10 saker som dykning har lärt mig

När jag först besökte Koh Tao, en av världens mest dykintresserade öar, tänkte jag bara stanna en vecka. Men något sa åt mig att stanna, och några dagar senare fick jag jobb som receptionist på ett dykcenter och blev övertalad att ta steget ut i undervattensvärlden. När jag ser tillbaka kan jag konstatera att jag älskade det, men att något hindrade mig från att gå vidare och utbilda mig professionellt. Nu, fyra år senare och tillbaka på samma ö, håller jag äntligen på att utbilda mig till divemaster och det har fått mig att fundera över vad min relation till dykning har lärt mig hittills..

what diving has taught me - woman on a swing at the beach

📷 @chiara.civa

1. Ge särskild uppmärksamhet åt de små sakerna

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Jag är otroligt tacksam för jobbet som receptionist, för oavsett hur tråkig min dag var visste jag att jag efter jobbet kunde prata med instruktörerna och höra om vad de hade sett i havet den dagen. Det som slog mig var att de varelser som imponerade mest på dem verkade helt vanliga. Men jag förstod att även om många kanske blir överväldigade av den lilla storleken på en nudibranch “havssnigel”, är dessa varelser så fascinerande att de är superstjärnor i sin egen rätt. Att tillämpa detta på livet på land har gett mig en djupare uppskattning av de små sakerna.

2. Jag har underskattat mig själv

När jag återvände till samma ö har skillnaderna i mig själv från för fyra år sedan till nu hamnat i fokus. Vad var det som hindrade mig från att satsa på en dykkarriär? Insikten slog mig hårt – jag hade inte tillräckligt höga tankar om mig själv och trodde att jag inte var kapabel. Jag hade ingen aning vid den tidpunkten om att jag hade sålt mig själv så kort. Med denna insikt följde ett beslut att släppa taget om den person jag hade resignerat inför att vara, och tillåta mig själv att bli den person jag önskade att jag var för fyra år sedan.

3. Du behöver inte följa livets mest uppenbara vägar

Genom att umgås med dykare har jag träffat otaliga människor som började vuxenlivet på “stabila” vägar. Jag har vänner där hemma som är otroligt otillfredsställda, men som inte tror att en annan livsstil är möjlig för dem. Men det är det! Ingen av oss är här av en slump – vi fattade alla beslutet att arbeta otroligt hårt för att spara pengar och få det att hända, och du kan också fatta det beslutet – oavsett om du vill dyka eller ta en annan okonventionell väg.

what diving has taught me - diver

📷 @bluemarlindivegilit

4. Ålder är verkligen bara ett nummer

Klyschan är sann! I dykvärlden finns det inga regler som säger vem som hör hemma där och vem som inte gör det. Jag har träffat dykmästare som är i slutet av 50-årsåldern och instruktörer i början av 20-årsåldern. Som ett resultat har åldersspannet på de människor jag är vän med breddats, och jag har dragit nytta av de livserfarenheter och kunskaper de har delat med sig av till mig.

5. Även i paradiset kan livet vara tufft

Det är lätt att sätta sin idealiska livsstil på en piedestal utan att känna till nackdelarna, och det finns alltid negativa aspekter i varje situation, oavsett hur drömsk den är. För dykare kan det handla om att tjäna tillräckligt med pengar för att klara sig varje månad, hur länge du kan ignorera din senaste skada innan den håller dig borta från vattnet och när din nästa vän kommer att packa ihop och ge sig av för en möjlighet någon annanstans. Det här är saker som jag verkligen inte hade förberett mig på när jag först kom hit och som jag har fått vänja mig vid.

what diving has taught me - woman on a beach close to a palm tree

📷 @melina.be

6. Jag gör inte tillräckligt

Hemma var det lätt för mig att känna mig självgod över mina ansträngningar att vara miljövänlig. Det verkade som om jag gjorde mer än den genomsnittliga personen för att rädda planeten, och för mig var det tillräckligt. Men nu lever jag på en plats där jag inte kan gömma mig från fula sanningar – dykupplevelsen håller dem rakt upp i ansiktet på mig. Cigarettfimpar släpper ut gifter i vattnet, plastpåsar väntar på att de få sköldpaddor som finns kvar ska missta dem för mat, korallrev blir alltmer övervuxna av alger och bleks vita av den globala uppvärmningen. Med detta i ansiktet varje dag inser jag att jag verkligen inte gör tillräckligt för att vara på rätt sida av historien.

7. Rädsla kan vara hälsosamt

Som resenär känns det som om jag alltid får höra det där klyschiga rådet “bryt dig ur din bekvämlighetszon och utmana dig själv”. Ibland är det precis vad jag behöver för att utmana mina rädslor och få en fantastisk ny upplevelse, men dykning har lärt mig att också lita på mina instinkter och ordentligt bedöma mina gnagande tvivel. Om jag inte känner mig helt positiv till att hoppa i vattnet kommer jag alltid att stanna upp och ta en minut för att gräva lite djupare. Är jag bara dum, eller skulle jag må bra av att göra en trippelkoll av min utrustning? Genom att lyssna på min rädsla har jag undvikit ett par potentiellt farliga misstag, och nu använder jag känslor av tvivel som ett verktyg.

what diving has taught me - woman sitting by the sea

📷 @cehind

8. Förtroende är en vacker sak

Under vattnet är din dykkompis din livlina om något skulle gå fel. Och saker kan gå fel. Vi har alla hört skräckhistorier som ligger kvar i bakhuvudet när vi går i vattnet, men det är skönt att veta att din kompis har utbildats för att rädda ditt liv. Innan jag började dyka hade jag aldrig behövt lita så mycket på människor varje dag. Du måste vara helt säker på att de skyddar dig, och om du kan hantera detta finns det få bättre upplevelser.

9. Tystnad är guld värt

För mig finns det inget ljuvligare ljud än att sakta gå ner, låta ljudet från världen ovanför försvinna och allt blir tyst. Det är bara du och din andning; in och ut, in och ut. Jag har börjat betrakta dyk som ett slags meditation och jag är säker på att det har gynnat mig även utanför vattnet. När jag är stressad och behöver en minut för att komma ner i varv visualiserar jag mig själv under vattnet och plötsligt är allt ljud borta.

what diving has taught me - diver with a swarm of fish

📷 @pascalvendel

10.Underskatta inte värdet av något djur

När jag började den här resan hade jag varit köttfri i 10 år, men jag åt fortfarande fisk. Det var mitt dåliga nöje och även om jag kände mig som en hycklare för det, ville jag bara inte sluta med det. Det tog inte lång tid innan jag insåg att det är fullt möjligt för mig att känna samma kärlek till en fisk som till en hund, katt eller ko. Det är lätt för oss att se det marina livet som något “annat”, eftersom deras värld skiljer sig så mycket från vår. Men jag lovar dig att när du väl har lekt med en nyfiken liten fisk som slingrar sig runt dina ben så är du inte lika snabb med att beställa tonfiskbiff till middag!

Även om alla dessa lärdomar drogs under vattnet har de också haft en dramatisk inverkan på mitt liv på land. Jag känner mig modigare nu när jag vet att jag har dykt 30 meter djupt för att utforska ett skeppsvrak. Jag har äntligen gjort det jag har velat göra i flera år. Jag har slutat äta fisk eftersom jag verkligen ser dem som mina vänner nu. Jag tillbringar varje dag i bikini, full av tacksamhet och stolthet över min kropp eftersom den gör det möjligt för mig att uppnå mina drömmar. Om du har möjlighet att prova denna otroliga aktivitet uppmanar jag dig att överväga det – och jag tror att du kommer att lära dig mycket mer än du förväntar dig!

Om författaren

Jag heter Thea och lever för närvarande mitt bästa liv på ön Koh Tao i Thailand. Du kan hitta mig i havet med en dykflaska fastspänd på ryggen, eller i sängen framför The Office U.S. Resmål: lösa ett mord på Orientexpressen. Favorit vandrarhem: Savage Hostel, Koh Tao, Thailand. Följ mig på Instagram – @sister.sol

Fortsätt att läsa:

🌟 De bästa tipsen och knepen för dyksemestern

🌟 10 häpnadsväckande resmål för den som söker spänning

🌟 40 äventyrscitat som inspirerar till din nästa resa

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen