De ultieme gids voor backpacken in Cambodja

Language Specific Image

Cambodja barst uit zijn voegen van de rijke cultuur, verrukkelijke cuisine, buitengewone natuur en een wilde partyscene – het land van de vergeten koninkrijken is een speeltuin voor nieuwsgierige backpackers. Van het verkennen van de grootse tempels van Angkor tot het aanschouwen van het unieke vleermuizengrotspektakel in Battambang, ravotten tot zonsopgang in de Jungle van Otres, zwemmen met bio-luminescent plankton op Koh Rong Island, Cambodja heeft alles wat je nodig hebt om een echt bijzondere tijd te hebben.

In schril contrast met het bovenstaande wordt Cambodja achtervolgd door een duistere en schrijnende geschiedenis. In de 19e eeuw werd het land geteisterd door oorlog, verwoesting en zelfs genocide. Hoe emotioneel het ook mag zijn, het is belangrijk om meer te weten te komen over het gruwelijke verleden van Cambodja als je door het land reist. Het helpt je niet alleen om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren, maar het stimuleert ook een enorm respect voor de eenheid van de inwoners van het land. Het doorstaan en vervolgens herstellen van zulke tragische gebeurtenissen is een gedenkwaardige en bewonderenswaardige taak.

In deze gids voor backpacken in Cambodja ga ik dieper in op de geschiedenis van Cambodja en geef ik belangrijke informatie en gedetailleerde routes die je zullen helpen bij het reizen door dit prachtige en fascinerende land

Spring direct naar:

  1. Beste tijd om Cambodja te bezoeken
  2. Cambodja visum
  3. Reis Cambodja
  4. Bezienswaardigheden in Cambodja
  5. Rondreizen in Cambodja
  6. Cambodjaans eten
  7. Cambodjaanse cultuur

De beste tijd om Cambodja te bezoeken

Het hoogseizoen voor een bezoek aan Cambodja begint in november en duurt tot begin februari. In deze tijd zijn de temperaturen koel en droog, wat het verkennen veel aangenamer maakt; met het goede weer komt echter ook de massale drukte. Verwacht populaire toeristische attracties, zoals Angkor Wat, in deze tijd van het jaar. Bovendien zijn de prijzen dan het hoogst.

Tussen half maart en juni wordt het weer extreem heet en vochtig. Verwacht dat de airconditioning je nieuwe beste vriend wordt en dat sightseeing een zware taak wordt. Als je in deze tijd van het jaar komt, kun je je het beste beperken tot de stranden en eilanden in het zuiden.

Het moessonseizoen loopt van juni tot half oktober en als het regent in Cambodja, giet het. Het is daarom aan te raden om dit seizoen te vermijden. Maar als je een beetje (veel, in kleine vlagen) regen niet erg vindt, dan kun je veel goedkopere vluchten boeken.

Rekening houdend met al het bovenstaande, zijn de gouden maanden om Cambodja te bezoeken februari en oktober. Het weer is meestal goed in deze maanden, maar het is nog geen hoogseizoen, dus de drukte is minder en de prijzen zijn lager. WIN!!!

backpacking Cambodia - best time to visit cambodia 📷 Onze.smaak.voor.het.leven

Cambodja Visum

Visum bij aankomst – Toeristen die Cambodja bezoeken komen, op een paar uitzonderingen na, in aanmerking voor een visum bij aankomst. Dit visum kan worden verkregen op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap en bij de meeste grensovergangen met Thailand, Laos en Vietnam. De kosten van dit visum zijn $30 en het geeft je 30 dagen verblijf in het land.

*TIP – De landsgrenzen oversteken kan soms een hachelijke onderneming zijn. Het komt vaak voor dat het personeel hier en daar $ extra toevoegt voor onduidelijke diensten. Hoe corrupt het ook mag zijn, je bent niet echt in de positie om dit aan te vechten, daarom is het verstandig om extra kleingeld bij je te hebben voor deze ‘toeslagen’.

E-Visa – Om wachtrijen op het vliegveld en bij een paar landgrenzen te vermijden, kun je van tevoren een E-Visa aanvragen. De kosten van het E-Visa zijn $37, inclusief $7 administratiekosten, en geeft de persoon 30 dagen in het land. De verwerking van dit visum kan tot 3 dagen duren en kan hier worden aangevraagd.

Visumverlenging – Iedereen die geaccepteerd is voor Visa on Arrival of een E-Visa, komt in aanmerking voor een visumverlenging van 30 dagen. De makkelijkste manier om dit te verkrijgen is via de honderden reisbureaus in alle toeristische gebieden van het land. Zij regelen al het papierwerk voor je en het voorrecht kost je $45.

Visumvereisten – Om een van deze visumtypes te verkrijgen, heb je het volgende nodig:

het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
een lege pagina in het paspoort
de visumkosten moeten worden betaald in Amerikaanse dollars
een pasfoto

Neem voor meer informatie over visa contact op met de Cambodjaanse dienst voor toerisme

Reisroute Cambodja

SIEM REAP – 2-3 DAGEN

Siem Reap is de belichaming van elke grote Zuidoost-Aziatische stad. Aan de ene kant heb je een levendige cultuur en rijke geschiedenis, aan de andere kant verwesterde restaurants, winkels en een wild nachtleven. Er is echter één belangrijk kenmerk dat Siem Reap onderscheidt van de andere – het vergeten koninkrijk Angkor. Zelfs als je geen stadsmens bent, mag je dit onmisbare stukje geschiedenis niet missen. Hier zijn onze topdingen om te doen als je 2-3 dagen in Siem Reap doorbrengt.

#1. Verken de vergeten tempels van Angkor

Tijdens de heerschappij van het oppermachtige Khmer-rijk tussen de 9e en 15e eeuw diende Angkor als hoofdstad. In die tijd werden er in de stad meer dan 1000 religieuze tempels en monumenten gebouwd. De meest iconische van deze bouwwerken is de majestueuze Angkor Wat, wat ‘Tempelstad’ betekent; naar verluidt een van de grootste religieuze monumenten ter wereld.

Nadat Ayutthaya het Khmer-rijk had verslagen, vluchtten de inwoners van Angkor en lieten de stad achter in de jungle. Er zijn verslagen van een Portugese reiziger die de verlaten stad eind 1500 bezocht, maar Angkor werd in 1860 ‘herontdekt’ door de Franse ontdekkingsreiziger Henry Mahout. Naar aanleiding van Mahouts rapporten over de pracht van de stad begonnen de restauratiewerkzaamheden uiteindelijk in 1907 door een groep Franse architecten.

Vandaag de dag wordt de grootsheid en geharmoniseerde architectuur van het tempelcomplex jaarlijks bezocht door 2 miljoen toeristen. Helaas heeft dit niet-duurzame toerisme bijgedragen aan aanzienlijke schade aan veel van de monumenten. UNESCO greep in 1992 in om de heilige monumenten van Angkor te behouden. In een poging om toeristen te weren, hangt er nu een flink prijskaartje aan een bezoek aan het werelderfgoed.

Met meer dan 1000 monumenten in Angkor kun je dagenlang bezig zijn om ze te verkennen, hoewel het mogelijk is om de hoogtepunten binnen 1 dag te bekijken. Voor degenen die op zoek zijn naar een dieper inzicht zijn er passen voor 3 en 7 dagen. Het is een betoverende ervaring om de zonsopgang bij Angkor Wat mee te maken, maar verwacht niet alleen te zijn. Duizenden mensen verzamelen zich voor het vroege ochtendspektakel, voordat ze op weg gaan naar de populairste tempels.

TIP – Als je aan de drukte wilt ontsnappen, raden we je aan een prijs te bedingen voor je eigen persoonlijke tuk tuk chauffeur. Op deze manier kan hij je meenemen op een alternatieve route voor de grotere tourgroepen, wat resulteert in een meer ontspannen en plezierige ervaring.

Kosten: 1 dag – $37
3 Dagen – $62
7 Dagen – $72

backpacking Cambodia - itinerary - temples onze.smaak.voor.het.leven

#2 – Help een goed doel in het Land Mine Museum

Het Land Mine Museum, opgericht door voormalig kindsoldaat Aki Ra, biedt een educatief inzicht in hoe oorlog een land kan blijven beïnvloeden, lang nadat het voorbij is. In het onstabiele verleden van Cambodja met de Rode Khmer lagen miljoenen landmijnen en niet-geëxplodeerde bommen verspreid over het hele land. Siem Reap stabiliseerde pas in de jaren 1990 en werd kort daarna veilig genoeg verklaard voor toeristen om te bezoeken.

De oprichter, Aki Ra, is een inspirerende man die zijn leven heeft gewijd aan het opruimen van mijnen in Cambodja. Niet alleen dat, maar hij was ook vastbesloten om de slachtoffers van de eindeloze oorlogen in het land te helpen. Het museum wordt nu bemand door slachtoffers en wezen en alle entreegelden worden gedoneerd aan goede doelen in het hele land.

Kosten: $5

#3 – Speel je favoriete actieheld na op de militaire schietbaan

Op de militaire schietbaan, ongeveer 1 uur buiten de stad, kunnen bezoekers een echte ‘Call of Duty’ spelen. Onder toezicht van ex-soldaten kunnen bezoekers schieten met een AK-47, machinegeweer, luchtbuks, pistool en voor wie dapper genoeg is, een handgranaat of raketwerper.

Kosten: AK47 $50
M16 $50
Machinegeweer $80
Raketwerper $410

#4 – Feest in de pubstraat

Zodra de zon onder is, is de enige plek om te zijn de legendarische Pub Street. De levendige strip, vol restaurants, bars en nachtclubs, trekt elke avond duizenden bezoekers. Verwacht cocktails van 1 dollar, heerlijk streetfood, luide muziek, dronken backpackers en een echt levendige sfeer!

De beroemdste bar op de strip is het iconische ‘Angkor Wat? deze trendy bar “promoot onverantwoord drinken sinds 1998” en lokt klanten naar binnen met aantrekkelijke happy hour-aanbiedingen en met graffiti versierde muren. Bovendien blijven de deuren de hele nacht open, zodat de zwaargewichtkampioenen kunnen feesten tot het ochtendgloren.

backpacking cambodia - pub street 📷 Onze.smaak.voor.het.leven

Waar logeren?

Omdat de stad een bruisende backpackersscene heeft, zijn hostels in Siem Reap heel gemakkelijk te vinden. Van hostels voor 3 dollar tot hostels voor 10 dollar, en van party hostels tot relaxte hostels, er is voor ieder wat wils.

Mad Monkey is een populaire keten in heel Zuidoost-Azië en ze zijn berucht om hun wilde feesten. Of als je op zoek bent naar iets chiquers en chillers, probeer dan Lub D Cambodja.

BATTAMBANG – 2 DAGEN

Battambang is een charmant, landelijk stadje, ongeveer 3 uur ten zuiden van Siem Reap. Het is een van de weinige plaatsen in Cambodja waar het toerisme nog niet echt voet aan de grond heeft gekregen. Toeristen die hier wel komen, worden dan ook beloond met een rauwe, authentieke ervaring buiten de gebaande paden. Je hebt niet meer dan 2 dagen nodig om de belangrijkste hoogtepunten van de steden te zien. Hier zijn onze topdingen om te doen in Battambang.

#1. Toon respect bij de Killing Caves

Je zult merken dat er een patroon ontstaat op deze blog, waarbij verschillende dingen om te doen in Cambodja draaien om de donkere geschiedenis van het land. Hoewel het bezoeken van deze plekken schrijnend kan zijn, is het ook heel belangrijk. Beschamend genoeg hadden we nog nooit gehoord van de Rode Khmer totdat we Cambodja bezochten, en ondanks de gruwelijke aard van deze sites, waren we dankbaar voor de educatie die ze boden.

De Killing Caves, gelegen op de Phnom Sampeou berg, dienden ooit als executieplaats ten tijde van de Rode Khmer. Slachtoffers werden op brute wijze gedood op het puntje van de schacht, voordat ze in de grot werden gegooid te midden van duizenden andere lichamen. Vandaag de dag schetsen bewerkte standbeelden het gruwelijke verhaal van de barbaarse misdaden van het regime, terwijl een gedenkplaats een met glas bedekte cabine herbergt met de menselijke schedels en botten van de slachtoffers.

Als dit allemaal een beetje te verontrustend voor je klinkt, kun je ook genieten van de prachtige pagode op de top van de berg, naast het ontzagwekkende uitzicht op het omringende platteland.

Kosten: Gratis

backpacking cambodia - statues onze.smaak.voor.het.leven

#2. Bezoek de vleermuizengrotten bij zonsondergang

Op een lichtere noot, Phnom Sampeou Mountain herbergt ook een van de meest bizarre gebeurtenissen van moeder natuur die we tijdens onze reizen hebben gezien. Elke avond bij zonsondergang komen miljoenen vleermuizen uit de grotten om te jagen. Als gevolg daarvan vormt zich een kolossale zwarte slang in de lucht, die helemaal tot aan de horizon glijdt.

Dit unieke schouwspel duurt zo’n 30-40 minuten en de plaatselijke bedrijven zijn er helemaal klaar voor. Plastic stoelen staan langs de straat bij de ingang van de grotten en er zijn bier en andere versnaperingen te koop. Dus leun achterover, ontspan en kijk hoe het spektakel zich ontvouwt!

Kosten: Gratis

backpacking cambodia - Bat Caves at Dusk onze.smaak.voor.het.leven

#3. Rijd op de Bamboetrein

Wat ooit de topper was om te doen in Battambang, staat helaas niet meer zo hoog op de lijst. In Jack Whitehall’s ‘Travels with my Father’ nam de oorspronkelijke Bamboo Train je mee op een reis door het platteland van Battambang. De show liet humoristische maar intrigerende scènes zien van de gammele oude trein die langs charmante lokale dorpjes reed, evenals een overvloed aan fascinerende landschappen.

Vandaag de dag is de originele trein er niet meer en is hij omgebouwd tot een toeristische trekpleister. Sinds januari 2018 is het spoor ingekort tot niet meer dan 250 meter aan elke kant, en bezoekers betalen een hoge prijs voor dit plezier. We zullen je laten beslissen of het de moeite waard is of niet..

Kosten: $5

#4. Cocktails drinken in de Sneeuwcontainer

Battambang, een op het eerste gezicht rustig en slaperig stadje, heeft een aantal leuke drinkgelegenheden. De vrij recent gebouwde Snow Container is als een pop-up stad en binnenin vind je een scala aan bars en restaurants. Geniet van alles, van sterke emmers tot trendy cocktails, maar wees voorbereid op de voortdurende strijd om wie de hardste muziek kan draaien!

Waar logeren?

Hoewel het in Battambang niet bepaald wemelt van de toeristen, zijn er wel een paar hostels in de stad. Wij zijn dol op Pomme Hostel vanwege hun pod-stijl kamers en trendy inrichting.

PHNOM PENH – 2-3 DAGEN

Phnom Penh, de drukke hoofdstad van het land, is het politieke, culturele en historische centrum. Hier kunnen bezoekers genieten van de rijke Khmer cultuur, meer te weten komen over de meeslepende geschiedenis van het land en hun hart ophalen aan de overvloed aan bruisende markten. Je hoeft niet meer dan 2-3 dagen in de stad door te brengen om de belangrijkste hoogtepunten te bezoeken. Hier zijn onze topdingen om te doen in Phnom Penh:

#1. Maak een emotionele wandeling door de geschiedenis bij de Killing Fields

Hoewel er in Cambodja een aantal herdenkingsplaatsen zijn, is de Killing Fields, ook wel bekend als het Choeung Ek Genocide Centrum, ongetwijfeld de belangrijkste. Audiogidsen en informatieborden leiden bezoekers door het spookachtige terrein en geven een verontrustend verslag van de gruwelijke gebeurtenissen die daar plaatsvonden. Alleen al tussen 1975 en 1979 werden hier naar schatting 1 miljoen mensen geëxecuteerd.

De rondleiding eindigt bij de boeddhistische herdenkingsstupa, die in 1988 werd opgericht om alle mensen te herdenken die hun leven verloren onder het genocidale regime. De stoepa herbergt de schedels van bijna 10.000 slachtoffers die werden opgegraven uit de massagraven op het terrein. Een bezoek aan de Killing Fields kan een enigszins schrijnende beproeving zijn, maar het is noodzakelijk dat onze huidige en toekomstige generaties worden voorgelicht over dit bittere stukje recente geschiedenis.

Kosten: $5

backpacking cambodia - skulls onze.smaak.voor.het.leven

#2. Ontsnap aan de drukte van de stad bij de Wat Phnom Tempel

Als hoofdstad van het land is het onvermijdelijk dat Phnom Penh een reeks opvallende religieuze tempels herbergt. Een van de meest opmerkelijke is echter het majestueuze ontwerp van de Wat Phnom Tempel. Deze tempel wordt beschouwd als de heiligste tempel van Cambodja en een bezoek aan Wat Phnom Penh is een welkome onderbreking van de drukke metropool.

Omgeven door rust en sereniteit worden bezoekers uitgenodigd om over het terrein van het tempelcomplex te wandelen. Korte wandelpaden door de groene tuinen leiden naar verschillende andere religieuze monumenten en interessante artefacten.

Kosten: $1

#3. Bezoek het Tuol Sleng Genocide Museum

Tuol Sleng, ooit een school, werd tijdens het bewind van de Rode Khmer omgevormd tot een sadistisch detentiecentrum. Het kamp diende als gevangenis voor politieke gevangenen, die maanden of zelfs jaren martelingen en mishandelingen moesten doorstaan. Talloze anderen stierven door ondervoeding en onbehandelde ziekten.

Het museum is vrijwel onaangeroerd gebleven sinds die donkere tijden, om bezoekers een nauwkeurig inzicht te geven in de onmenselijke omstandigheden die de slachtoffers zouden hebben doorstaan. Deze herinneringen worden ondersteund door schrijnende beelden die op muren in de hele omgeving te vinden zijn.

Kosten: $5

backpacking cambodia - Tuol Sleng Genocide Museum onze.smaak.voor.het.leven

#4. Winkel tot je erbij neervalt op de stadsmarkten

Je zult blij zijn om te weten dat de hoofdstad niet alleen maar cultuur en geschiedenis heeft. Phnom Penh staat ook bekend om zijn levendige markten die door de hele stad te vinden zijn. Het populairst is de Centrale Markt, waar bezoekers geweldige koopjes kunnen doen met kleding, sieraden en cadeaus. Of als je op zoek bent naar prachtige handgemaakte artikelen en woondecoratie, dan is het de moeite waard om de levendige Russische Markt te bezoeken. Vergeet niet om af te dingen, dat kan heel leuk zijn, maar zorg er ook voor dat je verstandig afdingt. Betaal wat je denkt dat eerlijk is voor het artikel, zodat alle partijen het gevoel hebben dat ze een goede deal krijgen.

Waar verblijf je?

Er is een overvloed aan hostels in de stad, maar onze favoriet is Onederz Hostel langs de rivier. De trendy bar op het dak heeft een geweldig uitzicht en biedt een mooie plek om je terug te trekken van de drukke straten van de stad.

SIHANOUKVILLE – 3-4 DAGEN

Na een vermoeiende week waarin je de steden van Cambodja hebt verkend, zullen de poederwitte zandstranden van Sihanoukville je naam wel roepen. Of je nu op zoek bent naar de levendige backpackersscene van Serendipity of de excentrieke hippie-enclave van Otres, Sihanoukville is het perfecte stranduitje. Hier zijn onze topdingen om te doen in Sihanoukville:

#1. Ontspan op Otres Beach met een kokosnoot in de hand

Met weinig te doen in Sihanoukville is er geen betere manier om de dag door te brengen dan ontspannen op het strand met een kokosnoot in de hand. Persoonlijk verkozen we de relaxte sfeer van Otres Beach boven het feestgedruis van Serendipity, maar ieder zijn eigen voorkeur, dus plan je planning daarop af.

Otres Beach is een schijnbaar eindeloze baai en terwijl sommige delen een scala aan leuke strandbars en restaurants herbergen, liggen andere delen helemaal afgelegen. Het goudkleurige poederzand is ongerept en vrij van afval, terwijl het kristalheldere water warm en kalm is. Groene palmbomen sieren de baai en de zonsondergangen behoren tot de mooiste die we in Azië hebben gezien – gewoonweg paradijselijk!

backpacking cambodia - Otres Beach onze.smaak.voor.het.leven

#2. Rave tot zonsopgang op Kerfuffle Jungle Party

Technofans opgelet! Kerfuffle Jungle Party is misschien wel het gekste en wildste feest in heel Zuidoost-Azië. Honderden, zo niet duizenden, vrijgevochten ravers verzamelen zich in de jungle van Otres om tot in de vroege uurtjes te dansen. Verwacht DJ’s van wereldklasse, opwindende vuurartiesten en kermisattracties om een ietwat etherisch wonderland te creëren. We kunnen je garanderen dat het een van de meest opwindende en losbandige nachten van je leven wordt!

Kerfuffle is elke woensdag tijdens het droge seizoen (december-juni) en is geopend van 22.00 tot 10.00 uur. Kaartjes kosten meestal rond de $10. “Consumeer en vecht!!!”

📷 Onze.smaak.voor.het.leven

#3. Doe mee aan watersportactiviteiten

Voor de onverschrokken reizigers biedt de kust van Sihanoukville een scala aan watersporten. Van scubaduiken tot snorkelen en van kajakken tot windsurfen, je vindt er zeker iets wat je adrenaline doet stromen. Zorg er wel voor dat je goed rondkijkt voor de beste prijzen, want die variëren nogal. Het is ook de moeite waard om voor de zekerheid de beoordelingen op Trip Advisor te checken.

Waar verblijf je?

Als je een fan bent van de relaxte hippievibe, dan zul je ongetwijfeld dol zijn op Lost in Neverland Hostel in Otres Village. Dit eigenzinnige hostel biedt open slaapzaalachtige accommodatie of privé tipi’s (ja, tipi’s) in een prachtig groene tuin. Als je op zoek bent naar levendige backpackers, dan is Monkey Republic vlakbij Serendipity Beach een populaire keuze.

backpacking cambodia - Otres village onze.smaak.voor.het.leven

KOH RONG – 3-4 DAGEN

Als je nog niet bent aangespoeld (kan dat eigenlijk wel?), dan is een bezoek aan het paradijselijke eiland Koh Rong een absolute must. Bereid je voor op oogverblindend turquoise water vol koraalrif en tropisch zeeleven, maagdelijk wit zand en bloeiende palmbomen, klinkt verschrikkelijk nietwaar! Het beste aan Koh Rong is dat als je er bent om te feesten, dan is het game on; maar als je op zoek bent naar ontspanning, dan is het gemakkelijk om aan de gekte te ontsnappen.

Hoe Koh Rong te bereiken

Om naar Koh Rong te gaan, zijn er een aantal veerdiensten vanaf de hoofdpier in Sihanoukville. Zorg ervoor dat je weet in welk gebied je wilt verblijven op Koh Rong, want er zijn een aantal stops verspreid over het eiland. De reis duurt ongeveer 30-45 minuten per snelle boot en tickets kosten ongeveer $25 retour.

Hier zijn onze top dingen om te doen op Koh Rong Island:

#1. Geniet van de paradijselijke stranden

Omdat het een eiland is, is genieten van de adembenemende stranden ongetwijfeld het nummer 1 ding om te doen op Koh Rong. Anders dan Koh Touch, dat in de afgelopen jaren is omgetoverd tot een drukke en vieze party enclave, lijken de stranden op niets minder dan een onbewoond eiland paradijs.

Stranden ten noorden van het eiland liggen het meest afgelegen, maar waar je je ook bevindt, je bent nooit meer dan 10-15 minuten lopen verwijderd van een afgelegen stuk strand. Enkele van onze favorieten zijn Lonely Beach, 4K Beach en Coconut Beach, maar er zijn er nog veel meer te vinden op het eiland.

backpacking cambodia - Paradise Beaches onze.smaak.voor.het.leven

#2. Fonkelen terwijl je zwemt met lichtgevend plankton

Zwemmen met bioluminescent plankton is waarschijnlijk een van de meest majestueuze ervaringen die iemand in zijn leven kan hebben. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar dit natuurwonder voorkomt, dus mis deze kans niet als je op Koh Rong Island bent. Verschillende tourbedrijven bieden deze ervaring aan en je kunt meestal op de dag zelf boeken. Je wordt gevraagd om je gids na zonsondergang op het strand te ontmoeten en je wordt met een vissersboot naar het midden van de oceaan gebracht. Het kan een angstaanjagende ervaring zijn om in de donkere diepte van het water te springen, maar alle angst zal verdwijnen wanneer je het magische schouwspel ziet ontvouwen. Het plankton reageert op jouw beweging en creëert een reeks bioluminescente golven in het water, en je lichaam ziet eruit alsof je bedekt bent met glitters. Gewoonweg prachtig!

Kosten: $5

#3. Kijk niet naar beneden in het High Point Rope Park

Als luieren op het strand niet je ding is, ga dan de lucht in bij High Point Rope Park. Deze ‘grote kinderen’ speeltuin is ontwikkeld in de jungle van Koh Rong en geeft bezoekers de kans om hun innerlijke aap uit te hangen. De stormbaan heeft verschillende stages, waaronder hangbruggen, wandeldraden, zelfbewegende apparaten zoals de ropewalker en niet te vergeten, tokkelbanen!

Kosten: $30

#4. Feest tot zonsopgang op Police Beach

Koh Rong is niet voor niets bestempeld als een feesteiland. Je kunt hier de gekste feesten van heel Zuidoost-Azië verwachten. Een van de populairste avonden is het beruchte technofeest op Police Beach. Van maffe themafeesten tot vollemaanfeesten en ‘any excuse to’-feesten, je hebt gegarandeerd een wilde tijd.

Het Police Beach feest is over het algemeen elke woensdag en zaterdag tijdens het droge seizoen, geopend van 21.00 tot zonsopgang. Vergeet je zonnebril niet.

backpacking cambodia - Police Beach onze.smaak.voor.het.leven

Waar logeren?

Ondanks dat Koh Rong de laatste jaren een paradijs voor backpackers is geworden, zijn er nog steeds weinig hostels te vinden op het eiland. We raden je aan om iets buiten het Koh Touch gebied te verblijven bij Suns of Beaches Hostel. Het is 1 uur lopen naar Koh Touch, maar het strand is hier veel serener, rustiger en schoner.

7 DAAGSE REISROUTE VOOR CAMBODIA

Als je maar 7 dagen hebt om Cambodja te verkennen, raden we je aan om 2 dagen naar Siem Reap te gaan, zodat je de tempels van Angkor kunt bezoeken. Vervolgens zouden we 2 dagen naar Phnom Penh gaan om de geschiedenis van het land te leren kennen, voordat je naar de stranden van Sihanoukville of Koh Rong gaat om de laatste 3 dagen te ontspannen.

Bezienswaardigheden in Cambodja

Als je genoeg tijd hebt, is het de moeite waard om de volgende bestemmingen te bezoeken tijdens je reis naar Cambodja:

KAMPOT

Kampot is een slaperig stadje aan de rivier en de perfecte plek om te chillen terwijl je geniet van de omringende natuur. Je kunt de dagen doorbrengen met koffie drinken in de gezellige cafés, ontspannen boottochtjes maken op de rivier of genieten van het Arcadia Water Park.

KEP

Kep ligt op slechts 45 minuten rijden van Kampot. De reis is schilderachtig en voert door prachtige peperplantages en zoutvelden. Eenmaal aangekomen in Kep kun je genieten van het nationale park, waar de ‘stairway to heaven’ je naar een prachtige pagode en een ontzagwekkend uitzicht leidt.

KOH RONG SAMLOEM

Koh Rong Samloem is een eiland ten zuiden van Koh Rong. Dit afgelegen eiland heeft geen wegen, beperkte stroomvoorziening, weinig WIFI en adembenemende stranden en is perfect voor wie er helemaal tussenuit wil.

backpacking cambodia - Koh Rong Samloem island onze.smaak.voor.het.leven

Rondreizen in Cambodja

Als je van plaats naar plaats reist in Cambodja, is een goedkope en gemakkelijke manier van transport de Tourist Bus. Alle bestemmingen zijn op deze manier gemakkelijk te bereiken en reizen kunnen worden georganiseerd via de 100 touroperators in het hele land. Er zijn verschillende busmaatschappijen die een vergelijkbare service bieden, maar Mekong Express is de populairste keuze en biedt comfort, snacks en WIFI (als het werkt).

Als je je lokaal wilt verplaatsen, is de goedkoopste optie om een scooter te huren voor een dag. Als je zelf kunt rijden natuurlijk. Rijd in Cambodja altijd verstandig, draag een helm en neem je internationale rijbewijs mee om onnodige boetes te voorkomen.

Als een scooter geen optie voor je is, dan zijn Tuk Tuks of taxi’s de volgende beste optie. Onderhandel altijd over je prijs voordat je in het voertuig stapt en wees niet bang om af te dingen als je denkt dat ze te veel vragen. In de grotere steden is Grab Taxi actief, en daarom wordt je prijs vooraf bepaald door de app.

Cambodjaans eten

Een van de meest opwindende factoren bij een bezoek aan een nieuw land is het proberen van alle vreemde en wonderlijke gerechten die deel uitmaken van de lokale keuken. Gelukkig is de Cambodjaanse keuken meer wonderlijk dan vreemd, maar het zou Zuidoost-Azië niet zijn als er niet een element van eigenaardigheid op het menu stond. Hier delen we een paar van onze favoriete gerechten, maar ook een paar van de meest ongebruikelijke.

#1. Vis Amok

Dit is een van de populairste Cambodjaanse gerechten en je zult niet veel menu’s vinden zonder een vorm van Amok op het menu. Een echte amok bestaat uit gestoomde vis overgoten met een heerlijke saus van kokosmelk en kruiden, geserveerd met rijst. Vaak serveren restaurants het echter als currygerecht. Beide zijn even heerlijk.

#2. Khmer Kerrie

Een ander nationaal gerecht is de heerlijke Khmer curry. Lichter en minder pittig dan de curry’s van de Thaise buren, zorgt de overvloed aan kruiden voor een smaakexplosie bij elke hap. Khmer curry kan worden geserveerd met vlees of als vegetarische optie.

#3. Kuy Teav

Kuy Teav is de Cambodjaanse versie van een noedelsoep, die een goedkope en heerlijke optie is voor budget backpackers. Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met vermicelli-noedels en kan worden gemaakt met vlees of als vegetarische optie.

#4. Salade van kip en bananenbloemen

Deze lichte en verfrissende salade is een perfecte lunchoptie in de zinderende middaghitte. Malse kipfilet wordt gesneden tussen bananenbloesem en geserveerd met een heerlijk pittige saus van limoen, chili en knoflook.

#5. Straateten

Overal in Cambodja kun je street food vinden, en het is niet alleen heerlijk maar ook goedkoop. Enkele van de populaire gerechten zijn rijstgerechten, noedelgerechten, gestoomde broodjes varkensvlees en vleesspiesjes. Terwijl sommige van de meer verfijnde fijnproevers genieten van gefrituurde schorpioen, tarantula of fruit geserveerd met vissaus!

backpacking cambodia - street food 📷 Onze.smaak.voor.het.leven

Cambodjaanse Cultuur

Niet weten wat je kunt verwachten als je naar een nieuw land reist, kan een spannende maar ontmoedigende ervaring zijn. Hier zijn enkele nuttige tips die je helpen je voor te bereiden op Cambodja voordat je op reis gaat.

#1. Wees altijd respectvol

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar we zien maar al te vaak dat toeristen geen respect hebben voor de lokale cultuur, de lokale mensen en de prachtige bezienswaardigheden waar we allemaal voor gekomen zijn. Probeer een bewonderenswaardige vertegenwoordiger van je land te zijn; gedraag je verstandig, behandel mensen vriendelijk en laat een plek achter zoals je hem hebt aangetroffen.

#2. Bedek jezelf als het gepast is

Cambodja is een relatief liberaal land en veel toeristische gebieden zijn erg verwesterd, maar dat betekent niet dat de lokale bevolking het op prijs stelt als je in bikini door winkels of restaurants loopt. Korte broeken en topjes zijn in de meeste gebieden acceptabel, maar zorg ervoor dat je iets draagt dat je schouders en benen bedekt als je historische of religieuze plaatsen bezoekt.

#3. Leer de taal spreken

Wanneer je naar eender welk land reist, is het de moeite waard om enkele sleutelzinnen in de lokale taal te leren. Zo krijg je niet alleen respect van de lokale bevolking, maar het zal ook je reiservaring verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke Khmer-zinnen die je waarschijnlijk vaak zult gebruiken.

#4. Dagelijkse begroting

Cambodja is het land waar je een biertje kunt kopen voor 50 cent, een maaltijd voor $1 en een kamer voor $3; de toeristische attracties zijn echter relatief duur. Reken op een dagbudget van gemiddeld $15 tot $25.

#5. Internet/WIFI

Fatsoenlijke WIFI is te vinden op de meeste plaatsen in Cambodja, tenzij je naar afgelegen gebieden op de Koh Rong eilanden reist. Een lokale simkaart met een maandelijkse hoeveelheid data kan ook worden opgehaald bij de meeste luchthavens en lokale winkels.

Cambodja feiten

Hoofdstad: Phnom Penh
Taal: Khmer
Religie: Boeddhisme (95% van de bevolking)
Bevolking: 16 Miljoen
Munteenheid: Officiële munteenheid – Cambodjaanse Riel
Meest gebruikte valuta: Amerikaanse dollar

TOP TIP: Om beleefd te spreken in Cambodja moeten mannen “baht” gebruiken aan het einde van elke zin en vrouwen “jah”
Een man vraagt bijvoorbeeld “hoeveel” door “pun-man-baht” te zeggen, terwijl een vrouw “pun-man-jah” zegt

Cambodjaanse zinnen

Hallo (formeel) = jum-reap-suor ( baht/jah)
Hallo (informeel) = su-sa-dai ( baht/jah)
Hoe gaat het met je? (informeel) soks-sa-bye-dey ( baht/jah)
Hoe gaat het met u? (formeel) dehr-nek-sok-sa-bye-dey ( baht/jah)
Ik ben in orde = khnom-soks-a-bye ( baht/jah)
Tot ziens = Jum-reep-lear ( baht/jah)
Ja = (mannelijk) Baht Jah Jah
Nee ( baht/jah) = ot-tei ( baht/jah)
Dank u = Or-kuon ( baht/jah)
Sorry/vergeef me = som-touh ( baht/jah)
Water alstublieft = (mannelijk) sum- tek ( baht/jah)
Hoeveel = pun-man ( baht/jah)
Te duur = t’lai-nah ( baht/jah)
Duur t’lai ( baht/jah)
Hoeheet je? dehr- nek-chmo-ey ( baht/jah)
Mijn naam is = khnom-chmuoh ( baht/jah)

Geschiedenis van Cambodja

Khmer-rijk – Een groot deel van de vroegste geschiedenis van Cambodja begint met de heerschappij van het almachtige Khmer-rijk. Het rijk werd gesticht in 802CE en floreerde meer dan 600 jaar, waarbij het invloed uitoefende over een groot deel van Zuidoost-Azië. Aan het begin van dit tijdperk werden zowel het hindoeïsme als het boeddhisme populair in de regio, wat resulteerde in de bouw van een overvloed aan religieuze infrastructuur die we vandaag de dag nog steeds waarderen. Het meest iconisch voor Cambodja zijn de majestueuze tempels van Angkor. Angkor diende als hoofdstad van het Khmer-rijk en alleen al het prachtige ontwerp van Angkor Wat is een getrouwe weerspiegeling van de welvaart van het rijk.

Een verzwakt Cambodja – Ondanks de overheersing van het Khmer-rijk werd Angkor in de 15e eeuw op de knieën gedwongen door Ayutthaya. Ayutthaya nam de controle over het rijk over en Cambodja werd geregeerd als een vazalstaat. In een al verzwakte positie zou Cambodja later in 1867 een protectoraat van Frankrijk worden, tot het uiteindelijk in 1953 zijn onafhankelijkheid herwon.

De Vietnamoorlog – Door de onpartijdigheid van Cambodja tijdens het eerste decennium van de Vietnamoorlog, waardoor Vietnamese soldaten het Noordelijke Territorium als basis konden gebruiken, voerden de VS in 1969 oorlog tegen Cambodja. Frustraties onder de bevolking leidden later tot de Cambodjaanse staatsgreep van 1970, toen het staatshoofd Norodom Sihanouk uit zijn functie werd ontheven. Premier Lon Nol kreeg de macht over de staat en dit betekende het begin van de Khmer Republiek. De bombardementen gingen door in Cambodja tot 1973.

De Rode Khmer – Ondanks de hervormde stabiliteit die de Khmer-republiek inluidde, kreeg Cambodja een nieuwe wending in het lot toen de Rode Khmer in 1975 de macht greep. Onder leiding van de kwaadaardige Pol Pot werd het land omgedoopt tot Democratisch Kampuchea. In de sombere jaren die volgden zou de Cambodjaanse Genocide op barbaarse wijze naar schatting 3 miljoen mensen doden – 25% van de bevolking. Pol Pot’s aandringen op nationale zuiverheid, zelfvoorziening (zelfs met medicijnen) en collectivisatie van de landbouw leidde tot dood door executie, marteling, hongersnood en onbehandelde ziekten.

Vietnam-Kambodja-oorlog – Het sadistische bewind van de Rode Khmer duurde tot 1979, toen Vietnam Democratisch Kampuchea binnenviel en het grootste deel van hun leger vernietigde. Deze oorlog zou tot 1989 duren en controversieel genoeg behield de beweging een zetel in de regering tot 1993. In 1993 werd de monarchie hersteld en kreeg het land de naam ‘Koninkrijk Cambodja’.

OVER DE AUTEURS

Our Taste For Life vertelt het verhaal van Charlotte & Natalie – een Brits lesbisch stel dat hun dromen najaagt over de hele wereld met een klein budget. Ze delen een passie voor avontuur, schrijven en fotograferen en besteden het grootste deel van hun tijd aan kibbelen over wat hun volgende maaltijd zal zijn. Hun volgende reisbestemming is het ongelooflijke India, dus om hun reis te volgen moet je zeker hun blog en Instagram bekijken

Blijf lezen 👇🏼

⭐️ De beste hostels in Siem Reap voor elke reis

⭐️ Backpacken in Zuidoost-Azië

⭐️ Eten in Azië

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven