen hebben en in goede gezondheid verkeren (als je langer dan 3 maanden in een ‘hoog/middelhoog gezondheidsrisico’ gebied hebt gereisd, moet een ziekenhuis je beoordelen). Je mag dit visum maar één keer in je leven hebben, met één uitzondering: als je op je eerste visum 88 dagen op een boerderij hebt gewerkt, kun je een tweede visum aanvragen. Sommige andere soorten werk zijn ook toegestaan voor een tweedejaarsvisum, maar werk op de boerderij is het makkelijkst.

Als je niet van plan bent om zo lang te blijven of als je niet wilt werken tijdens het backpacken in Australië, kun je ook een toeristenvisum aanvragen. Met dit visum kun je maximaal drie maanden blijven, maar er zijn enkele beperkingen met betrekking tot eventuele strafrechtelijke veroordelingen in je eigen land. Over het algemeen zijn de vereisten voor dit visum minder streng.

Je kunt ook een toeristenvisum voor lang verblijf aanvragen. Met dit visum kun je maximaal een jaar backpacken in Australië, maar je mag in die tijd niet werken. Je moet ook bewijzen dat je genoeg geld hebt om door Australië te reizen zonder te werken, want ze willen niet dat mensen illegaal werken op dit visum.

Je kunt ook kiezen voor een studentenvisum of een visum voor een specifieke baan, maar deze zijn moeilijker te verkrijgen en vereisen veel extra papierwerk. Ik denk dat het gemakkelijkste het Working Holiday visum is, omdat het je zoveel tijd geeft en de optie om te werken als je geld op is, wat waarschijnlijk het geval is in Australië.

Backpacking Australia @exploreshaw koala in the road

Reizen door Australië

Aanbevolen door Eline Schreurs

Er zijn veel manieren om je te verplaatsen in Australië: je kunt autorijden, de bus en de trein nemen of zelfs vliegen van de ene plek naar de andere. Vergeet bij het kiezen van je vervoersmiddel niet dat Australië immens groot is.

1. Rijden in Australië

Rijden in Australië is fantastisch – je hebt alle vrijheid die je wilt. Je kunt van de ene plek naar de andere gaan zonder aan iets anders te hoeven denken. Rijden in Australië met een rijbewijs uit Groot-Brittannië is gemakkelijk omdat je rijbewijs ook geldig is – en ze rijden hier ook aan de linkerkant van de weg. Als je niet uit een land komt waar ze links rijden, kost het wat meer tijd om je aan te passen. Maar na een tijdje krijg je het onder de knie – wees alleen voorzichtig bij de rotondes (die kunnen lastig zijn).

Als je besluit om een klassieke Australische roadtrip te maken, is het belangrijkste om te onthouden: neem je tijd. Van Sydney naar Melbourne rijden lijkt niet zo ver op de kaart, maar op de meest directe route duurt het ongeveer 10 uur. Ik raad je echter aan om de tijd te nemen en voor de toeristische route langs de kust te gaan, want die is iets langer maar zo mooi.

Je moet ook vermijden om ‘s nachts te rijden; overdag kun je tenminste de inheemse wilde dieren (zoals kangoeroes en koala’s) de weg zien oversteken, maar ‘s nachts is het veel moeilijker om op tijd te reageren. Je wilt niet alleen geen van deze schattige dieren doden, maar ook je eigen leven niet riskeren – kangoeroes zijn bijzonder groot en kunnen je auto ernstig beschadigen. Als je door Australië rijdt, zul je al veel inheemse dieren dood langs de kant van de weg zien liggen, dus rij voorzichtig.

Backpacking Australia @exploreshaw driving in Australia

2. Campers en huurauto’s

Er zijn veel opties om door Australië te rijden: je kunt een auto huren en tussen de hostels rijden, of je kunt een tent meenemen en kamperen op de vele campings. Maar ik denk dat de meest relaxte manier om door Australië te rijden is om een camper te kopen of te huren waarin je ook kunt slapen. Er zijn verschillende bedrijven die busjes verhuren, zoals Travellers Autobarn of Wicked Campers.

Als je voor langere tijd in Australië gaat backpacken, is het misschien een beter idee om een busje te kopen van andere backpackers. In elk hostel zie je advertenties van backpackers die hun busjes of auto’s verkopen, maar voordat je met iemand in zee gaat, moet je ervoor zorgen dat de auto wordt nagekeken door een onafhankelijke monteur. De meeste van die busjes zijn allemaal behoorlijk oud en je wilt niet midden in de Outback met pech komen te staan. Vergeet ook niet om een autoverzekering af te sluiten – de meeste banken bieden uitstekende aanbiedingen voor backpackers. De Commonwealth Bank heeft me bijvoorbeeld goed geholpen met al mijn vragen hierover.

Huur een auto bij Hostelworld

Backpacking Australia @exploreshaw van hire

3. Openbaar vervoer in Australische steden

Als je een van de grotere steden zoals Sydney, Melbourne en Brisbane bezoekt, is autorijden niet comfortabel. Er is veel te veel verkeer en je komt vaak vast te zitten in een file. De beste manier om je te verplaatsen in een grote stad is met het openbaar vervoer. Ze hebben allemaal bussen, trein- en tramlijnen binnen de stad en een heleboel verschillende treinlijnen die je buiten de stad kunnen brengen. Het openbaar vervoer in Australische steden is fantastisch: het is bijna altijd op tijd, met elke 5 minuten een optie en het is niet al te duur. Elke staat gebruikt zijn eigen kaart voor het openbaar vervoer. Voor het openbaar vervoer in Melbourne moet je een Myki-kaart kopen en opladen, waarna je deze kunt gebruiken in alle verschillende soorten openbaar vervoer. Voor het openbaar vervoer in Sydney heet de vooruitbetalingsoptie de Opal-kaart. Je kunt deze kaart voor alles in Sydney gebruiken, zoals veerboten, trams, bussen, enz. Ook hoef je op zondag maar een bepaald bedrag (zoals AUD $5) te betalen voor het openbaar vervoer, en als je die limiet hebt bereikt, kun je de rest van de dag gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dit is vooral interessant als je een dagtochtje wilt maken naar bijvoorbeeld de Blue Mountains of Manly. Je kunt deze kaarten opwaarderen met zoveel geld als je wilt – maar maak niet de fout om er te veel op te zetten, want je kunt het niet terugkrijgen.

4. Rugzakbussen in Australië

De populairste manier om door Australië te reizen is met de ‘backpacker’-bus van de ene plaats naar de andere. Je kunt kiezen uit twee busmaatschappijen: Premier en Greyhound. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de prijs; Premier is goedkoper dan Greyhound, maar ze hebben minder opties dan Greyhound – en op Greyhound heb je ook Wi-Fi en oplaadpunten voor je telefoon. Beide maatschappijen stoppen echter op precies dezelfde plaatsen, dus het is gewoon een kwestie van beschikbaarheid en prijs.

