Zes paastradities in Spanje

Language Specific Image

Vergeet konijntjes die met manden zwaaien en jezelf helemaal volproppen met chocolade, Pasen in Spanje is een sombere aangelegenheid. De hele week van Semana Santa (Heilige Week) wordt hartstochtelijk gevierd met religieuze processies, missen en muziek. De festiviteiten beginnen op Domingo de Ramos (Palmzondag) en duren tot Lunes de Pascua (Paasmaandag), maar de meest uitgebreide evenementen en processies worden gehouden op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Voor culturele backpackers is Spanje echt op zijn hoogtepunt tijdens deze vieringen, dus hier zijn zes paastradities in Spanje die je zeker wilt meemaken:

1. Processies

Verreweg de grootste van alle paastradities in Spanje zijn de religieuze processies. Het woord processie komt van het Latijnse ‘processio’, wat ‘voorwaarts marcheren’ betekent Waar je ook bent in het land, de stad of het dorp, je zult altijd wel een of andere processie tegenkomen. De meest uitbundige vindt plaats in Sevilla, waar pelgrims van over de hele wereld naar de stad reizen om meer dan 50.000 mensen te zien deelnemen.

Zet alles opzij wat je van een paasoptocht verwacht. Dit is een zeer religieuze gebeurtenis en voor de deelnemers een enorm voorrecht en een diepgaande daad van zelfkastijding. Er zijn meerdere processies in de loop van de week en de processies kunnen wel 14 uur aan een stuk duren. Daarnaast worden enorme, uitgebreide pasos (praalwagens) en misterios (kunstwerken) met beelden van Jezus, de Maagd Maria en het Laatste Avondmaal door de straten gedragen. Sommige zijn zo groot dat er wel 50 of meer mensen nodig zijn om het gewicht, dat kan oplopen tot een ton, te dragen. Ze worden vergezeld door confradías (religieuze broederschappen), waarvan de gewaden met capuchons een verontrustende gelijkenis vertonen met die van de KKK – hoewel er geen enkele verwantschap is. De broederschappen lopen in stilte, vaak op blote voeten, en worden vergezeld door rouwenden – vrouwen in het zwart, met gesluierde gezichten, die brandende kaarsen dragen. Omdat er zoveel gesmolten was op straat ligt, strijden kinderen om te zien wie de grootste wasballen kan maken.

In heel Spanje geeft elke stad zijn eigen draai aan deze processies. Málaga, Granada en Sevilla zijn de grootste en prachtigste. León en Castilië worden daarentegen als de meest serieuze beschouwd. In Valladolid en Cartagena zijn de religieuze beelden gemaakt door hedendaagse kunstenaars of door de beroemdste kunstenaars van Spanje van vele eeuwen geleden. In Lorca worden de straten ingehaald door paarden en strijdwagens en in Castilblanco de los Arroyos, een kleine stad in de provincie Sevilla, worden Judaspoppen gemaakt, door de stad verspreid en in brand gestoken. Op Witte Donderdag vindt in Verges in Catalonië de ‘dansa de la mort’ plaats. In deze dodendans worden scènes uit de Passie nagespeeld en iedereen verkleedt zich als skeletten en paradeert door de straten met dozen as in de hand. De dans zelf begint om middernacht en gaat door tot in de vroege ochtend.

Easter traditions in Spain - a procession

johannaw

2. Muziek

Hoewel veel van de paasvieringen een stille aangelegenheid zijn, weten we allemaal dat in Spanje muziek door het bloed stroomt, en met Pasen komt dat in vele vormen naar voren. Tijdens de processies klinken van tijd tot tijd saetas. Dit zijn traditionele stukken Spaanse religieuze muziek met een vleugje flamenco, die een eerbetoon zijn aan de Maagd Maria en meestal worden uitgevoerd vanaf balkons als de processies eronderdoor trekken. Brassbands en het doffe gedreun van trommels begeleiden de processies en zorgen voor een intense soundtrack bij het toch al indrukwekkende spektakel.

In Hellín, een stad in de provincie Albacete, trekken 20.000 trommelaars door de straten tijdens hun jaarlijkse trommelfestival, de Tamborada. In Madrid wordt ook een tamborada gehouden op paaszondag, wanneer de uitverkoren broederschap trommels in alle soorten en maten verzamelt en een ritme slaat dat de trillingen symboliseert die de aarde onderging op de dag dat Christus stierf aan het kruis. In Cuenca wordt Semana Santa gevierd met het Festival van de Religieuze Muziekweek, met concerten in de historische gebouwen van de stad. Als je in de markt bent voor wat Gregoriaans gezang (en waarom ook niet?), ga dan naar Zamora.

3. Zoete lekkernijen

Hoewel ze misschien geen stapels mini-eitjes eten, missen de Spanjaarden zeker geen zoete lekkernijen met Pasen. Maar in typisch Spaanse stijl zijn hun lekkernijen meestal op basis van brood. Torrijas zijn een populaire keuze, gemaakt van brood gedoopt in melk en ei, gebakken (natuurlijk!), voordat het wordt gedrenkt in honing en bestrooid met een gezonde berg suiker. Soms wordt deze suikerlaag een beetje aangebrand om op een crème brûlée te lijken. Baskenland staat bekend om de beste torrijas van Spanje. Bueñelos lijken op donuts, maar dan zonder gat. Valencia, waar ze met pompoen worden gemaakt, is de beste plek om ze te bakken. Een andere gefrituurde paastraktatie zijn de pestiños – beignets met sinaasappel- en anijssmaak, besprenkeld met suiker en honing. De beste worden gemaakt in Andalusië. Monas de Pascua is een typisch Spaanse paastaart, bestaande uit een zoete broodring met hele eieren in de bovenkant gebakken, bestrooid met suiker en gekonfijt fruit. De laatste jaren is Spanje gezwicht voor de druk van de medemens en heeft het chocoladeversies gemaakt met paaseitjes om de internationale massa tevreden te houden.

4. Familietijd

Pasen is een belangrijke tijd voor gezinnen, dus velen nemen vrij en reizen terug naar hun geboortestad om tijd door te brengen met hun geliefden. Degenen die niet deelnemen aan de processies komen zeker samen om ze te bekijken, vaak met een paar ligstoelen en een picknick. Een van de meest gevierde paastradities in Spanje is een familiediner op paaszondag, waar mensen zich tegoed doen aan knoflooksoep met een gebakken ei in het midden en verse zeevruchten.

5. Feesten

Het begint plechtig, maar als Christus eenmaal is opgestaan, gaan de Spanjaarden weer helemaal los: feest! De gespannen sfeer verandert dramatisch op paaszondag wanneer het nieuws van de wederopstanding van Christus iedereen opvrolijkt. Processies worden vervangen door kleurrijke optochten; de praalwagens zijn versierd met boeketten bloemen en overal klinkt muziek. Dit is het moment om te eten, drinken en dansen op straat.

Easter traditions in Spain - women in local costumes surrounded by white and orange flowersjohannaw

6. Rituelen en bijgeloof

Spanjaarden geloven stellig dat het altijd regent op Semana Santa – dus als je in de stad bent, doe dan zoals de lokale bevolking en pak een bolhoed in. Elk jaar wordt er in Málaga ook een gevangene bevrijd op Paaswoensdag. Dit dateert uit de tijd van Karel III toen een groep gevangenen ontsnapte uit de gevangenis van Málaga, een beeld van Jezus door de straten droegen en direct daarna terugkeerden naar hun cellen. De koning was zo onder de indruk dat hij besloot een van hen vrij te laten en deze traditie bestaat nog steeds. Daarnaast gooien mensen in Valencia op paaszaterdag om middernacht oude potten, pannen, serviesgoed en kannen water uit hun ramen en balkons. Er wordt gezegd dat deze traditie het begin van de lente inluidt, evenals een beetje ‘weg met het oude, in met het nieuwe’

Easter traditions in Spain - Red cross close to a castle

johannaw

Als je tijdens Semana Santa (Pasen) naar Spanje gaat, zorg er dan voor dat je vooruit plant, want accommodatie is al weken van tevoren volgeboekt.

Heb je inspiratie nodig voor een Spaans hostel? Bekijk De beste hostels in Spanje voor elke backpacker

Nog niet overtuigd? Lees dan deze > 15 redenen om Spanje te bezoeken

Over de auteur

Amy Baker is de auteur van Miss-Adventures: A Tale of Ignoring Life Advice While Backpacking Around South America, en oprichter van The Riff Raff, een schrijversgemeenschap die aspirant-schrijvers ondersteunt en debuterende auteurs een hart onder de riem steekt. Je kunt Amy volgen op Twitter.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven