Den ultimative guide til rygsækrejser i Laos

Når du snor dig gennem de mange herligheder i Sydøstasien, så lad være med at gøre dig selv beskidt og give Laos baghjul. Dette smukke land er mere end din tid værd. Selv om det måske ikke er så populært blandt backpackere som nabolandene Thailand, Cambodja og Vietnam, er det faktisk til Laos’ fordel. Laos er et fredeligt land med 6,9 millioner indbyggere, en fascinerende historie, lækker mad, gamle traditioner og flere paradisiske flodbredder, end man kan ryste en rejseguide med. Laos er måske et lille land, men det er virkelig fantastisk fra alle vinkler. Det frodige landskab med snoede floder, vandfald, laguner, imponerende kalkstensbjerge, karst og grotter er noget helt særligt. Det er et af de få steder i Sydøstasien, hvor man faktisk kan føle, at man er undsluppet den typiske turistrute. Der er måske ingen fuldmånefest, men du vil ikke savne det kaos, når du nyder stilheden i det laotiske landskab. Mærk dig vores ord: dine dage eller uger, hvor du slapper af i en hængekøje, mens Nam Song eller Mekong-floden snor sig forbi din dør, vil være nogle af de mest mindeværdige i din tid i Sydøstasien.

Læs videre for at finde ud af alt, hvad du behøver at vide om at backpacke i Laos!

backpacking Laos - multiple waterfalls

📷 Christine Wehrmeier

Hop direkte til:

 1. Det bedste tidspunkt at besøge Laos
 2. Visum til Laos
 3. Rejser rundt i Laos
 4. Backpacking Laos budget
 5. Indkvartering i Laos
 6. Ruter i Laos
 7. De bedste steder at besøge i Laos
 8. Mad i Laos
 9. Kultur i Laos
 10. Rejseråd til Laos

Bedste tidspunkt at besøge Laos

Vejret i Laos er allerbedst mellem oktober og april, hvor det er tørt, varmt og dejligt dag ud og dag ind. Temperaturerne i Laos på dette tidspunkt varierer afhængigt af regionen (om du er ved havets overflade eller oppe i bjergene), men svæver generelt behageligt mellem 20-27°C. De varmeste måneder falder mellem april og maj, hvor temperaturen stiger til et gennemsnit på 30-34°C. Hvis du besøger Laos’ højland (de nordlige, østlige og centrale regioner), falder den “grønne sæson” mellem maj og oktober. I denne periode vil du opleve korte, kraftige byger, men de vil ikke påvirke din oplevelse. Faktisk giver de et kærkomment pusterum fra varmen. Den grønne sæson hedder sådan, fordi det er på denne tid af året, at landskabet springer ud i liv, drevet af regnen – blomster blomstrer, vandfald flyder, og alle de vilde dyr kommer ud for at lege.

Laos’ lavland (den sydlige del) er bedst mellem november og januar. Dagtemperaturerne er behagelige, og landskabet er frodigt efter regnen, men aftenerne kan være en smule kølige. Sørg for at pakke nogle lag. Flodrejser er også bedst mellem november og januar, lige efter regnsæsonen, da vandstanden er dejlig høj og hurtigt flydende, hvilket betyder, at bådene når hurtigere frem til deres destinationer. Hvis du besøger denne del af skoven mellem februar og april, skal du forberede dig på meget høje temperaturer.

Monsun- og tyfonsæsonerne falder begge mellem maj og november i Laos. I denne periode skal du regne med tropiske regnskyl de fleste eftermiddage. Selvom det ikke er umuligt at nyde landet på denne tid af året, kan styrtregn alvorligt ødelægge rejseplanerne, især hvis du planlægger at rejse mellem destinationer med bus. Vejnettet i Laos er blevet meget bedre i løbet af det sidste årti, men mange veje er stadig ikke asfalterede, især i landområderne. Det er fint, når jorden er varm og hård, men styrtregn kan få din rute til at ligne Glastonbury på et meget dårligt år. Det gør det til en kæmpe kamp at komme fra A til B, og det kan tage flere timer længere end normalt. Laos er hjemsted for næsten 40 floder, hvoraf mange kan blive oversvømmet efter kraftig regn. Bjergområder er også sårbare over for jordskred på denne våde tid af året. Men det er ikke kun dårlige nyheder, alt er billigere i regntiden, og stormene kan virkelig fremhæve seværdighederne og duftene i Laos’ landskab; især omkring Luang Prabang, bjergene omkring Vang Vieng og i de nationale beskyttede områder, som der er 20 af! Disse beskyttede områder udgør en vidunderlig 14% af landet – vi opfordrer dig til at besøge så mange som muligt. Hvis du tager på tubing på denne tid af året, skal du være opmærksom på, at regnen virkelig kan fremskynde strømmen i Nam Song-floden i Vang Vieng. Det betyder, at man skal være meget mere forsigtig, når man sejler ned ad floden, især efter de obligatoriske øl, man sandsynligvis vil drikke undervejs.

backpacking Laos -best time to visit Laos - motorbike by mountain view

📷 @bruno_worldtraveler

Laos-visum

Du kan få et Laos-visum ved ankomsten for 1.500 thailandske baht, eller omkring 35 USD (27 £). Dit pas skal have mindst to blanke sider og være gyldigt i mindst seks måneder efter den dato, hvor du ankommer. Du skal bruge to pasbilleder sammen med gebyret for dit visum, så husk at medbringe dem eller få dem taget derhjemme eller i en større by, hvor du stopper før grænsen. Der er ingen mulighed for at tage pasbilleder ved grænserne. Sørg for, at dit pas er stemplet ved indrejsen. Uden dette stempel kan du få en bøde eller blive arresteret af myndighederne i Laos.

Hvis du foretrækker at sikre dit visum, før du ankommer til landet, kan du få et fra Laos ambassade i London eller fra Laos ambassade i Bangkok eller Hanoi. Uanset hvad du gør, må du ikke overskride dit visum. Det er en alvorlig lovovertrædelse i Laos, og du vil enten få en bøde eller blive tilbageholdt, og det er der ingen, der ønsker. Heldigvis er det let som en leg at forlænge dit visum. Du kan forlænge det to gange, op til i alt 90 dage. For at sikre dig en forlængelse skal du besøge immigrationskontoret i Ministeriet for Offentlig Sikkerheds bygning i Vientiane. Du skal udfylde en formular (44 pence), betale et administrationsgebyr (2,20 pund) og yderligere 1,80 pund for hver ekstra dag, du ønsker at forlænge dit ophold. Det er standardpraksis at efterlade sit pas på kontoret og vende tilbage dagen efter for at hente det. Vær opmærksom på, at Laos’ visumkrav ændres relativt regelmæssigt. For at være på den sikre side bør du altid dobbelttjekke tingene, før du besøger landet, ved at kontakte Laos’ ambassade for at få de mest opdaterede oplysninger.

Rejser rundt i Laos

At rejse ind i Laos fra Thailand..

En af de mest populære måder at komme ind i Laos på er ved at rejse fra Chiang Mai til Laos. Du kan flyve direkte fra Chiang Mai i Thailand til Luang Prabang for omkring 70 pund, men hvis du skal til Vientiane, er den billigste og nemmeste måde med bus. De fleste busser forlader Chiang Mai kl. 19 og ankommer til grænsen (som ligger kun en halv time fra Vientiane) kl. 6 om morgenen. Rejsen tager mellem 14-18 timer og koster £24. Du kan bestille din busbillet på dit hostel eller på busstationen. Generelt kan det koste lidt mere at booke rejsen på dit hostel end direkte på busstationen … men lad os være ærlige, det er langt mindre besværligt!

En anden populær og mindeværdig måde at komme ind i Laos på fra Thailand er via slow boat eller speed boat. Den langsomme båd er billigere og tager to afslappede dage. Det er en perfekt måde at se landskabet på og opleve synet og lyden af Mekong-floden. Thailand ligger på den ene side og Laos på den anden. Det er en ret speciel rejse, som du aldrig vil glemme. Ja, båden er simpel, men den har et toilet og en social stemning takket være backpackingfolket. Husk at pakke snacks – om bord kan du kun købe øl og instantnudler. En af glæderne (?) ved at være ombord på den langsomme båd er de uplanlagte stop, den tager undervejs. Besætningen sætter måske folk af eller henter leverancer af ris, mad eller nogle gange endda et eller andet husdyr. På min slowboat til Laos havde vi to larmende grise på taget det meste af vejen!

Den langsomme båd stopper for natten ved Pak Beng. Afhængigt af hvilken billet du har købt, er din indkvartering måske ordnet, eller også må du klare dig selv. Der er masser af gæstehuse at vælge imellem, så du vil ikke have problemer med at finde et sted at overnatte. Du ankommer normalt om eftermiddagen, hvilket giver dig lidt tid til at udforske. Gå op til Wat Kok Kok for at strække benene og få en luftudsigt over byen og det omkringliggende landskab. Der er et marked, man kan gå rundt på, og som er perfekt til at købe snacks til næste dag. Du kan også få en rigtig god indisk karryret i Pak Beng på Hashan eller Khopchaideu. Hive er byens fedeste bar, hvis tanken om at have tømmermænd på en båd ikke skræmmer dig..

Speedbåden er en sjov (men meget støjende) mulighed, og det tager kun seks timer at nå Luang Prabang. Book din rejse i Chiang Mai, så arrangerer de din transport til Chiang Khong i Nordthailand, hvor båden sejler fra, din overnatning i Pak Beng og båden for omkring 48 pund.

Hvis du planlægger at rejse ind i Laos fra Bangkok, kan du tage et nattog til Nong Khai ved den thailandske grænse og derefter bruge busser eller tuk-tuk’er til at få dig fra stationen til The Friendship Bridge, som forbinder de to lande. Når du har krydset grænsen til Laos, er du kun omkring en halv time fra Vientiane. Hvis du skal til det sydlige Laos, er den bedste indgang til regionen Ubon Ratchatani i Thailand, som du nemt kan komme til med bus eller tog. Derfra kan du krydse grænsen til Pakse i Laos’ Champasak-provins, hvilket giver dig et perfekt udgangspunkt for at tage til Si Phan Don-øerne (Four Thousand Islands).

backpacking Laos - travelling around Laos - girl on raft on turquoise water

📷 @elinearth

På vej ind i Laos fra Cambodja..

Hvis man rejser fra Cambodja til Laos, kommer man ind i det smukke Si Phan Don-område i det sydlige Laos. Busserne fra Phnom Penh til Stung Treng tager seks timer og kører dagligt. Fra Stung Treng er der to timer til grænsen til Laos ved Dom Kralor. Når du har krydset grænsen, kan du tage en båd til Don Det, som er den mest populære af øerne blandt backpackere. Hvis du vælger at rejse ind i Laos på denne måde, anbefaler vi, at du har dit visum på plads på forhånd for at undgå at blive opkrævet eller ikke at kunne få et visum ved ankomsten til grænsen. Planlæg klogt, så du ankommer mellem kl. 8 og 17 for at sikre, at grænsen er åben.

At rejse ind i Laos fra Vietnam..

De, der rejser fra Vietnam til Laos, vælger normalt at rejse fra Hanoi i nord til Luang Prabang eller til Vientiane, hvis du planlægger at tage et fly. En enkeltbillet koster i omegnen af £50. Landruten mellem Hanoi og Luang Prabang kan være besværlig og lidt langsom, især i regntiden. Igen skal du sikre dig dit Laos-visum i Vietnam, før du rejser, da der ikke er nogen garanti for, at du kan få et ved grænsen.

De, der rejser over land mellem Laos og Kina, krydser grænsen ved Boten i det allernordligste Laos tæt på Luang Namtha. Grænsen er ligetil. Det er ikke muligt at rejse ind i Laos via Myanmar (Burma), da grænsen er lukket for udlændinge.

Transport i Laos

Transport i Laos kan være langsom, så drop den der ‘skal-rushe-overalt’-attitude og beslut dig for bare at følge med strømmen. Busrejser i Laos foregår typisk med dobbeltdækker-natbusser, som har køjer, aircondition, tæpper og puder, toilet og vandflasker. Pak altid snacks, en øjenmaske, ørepropper og en plastikpose til at putte dine sko i, når du går ombord. Den store fordel ved at tage en natbus er, at den får dig fra A til B, og at du slipper for at betale for overnatning. En typisk rejse med overnatning koster omkring £14. I højsæsonen kan det være svært at sikre sig en billet. Det forværres af, at nogle selskaber ikke lader dig booke din billet før dagen før, du ønsker at rejse. Derfor er det klogt at indregne lidt fleksibilitet omkring dine rejsedatoer, hvor det er muligt. Hvis du ved, hvor du skal hen næste gang, så tal med dit hostel eller gæstehus om, hvornår det er bedst at bestille billetten, og følg så deres anvisninger.

En hurtigere måde at komme rundt i Laos på er med en minibus, som er ideel, hvis du rejser over kortere afstande, f.eks. fra Vientiane til Vang Vieng eller Thakhek til Savannakhet. Minibusser koster omkring en femmer, og det er ikke nødvendigt at booke på forhånd. Du skal bare møde op på busstationen, finde en mini-van med din destination på og hoppe ombord. Vær advaret, disse busser er fyldt til bristepunktet, så forvent at komme helt tæt på en del fremmede. Dine tasker vil blive bundet fast til taget og dækket af en presenning. Hav dit pas, kontanter og værdigenstande på dig plus kontanter til din billet. Du vil normalt blive spurgt om din billet et stykke uden for byen, så opbevar din busbillet et sted, hvor du kan få adgang til den. Hvis det er muligt, så tag de tidligste minibusser på dagen (kl. 7-7.30). De kører til tiden, undgår trafik og er langt mindre fulde af kunder. Desuden ankommer du til din destination i god tid til at nyde dagen. Dine forældre vil være så stolte!

Den billigste og mest muntre busmulighed er en Jumbo eller Songthaew. I bund og grund er det pick-up trucks, der er blevet ombygget til gigantiske tuk tuks. Priserne er billige (1-2 pund), men du bliver pakket ind, og der er ingen faste afgangstider. De er ideelle til at komme rundt i byerne og til attraktioner uden for byen, ligesom de typiske mindre tuk-tuks, som er overalt i populære byer som Pakse og Vientiane, og som du vil kende, hvis du har besøgt Thailand, Cambodja eller Vietnam. Hvis du planlægger en dagstur til et vandfald eller en grotte, så bed din chauffør om at vente på dig, så du ikke får problemer med at komme tilbage sidst på dagen. En tur rundt i byen eller til lufthavnen eller busstationen i en tuk tuk koster typisk £4. Du kan også tage lokale busser, som er meget billigere end de tilsvarende turistbusser, men tiderne er mindre forudsigelige, og du skal forvente at stoppe flere gange undervejs, hver gang nogen vil have en cigaret, et toiletstop eller at blive sat af midt i ingenting!

Når man rejser med bus i Laos, skal man være opmærksom på, at vejene er meget blæsende. Det betyder ikke kun, at rejsen kan tage længere tid, end det ser ud til på kortet, men også at man kan blive køresyg, uanset om det er en selv eller sidemanden! En plastikpose i rygsækken er en fornuftig idé.

backpacking Laos - man looking out onto valley

📷 Toomas Tartes

Backpacking Laos budget

Laos’ valuta hedder Kip. Den bruges til de fleste dagligdags transaktioner, så hav altid lidt i lommen – så vidt muligt i små sedler, så du undgår problemer med at få de rigtige byttepenge. Det er muligt at betale for større ting, indkvartering og ture i amerikanske dollars eller thailandske baht. Som hovedregel gælder det, at hvis noget koster mere end 100 dollars, vil du blive opkrævet i amerikanske dollars.

Der er hæveautomater over hele landet, men hvis du er på vej til et særligt landligt område, bør du hæve kontanter i den nærmeste by for at sikre, at du ikke kommer til at mangle penge. En advarsel – det maksimale beløb, der kan hæves i Laos’ hæveautomater, er 250 dollars (190 pund), og de opkræver alle et gebyr. Minimér omkostningerne ved at få et bankkort, der ikke opkræver gebyr for hævninger. Banker i Laos’ større byer tilbyder kontanthævninger fra Mastercard- eller Visa-debet- eller kreditkort mod et transaktionsgebyr på 3%. Du kan måske finde mere konkurrencedygtige priser, hvis du har tid til at shoppe rundt.

Laos er meget billigt sammenlignet med den vestlige verden, men er lidt dyrere end sine sydøstasiatiske naboer. Hvis du er på bar bund, så budgetter med 50 dollars (38 pund) om dagen. En seng på et hostel koster $5-10 (£3,80-£7) pr. nat som standard, selvom man kan finde billigere værelser. Lokale busser koster $2-3 (£1.50-£2.30) pr. kilometer, og madpriserne i Laos er gode og billige. Gademad og måltider på standardrestauranter koster mellem 2-4 dollars (1,50-3,10 pund), og du kan købe en 500 ml flaske Beerlao for 1 dollar (75 pence).

Det er acceptabelt at prutte i Laos. Som en generel regel skal du gå efter halvdelen af den pris, som den laotiske sælger tilbyder. De sætter den højere, fordi de forventer, at du vil prutte. Vær ikke smålig, hvis du kommer til at prutte om, hvad der svarer til 20 pence, er du nødt til at tage dig sammen. Du øger dine chancer for at få en god pris ved at være høflig, venlig og tale en lille smule af sproget. Khop chai (lai lai) betyder “tak (så meget)”, tao die betyder “hvor meget?” og paeng lai betyder “for dyrt”. Took betyder billig, og please er kaluna.

backpacking Laos - girl sitting on tree over water

📷 @kyndal.rayne.travels

Indkvartering i Laos

I de mere afsidesliggende hjørner af Laos har du sandsynligvis kun et par gæstehusmuligheder til rådighed – hvilket helt sikkert gør det meget enklere at vælge, hvor du skal bo. Du skal ikke forvente det samme mylder af hoteludlejere, som du finder ved hvert bus- eller bådstoppested i Thailand eller Vietnam. Normalt vil du kunne betale i Kip, Thai Baht eller US dollars. For et almindeligt dobbeltværelse på landet starter priserne fra omkring 2,50 pund pr. nat.

I Laos’ mest populære steder, som Vang Vieng, Luang Prabang eller Pakse, vil der være en bred vifte af muligheder til rådighed for dig. Generelt er hostels i Laos rene, giver god værdi for pengene og har engelsktalende personale, som er nyttige kilder til information om videre rejse, attraktioner, den bedste mad i byen, og hvor man kan finde festen!

I Luang Prabang er der nogle gode hostelmuligheder, bl.a. Chill Riverside Backpackers Hostel, som har en dejlig udsigt over haven og floden og ligger lige ved foden af Mount Phousi – byens populære udsigtspunkt. Sunrise Riverside Pool Hostel er et godt bud (og det har en pool), ligesom Downtown Backpackers Hostel, der ligger kun et par hundrede meter fra de uundværlige natmarkeder. I Vang Vieng er Vang Vieng Rock Backpacker Hostel (som har sin egen natklub) en hyggelig mulighed, og det samme er Nana Backpackers med sit episke poolområde.

backpacking Laos - nana backpackers hostel with pool

📷 Nana Backpackers

Som hovedstad har Vientiane muligheder, der passer til alle budgetter og ideer om en fest. Hovedstaden er ret lille, så dit bedste valg er at fokusere din overnatningssøgning i centrum eller tæt på floden. Tjek Dream Home Hostel eller Barn 1920s, som har en egen café, der serverer noget af den bedste drypkaffe i hele byen.

Ruter i Laos

Man kunne sagtens tilbringe en måned i Laos, slappe af på forskellige fredelige steder ved floden og indsnuse stemningen, men desværre har de fleste af os strenge rejseplaner, vi skal overholde, og fly til andre spændende destinationer, vi skal nå. Heldigvis er Laos lille nok til, at man kan rejse relativt hurtigt igennem det, men man skal altid tage rejsetiden med i sin planlægning, da den kan være længere, end man skulle tro på grund af vejenes standard. Her er nogle forslag til rejseruter til dit ophold i Laos:

Laos rejseplan 2 uger:

 • Dag 1-4: Luang Prabang
 • Dag 5-7: Vang Vieng
 • Dag 8-10: Vientiane
 • Dag 11-12: Phonsavan og Jars-sletten
 • Dag 12-14: Si Phan Don-øerne

Rejseplan for det nordlige Laos:

 • Dag 1: Huay Xai
 • Dag 2-5: Luang Namtha – Der er tid til at nyde en eller to overnatninger i en af de omkringliggende landsbyer, kombineret med en vandretur gennem det naturskønne område.
 • Dag 5-6: Nong Khiaw
 • Dag 7-8: Luang Prabang
 • Dag 9-11: Vang Vieng
 • Dag 12-14: Vientiane

Rejserute i det sydlige Laos:

Hvis du kommer til Laos fra Cambodja, kan du hoppe på en mini-van fra Kratie (£12), Stung Treng (£9) eller Banlung (£12). Sørg for, at din billet tager dig hele vejen til Don Det eller Don Khong på Si Phan Don-øerne, inklusive sejlturen til din endelige destination. Du kan også tage en bus direkte fra Phnom Penh, hvilket tager omkring syv timer. Hvis du foretrækker at ankomme med båd, kan du gøre det fra Stung Treng. Bådene sejler tidligt om morgenen, men det er en meget naturskøn måde at rejse ind i Laos på fra Cambodja.

 • Dag 1-3: Si Phan Don-øerne
 • Dag 4-5: Pakse
 • Dag 6-8: Champasak – Besøg det smukke Bolevan-plateau og Wat Phou Khmer-tempelkomplekset, som er på UNESCOs verdensarvsliste.
 • Dag 9-12: Thakhek og Kong Lor Motorcycle Loop
 • Dag 13-14: Vientiane.

En måneds rejse i Laos – fra nord til syd:

 • Dag 1-2: Muang Sing
 • Dag 3-5: Luang Namtha
 • Dag 6: Muang Ha
 • Dag 7-8: Et Phou Louey National Protected Area til Nam Nerm Night Safari.
 • Dag 9-10: Nong Khiaw
 • Dag 11-12: Muang Ngai
 • Dag 13-14: Huay Xai – Overnatning i Bokeo Nature Reserve.
 • Dag 15-17: Luang Prabang
 • Dag 18-20: Vang Vieng
 • Dag 21: Thakhek – en dags bjergbestigning
 • Dag 22-24: Thakhek Motorcykel Loop
 • Dag 25: Tad Lo
 • Dag 26: Pakse
 • Dag 27-31: Si Phan Don-øerne

De bedste steder at besøge i Laos

Det nordlige Laos

Nogle af de allerbedste steder at besøge i det nordlige Laos bliver ofte helt forbigået af rejsende, der kommer ind med den langsomme båd fra Thailand. Det er en skam, for den nordlige del af landet er spektakulær. Regionen er kendt for sine fantastiske vandreture, landskaber og besøg hos fascinerende lokale stammer.

Muang Sing er en fredelig by lige på grænsen til Kina, perfekt til et par afslappede dage med vandreture eller cykelture. Og hvis du er tempel-fanatiker, har denne by hele 25 – flere end noget andet sted i Laos bortset fra Luang Prabang. Muang Sing har også en interessant historie. Det var et stop på den gamle handelsrute Tea Horse Road mellem Kina, Burma og Siam. Den blev invaderet af britiske tropper i 1895, før den kom under fransk kontrol og blev brugt som opiumsvejestation og marked i Den Gyldne Trekant.

I nærheden ligger Muang Long gemt i dalen, hvor floderne Nam Long og Nam Ma mødes. Folk fra de omkringliggende stammer rejser hertil for at købe ind og sælge deres varer på de lokale markeder, så det er oplagt at kigge på folk og købe souvenirs. For den mest autentiske homestay-oplevelse skal du tage til Hat Sa, men vær advaret – landsbyerne her er utroligt afsidesliggende og har hverken elektricitet eller rindende vand. Luang Namtha, som også ligger tæt på den kinesiske grænse, anses for at være det bedste sted i hele Laos til trekking. Det ligger ved siden af Nam Ha National Park, som du kan vælge at udforske på cykel, i tømmerflåde eller kajak. Nationalparken er hjemsted for tigre, asiatiske elefanter og en lang række andre seje skabninger, som du gerne vil se i naturen. Jo flere, der er med på trekket, jo billigere bliver det, så hvis du flyver alene, kan du prøve at finde en gruppe af andre rejsende eller rekruttere andre til at tage med dig. Lej en cykel eller motorcykel for at udforske det omkringliggende landskab (heldigvis er det dejligt fladt) og landsbyerne. Tag 5 kn ud af byen til Ban Nam Dee-vandfaldet, eller nyd en afslappende sejltur ned ad Nam Tha-floden. Hvis du har lyst til en længere køretur, kan du leje en motorcykel og nyde turen til Muang Sing. Denne tur anses for at være den smukkeste i hele Laos.

backpacking Laos - man on motorbike on Nam Xay Top

📷 @digital_nomad_pat

Muang La ved bredden af Nam Pak-floden er en dag eller to værd, hvis man vil opleve lidt magi uden for nettet. Der er dog meget få overnatningsmuligheder i byen, så Muang La er ofte bedst at besøge i løbet af dagen. Mens du er i byen, kan du besøge Nam Kat-vandfaldene, udforske de nærliggende khmu-landsbyer eller lindre muskler, der er spændte efter vandringen (og din rygsæk!) i byens naturlige varme kilder, som har udsigt over floden. Tag på pilgrimsrejse til den hellige 400 år gamle Buddha, en af de vigtigste i Laos, ved Wat Pha Singkham.

Nam Et-Phou Louey er Laos’ største nationalt beskyttede område, der ligger mellem Luang Prabang og Viengxai-grotten fra den hemmelige krig ved den vietnamesiske grænse. Den største attraktion her er Nam Nerm Night Safari Adventure, som giver dig mulighed for at overnatte i parken. Området er hjemsted for asiatiske sortbjørne, hvidkindede gibboner, langsomme lorier og seks kattearter. På turen flyder du ned ad floden, og et hold af eksperter vil udpege kæmpestore hulepindsvin, varaner, gøende hjorte og meget mere. Turen inkluderer en overnatning i en junglelejr, hvor du kan nyde en forfriskende dukkert i floden og guidede vandreture for at se tempelruiner og opdage regionens mange medicinske planter. Marts til maj er de varmeste måneder her, men også de bedste til at spotte dyreliv. Hvis tanken om mozzier og igler (blergh) får din mave til at vende sig, kan du besøge området mellem november og februar, men husk at pakke varmt tøj til de koldere nætter. Treks starter fra omkring 1.300.000 kip pr. person (115 pund), og du skal medbringe kontanter, da lokale hæveautomater enten er ikke-eksisterende eller upålidelige. Book altid din tur mindst to dage i forvejen.

Nong Khiaw er endnu et attraktivt flodparadis, som strækker sig over begge bredder af Nam Ou-floden. Byen er udgangspunkt for, du gættede det… guidede trekkingture, homestays og cykelture til vandfald. Du kan også prøve kræfter med bjergbestigning, nyde en omgang tubing, der er langt mere rolig end den, du finder i Vang Vieng, eller besøge Pha Thok-grotterne, der blev brugt som skjulesteder under Indokina-krigen. Den største af hulerne var hjemsted for 300 mennesker i otte år. Den havde endda sit eget hospital, politi og militær. Hold øje med de bombekratere, der omgiver grotten – en stærk påmindelse om, hvor farligt livet i Laos engang var.

Muang Ngoi er et seriøst roligt sted på backpackerruten, kendt for sine bungalows og hængekøjer ved floden, som ikke helt har nået samme popularitet som De Fire Tusinde Øer. Mens afslapning helt sikkert er i højsædet, er der også mere aktive muligheder. Tilmeld dig en tre-dages vandretur til fjerntliggende landsbyer i nærheden, besøg grotterne Tham Pha Noi og Tham Pha Kaew, og gå til udsigtspunktet Mount Phaboom for at få den bedste udsigt i byen. Muang Ngoi er det billigste sted at vandre i Laos. En endagstur koster 210.000 kip (£19) pr. person. Man kan også leje kajakker i en halv dag for 50.000 kip (£4,50).

backpacking Laos - Pak Ou Caves

📷 @wejustleft

Et andet naturskønt område i det nordlige Laos er Phonsavan, som oversat betyder “Paradisets bakker”. Ikke overraskende er området kendt for sin cowboykultur! Hold øje med folk iført Stetsons og cowboystøvler. Det er også tæt på Plain of Jars, et mystisk megalitisk arkæologisk sted på Xiangkhoang-plateauet, der er spredt med tusindvis af stenkrukker. Det er noget af et syn, men forvent ikke nogen forklaring på, hvor krukkerne kommer fra!

Nu til Luang Prabang, uden tvivl et af de største højdepunkter på hele “bananpandekageruten” gennem Sydøstasien. Denne UNESCO-beskyttede by er kendt for sin franske koloniarkitektur, solnedgange og sine 33 bordeaux- og guldfarvede templer. Stå op ved solopgang for at overvære morgenalmisserne. Det gamle ritual finder sted hver dag og involverer hundredvis af munke, der forlader deres respektive templer (den ældste munk først) i en række for at indsamle madofre, som regel klistret ris, fra byens indbyggere. Det er munkenes eneste måltid i løbet af dagen. At overvære denne buddhistiske tradition er et absolut must, når man er i Luang Prabang, men husk at være stille, respektfuld og se på fra sikker afstand, så man ikke kommer i vejen for munkene.

Mens du er i Luang Prabang, kan du besøge Mount Phousi (entré 1,70 pund), et udsigtspunkt i 100 meters højde med 360 graders udsigt over byen, dens templer, Mekong og det omkringliggende landskab. Det er et drømmested til solopgang eller solnedgang, men der kan være meget trængsel. Besøg Royal Palace Museum, som var hjemsted for kongen af Laos under den franske kolonitid. Museet fremviser fransk Beaux-Arts-arkitektur og traditionelt laotisk design og giver et fascinerende indblik i laotisk historie og kultur. Det er værd at bruge et par timer på, men besøg det tidligt på dagen for at undgå menneskemængden. Selvom det er usandsynligt, at du vil besøge alle 33 templer, er det en dejlig måde at udforske byen og se nogle af dens fineste og ældste bygninger på, hvis du lejer en cykel og cykler rundt mellem et par stykker.

Kuang Si-vandfaldet er et andet højdepunkt i Luang Prabang – en tropisk oase, der ligger 30 km uden for byen. Det 50 meter høje vandfald falder ned i tre utroligt blå svømmehuller, som er det perfekte sted at tilbringe en varm dag. På samme sted ligger Kuang Si Butterfly Park, Sun and Moon Bear Sanctuary og Laos Buffalo Dairy, hvor du kan fodre bøffelunger og smage bøffelmælksost og is, hvis du har lyst! Og hvis du ikke har fået nok af grotter, er Pak Ou-grotterne på stedet et besøg værd. Da Laos har så mange grotter, anbefaler vi stærkt, at du har en lommelygte med i din dagstursrygsæk, så du kan udforske grotterne sikkert. Den bedste måde at komme ud til vandfaldene på er at tage en tuk-tuk eller hoppe ind i en jumbo/songthaew sammen med andre backpackere. Det er en af de mest populære attraktioner i Luang Prabang, så det bliver ikke svært at finde folk at rejse med. For at få mest muligt ud af det – tag tidligt af sted og pak mad og drikke til dagen.

backpacking Laos - man and woman in water by waterfall

📷 @thenyccouple

Luang Prabang er hjemsted for masser af caféer og restauranter i europæisk stil, hvoraf mange ligger langs Mekongs naturskønne bredder. Uanset hvad du gør, må du ikke gå glip af byens morgen- og aftenmarkeder, og sørg for at besøge street food alley for at prøve Khao Soy… en lækker bolognese-lignende nudelsuppe. Der er et strengt udgangsforbud kl. 23 på barer og restauranter, men bizart nok er der en bowlingbane, som holder åbent hele natten, og det er der, festen er.

Hvis du kan lide at rejse på floden, er Huay Xai på grænsen mellem Laos og Thailand et godt sted for krydstogter på Mekong-floden, og endnu vigtigere er det porten til Bokeo Nature Reserve, der er kendt for sin spektakulære gibbon-oplevelse. Gæsterne bor i fantastiske træhuse, der er bygget højt over regnskovens baldakin. Ud over at møde gibboner på din balkon, kan du få øje på elefanter, bjørne, tigre, bøfler og et væld af fugle. Der er også ziplines til de adrenalinsøgende.

backpacking Laos - girl on zip line

📷 @wejustleft

Vang Vieng er et andet helt essentielt sted for din tid i Laos. Beliggende ved bredden af Nam Song-floden og omgivet af tæt regnskov og kalkstenskarster i alle retninger, er dette et virkelig fantastisk sted. Engang var det den mest hedonistiske festby på backpackerruten i Laos, men i de senere år er der faldet en del ro over tingene – men du kan stadig finde et godt sted med udskejelser, hvis du leder efter det. Hovedattraktionen i byen er selvfølgelig tubing! Hvilken bedre måde at tilbringe en varm dag på end at flyde ned ad en flod sammen med sine venner, nyde et par øl og en svingom i rebet. I gamle dage var sikkerheden ikke i højsædet i byen, og der var tragisk nok en del tilskadekomne. I dag er der langt færre barer langs floden, og antallet af personer, der får lov til at ro hver dag, er strengt overvåget. I højsæsonen kan man forvente at bruge omkring fire timer på at flyde… med tid til at hænge ud på de fire barer, der ligger langs ruten. Du betaler 50.000 Kip (5 pund) for din tube, plus et depositum på 60.000 Kip (5,40 pund), som du får tilbage, så længe du er tilbage inden kl. 18. Hvis du kommer tilbage inden kl. 20, får du halvdelen. Lejepriserne inkluderer en bus til det udpegede startsted. Det er en god idé at leje en dry bag til dine ejendele, men vær advaret – de er ikke 100% pålidelige, så medbring din egen, hvis du har en. For at få mest muligt ud af dagen skal du starte din tubing-rejse omkring kl. 11.

backpacking Laos - group of people tubing down river

📷 @digital_nomad_pat

Vang Vieng har et væld af andre aktiviteter at byde på ud over at flyde. Spis dig mæt i god gademad – bananpandekagerne her er i verdensklasse, eller få pulsen op med zip-lining, huleklatring, kajakroning eller en tur i varmluftballon over karstene. Lej en cykel, motorcykel eller quadbike, og udforsk det omkringliggende landskab. Den Blå Lagune ligger omkring en halv time uden for byen, og det azurblå vand er mere end værd at cykle efter. Hop i vandet fra de omkringliggende træer, sving dig i rebgynger, eller bare slap af i solskinnet med en picnic og et par øl. Selv om det er et turist-hotspot, er der en grund til, at det er så travlt – dets skønhed!

Selv om Vientiane er landets hovedstad, har den stadig en gammeldags, langsom byfølelse. Den er milevidt fra hektiske sydøstasiatiske byer som Bangkok eller Phnom Penh. Faktisk så roligt, at du kan leje en cykel og udforske byen uden at frygte døden! Cykelture er en rigtig god måde at se byens seværdigheder på, hvis man ikke har så meget tid. Og så er de fremragende til at orientere sig. Intet sted er Laos’ franske indflydelse mere mærkbar end i Vientiane. Fransk arkitektur er overalt, der er et dejligt fransk kvarter at udforske, og der er endda en laotisk version af Triumfbuen, Patuxai. Klatr op på toppen og få luftudsigt over byen. Ud over at mæske sig i utroligt billige kager er andre vigtige aktiviteter i Vientiane at besøge Wat Si Siket, et af de ældste templer i landet, Pha That Luang – et 500 år gammelt buddhistisk monument, og Buddha Park – som er hjemsted for over 200 buddhistiske og hinduistiske skulpturer, nogle mere end 40 meter høje. Man kan klatre op på nogle af monumenterne eller kravle ind i dem. Mens du er i hovedstaden, kan du gå en tur på markederne og i Mekong Riverside Park. Hvis du kigger over floden – kan du se Thailand! Hver aften kl. 18 kan du deltage i en times aerobic sammen med hundredvis af lokale. Det er vigtigt at forstå historien i det land, man besøger, så vi kan varmt anbefale et besøg på COPE-centret for at genopfriske landets fortid. Den bedste måde at opleve Vientiane på er at tage på sightseeing om morgenen, når det er køligere, og så bruge eftermiddagene på at vandre langs Mekong og aftenerne på natmarkederne efterfulgt af øl på floden.

Hvis du føler dig særlig frygtløs, kan du tage til Xaisomboun-provinsen, som først for nylig er blevet åbnet for turister. Det er stadig lidt uklart, om turister virkelig er velkomne eller ej, især omkring Long Chieng, som var Laos’ største by indtil 70’erne. Long Chieng omtales også som “det mest hemmelige sted på jorden” og var engang centrum for en guerilla-ledet krig mod kommunismen støttet af CIA. Rygterne siger, at byen har en udpræget amerikansk stemning, komplet med saloon-barer og steak houses. Før du rejser derud, er det bedst at konsultere andre backpackere, der har prøvet det, samt at tale med ansatte på dit overnatningssted eller på turistkontorer.

Hvis du kommer derud, er Xaisomboun en ekstremt naturskøn provins, som næsten ikke er blevet berørt af turisme. Hvis du er i humør til bjergbestigning, er regionen hjemsted for Laos’ højeste bjerg. Desuden kan du besøge Chao Anouvong-grotten, som var et slagsted under borgerkrigen i 1970’erne og et tidligere skjulested for den sidste monark i Vientiane under det laotiske oprør i 1826-1829.

Det sydlige Laos

Nogle af de bedste steder at besøge i det sydlige Laos er Thakhek i Khammouane-provinsen. Det er det bedste sted i landet at klatre. Over 300 klatreruter er blevet kortlagt i kalkstenskarsterne her, og der er plads til alle evner og vovemodige niveauer. Nybegyndere kan tage lektioner, længere kurser og leje billigt udstyr. Et andet højdepunkt er den 450 kilometer lange motorcykeltur Thakhek Loop, som starter og slutter i byen. Tag dig god tid til at nyde den udsøgte naturlige skønhed på turen, eller sus igennem den på bare tre dage. Vi mener, at fem dage er helt perfekt, da det giver dig masser af tid til at stoppe, når du får lyst. Ruten tager dig gennem Khammuan- og Bolikhamsai-provinserne, over Nakai-plateauet, forbi Phou Hin Poun National Protected Area, et enormt reservoir, en karst-“skov”, gennem landsbyer og til Konglor-grotten, hvor du kan tage en spændende bådtur på en underjordisk flod. De fleste vælger at gennemføre turen mod uret for at få Konglor-grotten som finale. Sørg altid for at være forsikret, brug hjelm og pas på vandbøflerne, som slet ikke er selektive med, hvor de vælger at krydse vejen. Denne rute plejede at være notorisk vanskelig at navigere på grund af vejenes kvalitet, hvilket gjorde den til et overgangsritual i cykelsamfundet. Men tilbage i 2016 blev hele sløjfen asfalteret, så uanset årstiden burde ruten være farbar. Ikke desto mindre er det vigtigt at have en vis erfaring med at køre på motorcykel.

backpacking Laos - southern Laos - girl in canoe on river

📷@jessahautum

Savannakhet er et sted, der ofte overses af backpackere, eller som bare ses som et stoppested for dem, der kommer til Laos via den nærliggende Friendship Bridge. Men hvis du har tid, så giv den et par dage, og du vil blive overvældet af dens mange charmer. Byens bygninger bærer præg af den franske kolonitid, og det samme gør den fremragende mad, der tilbydes. Der er et fantastisk lokalt marked, flere wats at udforske og et dinosaur-museum. Dong Natad Forest og Nong Lam Lake ligger i nærheden og giver besøgende et indblik i det traditionelle liv i Laos. Bliv ikke overrasket over at se folk fra de lokale stammer samle frugt i området. Dong Ling Monkey Forest er også en sjov udflugt. De praler med, at de har de mest velopdragne aber i Sydøstasien! Du kan købe bananer til at tage med dig fra markedsboderne på vejen.

Ho Chi Minh-stien gik gennem Laos og var en vigtig rute for at få forsyninger til Viet Cong i det sydlige Vietnam. Da USA forsøgte at afskære denne vigtige forsyningsstrøm, endte Laos desværre med at blive et af de hårdest bombede lande under Vietnamkrigen. Hvis du vil vide mere om Laos’ rolle i krigen og om CIA’s hemmelige krig i Laos, kan du besøge krigsmuseet i Ban Don.

Tad Lo, på kanten af Bolaven-plateauet, er hjemsted for tre smukke vandfald og masser af bungalowindkvartering ved vandet, komplet med obligatoriske hængekøjer og elefanter, der bader i floden. Det er et stille sted, men backpackere kommer forbi, og når de gør det, søger de hen til hinanden for at drikke øl og se solnedgangen… alt sammen fra deres respektive hængekøjer. Gæstehusene i byen serverer festmåltider i familiestil, som giver dig et indblik i, hvordan laoterne nyder måltiderne. Forvent, at whiskyen dukker op! Tad Hang er det bedste af byens tre vandfald at tage en dukkert i, men sørg for at være ude af vandet inden kl. 16, da en nærliggende dæmning bliver åbnet på det tidspunkt hver dag, hvilket får vandstanden til at stige hurtigt. Hvis du bliver træt af at slappe af, er der nogle vandremuligheder, som giver et indblik i plateauets naturlige skønhed, men de kan være ret udfordrende! Der er også en række kaffeplantager omkring Tad Lo og Bolaven-plateauet, som er perfekte for alle, der ønsker at dyppe en tå i den vidunderlige verden af Laos’ kaffekultur.

Pakse er en af Laos’ største byer og det logiske stoppested, inden turen går videre til Si Phan Don-øerne og Wat Phou, et kompleks af Khmer-templer, der ligger ved foden af Phu Kao-bjerget. Disse templer går tilbage til det 11.-13. århundrede og er på højde med Angkor Wat i Cambodja. Pakse er værd at bruge et par dage på at udforske. Byen ligger ved to floder, Mekong og Sedone, så det er et godt sted at spise friskfanget fisk. De bedste restauranter i Pakse ligger langs floderne, så start din søgen efter et festmåltid der. Byen er også kendt for sine urtesaunaer, så grib chancen for at slappe af og lindre dine muskler med en spadag til en overkommelig pris. Du kan finde god massage overalt i Laos – men disse urtesaunaer i Pakse er virkelig sublime.

backpacking Laos - Bolaven Plateau - hill top with temple shelter

📷 @gwam_90

Omkring 50 km fra Pakse ligger Ban Khiet Ngong, som ligger lige ved siden af Xe Pian National Protected Area. Dette område med lavlandsskov og omfattende vådområder er hjemsted for 320 fuglearter. Nyd en tur i en udgravet kano gennem vådområderne for at opleve ægte ro. Landsbyen er også kendt for sine tamme elefanter, som turisterne kan møde, ride på og fodre. Elefantturisme er en ægte gråzone. I mange tilfælde er de elefanter, du møder, blevet reddet fra andre “erhverv” som skovhugst eller hårdt arbejde, hvilket lyder forfærdeligt. Det er naturligvis bedre at blive brugt som turistattraktion, men det er stadig langt fra ideelt for disse smukke dyr, som burde strejfe rundt i naturen. Hvis du vælger at deltage i elefantturisme, skal du altid lave din research først og udvise diskretion. Den gode nyhed er, at der er masser at lave i byen, som ikke involverer elefanter. Udforsk det omkringliggende landbrugsland med pedalkraft, vandr op ad Phou Asa-bjerget for at gå blandt tempelruiner, eller udfordr dig selv med et to-nætters trek til Ta Ong-landsbyen.

Den søvnige by Champasak er det ideelle udgangspunkt for et par dage med udforskning af Wat Phu, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Nyd en slentretur rundt i den historiske by. Hovedvejen, der løber langs Mekong, er kantet med forfaldne herregårde fra kolonitiden, som engang var hjemsted for den laotiske kongefamilie. I Champasak-provinsen ligger også Dong Hua Sao National Protected Area, hvor man kan se aber, elefanter, påfugle og den truede gulkindede gibbon.

Endelig når vi de smukke Si Phan Don-øer, som oversat betyder Fire Tusinde Øer. Mekong skærer sig gennem landskabet og skaber masser af øer i forskellige størrelser … selvom fire tusind virker ambitiøst for os! Laos har måske ikke strande som Thailand eller Cambodja, men dette er deres version af chill-ville. Don Khong er den største af øerne, og det er det sted, du ankommer til med bussen fra Pakse. Der er ikke meget andet at lave end at slappe af eller cykle, så vi anbefaler at hoppe på en båd og tage til Don Det eller Don Khon, som er de mest populære øer blandt backpackere. Indkvarteringen her er den billigste. Don Det har en solopgangs- og en solnedgangside, begge lige afslappede, begge befolket med bungalows ved floden fyldt med hængekøjer. Der er også masser af barer og restauranter ved floden, som er ideelle til at se solen gå ned og møde andre rejsende. Det mest larmende hjørne af Don Det ligger i den nordvestlige del af øen, hvor du finder reggaebarer og happy shakes i massevis. De plejer stadig at lukke ned omkring kl. 23, senest kl. 12. Du vil dog være taknemmelig for den tidlige aften, når hanerne starter deres morgenkor, og larmende både begynder at tøffe langs floden på et ugudeligt tidspunkt!

backpacking Laos - canoes in river surrounded by mountains

📷 Ioana Farcas

Afslapning er nøgleordet i denne del af Laos, og derfor vælger mange at afslutte deres ophold i landet med et par dage på Si Phan Don-øerne. Men hvis du er en af dem, der ikke kan sidde stille hele dagen (hvad er der galt med dig?), er der masser at tage sig til. Øerne er små nok til, at man kan gå rundt, men de fleste vælger at leje en cykel. At gå tværs over en ø i stegende hede er ikke ideelt, men hvis du kan lide en udfordring, så pak masser af vand og tag en hat på. Du kan leje cykler om dagen for kun 10.000 kip (86 pence) eller en motorcykel for omkring 70.000 (£6). Vejene kan være lidt hullede, især på vej ud af byen. Det kan være et problem i regntiden, så vær altid forsigtig og kør langsomt, hvis du ikke kan se, hvor dyb en vandpyt er! Nyd en tur gennem rismarker og landbrugsjord. Don Det og Don Khon er forbundet med en bro, så du kan nå begge øers attraktioner på én dag. Besøg Khone Phapheng Falls på Don Det – det største vandfald i hele Sydøstasien, og Tat Somphamit på Don Khon – et hurtigt strømmende vandfald, der er perfekt at se på, men bestemt ikke til at svømme i. Der er et par strande i nærheden, hvis du ønsker at tage en forfriskende dukkert i Mekong.

Andre populære aktiviteter på De Fire Tusinde Øer er bådture langs Mekong-floden, svømning, leje af kajakker og udflugter for at spotte de flygtige Irrawaddy-delfiner, som især elsker at boltre sig ved solopgang og solnedgang. Hvis du tager en bådtur for at se delfinerne, skal du sørge for at tage solcreme og vand med, da de fleste af bådene ikke tilbyder skygge. Glem kameraet – bare nyd synet af delfinerne, for de billeder, du tager, vil ikke indfange magien ved at se disse sjældne delfiner i naturen.

Mad i Laos

Laoterne tager deres mad meget alvorligt. I stedet for “hej” plejer de at hilse på hinanden med et langt vigtigere spørgsmål, nemlig “har du spist mad?” Jeg kan godt lide deres stil! Laoterne elsker intet mere end at introducere nysgerrige rejsende til traditionel laotisk mad, så vær ikke bange for at spørge om anbefalinger. Laos’ mad er ikke ulig den, man finder i Thailand eller det sydlige Kina, så forbered dig på noget virkelig velsmagende mad. Maden er ikke helt så krydret som i Thailand, i stedet forsøger kokkene at skabe en balance mellem søde, sure, krydrede og salte smage. De fleste retter er krydret med ingredienser, som man forventer fra asiatisk mad – chili, lime, fiskesauce, koriander og så videre – de sædvanlige mistænkte.

backpacking Laos - colourful Loas food in bowls

📷 @xiquinhosilvaFlickr

Noget af det mest velsmagende gademad i Laos er larb – en salat med hakket kød lavet af enten kylling, oksekød, and, svinekød eller fisk, som generelt anses for at være Laos’ nationalret. Det protein, du vælger, bliver smagt til med fiskesauce, limesaft, krydderurter, ris og chili. Grøn papayasalat(tam mak hoong) er en anden favorit, som selv om den stammer fra Laos, er blevet populær på den anden side af grænsen i Thailand. Lao-versionen er lavet med fermenteret fiskesauce og serveres uden jordnødder.

Mok Pa er dampet ferskvandsfisk tilberedt med citrongræs, rejepasta, løg, fiskesauce og kaffir, pakket ind i bananblade. Vidste du, at laoterne spiser mere sticky rice end noget andet land i verden? Forvent, at det serveres som standard til de fleste retter. Khao Piak Sen er en lækker nudelsuppe lavet med svinekød eller kylling, citrongræs, galangal, hvidløg og koriander. Normalt får du din bouillon, og så opfordres du til at tilføje din egen fiskesauce, chili, sukker og lime, så det passer til din egen smag. En anden favorit er Naem Khao Tod, en “salat” lavet af friturestegte riskugler, syrnet svinekødspølse, jordnødder, revet kokosnød samt smagsgivere som lime, chili og fiskesauce. Den spises ved at pakke Naem Khao-blandingen ind i salatblade. Phor er den laotiske version af, du gættede det, Phô. Du kan finde den serveret rundt omkring i landet til morgenmad, frokost og aftensmad. Jeaw er en tyk, røget tomatsalsa, som du får lyst til at hælde over næsten alt. Der er også en jordnøddevariant, som er lige til at dø for.

Det er nemt at finde vegetariske retter i Laos, men hvis du er i tvivl, så bestil bare grøntsager og ris. Frugt og grønt er en vigtig del af den laotiske kost. Spis dig mæt i den saftigste vandmelon, ananas, mango og guava, men prøv også noget lidt anderledes med jackfrugter, rambutan, vaniljeæbler, sapodilla og meget mere. Yam Het er en superlækker vegetarisk ret med grillede østers- eller vilde svampe og krydret med mynte, skalotteløg og koriander. Mums.

Når det kommer til kød, kan laoterne ikke lide andet end vildt. Det spænder vidt og kan omfatte hjort, egern, abe, vildsvin, firben, vildhund og endda rotter … du er blevet advaret. Hvis du er bekymret for, hvilket kød du får serveret, så bed dem altid om at bekræfte det! Rå ande-, svine- og gedeblod betragtes også som en delikatesse, hvis du kan tåle det. Typisk er det blandet med kød og krydderurter, hvilket kan gøre det en smule mere velsmagende. Kødspisere skal prøve Lao-pølser, som er lavet af svinekød og derefter krydret med citrongræs. Sur pølse er det samme, men der tilsættes klæbrig ris til pølseblandingen, og den efterlades udenfor i et par dage for at surne. Tro mig, det er langt mere velsmagende, end det lyder!

backpacking Laos - man cooking street food

📷 Adli Wahid

Laos var et fransk protektorat indtil 1953, hvilket betyder, at der ligger en vis ooh la la og lurer i mere end bare landets arkitektur. Du kan nyde fransk mad og vin i de fleste dele af Laos, hvilket er et kærkomment afbræk fra regionens øl, ris og nudler. Du er aldrig mere end et par hundrede meter fra en croissant, et wienerbrød eller en baguette, hvilket er ideelt til morgenmad eller frokost, især fordi de er dejligt billige. Créme caramel er også en favoritdessert. Andre laotiske desserter, man bør prøve, er khao nieow ma muang (klistret ris med mango), kuay namuan (bananer kogt i kokosmælk) og bagt risengrød med kokosnød.

Selvom det teknisk set ikke er mad, er vi nødt til at nævne Beer Lao – den perfekte ledsager til enhver laotisk ret. Lao lao er en stærk risbrændevin, som de lokale elsker, og som destilleres over trækul i gamle olietønder. Forvent at betale omkring 20 pence per shot. Hvis du bliver inviteret til at spise med de lokale, vil lao lao helt sikkert dukke op på et tidspunkt. Pas på, det er stærkt – laoterne ved, hvordan man drikker, og flasken vil på mirakuløs vis blive ved med at finde vej tilbage til dig, fordi du er gæsten! Når du skal have væske (morgenen efter eller når som helst), så drik altid vand på flaske i stedet for vand fra hanen.

Laos’ kultur

Laos er måske et lille land, men det er ekstremt mangfoldigt. Der er 49 etniske grupper i landet. Hvis du har lyst til at besøge og interagere med disse stammer, vil du højst sandsynligt møde folk fra Akha-, Khmu-, Yao-, Lanten- og Hmong-stammerne. En tredjedel af Laos’ indbyggere bor i byer spredt langs Mekongflodens dal, hvor de største centre er Vientiane, Luang Prabang, Savannakhet og Pakse. En anden tredjedel bor langs landets andre store floder, som der er 39 af – de fleste af dem er bifloder til Mekong-floden.

Med kun 6,8 millioner mennesker er Laos et af de mindst tætbefolkede lande i Asien. Det skyldes til dels, at omkring 10 % af landets befolkning flygtede efter kommunisternes magtovertagelse i 1975. Størstedelen af de mennesker, der forlod landet, gjorde det fra Vientiane og Luang Prabang. Men tiderne har ændret sig, og nu vokser befolkningen hurtigt. Faktisk er den mere end fordoblet i løbet af de sidste 30 år. Denne tilstrømning skyldes, at laoterne vender hjem, samt immigranter fra Kina og Vietnam.

Laos’ historie

Den Demokratiske Folkerepublik Laos (forkortet Laos) er et socialistisk land, der regeres af Lao People’s Revolutionary Party. Landet var en fransk koloni indtil 1953, hvor kommunistpartiet Pathet Lao kæmpede for at overtage magten fra det laotiske monarki. Landets kommunistiske forbindelser gjorde, at det blev inddraget i Vietnamkrigen, og dets beliggenhed og det faktum, at det blev brugt som forsyningsrute for Viet Cong, førte til, at det blev det hårdest bombede land i krigen. I 1975 væltede kommunisterne monarkiet og overtog kontrollen. Det var først i 1990’erne, da Sovjetunionen faldt, at Laos for alvor åbnede dørene for besøgende.

📷 @danieljamesmayall

Laos-folk

På trods af den intense konflikt i landets historie er Laos et fredeligt sted, og laoterne er så tilbagelænede, som de kan være. Det nationale motto kunne lige så godt være “no worries”. Buddhismen er en stor del af Laos’ kultur, og den største religion i Laos er theravada-buddhismen. Den praktiseres af omkring halvdelen af landets befolkning, mest af dem, der bor i landets lavlandsområder i syd. Denne form for buddhisme fokuserer på at dæmpe de menneskelige lidenskaber, hvilket betyder, at stærke følelser – vrede, glæde, ophidselse – er sjældne og ikke tilskyndes. Interager roligt og høfligt med de mennesker, du møder, og dine interaktioner vil være behagelige og uden konflikter. Theravada-buddhister tror også fuldt og fast på karma. De beder, arbejder hårdt og forsøger ikke at bekymre sig for meget om fremtiden, men lever i stedet i nuet og nyder det. De fokuserer på at finde det sjove i enhver aktivitet, og man hører dem ofte sige, at de har ondt af dem, der “tænker for meget”. Hvis du undrer dig over, hvordan deres holdninger er i forhold til deres naboers, så opsummerede franskmændene det således: “Vietnameserne planter risen, cambodjanerne passer risen, og laoterne lytter til, at den vokser Omkring to femtedele af befolkningen følger ikke-buddhistiske lokale religioner. Da en stor del af Laos’ befolkning består af migranter fra det sydlige Kina og Vietnam, praktiserer mange mennesker religioner, der er en kombination af Mahayana-buddhisme og konfucianisme. Der er også mindre kristne og muslimske samfund.

At følge reglerne

Det er ulovligt for udlændinge at have seksuelle forhold til laotiske statsborgere, medmindre de er gift. Straffen for at gøre det ligger mellem £380 og £3.850, men man kan også blive idømt en lang fængselsstraf. De laotiske myndigheder er kendt for at være ret hårdhændede, når det gælder om at få adgang til hotelværelser eller gæsteværelser, hvor de tror, at der er noget seksuelt på færde. Det er bedst ikke at risikere det. Lad også være med at besøge eller tage billeder af militære anlæg.

Måske på grund af deres landlige rødder er dette en nation, der står tidligt op. Af den grund vil du finde barer, restauranter og forretninger, der alle lukker tidligt. De fleste barer lukker kl. 23 eller 24, selv om man nogle gange kan finde et sted, der har åbent til kl. 1 eller 3 om natten, hvis man er heldig. På den anden side er livet i fuld gang kl. 6 om morgenen, fordi alle har sovet så godt. Happy shakes og hash er ret almindeligt i backpacker-hotspots, men vær altid forsigtig med stofbrug. Ligesom sine naboer er Laos meget streng over for dem, der bliver taget i besiddelse af stoffer.

Hanekampe er ikke ualmindelige i Laos, især i de mere landlige områder. En lille redning er, at hanerne ikke er udstyret med knive, så mange overlever kampene. En anden populær “sport”, der finder sted i Tai-områderne i regntiden, er billekampe. Næsehornsbiller, der er kendt for at være aggressive, hvæser og angriber hinanden, mens folk drikker rigelige mængder lao-lao og bakker op om vinderen.

Landet producerer virkelig fremragende kaffe, hvilket betyder, at Laos’ kaffekultur er noget, du er nødt til at opleve. Laoterne drikker deres kaffe fyldig og forbandet stærk, blandet med en blanding af mælkepulver, fordampet mælk og sød kondenseret mælk. Du kan vælge at få dit raketbrændstof varmt(café nom) eller iskoldt(café nom yen). Hvis du tager din sort, er det bare café. Forvent at betale mellem 7.000 og 12.000 kip (60p-£1) for en stor kop. Det meste af landets kaffe kommer fra Bolaven-plateauet i det sydlige Laos, hvor de også dyrker lækker økologisk grøn og sort te, der har givet anledning til den blomstrende laotiske tekultur. Paksong er et godt sted at tage på kaffeplantagetur på Bolaven-plateauet.

backpacking Laos - coffee culture - iced coffee

📷 Kristian Ryan Alimon

Laos Rejserådgivning

Er Laos sikkert?

Er der sikkert i Laos? Ja, det er det! Det er et meget sikkert sted at rejse. Folk er venlige og imødekommende over for backpackere. Det er vigtigt at være opmærksom på og respektere det faktum, at deres land har lidt under krig og vold i årtier. Stil ikke vanskelige eller nysgerrige spørgsmål, eller bring emner på banen, som kan gøre nogen utilpas. Hav altid ID eller pas på dig, da det kan resultere i en bøde, hvis du ikke kan fremvise det, når myndighederne beder om det.

I monsuntiden er der øget risiko for oversvømmelser og jordskred, og vejene kan være vanskelige at køre på, især i landområderne. Apropos det, så er landminer stadig et problem i nogle landlige dele af landet, især omkring Jars-sletten. Hold øje med advarselsskilte, og lad være med at springe over hegn eller gå uden for afmærkede stier.

backpacking Laos - man in tube floating near waterfall

📷 @digital_nomad_pat

Vaccinationer til Laos

Besøg din læge mindst otte uger før din afrejse for at få ordnet dine vaccinationer til Laos. Typisk skal du have difteri, hepatitis A og stivkrampe, men du kan også blive anbefalet stivkrampe, hepatitis B, rabies og japansk encephalitis. Hvis du, før du kommer til Laos, har været i et land, hvor gul feber kan overføres, skal du have et certifikat, der beviser, at du er blevet vaccineret. Det kan være svært at få fat i vacciner mod gul feber, selv i Storbritannien, så du skal ikke vente til sidste øjeblik med at få fat i din.

Der er risiko for malaria i alle dele af Laos, bortset fra Vientiane og provinserne Bokeo og Houaphanh. Laos’ malariakort skitserer, hvilke områder der er højrisiko, og hvilke der er lavrisiko. Hvis du rejser til højrisikoområder som Champasak eller Savannakhet, skal du tage malariamedicin. I lavrisikoområder kan du normalt undgå medicin, medmindre du planlægger lange ophold i landområder. Vær fornuftig – sov under et myggenet, brug afskrækningsmiddel og brug langærmede bukser og toppe, når det er muligt. Denguefeber er en anden sygdom, der overføres af de irriterende myg, som regel i byområder. Hvis du får feber, hovedpine og stærke ledsmerter, skal du straks kontakte en læge. Risikoen for fugleinfluenza hos mennesker er meget lav i Laos, men for en sikkerheds skyld er det bedst at undgå at omgås fjerkræ og sørge for, at kyllinge- og æggeretter er gennemstegte. De, der rejser til Laos, er i risiko for at blive smittet med zikavirus, så hvis du planlægger at besøge landet, bør du læse op på, hvad det betyder for dig.

Vær opmærksom på, at lægehjælpen i Laos er meget begrænset, selv i Vientiane. Hvis du kommer ud for en ulykke, er det sandsynligt, at du vil blive transporteret til et land med bedre lægehjælp, så få en rejseforsikring, der dækker dig for alle eventualiteter, eller gå konkurs! Det er også dyrt og besværligt at skaffe medicin i Laos, så hvis det er muligt, så gør det et andet sted, før du ankommer.

Er det lykkedes os at overbevise dig om, at Laos er lige så meget et backpackerparadis som sine hårdtslående naboer? Når du planlægger dit backpacking-eventyr i Sydøstasien, må du ikke glemme den lille fyr. Hvad Laos mangler i størrelse, gør det mere end op for med episke landskaber, utrolige mennesker, lækker mad og oplevelser, man kun får én gang i livet. Dette tilbagelænede tropiske paradis kalder på os!

backpacking Laos - small waterfall

📷 Simon Matzinger

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Om forfatteren:

Amy Baker er forfatter til Miss-Adventures: A Tale of Ignoring Life Advice While Backpacking Around South America og grundlægger af The Riff Raff, et forfatterfællesskab, der støtter håbefulde forfattere og støtter debutanter. Du kan følge Amy på Twitter.

Hvor skal vi hen næste gang? ⬇️

🌟 Den ultimative guide til backpacking i Cambodja

🌟 Den ultimative guide til backpacking i Thailand

🌟 Den ultimative guide til backpacking i Sydøstasien

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top