Beide maatschappijen bieden flexibele passen aan, wat betekent dat je een pas kunt kopen voor de hele oostkust (van Melbourne tot Cairns) en kunt ‘hop on hop off’ wanneer je maar wilt. In het hoogseizoen moet je je plaats op de bus ruim van tevoren reserveren, anders loop je het risico dat je helemaal geen plaats hebt. In het laagseizoen moet je nog steeds je plaats reserveren, maar dat kun je vaak tot het laatste moment doen.

Je kunt ook verschillende passen kopen, zoals van Sydney naar Cairns of Brisbane. Het hangt er dus echt vanaf waar je bent, waar je naartoe wilt en hoeveel tijd je hebt. De meeste backpackers beginnen in Sydney en eindigen in Cairns (met dezelfde tussenstops zoals Fraser Island en de Whitsundays), maar er is veel meer te zien, dus doe je onderzoek voordat je een pas koopt. Misschien realiseer je je wel dat een auto kopen voor jou de betere optie is. Maar als je het gedoe van een auto en verzekering niet wilt, dan is de backpacker bus de betere manier om Australië te zien.

5. Budget luchtvaartmaatschappijen en treinen in Australië

Als je haast hebt om tussen bestemmingen te komen, is het waarschijnlijk beter om te vliegen of de trein te nemen. Er is bijvoorbeeld een slaaptrein van Sydney naar Brisbane die de reis van 14 uur ‘s nachts aflegt. Maar wees gewaarschuwd, het goedkoopste kaartje is voor een zitplaats, niet voor een bed en het is een behoorlijk oncomfortabele manier om te slapen. De Australische treinen zijn echter van een zeer hoge standaard, vooral de interstate XPT-treinen die vanuit Sydney rijden.

Als het idee van een lange autorit (zoals de 19 uur durende rit van Brisbane naar Cairns) echt niets voor jou is, dan is vliegen waarschijnlijk je beste optie. Australië heeft meerdere budgetmaatschappijen, zoals Jetstar, Tigerair en Virgin Australia. Als je ver genoeg van tevoren boekt, kun je vaak een goede prijs krijgen. Als je weet welke binnenlandse vluchten je nodig hebt voordat je je internationale vluchten boekt, waarom boek je ze dan niet op hetzelfde ticket? Qantas heeft een Walkabout Pass waarmee je overal in Australië kunt vliegen voor een fractie van de prijs.

Backpacking Australia @exploreshaw flying in Australia

Waar te overnachten in Australië

Australië is een geweldige hub voor backpackers en heeft daarom natuurlijk een overvloed aan geweldige hostels. Bekijk hier de beste hostels in Australië.

Vergelijk alle hostels in Australië

Reiskosten Australië

Aanbevolen door Emily Kammerlohr

Australië is duur – maar backpacken in Australië met een budget is nog steeds mogelijk. Je hoeft geen veiligheid of comfort op te offeren in het land ‘Down Under’ om een prachtig avontuur te beleven. Het is typisch voor backpackers in Australië om budgetten en frustraties over de hoge kosten van levensonderhoud in dit Oceanische paradijs met elkaar te vergelijken, maar als je voorzichtig bent is het mogelijk om Australië te verlaten met geld over.

1. Valuta in Australië

De munteenheid in Australië is de Australische dollar. Deze wordt aangeduid met het dollarteken “$”, net als de Amerikaanse en Canadese dollar. Hoewel de wisselkoersen dagelijks kunnen variëren, zijn de gemiddelde omrekeningen per augustus 2018 als volgt:

Amerikaanse Dollar vs. Australische Dollar:

$1.37 / $1

Euro vs. Australische dollar:

€1.56 / $1

Britse Pond Sterling vs. Australische Dollar:

£1.74 / $1

Canadese Dollar vs. Australische Dollar:

$1.05 / $1

2. Kosten van vluchten naar Australië

De kosten van vluchten naar Australië kunnen sterk variëren, maar een backpacker met een budget moet altijd zijn ogen open houden voor uitverkoop en aanbiedingen. Bepaalde luchtvaartmaatschappijen hebben bijvoorbeeld vaak “eindejaarsuitverkopen” of grote uitverkopen rond de feestdagen.

Een andere manier om goedkope vliegtickets naar Australië te krijgen is door te wachten op error fares. Een error fare is wanneer een luchtvaartmaatschappij per ongeluk een tarief publiceert dat ver onder de marktprijs ligt – soms wel 90% korting. Het enige nadeel is dat error fares niet altijd worden gehonoreerd en meestal beperkte data hebben.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk betaal je gemiddeld AUD $ 900 tot AUD $ 1.200 voor een vlucht vanuit Londen zonder speciale aanbiedingen. Vanuit Duitsland kost een vlucht ongeveer AUD 1.400, ongeacht de luchthaven of het seizoen. Vanuit Canada kunnen vluchten variëren afhankelijk van het seizoen en de stad van vertrek. Vliegen vanuit Toronto in september kan bijvoorbeeld ongeveer AUD 1.500 kosten, terwijl vliegen vanuit Vancouver in mei AUD 1.300 kan zijn.

Vanuit de VS variëren de beschikbaarheid van vluchten en de prijzen sterk naarmate de markt concurrerender wordt, met non-stop vluchten vanuit San Francisco, Dallas, Houston en Los Angeles die constant onder de AUD 1.000 liggen.

3. Backpacken in Australië: dagelijks budget

Voordat je vertrekt om te gaan backpacken in Australië, moet je nadenken over de ervaringen die je wilt doen. Hoewel de dagelijkse kosten tijdens het reizen door Australië relatief laag kunnen worden gehouden, kunnen ervaringen zoals kamperen onder de sterren bij Uluru of zeilen op de Whitsunday-eilanden duur zijn, afhankelijk van de manier waarop je ze wilt beleven.

Als je al weet aan welke bucketlistitems je meer geld wilt uitgeven, kun je de kosten in je oorspronkelijke budget opnemen en hoef je je geen zorgen te maken dat je al je geld opgebruikt als het tijd is om ze te beleven.

Backpacking Australia @exploreshaw baby kangaroo

4. Australische hostelkosten

In grotere steden zoals Sydney en Melbourne kost een bed in een slaapzaal voor 8 personen ongeveer AUD $20-$35 per nacht, terwijl je in kleinere steden zoals Cairns of Byron Bay goedkoper kunt verblijven, meestal voor minder dan AUD $20-$25 per nacht.

Je dagelijkse kosten kunnen aanzienlijk worden verlaagd door in een hostel te verblijven waar ontbijt en gratis Wi-Fi zijn inbegrepen, want ook al zijn de kosten voor toegang tot deze voorzieningen laag (vaak minder dan AUD $ 5), als je ze elke dag koopt, kunnen ze snel oplopen.

5. Eten en drinken

Alcohol is duur in Australië vanwege de invoerkosten en belastingen, dus wees niet verbaasd als je ziet dat de gemiddelde cocktail in de stad rond de AUD $ 25 of meer kost. Alcohol kopen in de plaatselijke bottle shop (voor Aussies een “bottle-o” genoemd) is altijd goedkoper dan uitgaan. Een hoofdbestanddeel van de Australische backpackervaring is “goon”, wat een zeer goedkope wijn in zakjes is.

Een sit-down maaltijd in een gemiddeld restaurant kan tussen de AUD $25 en $40 kosten (zelfs voor een hamburger met friet), daarom kiezen veel backpackers ervoor om boodschappen te doen bij supermarkten zoals Woolworths of Coles en in plaats daarvan een maaltijd te bereiden in hun hostel.

Als je een extreem budget hebt (en een authentieke Aussie traktatie wilt ervaren) ga dan langs bij de bouwmarkt Bunnings Warehouse voor hun $1 worst sizzle elke zondag.

6. Bezienswaardigheden

Het leuke aan Australië is dat er zoveel prachtige dingen te zien en te doen zijn die helemaal gratis zijn. De beklimming van de Harbour Bridge in Sydney kost bijvoorbeeld meer dan AUD 200, maar je kunt er gratis overheen lopen. Veel musea in Sydney en Melbourne zijn ook helemaal gratis en je kunt de overweldigende natuur van Noord-Queensland en de Outback in je opnemen zonder een cent te betalen tijdens je eigen wandelingen en schilderachtige ritten. Bekijk hieronder onze aanbevelingen voor dingen die je kunt doen in Australië.

Backpacking Australia @exploreshaw reef

Beste plaatsen om te bezoeken in Australië

Aanbevolen door Eline Schreurs

Australië is een van de meest verbazingwekkende landen ter wereld. Zelfs als je hier een jaar woont, heb je nog moeite om alle plekken te bezoeken die op je bucketlist staan.

1. Uluru en de Outback

De beroemdste bezienswaardigheid in Australië is Uluru. Deze heilige rots ligt midden in de Outback, zoals het uitgestrekte woestijnachtige binnenland van Australië wordt genoemd. Het duurt een paar dagen om er met de auto te komen en het is duur, maar iedereen die je spreekt die de rots heeft bezocht, zegt dat het de moeite waard is. De meeste backpackers voelen zich aangetrokken tot de Outback vanwege de belofte van avontuur: je rijdt dagenlang zonder iemand anders tegen te komen, slaapt onder de mooiste sterrenhemel die je ooit zult zien en voelt je de hele tijd één met de natuur.

Boek je hostel in Alice Springs

Backpacking Australia @exploreshaw Uluru

2. Melbourne en de Grote Oceaanweg

Als je je reis aan de oostkust van Australië begint, moet je eerste stop Melbourne zijn. Deze stad staat bekend om de chille sfeer en de vele hipsterbars, maar er is zoveel meer dan alleen drankgelegenheden. Op je backpackersroute door Melbourne moet je zeker Hosier Lane bezoeken, met de mooiste graffiti die je ooit zult zien, en architectuur- en boekenfans mogen de verbazingwekkende State Library of Victoria niet missen. Als het mooi weer is, maak dan een wandeling langs de Yarra River en baan je een weg door het Kings Domain naar het indrukwekkende oorlogsmonument Shrine of Remembrance. Je moet ook een bezoek brengen aan de Queen Victoria Market, vooral op een zondag wanneer er ook veel straatmuzikanten en eetkraampjes zijn. Je hostel kan je helpen met het regelen van een backpackerstour door Melbourne als je geïnteresseerd bent in een rondleiding door de stad.

Als je Melbourne verlaat, mag je de iconische roadtrip langs de Great Ocean Road niet missen. Deze twee- of driedaagse tocht omvat vele prachtige stranden en rotsformaties; de beroemdste zijn de Twaalf Apostelen, die langzaam verdwijnen door erosie, dus je kunt maar beter opschieten als je ze wilt zien.

3. Melbourne naar Cairns: backpacken oostkust Australië

De meeste backpackers kiezen voor de klassieke route langs de oostkust als ze Australië voor het eerst bezoeken, waarbij de meeste belangrijke bestemmingen van Melbourne naar Cairns worden aangedaan. Je kunt deze hele route doen als je maar 3 weken gaat backpacken in Australië – of neem de tijd en spreid het uit over 3 maanden. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties die je moet bezoeken als je deze klassieke Australische backpackroute doet.

4. Sydney en de Blue Mountains

Als je van plan bent om aan de oostkust van Australië te gaan backpacken, stop je zeker een paar dagen in Sydney. Deze levendige en bruisende stad heeft een ongelooflijk aanbod aan stranden – en natuurlijk moet je een selfie nemen met het Opera House en een middag chillen in Hyde Park. Je kunt de iconische Sydney Harbour Bridge beklimmen als je op zoek bent naar een high-adrenaline avontuur, maar je mag ook andere bezienswaardigheden zoals Taronga Zoo, Luna Park, Circular Quay en the Rocks en nog veel meer niet missen.

Als je meer van stranden houdt, zul je ontdekken dat de stad een breed scala aan mogelijkheden heeft. Neem de veerboot (echt een aanrader, vooral ‘s nachts) en bezoek Manly en Shelly Beach. Beide stranden zijn geweldig en de surfwijk Manly is ook een bezoek waard. Natuurlijk moet je ook de beroemdste stranden van Sydney bezoeken: Bondi Beach (te zien in de reality tv-serie Bondi Rescue) en Palm Beach (het decor van de tv-soap Home and Away). De gemakkelijkste manier om nieuwe vrienden te maken in Sydney is naar een backpackersbar te gaan, zoals Scary Canary in de buurt van Darling Harbour, en met andere mensen te gaan praten. De meeste van deze bars zijn verbonden met hostels, zoals de geweldige Wake Up! hostelbar – dus kies de juiste en je hebt in een mum van tijd een stel vrienden.

Als je zin hebt in een dagtocht vanuit Sydney, dan mag je het Blue Mountains National Park niet missen. Je kunt de adembenemende rotsformatie Three Sisters bezoeken en genieten van een lange wandeling in het park om al het natuurschoon in je op te nemen. Boek een hostel en blijf overnachten – of zelfs een paar dagen – want je vindt hier zoveel nieuwe en verbazingwekkende dingen om te doen.

Bekijk onze gids voor Sydney

Backpacking Australia @exploreshaw Sydney Harbour Bridge

5. Byron Bay

Als je met de bus vanuit Sydney reist, is je volgende stop waarschijnlijk Byron Bay. Het staat bekend als een klein hippie stoner stadje en de reputatie is zo gegroeid dat mensen zeggen dat je high wordt zodra je de stad binnenrijdt. Misschien was het jaren geleden ook zo, maar nu is het veel meer een toeristische bestemming. Het is nog steeds prachtig en heeft een serieuze hippie sfeer, maar het is ook commerciëler geworden. Breng zeker een bezoek aan de vuurtoren op de top, daar heb je een fantastisch uitzicht.

Ongelooflijke dingen om te doen in Byron Bay

6. Goudkust

De volgende halte is iets heel anders: Surfers Paradise. De belangrijkste reden voor backpackers om hier te stoppen is om te feesten: doe mee aan een kroegentocht vanuit je hostel en je komt waarschijnlijk terecht in Sin City, de club waar de barmannen in hun ondergoed werken. Maar er is zoveel meer aan de Gold Coast dan feesten. Dompel je onder in de natuurlijke wonderen van de regio’s, zoals de zonnebloemvelden in Allora die erg in trek zijn voor Instagrammers, of de weelderige watervallen in Tallebudgera Valley.

Geweldige dingen om te doen aan de Gold Coast

Backpacking Australia @exploreshaw Gold Coast

7. Brisbane

Vlakbij de Gold Coast ligt de hoofdstad van de staat Queensland, Brisbane. Sommige mensen zijn verbaasd over hoe anders het is dan Sydney en Melbourne, met zijn eigen unieke sfeer. Brisbane heeft de mooiste botanische tuinen, waar je uren in kunt ronddwalen. Ga naar de South Bank voor een bezoek aan de prachtige Gallery of Modern Art en de National Library, en ga daarna lekker chillen bij de rivier in de zon of neem een drankje en geniet van de zonsondergang.

Als je in Brisbane bent, mag je niet vergeten om te gaan winkelen. Deze stad heeft een prachtig en historisch centrum, met veel leuke plekken en winkels. Zoek een nieuwe outfit uit en ga dansen, want er zijn veel leuke plekken om te feesten. Brisbane is een bruisende stad met een interessante geschiedenis.

Zoek een hostel in Brisbane

8. Noosa

Na al dat feesten is het tijd om weer een beetje te ontspannen – en er is geen betere plek dan Noosa. Dit stadje heeft de mooiste stranden. Stop en blijf hier een paar dagen, geniet van de kustwandeling, neem een boottocht bij zonsondergang en ga kajakken in de Everglades. Wat je hier ook doet, het wordt geweldig.

Zoek een hostel in Noosa

9. Fraser Island en de Whitsundays

De volgende stap op je backpackroute naar de oostkust van Australië is een van de meest verbazingwekkende plekken ter wereld. Ga naar het kustplaatsje Rainbow Beach om de veerboot naar Fraser Island te nemen. Het is niet alleen het grootste zandeiland ter wereld, maar ook de thuisbasis van het prachtige Lake McKenzie en de sprankelende Champagne Pools. Het is ook een geweldige plek om walvissen en ander zeeleven te spotten (samen met af en toe een dingo). Fraser Island is inderdaad een magische plek. Als de zon ondergaat, ga dan met je handdoek naar het strand, ga liggen en kijk naar de sterren. Het is het indrukwekkendste wat je ooit zult zien.

Je volgende stop is verder langs de kust. Het stadje Airlie Beach is een ander startpunt voor een iconische Australische attractie: de Whitsunday Islands. Boek een tour met een boot (er zijn veel opties) en je wordt meegevoerd naar de meest pittoreske en natuurlijke witte stranden en blauwe oceaan. Het zal voelen alsof je op een ansichtkaart bent beland. Ga snorkelen, huur een paddleboard of ontspan gewoon.

Ontdek geheime dingen om te doen in de Whitsundays

Backpacking Australia @exploreshaw island car

10. Magnetisch eiland en Cairns

Na de Whitsundays is het tijd voor Magnetic Island. Om hier te komen, moet je eerst naar Townsville reizen; deze stad heeft een reeks geweldige hostels, dus je kunt hier een nachtje stoppen of meteen naar het eiland gaan om in een van de hostels hier te verblijven. Als je hier toch bent, mis dan niet de kans om een van de iconische roze huurauto’s van het eiland te huren (voor een echt Barbie-gevoel). Rijd naar Bungalow Bay Koala Village en aai deze schattige dieren in dit prachtige reservaat. Ga daarna naar het strand voor een ontspannen middag en geniet van de zonsondergang met een doos ‘goon’ en je vrienden.

Je bent nu bijna in Cairns, maar als je wilt kun je nog één stop maken als je gaat backpacken aan de oostkust van Australië: Mission Beach. Dit is de plek om te proberen te parachutespringen als je dat wilt – zo niet, ga dan rechtstreeks door naar Cairns en het beroemde Gilligan’s Backpacker Hotel & Resort. Dit hostel staat bekend om zijn legendarische feestavonden – maar mis ook de geweldige dagtochten niet die je vanaf hier kunt maken: het Great Barrier Reef, Daintree Rainforest, Cape Tribulation plus het verkennen van de prachtige watervallen rond Cairns.

Vind je hostel in Cairns

11. Noordelijke en Westelijke Australië backpackroute

De meeste backpackers reizen tijdens hun eerste reis alleen langs de oostkust, maar dit ongelooflijke land heeft ook een andere kant. Als je het echte Australië wilt zien, moet je naar de westkust gaan. Het is ruiger zonder grote steden, maar het is een andere en (naar mijn mening) authentiekere ervaring van Australië. Als je zelf rond de westkust wilt rijden, dan raad ik je aan om een auto met 4WD te huren. Dit is de enige manier om naar alle gave plekken te gaan – want de westkust heeft een aantal plekken die echt off-the-beaten-track zijn.

Geweldige plaatsen om te bezoeken in West-Australië

Backpacking Australia @exploreshaw Outback

12. Darwin

Als je van het ‘Top End’ van Australië naar de westkust wilt gaan, dan is Darwin je eerste stop. Het is een van de grootste steden die je op deze route zult tegenkomen – en het is er kokend heet. Je vindt de meeste backpackers in het zwembad van het hostel omdat de zee vol dodelijke dooskwallen zit… en krokodillen. Ja, dat klopt, krokodillen. Als je van krokodillen houdt, ga ze dan niet zoeken op het strand, maar ga naar Crocosaurus Cove, een aquarium waar je de kans krijgt om ze van dichtbij te zien en te voeren.

Zoek een hostel in Darwin

13. Lake Argyle en nationale parken

Als je de grens met Western Australia oversteekt, kom je bij Lake Argyle, met de mooiste zonsondergangen. Maak een boottocht rond het meer en zwem met de ongevaarlijke krokodillen. Na Lake Argyle kun je naar Purnululu National Park rijden, met fantastische rotsformaties; het is de moeite waard om je in te lezen over de inheemse geschiedenis in dit gebied. Rijd hierna naar King Leopold Range National Park en probeer een van de wandelingen hier of ontspan gewoon en geniet van de natuur.

backpacking Australia - watefall

14. Broome

Je zult nu aankomen in de op twee na grootste stad op deze backpackersroute, Broome. Er is niet veel te zien in Broome (de stad bestaat uit ongeveer vier straten), maar het is de moeite waard om even te stoppen bij Cable Beach, waar je prachtige zonsondergangen kunt zien. Je kunt zelfs op een kameel op het strand rijden.

Zoek een hostel in Broome

15. Nationaal park Karijini

De westkust van Australië heeft een aantal van de mooiste nationale parken, waaronder Karijini National Park. Het beste wat je hier kunt doen is wandelen door de grote rode rotsformaties – het is zo verbazingwekkend, je waant je in een film.

16. Haaienbaai

Als je van zeedieren houdt, dan moet je stoppen bij Shark Bay (ook bekend als Monkey Mia). Er is een show met wilde dolfijnen, waar je veel kunt leren over hun gewoonten en sommige gelukkige mensen mogen de dolfijnen voeren. Je kunt ook een boottocht maken, zodat je meer van het lokale zeeleven kunt zien.

Zoek een hostel in Monkey Mia

17. Nationaal park Kalbarri

Het volgende nationale park is ook het bekendste aan de westkust: Kalbarri National Park. Hier vind je een heleboel mooie wandelingen, maar probeer er zeker een die eindigt bij Nature’s Window – je zult nooit een betere plek vinden om de zonsondergang vast te leggen voor je Instagram. Schrik niet als ik je dit vertel, maar het kwam ook voor in de film Wolf Creek.

Zoek een hostel in Kalbarri

18. Perth en Freemantle

Na al dat reizen kom je eindelijk aan in Perth. Dit is de grootste stad aan de westkust en de beroemdste attractie hier is Kings Park. Je moet ook een bezoek brengen aan Freemantle, waar een charmante markt is – of gewoon rondslenteren in Perth, naar een leuke pub gaan en een praatje maken met de plaatselijke bevolking, die erg vriendelijk is. Je kunt ook een dagtocht maken naar de Pinnacles Desert, die vol staat met ongelooflijke (en grappige) rotsformaties.

Gratis dingen om te doen in Perth

Australisch eten

Aanbevolen door Zuleika Conte

Als je aan Australisch eten denkt, is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk ‘een garnaal op de barbie gooien’, samen met wat worstjes en een extreem doorbakken biefstuk – en dat vervolgens wegspoelen met een paar (dozijn) Fosters. Dit is geen geheel oneerlijke voorstelling van traditioneel Australisch eten, maar het is ook niet helemaal eerlijk. Ten eerste noemen Australiërs ze garnalen, geen garnalen, en hoewel biefstuk misschien ooit de voorkeur had op een houtskoolachtige consistentie, waren de biefstukken die ik op mijn reizen tegenkwam allemaal prachtig doorbakken. Dat Aussies dol zijn op hun bier is ontegenzeggelijk waar, maar de variëteit gaat beslist verder dan Fosters – vooral in de steeds populairder wordende ambachtelijke bierscene.

De ironie wil dat er wel een dozijn stereotypen in je opkomen als je je de Australische keuken voorstelt, maar het is precies het tegenovergestelde van beperkt zijn tot een paar culinaire clichés. Australisch eten weerspiegelt, niet verrassend, de ongelooflijk diverse mix van culturen die op een bepaald moment van Australië hun thuis hebben gemaakt – van inheems tot Aziatisch en mediterraan, onder andere. Mod Oz – of de moderne Australische keuken – is de poging om al deze eclectische invloeden samen te smelten tot iets unieks Australisch.

Backpacking Australia @exploreshaw Australian food

Chef-koks beginnen steeds vaker‘bush tucker’(voedsel dat inheems is in het land en traditioneel geassocieerd wordt met het dieet van de inheemse Australische bevolking) aan hun gerechten toe te voegen. Wattleseed, een inheemse plant die meestal wordt gemalen en geroosterd, duikt op in restaurants in het hele land en kan in allerlei gerechten worden gebruikt. Je kunt het proberen in het veelgeprezen restaurant Attica in Melbourne, waar het wordt geserveerd met wallaby (het kleinere neefje van de kangoeroe) en inheemse bessen. Het is niet ongewoon om wattleseed, buikspek, kofte en pasta allemaal op één menu van Mod Oz te zien, wat alle culturele invloeden weerspiegelt die deel uitmaken van de culinaire identiteit van Australië.

Maar Mod Oz is nog steeds vooral beperkt tot de grotere steden en – zelfs dan – tot trendy restaurants. Net zo Australisch en cultureel beïnvloed is de eetcultuur in de voorsteden, met de vleespasteitjes van benzinestations en pubmaaltijden. Klassiekers als vleespastei en fish and chips vinden hun oorsprong in het Britse erfgoed, terwijl gerechten als “chicken parm”– een vast Aussie pub-menu-item – terug te voeren zijn op Italiaanse immigranten die in de jaren 1950 arriveerden. De hamburgertenten en de gestaag verdwijnende kippenzaken weerspiegelen natuurlijk de alomtegenwoordige invloed van de VS.

Maar ook al komt dit voedsel uit andere landen, de Australiërs hebben er hun eigen unieke versie aan toegevoegd. Kippenwinkels zouden niet hetzelfde zijn zonder het onnavolgbare kippenzout – een uniek Australisch kruidenmengsel van knoflook, ui, paprika en kurkuma. Ondanks de naam wordt het traditioneel niet op kip gebruikt, maar op heerlijk verse, grof gesneden frietjes. Een andere Aussie-hamburger is de “works” burger – een burger die wordt geleverd met, niet verrassend, alles erop en eraan: ei, tomaat, sla, kaas, af en toe een schijfje ananas en het enige ingrediënt dat ik ooit in een Australische burger heb gezien, de geliefde rode biet.

Sommige van Australië’s meest iconische gerechten bestaan niet uit traditionele gerechten, maar uit geliefde ‘made-in-Australia’ merken. Misschien is de reden voor deze nostalgische, bijna patriottische, gehechtheid aan merken als Vegemite of Tim-Tams dat ze, in tegenstelling tot andere gerechten die van elders komen, door geen enkel ander land kunnen worden opgeëist. Een andere reden voor de gehechtheid is natuurlijk dat ze lekker zijn – echt heel lekker.

Net als Marmite kun je van Vegemite houden of het haten – een donkerbruin, kleverig gistextract met verschillende plantaardige en kruidige toevoegingen; ik ben er dol op. Er wordt gezegd dat toeristen er even aan moeten wennen (en dat kan waar zijn), maar het is ook waar dat het precies goed moet worden aangebracht: wit, gesneden brood – perfect geroosterd tot het goudbruin is en heel zacht in het midden; een flinke scheut van de beste boter die je kunt vinden; en tot slot een dun laagje (zoals ze zeggen – een beetje gaat lang mee) van het goede spul. Drink het met een hete kop thee en ik daag iedereen uit om er niet van te houden.

Het belang van de juiste consumptie geldt ook voor andere merkproducten. Neem bijvoorbeeld Tim-Tams: de beste manier om ze te eten is om elk uiteinde diagonaal af te bijten, het ene afgebeten uiteinde in je mond te stoppen, het andere in een warme drank te dopen en dan te zuigen met de Tim Tam als rietje. Als de vloeistof erdoorheen wordt getrokken, begint het koekje uiteen te vallen in een kleverige, chocoladezooi. Dit is het punt waarop je het hele ding in je mond wilt stoppen voordat het helemaal smelt. Timing is alles.

De enige manier om de Australische keuken te ervaren is door alles in de juiste context te beleven: ‘s ochtends bijtanken met flat whites en zuurdesemtoast met avocado in een alomtegenwoordig hipstercafé, lunchen in een Aziatisch fusionrestaurant en eindigen met een schuldbewuste vleespastei en ketchup van het tankstation na een avondje schoeners drinken in de pub.

Backpacking Australia @exploreshaw Australian cafe

Australische cultuur en gewoonten

Aanbevolen door Zuleika Conte

1. Australische mensen

Als je Crocodile Dundee hebt gezien, weet je dat alle Australiërs gebruind en blond zijn, zich met messen scheren en in hun vrije tijd met krokodillen worstelen. Oké, je weet dat dit allemaal onzin is (hoop ik), maar de film heeft gelijk als het gaat om hoe ontspannen, vriendelijk en pretentieloos Australiërs zijn. Als er iets is waar Australiërs een hekel aan hebben (en ze zijn over het algemeen behoorlijk tolerant), dan is het wel te groot zijn voor je laarzen. Wees niet verbaasd als je nieuwe vriend je vertelt dat hij je nieuwe kapsel mooi vindt en vervolgens zegt “ben je overreden door een grasmaaier?”. Het betekent waarschijnlijk dat ze je echt leuk vinden en bovendien steken ze ook de draak met zichzelf.

Een beter uitgangspunt voor inzicht in de Aussie-cultuur is de cultfilm The Castle: het verhaal van de strijd van een familie om hun huis te redden – ook al staat het op een giftige vuilnisbelt naast een landingsbaan van een vliegveld omdat het een ‘huis is, geen huis’. Met behulp van de ‘bloedige wet van het gezond verstand’ vechten ze voor hun kasteel met alles wat ze hebben – en dat is veel liefde en goede humor. Gebaseerd op de tijd dat ik in Australië woonde met wat ik nu als mijn tweede familie beschouw, is dit de perfecte weerspiegeling van de Australische prioriteiten, waar relaties voor alles gaan. Er is zelfs een Aussie-woord voor – mateship.

2. Australische groeten

Een ontmoeting met een Aussie is meestal heel gewoon. Een handdruk en een glimlach zijn genoeg. Hoewel ‘G’day’ misschien niet zo veel gebruikt wordt als mensen denken, is een ‘how ya doing’ of ‘how ya going, mate?’ zeker niet zeldzaam. Ex-cricketer Dennis Lillee is beroemd omdat hij de koningin begroette met een vrolijke ‘G’day, how ya going?’. Aussies noemen mensen over het algemeen liever bij hun voornaam, soms zelfs bij formele of zakelijke evenementen. Echt, behalve vriendelijk en nuchter zijn, zijn er niet veel strikte regels als het gaat om Aussie-etiquette.

3. Australische levensstijl

95% van de Australiërs woont aan de kust en is nooit ver verwijderd van het dichtstbijzijnde strand, zelfs niet in de steden. Dit in combinatie met het over het algemeen heerlijke weer betekent dat de Aussie strandlevensstijl heel echt is. Hoewel de drukke agenda’s van de mensen er misschien voor zorgen dat ze niet zo vaak in hun togs (zwemkleding) op het strand hangen als soapseries als Home and Away je willen doen geloven, is er zeker een gedeelde liefde voor het buitenleven. Dit vertaalt zich in een behoorlijk actieve levensstijl. Zwemmen, surfen, cricket en voetbal zijn enorm populaire bezigheden. En als mensen niet aan sport doen, volgen ze het op tv. Wekenlang wordt er reikhalzend uitgekeken naar de finales van het voetbal, terwijl lange zomerdagen in het teken staan van cricket.

Als ze niet aan het barbecueën zijn op het strand, vind je ze misschien in de plaatselijke pub. In Oz is de pub niet alleen een plek om te drinken, maar ook om met familie en vrienden rond te hangen, naar muziek te luisteren, op de pokies (pokermachines) te spelen of mee te doen aan de dagelijkse loterij.

Iets meer een nieuwkomer is de bloeiende Australische cafécultuur, die zich niet alleen uitstrekt tot heerlijke lattes en flat whites, maar ook tot het bredere ritueel van de brunch – meestal met zuurdesemtoast, biologische eieren en avocado’s in een van de vele vormen. Koffie in Australië is geen bijtanken met een snelle espresso, het is onderdeel van een relaxte levensstijl – die heel serieus wordt genomen. In Bondi werd me gevraagd of ik mijn koffie in ‘papier of keramiek’ wilde Mijn verwarring moet net zo duidelijk zijn geweest als het marmeren decor – ‘om in te schenken of om mee te nemen? Tien minuten later had ik mijn koffie van Ethiopische bonen, gezet in een apparaat dat eruitzag alsof het van de set van Charlie and the Chocolate Factory kwam. Het blijkt dat Ethiopische bonen behoorlijk bitter smaken – toen ik vroeg: “Kan ik wat suiker krijgen, alstublieft?”, kreeg ik te horen: “We serveren geen suiker in dit etablissement”. De Oompa-Loompa’s zouden ontzet zijn.

Backpacking Australia @exploreshaw Kangaroo

4. Australische tradities, feestdagen en festivals

Naast de grote religieuze feestdagen met Kerstmis en Pasen, viert Australië het hele jaar door tal van feestdagen en festivals die verschillende aspecten van het diverse culturele erfgoed weerspiegelen.

Australia Day (26 januari) is de officiële nationale feestdag van Australië. Traditioneel wordt dit gevierd met een ‘barbie’, cricket kijken en natuurlijk veel koud bier. Het is ook een controversiële dag en in de meeste grote steden zul je protesten tegen ‘Invasion Day’ tegenkomen, waarmee de aandacht wordt gevestigd op de impact die de blanke nederzetting sinds 1788 heeft gehad op de inheemse bevolking van Australië.

Het Yabun Festival (ook op 26 januari) is een van de grootste festivals voor inheemse Australiërs die jaarlijks in Sydney wordt gehouden. Het evenement biedt traditionele culturele voorstellingen van Aboriginals en Torres Strait Islanders, livemuziek, paneldiscussies en marktkraampjes met traditionele ambachten.

Sydney Festival (3 weken in januari) is een groot kunstfestival in Sydney dat elk jaar ongeveer 500.000 mensen aantrekt. Het biedt honderden evenementen van lokale en internationale artiesten en omvat theater, hedendaagse en klassieke muziek, dans, circus en beeldende kunst.

Mardi Gras (eind februari/begin maart) is een van de grootste LGBT-parades ter wereld en wordt jaarlijks in Sydney gehouden.

Anzac Day (25 april) herdenkt Australische en Nieuw-Zeelandse militairen. In het hele land worden bij zonsopgang herdenkingsdiensten gehouden en in alle steden van het land worden marsen gehouden.

Melbourne Cup (eerste dinsdag van november) is een jaarlijkse paardenrace en een van de populairste sociale evenementen van Australië. Voor de belangrijkste race kleden mensen zich in hun mooiste kleren en veel kantoren in het hele land gaan dicht. Het evenement is zo populair dat het een officiële feestdag is in de staat Victoria.

Is Australië gevaarlijk?

Aanbevolen door Emily Kammerlohr

Dat is het niet! Nou ja, meestal wel.

Ik was ZO bang om naar Australië te komen vanwege de slangen – en mijn fobie ervoor. Ik stelde me pythons voor die ‘s nachts uit mijn toilet glibberden en Australische spinnen die zich in mijn schoenen verstopten – klaar om me aan te vallen. Toch rolden de Aussies met wie ik sprak fysiek met hun ogen toen ik dit zei.

Hoewel er veel, heel veel dodelijke dieren zijn op het continent Australië, zijn de steden hier net zo veilig als elke andere grote stad. Maar als je in de bush of andere meer regionale gebieden bent, moet je je gezond verstand gebruiken om veilig te blijven.

Aussies zijn grote grappenmakers – ze vinden het leuk om de gekte van gevaarlijke Australische dieren op te voeren omwille van een goede grap ten koste van toeristen. Een goed voorbeeld hiervan: “Drop Bears”. Zijn koala’s gevaarlijk? Absoluut niet, maar je hebt misschien wel eens gehoord van hun demente neefjes – Drop Bears. Hondsdolle wezens die zich in bomen verstoppen en op hun slachtoffers “vallen” om ze aan te vallen. Maak je geen zorgen, ze zijn een mythe, maar speel zeker mee als een Aussie erover begint om te lachen.

Onthoud: de vele gevaarlijke Australische dieren kunnen dodelijk zijn. Houd je verstand erbij in landelijke gebieden, volg altijd de instructies van je gids op en provoceer nooit een dier. De meeste verwondingen, zoals slangenbeten of kangoeroekrabben, ontstaan wanneer we iets te dicht bij de wilde dieren komen.

Reisadvies Australië

Aanbevolen door Zuleika Conte

1. Wees voorbereid op lange reizen

Australië. Is. Enorm. Ik bedoel, echt enorm. De busreistijd voor de populairste backpackersroute van Sydney naar Cairns bedraagt iets minder dan 50 uur. Dat is een lange tijd om I-Spy te spelen. De meeste bussen hebben stopcontacten, dus zorg ervoor dat je je favoriete muziek of programma’s downloadt. Als je wagenziek wordt, sla dan medicijnen tegen misselijkheid in. Een koptelefoon met ruisonderdrukking en een nekkussen zijn ook je vrienden.

2. Alleen backpacken in Australië

Alleen reizen is een ontmoedigend vooruitzicht, maar als je het ergens wilt doen, dan is Australië de plek bij uitstek. Als een van de populairste backpackbestemmingen ter wereld is alles erop gericht om plezier te maken en het supergemakkelijk te maken om nieuwe mensen te ontmoeten. De meeste hostels hebben ‘s avonds sociale evenementen en sommige bussen zoals de Oz Experience organiseren een heleboel activiteiten, zoals wandelen en sightseeing op stops langs je route.

3. Let op het weer

Australië betekent glorieuze, onophoudelijke zonneschijn, toch? Niet helemaal – veel mensen weten niet dat het Northern Territory ( inclusief Darwin en Kakadu) een intens regenseizoen heeft van november tot april, terwijl Melbourne erom bekend staat ‘vier seizoenen op één dag’ te hebben (binnen een paar uur van bakkende hitte naar bittere wind). Als je in de lente naar Uluru reist, zijn de onontkoombare toendramuggen een andere seizoensgril waar je rekening mee moet houden. Het goede nieuws is dat je dan een excuus hebt om die kurken hoed op te zetten en te doen alsof je Mick Dundee bent (of koop een hoed van gaas in de plaatselijke winkel).

4. Wat je moet inpakken voor Australië

Hoewel je innerlijke thermostaat de meeste dagen misschien op heel heet staat, moet je er rekening mee houden dat het (afhankelijk van de tijd van het jaar en de locatie) behoorlijk koel kan worden – vooral ‘s nachts. In de winter kan de temperatuur in de woestijn dalen tot onder nul. Als je in de winter naar het zuiden reist, zorg dan dat je warme kleren bij je hebt. Neem anders wat je het prettigst vindt mee, plus een paar slimmere kledingstukken. Nachtclubs in de steden laten je niet wegkomen met teenslippers – en ik hoef je dit waarschijnlijk niet te vertellen, maar… neem zonnebrandcrème mee. Veel zonnebrandcrème. Zoals de lokale bevolking zegt – ‘slip, slap, slop’. Voor de rest zijn het de klassieke benodigdheden – zonnebril, zaklamp (als je die niet op je telefoon hebt), waterfles, basismedicijnen (vooral tegen allergie) en, als je kunt, een accu of een oplader op zonne-energie.

5. Leer de taal

Oké, deze is gemakkelijk. Les één – kort alles af. Zin in een koekje? Vraag om een biccy. Trek in McDonald’s? Vraag naar de dichtstbijzijnde Macca’s. Je kunt het voor bijna alles doen. Middag = Arvo. Tankstation = Servo. Ambulance = Ambo. Enzovoort.

Een biertje bestellen is waarschijnlijk je eerste stap over de taalbarrière heen, dus daar gaan we:

– een schoener is een groot glas van 450 ml, behalve in Victoria en Queensland waar het een pint is, en

– een klein glas wordt een pot genoemd in Victoria en Queensland, een middy in New South Wales en Western Australia, of een handle in het Northern Territory.

Heb je hem? Neem nog een stubby (een klein flesje bier) en je snapt het wel. Tenzij je in Victoria of Queensland bent.

6. Vaccinaties voor Australië

Er zijn geen verplichte vaccinaties om naar Australië te reizen, maar waar mozzies zijn, is er een risico. De WHO beveelt vaccins aan voor hepatitis A, hepatitis B, hondsdolheid, Japanse encefalitis en griep.

7. Plan een reisplan

Zet reizen niet op een checklist. Als je rondhangt met andere backpackers die verhalen vertellen over alle ongelooflijke plaatsen die ze hebben bezocht, kan het verleidelijk zijn om toe te geven aan FOMO en te proberen te veel mee te nemen. Het kan ook zijn dat je een groep vindt waarmee het echt klikt en dat je meer tijd dan je van plan was op één plek doorbrengt. Hoewel het natuurlijk goed is om flexibel en ruimdenkend te blijven, probeer op zijn minst een ruw reisschema op te stellen van plaatsen die je echt prioriteit wilt geven – tenzij je alle tijd van de wereld hebt. Je zult balen als je wildkamperen en 4×4 rijden op het strand van Fraser Island hebt gemist voor nog een late avond in Brisbane.

8. Werken om te leven

Als je op zoek bent naar werk terwijl je reist, kun je op de gebruikelijke plaatsen kijken(Gumtree, Indeed, Seek) en op sommige plaatsen die specifiek voor backpackers zijn (zoals de Backpacker Job Board). Voor losse arbeid zijn er genoeg mogelijkheden voor accommodatie en eten in ruil voor 4-6 uur werk, misschien zelfs in het hostel waar je verblijft. De populairste ervaring is WWOOFing (bereidwillige arbeiders op biologische boerderijen), maar Workaway en HelpX bieden vergelijkbare mogelijkheden. Voor beide soorten werk heb je een Working Holiday Visum nodig, dat 12 maanden geldig is en waarmee je maximaal 6 maanden per werkgever mag werken. Zorg ervoor dat als je een werkvisum krijgt, je ook een TFN aanvraagt, anders wordt automatisch 45% van je inkomen ingehouden voor de belasting! Je kunt dit online doen, mits je een identiteitsbewijs hebt en een Australisch adres kunt opgeven.

Hoe en waar vind ik een baan als backpacker in Australië?

backpacking Australia - palm trees

9. Australische belasting voor backpackers

Als je een werkvisum aanvraagt, wees je er dan van bewust dat Australië onlangs een belasting heeft ingevoerd voor werkende vakantiegangers (backpackers) van 15% over de eerste AUD $ 37.000 aan inkomsten. Gelukkig hebben ze de kosten voor de visumaanvraag met AUD $50 verlaagd! Nog meer goed nieuws – zodra je 6 maanden in Australië bent, kun je belasting terugvragen over te veel betaalde belasting. Dit gebeurt om verschillende redenen, maar je bent waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het feit dat het gemiddelde bedrag dat je terugkrijgt AUD $2.600 is. Om dit te kunnen claimen, heb je een identiteitsbewijs, je Tax File Number en je loonstrookjes van elke werkgever nodig. Aangifte doen is verplicht en moet gebeuren voor het einde van het belastingjaar op 30 juni.

Als je Australië hebt verlaten, kun je ook een aanvraag indienen om je superuitkering terug te krijgen als je meer dan AUD 450 per maand verdiende. Dit gaat niet van je loon af, maar is een betaling van je werkgever voor je pensioen, en omdat je duidelijk niet met pensioen gaat in Australië, kun je dit terugvragen! Als je je documenten niet kunt vinden of het proces te verwarrend vindt, kun je een erkende agent zoals Taxback.com gebruiken om je aangifte in te dienen – ze hebben een geweldige website en maken het hele proces supergemakkelijk.

10. Australische simkaart

De goedkoopste optie voor bellen, sms’en en data in Australië is om je eigen niet-geblokkeerde telefoon van thuis mee te nemen en een SIM-only pre-paid abonnement te kopen. Op deze manier zit je niet vast aan een contract en zijn de plannen eenvoudig, goedkoop en handig. Als je geen niet-vergrendelde telefoon hebt, kun je een nieuwe en een simkaart kopen, maar dit is duurder. Blijf bij pay as you go en je kunt je uitgaven bijhouden.

De meeste telefoonwinkels kunnen je een simkaart verkopen en deze voor je registreren en activeren, op voorwaarde dat je een identiteitsbewijs met foto hebt. Herlaad dan gewoon online of bij de supermarkt, het postkantoor of de meeste benzinestations. Voor de kleinere telefoonmaatschappijen moet je misschien op zoek naar specifieke verkooppunten.

Voordat je kiest welk abonnement je koopt, moet je natuurlijk eerst je netwerk kiezen. Er zijn drie mobiele netwerken in Australië: Telstra, Optus en Vodafone. Hoewel deze over het algemeen het duurst zijn, zijn er kleinere, alternatieve providers, MVNO’s genaamd, die netwerkconnectiviteit van hen kopen tegen groothandelstarieven. Dit betekent dat ze je een veel betere deal kunnen aanbieden.

Op dit moment heeft Telstra de beste reputatie op het gebied van service en connectiviteit, vooral als je naar landelijke gebieden reist. De populairste MVNO die verbonden is met Telstra is Boost – dat voor backpackers het beste compromis lijkt te bieden tussen prijs en connectiviteit. Als dat niet je prioriteit is en je bijvoorbeeld meer geïnteresseerd bent in data of internationale gesprekken, vraag dan in de telefoonwinkel naar de beste opties voor jou.

📷 Alle foto’s zijn van Emma Shaw (tenzij anders vermeld)

Misschien vind je dit ook leuk…

⭐️ backpacken in Vietnam

⭐️ Backpacken Canada

⭐️ Backpacken Indonesië

Pin deze blog voor later!

backpacking-australia

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven