Word een echte Lara Croft! De 11 beste tempels in Cambodja

Language Specific Image

Cambodja staat bekend om zijn prachtige oude tempels verspreid over het hele land, die ondanks oorlog en verval op wonderbaarlijke wijze tot op de dag van vandaag zijn bewaard gebleven. Recentelijk hebben deze tempels backpackers aangetrokken voor de ontdekkingstocht van hun leven! Of je nu Lara Croft in opleiding bent of gewoon een beginnende ontdekkingsreiziger, er zijn genoeg Cambodjaanse tempels die je mee terug nemen naar de oude beschaving. Pak je camera en een tuk-tuk, het is tijd voor avontuur! Hier is onze lijst met de beste tempels in Cambodja!

1. Koh Ker

best temples in cambodia, koh ker

📸:@suitcaseonmysleeve

Koh Ker is verrassend genoeg niet zo populair als andere tempels zoals Angkor Wat, ondanks het feit dat er meer dan 40 verschillende ruïnes op het terrein liggen. Deze site ligt op ongeveer tweeënhalf uur rijden van Siem Reap en is een dagtrip waard. Doe je gordel om, want het is een enigszins hobbelige rit.

Deze geïsoleerde plek was eigenlijk een van de hoofdsteden van het Angkor-rijk van 928 tot 994 en werd gebouwd om de god van het geluk, Treypuvanesvara, te aanbidden. De meest herkenbare tempel is Prasat Thom, een piramideachtige structuur die lijkt op de Maya-tempels in Zuid-Amerika. Je kunt zelfs naar de top klimmen – het is vrij steil maar zeker de moeite waard voor het uitzicht.

Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen om de omringende structuren te verkennen. Zorg er alleen voor dat je in de aangewezen gebieden blijft, want delen van het land zijn nog niet vrijgemaakt van landmijnen. Sommige van deze kleinere ruïnes zijn zo leuk om te verkennen. Toen ik er in 2016 was, mocht ik vrij rondlopen in deze ruïnes – sommige waren zelfs oude tombes! In tegenstelling tot de andere populaire tempelsites zijn er geen touwen om je tegen te houden, dus wees veilig, respectvol en ga op verkenning! Persoonlijk vind ik dit een van de beste tempels in Cambodja, gezien de waarde, de hoeveelheid structuren en het lage aantal bezoekers.

Een verblijf in een hostel in Siem Reap is de beste optie als je Koh Ker in een dag wilt bereiken. Er zijn nog veel meer tempels in de omgeving te ontdekken!

Prijs: US$10 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis

Hoe er te komen: het is alleen bereikbaar met de auto, dus controleer of je hostel rondleidingen organiseert!

2. Angkor Wat

best temples in cambodia, Angkor Wat

📸:@zilverringvee

Als je maar een klein beetje van Cambodja weet, is de kans groot dat deze enorme tempel het beeld is dat je in je hoofd hebt. Deze tempel staat niet zomaar bekend als een van de beste tempels in Cambodja – het is hoog tijd dat je dit wereldwonder gaat bekijken. Het staat in elke reisgids en advertentie van het land en is een must voor elke backpacker. En daar is een goede reden voor! Alleen al de omvang en complexiteit van het bouwwerk doet bezoekers stilstaan.

De tempel werd gebouwd tijdens het Angkor Rijk door heerser Suryavarman II en vertegenwoordigt de Mt Meru in het hindoeïsme en het huis van de goden. In de muren van de tempel zijn dansende Apsara-figuren uitgehouwen, die deel uitmaken van het hindoeïstische geloof in Cambodja (Apsara-dansshows zijn populair om te zien in Cambodja).

Angkor Wat is zo belangrijk voor de identiteit van Cambodja dat het zelfs op hun nationale vlag staat. Hoewel het dus een populaire attractie is, is het cruciaal om respectvol met de tempel om te gaan. De tempel heeft een etiquettegids, waarin staat dat bezoekers hun bovenarmen en knieën moeten bedekken (je kunt het hoogste niveau niet bezoeken zonder dit te doen). Hoewel het heet is, kun je je door je meer te bedekken juist koeler voelen!

Toen ik in 2014 ging, lunchten mijn familie en ik met een paar lokale vrienden in een klein dorpje binnen de muren van Angkor Wat. Met lokale gerechten (zoals krekels) en fascinerende verhalen (mijn vriend vertelde hoe hij als kind tussen de ruïnes speelde), was het een van mijn meest gedenkwaardige en authentieke reiservaringen. Sluit vriendschap met de lokale bevolking, het zijn ongelooflijk gastvrije mensen, dus wie weet waar het je brengt!

Openingstijden: 5.00 – 17.30 uur (bovenverdieping open om 7.30 uur)

Prijs: (prijs is voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen:

Een korte rit met de auto of een tuk-tuk vanuit Siem Reap. Bekijk onze hostels in Siem Reap voor een goedkope plek om te verblijven tijdens je bezoek aan Angkor Wat.

Een goed moment om de tempel te bezoeken is zonsopgang, omdat de zon dan een prachtige gloed over de drie belangrijkste pilaren creëert (het is dan ook een stuk minder heet en druk!)

3. Bayon

best temples in cambodia, bayon

@taylorgsimpson

Deze mystieke bouwwerken met gigantische gezichten zijn een populair fotomoment voor reizigers en Bayon wordt al lang beschouwd als een van de beste tempels in Cambodja. De Bayon Tempel ligt in de oude stad Angkor Thom en heeft 50 pilaren met ongeveer 200 gezichten die goddelijke vrede zouden voorstellen. Sommigen geloven dat het de boeddhistische god van het mededogen Lokesvara is, terwijl velen geloven dat het Angkor Koning Jayavarman VII is.

Het is een raadsel om rond deze massieve gezichten te lopen en het is een ervaring die je elders niet zult krijgen. Neem voldoende tijd om rond te dwalen, want er zijn veel mensen en smalle paden. Angkor Thom heeft ook een aantal andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals het ‘Olifantenterras’

Openingstijden: 7:30 – 17:30

Prijs: (inbegrepen in de prijs voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen: Het ligt in het Angkor Thom Archeologisch Park, dus als je van plan bent om Angkor Wat te bezoeken dan is dit een makkelijke stop omdat het bij de prijs is inbegrepen! Stap in een tuk-tuk of auto vanuit Siem Reap voor een korte rit naar deze site. De bovenste verdieping van de tempel is vanaf december 2019 gesloten voor restauratiewerkzaamheden en gaat volgens de planning in 2022 weer open.

Bekijk onze hostels in Siem Reap voor goedkope accommodatie in de buurt.

4. Ta Prohm

best temples in cambodia, Ta Prohm

getty Images

Deze adembenemende tempel is in de loop der tijd teruggewonnen door de natuur. Enorme boomwortels klampen zich vast aan de oude tempel en sijpelen in alle richtingen door, waardoor het een ongelooflijk griezelige omgeving is. Dit alleen al maakt het een van de beste tempels in Cambodja om te bezoeken. Maar het staat ook bekend als de Tomb Raider-tempel, omdat de Lara Croft-film uit 2001 met Angelina Jolie er is opgenomen. Het gevolg is dat er veel mensen zijn die veel foto’s willen maken. Maar laat je hierdoor niet afschrikken!

Deze tempel werd gebouwd in 1186 en was een Rajavihara (klooster van de koning) waar ongeveer 80.000 mensen de tempel moesten bezoeken. Nu is het een populaire attractie voor bezoekers van over de hele wereld en het is gemakkelijk om er rond te lopen met veel veilige paden en barrières. Trek minstens een paar uur uit om rond te dwalen in dit natuurlijke wonder.

Maar schiet op, je kunt het maar beter zien voordat de jungle het in zijn geheel opslokt!

Openingstijden: 7:30 – 17:30

Prijs: (prijs is voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen: Het ligt in het Angkor Thom Archeologisch Park, dus als je van plan bent om Angkor Wat te bezoeken, is dit een gemakkelijke stop! Stap in een tuk-tuk of auto vanuit Siem Reap voor een korte rit naar deze plek.

5. Beng Mealea

best temples in cambodia, Beng Mealea

📸:@suitcaseonmysleeve

Deze oude ruïne is ideaal voor degenen die hun innerlijke Indiana Jones proberen te vinden. De oude boeddhistische en hindoetempel is overwoekerd door de natuur en valt in principe uit elkaar, dus bezoekers kunnen lopen en klimmen waar ze willen (als ze durven en niet bang zijn voor spinnen zoals ik). Deze tempel is pas sinds kort vrijgegeven voor bezoekers en bereikbaar via een hoofdweg, maar is lange tijd verloren gegaan in de Cambodjaanse jungle. De bouwdatum is niet bekend, maar wordt geschat tijdens het bewind van koning Suryavarman II.

Zelfs om binnen te komen moet je over een aantal zeer grote bemoste stenen klimmen. Overweeg om een lokale gids te nemen om dit wonder veilig te verkennen en de geschiedenis te begrijpen! Hoewel het iets drukker is dan Koh Ker, is het nog steeds een ongelooflijk unieke ervaring – daarom vinden wij dit een niet te missen tempel in Cambodja!

Openingstijden: 7u – 17u30

Prijs: US$5

Hoe er te komen: Het ligt heel dicht bij Koh Ker en is een populaire dagtrip voor mensen die in Siem Reap verblijven. Met de auto duurt het ongeveer anderhalf uur vanaf Siem Reap.

6. Banteay Srei

best temples in cambodia, Banteay Srei

getty Images

Dit kleinere hindoetempelcomplex ligt in het Angkor Archeologisch Park en heeft ongelooflijk ingewikkeld steenhouwwerk. De tempel werd in 967 na Christus gebouwd om de hindoegod Shiva te eren. Banteay Srei (ook wel bekend als “De Roze Tempel”) betekent “Citadel van de Vrouwen”. Er wordt gesuggereerd dat de tempel door vrouwen is gebouwd vanwege het zeer fijne beeldhouwwerk dat door kleine handen is gemaakt. De tempel werd gerestaureerd na de ontdekking door de Fransen in 1914, wat leidde tot de restauratie van veel andere belangrijke Angkoriaanse bouwwerken. Ik denk dat deze tempel perfect is voor foto’s, omdat de roze kalksteen en het delicate ontwerp echt prachtig zijn. Het is ook een verfrissende afwisseling van de grote dominante bouwwerken van Bayon en Angkor Wat.

Openingstijden: 7:30 – 17:30

Prijs: (prijs is voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen: Het ligt in het Angkor Thom Archeologisch Park, dus als je van plan bent om Angkor Wat te bezoeken, is dit een gemakkelijke stop! Stap in een tuk-tuk of auto vanuit Siem Reap voor een korte rit naar deze site. Op weg naar deze tempel kom je langs het Landmine Museum, dat een bezoek waard is om te begrijpen welke impact dit heeft gehad op de Cambodjaanse bevolking.

7. Pre Rup

best temples in cambodia,Pre Rup at sunrise

getty Images

Deze Cambodjaanse tempel is weer gewijd aan de hindoegod Shiva en heeft de vorm van een piramide met drie verdiepingen. Vanwege de naam ‘Rup’, die het omlijsten van een overleden lichaam met as betekent, wordt hij in de moderne Cambodjaanse cultuur gebruikt voor begrafenisstoeten, omdat velen dachten dat dit het oorspronkelijke doel was. Koning Rajendravarman II gebruikte deze tempel als zijn staatstempel na de terugkeer van Angkor in de10e eeuw. De tempel werd in de jaren 1930 ontdekt door Franse restaurateurs en was bedekt met aarde.

Bezoek deze tempel tijdens zonsopgang en zonsondergang vanwege de rode kleur van de stenen, die een charmante gloed creëren.

Openingstijden: 7:30 – 17:30

Prijs: (prijs is voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen: Het ligt in het Angkor Thom Archeologisch Park, dus als je van plan bent om Angkor Wat te bezoeken, is dit een gemakkelijke stop! Stap in een tuk-tuk of auto vanuit Siem Reap voor een korte rit naar deze plek. Het is ook vlakbij de populaire Ta Prohm tempel.

Verblijf in de buurt in een Siem Reap hostel voor een goedkope slaapplek!

8. Sambor Prei Kuk

best temples in cambodia, Sambor Prei Kuk temple

getty Images

Dit UNESCO-werelderfgoed werd naar schatting gebouwd rond het midden van de zesde tot het begin van dezevende eeuw en dateert van vóór de beroemde Angkoriaanse tempels. Dit was de oorspronkelijke hoofdstad van het Khmer-rijk en is ongeveer 300 jaar ouder dan Angkor! Het versierde zandsteen was een populair ontwerp voor pre-Angkor tempels en werd bekend als de Sambor Prei Kuk decoratieve stijl. Dit is een geweldige plek om te bezoeken voor degenen die van de gebaande paden af willen (letterlijk) en de drukte willen vermijden.

Als je van plan bent de hoofdstad te bezoeken nadat je alle tempels rondom Siem Reap hebt verkend, is dit een fascinerende pitstop! Vlakbij ligt het Tonle Sap meer, het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Mis het niet om een van de oudste en beste tempels van Cambodja te zien!

De tempel ligt tussen Siem Reap en de hoofdstad Phnom Penh. Bekijk onze hostels in Phnom Penh voor een compleet verblijf. Mad Monkey Phnom Penh zal je verfrissen van de stomende Cambodjaanse hitte. Cannonball in het zwembad en hang aan de bar met je nieuwe hostelgenoten.

Prijs: $10 (extra $6 voor lokale gids)

Hoe er te komen:

Met de auto is het ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Siem Reap via de snelweg nummer 6.

9. Banteay Chhmar

best temples in cambodia, Banteay Chhmar temple

getty Images

Deze tempel ligt in het district Banteay Chhmar in het noordwesten van Cambodja. De12e-eeuwse Angkoriaanse tempel bleef ongeveer 800 jaar lang onaangeroerd, maar wordt nu eindelijk bezocht door reizigers. De site is nooit gerestaureerd en ligt vrij afgelegen, dus het voelt alsof je de tempel zelf ontdekt! De tempel werd eind12e tot begin13e eeuw gebouwd voor koning Jayarvarman II en werd later herbouwd als begrafenistempel voor zijn zonen die sneuvelden in de strijd. De tempel was ooit het centrum van de oude stad, maar er zijn geen andere bouwwerken meer over. Als je je ontdekkingsreizigerskant wilt omarmen, is dit de plek voor jou!

Prijs: $5 ($10 extra voor een lokale gids)

Hoe kom je er:

Om bij deze afgelegen tempel te komen moet je eerst naar de stad Sisophon, wat ongeveer 8 uur rijden is vanaf Phnom Penh en 2 uur rijden vanaf Siem Reap. Vanuit Sisophon kun je een taxi nemen naar de tempel, wat nog eens 1-1,5 uur rijden is.

10. Tempel van Preah Vihear

best temples in cambodia, Temple of Preah Vihear

getty Images

Deze geïsoleerde tempel die de hindoegod Shiva eert, wordt door UNESCO een “opmerkelijk meesterwerk van Khmer-architectuur” genoemd. Het ingewikkelde tempelcomplex strekt zich uit over 800 meter en bestaat uit een reeks met elkaar verbonden heiligdommen met meerdere niveaus en trappen, bedoeld om de berg Meru uit de hindoeïstische en boeddhistische ideologie voor te stellen. Het werd oorspronkelijk gebouwd door zeven heersers, te beginnen met Yasovarman I die regeerde van 889-910. Er is altijd een conflict geweest tussen Cambodja en Thailand over het eigendom van de tempel, zelfs eind jaren 2000 – begin 2010. Dit stopte in november 2013, toen het Internationaal Gerechtshof Cambodja de soevereiniteit gaf. Trek minstens twee uur uit om dit grote complex te verkennen – het is erg belangrijk voor de Cambodjanen en ze willen graag dat mensen het bezoeken!

Prijs: US$10 (transportkosten en gidsen worden ook geregeld bij het welkomstcentrum)

Hoe kom je er: De tempel ligt op een klif langs de grens met Thailand in de regio Preah Vihear. De tempel is bereikbaar tijdens een dagtocht als je in Siem Reap verblijft via weg 64 of weg 62 als je in Phnom Penh verblijft. Als je bij het bezoekerscentrum aankomt, heb je je paspoort nodig om een kaartje te kopen.

11. Ta Som

best temples in cambodia, Ta Som temple

getty Images

Deze kleine torentempel is een geweldig alternatief voor het drukke Ta Prohm, omdat boomtakken zich op dezelfde manier vastklampen aan de oude plaats van boeddhistische verering. De enorme boom die opdoemt boven het oostelijke toegangspunt (Gopura) is een perfect fotomoment met bijna geen mensen in de buurt om te fotobombarderen. Hier vind je gedetailleerde houtsnijwerken van de Khmer-cultuur en boeddhistische mythologie, zoals de Apsara-figuur. Net als de andere tempels in het Angkor Archeologisch Park, werd het gebouwd rond het einde van de12e eeuw door heerser Jayavarman VIII. Als je op zoek bent naar een rustige en contemplatieve plek om te genieten van de schoonheid van deze oude tempels, dan is dit de juiste keuze.

Openingstijden: 7:30 – 17:30

Prijs: (prijs is voor het Angkor Archeologisch Park)

US$37 – één dag

US$62 – drie dagen

US$72 – een week

Hoe er te komen: Deze tempel ligt in het Angkor Thom Archeologisch Park, dus als je van plan bent om Angkor Wat te bezoeken is dit een gemakkelijke stop! Je kunt deze tempel bereiken vanaf de oostelijke ingang van het park.

Tips voor het verkennen van de beste tempels in Cambodja:

 • Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt. Rond maart tot juni kan de hitte bijna ondraaglijk zijn en je wilt het meeste zien van deze ongelooflijke tempels – dus blijf gehydrateerd!
 • Ook al is het hartverscheurend om te zien, geef geen geld aan bedelende kinderen. Omdat de tempels toeristische attracties zijn, zijn er overal kinderen die je souvenirs proberen te verkopen. De meesten werken voor bendes en geld geven houdt ze alleen maar op straat. Hen eten en drinken geven is een beter alternatief.
 • Overweeg om de tempels met een gids te bekijken. Er zijn veel alternatieve tours zoals fietsen en Segway. Kijk naar tours die rechtstreeks naar de lokale economie gaan – je zult veel meer leren!
 • Insectenspray is handig om mee te nemen, want niet alleen zijn de insecten vervelend, in sommige gebieden is er een risico op malaria. Als je overweegt om een aantal afgelegen tempels te bezoeken, vraag je arts dan om malariamedicijnen te nemen.
 • Wees je ervan bewust dat dit meer historische en religieuze plaatsen zijn dan bezienswaardigheden. Wees respectvol, want er zijn monniken die deze plaatsen gebruiken voor hun erediensten.
 • Kijk uit voor de apen en benader ze niet voor selfies, ze staan erom bekend dat ze bezittingen van bezoekers stelen!
 • Het Angkor Archeologisch Park heeft te maken met overtoerisme en het land voert momenteel een strijd om dit duurzaam te maken voor de toekomst. Bij een bezoek is het heel belangrijk om afval mee te nemen, binnen de hekken te blijven en de bouwwerken niet aan te raken, erop te leunen of erop te klimmen, tenzij borden anders aangeven. Deze tempels gaan al honderden jaren mee, laten we ze er nog een paar jaar doorhelpen!
 • Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het Angkor Rijk, is het Angkor National Museum in Siem Reap zeker een bezoek waard.
 • Het is meestal het beste om de tempels ‘s ochtends of ‘s avonds te bezoeken, wanneer het koeler en minder druk is. Bovendien zijn er dan prachtige zonsopgangen en zonsondergangen in overvloed!

Wat moet je dragen bij een bezoek aan de tempels in Cambodja?

 • Soms is minder niet het beste. De hitte van Cambodja kan je een zweterig gevoel geven, dus het dragen van losse, katoenen kleding kan wat van de vochtigheid verlichten. Ga naar de Oude Markt in Siem Reap, waar kleding wordt verkocht die perfect is om de tempels te verkennen. Vergeet niet af te dingen!
 • Als je naar tempels gaat die afgelegen zijn en diep in de jungle liggen, is het cruciaal om lange mouwen en een lange broek te dragen omdat malaria een risico kan zijn.
 • Draag stevige, dichte schoenen – je zult misschien erg steile en oude trappen moeten beklimmen, waar je gemakkelijk kunt vallen.

Waar verblijf je voor een tempelbezoek in Cambodja?

best temples in cambodia, unity hostel dorm rooms

Unity Hostel

De meeste van de beste tempels in Cambodja liggen in de buurt van Siem Reap (terecht, daarom is de stad zo populair!) Vanwege de dichtheid van tempels in de buurt van Siem Reap zijn er veel backpackers in de stad, wat betekent dat er een aantal geweldige hostels in Siem Reap zijn! Voor ontdekkingsreizigers die het niet erg vinden om wat plezier te hebben als de zon ondergaat, is Funky Flashpacker Siem Reap ideaal, met nachtelijke feestjes, een enorm zwembad en een 24-uurs skybar. Voor de rustigere types is Unity Hostel een oase van rust, met queensize capsulebedden die op je staan te wachten na een lange dag op avontuur in de tempels.

Vergelijk alle hostels in Siem Reap

Met de beste tempels in Cambodja op een rijtje, ben je nu helemaal klaar om de Cambodjaanse wildernis in te trekken. Ben jij bij een van deze tempels geweest? Wat was je favoriet? Zijn er volgens jou nog een paar die we overgeslagen hebben?

Lees verder:

🌟 Het draait niet alleen om tempels! De 15 leukste dingen om te doen in Siem Reap voor elk type backpacker

de ultieme Cambodja gids voor backpackers

de beste hostels in Siem Reap voor elke reis

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven