Myanmar 101: Alt, hvad du skal vide før din rejse

Language Specific Image

Overvejer du at rejse til Myanmar? Så vent ikke! Landet, der formelt er kendt som Burma, er stadig nyt og gådefuldt, men det vokser hurtigt, og snart vil turisme være normen. Du vil ikke gå glip af dette sted! Der er meget at vide om det bedste ved at rejse til Myanmar, så her er en guide til, hvordan du forbereder dig på at rejse med rygsæk i Myanmar.

the best of Myanmar travel

Jeg er backpacker og rejsefotograf fra Los Angeles og har rejst rundt i verden siden 2014. Takket være en slags tyngdekraft befinder jeg mig altid et eller andet sted i Sydøstasien. Jeg havde tre utrolige uger i dette land, og jeg vil meget gerne dele min oplevelse med dig.

Få et visum til at besøge Myanmar

the best of Myanmar travel

Først skal du ansøge om visum. Turistvisum er gyldigt i 28 dage og koster 50 dollars at ansøge om. De siger, at der skal gå to uger, før man får en godkendelse, men jeg blev godkendt samme dag. Det kan variere afhængigt af dit pas. Du kan også få dit visum på ambassaden i Bangkok. Jeg vil sige, at Myanmars visumsituation konstant ændrer sig, så tjek for en sikkerheds skyld regeringens hjemmeside, før du besøger landet.

Will Hatton aka The Broke Backpacker råder: “Du kan sagtens bruge to måneder på at udforske Myanmar, der er enormt meget at lave her. Realistisk set er det længste, du nemt kan tilbringe i landet, seks uger – den fulde måneds visum og de fjorten dages overskridelse, der er tilladt. Med seks uger ville jeg helt sikkert forsøge at udforske nogle af strandene i Bengalen samt den sydlige del af landet; der er nogle ægte backpacking-perler dernede, som endnu ikke er blevet opdaget ordentligt. Bagan er uden tvivl højdepunktet i Myanmar, og hvis du har tid, anbefaler jeg, at du bruger fire eller fem dage i Bagan…”

Du kan flyve til Yangon eller Mandalay International Airports. Den billigste måde at komme dertil på er som regel at flyve til et regionalt knudepunkt som Bangkok eller Singapore og derefter flyve til Myanmar. Hvis du er fleksibel med hensyn til datoen, anbefaler jeg, at du tjekker Skyscanner for at se det bedste tidspunkt at flyve på.

Forberedelse af dine rejsepenge

the best of Myanmar travel

Det siges, at man skal medbringe nye, sprøde amerikanske dollars, da der ikke er nogen hæveautomater! Du er måske stødt på dette, mens du har researchet til din rejse. Jeg kan huske, at jeg læste om det, mens jeg var i lufthavnen i Bangkok for at boarde mit fly til Yangon. Jeg flippede ud. Men det er helt i orden! Fra og med 2015 holder dette udsagn ikke længere. Når du ankommer til Myanmar, kan du gå direkte hen til en hæveautomat og hæve kyats (lokal valuta) med dit hævekort. Bare sørg for, at du ikke har nogen uhyrlige internationale gebyrer.

Efterhånden som landet udvikler sig, bliver hæveautomaterne flere og flere. I turistområder og større byer er der masser!

For en person brugte jeg omkring 20-30 dollars om dagen, selvom jeg ikke aktivt forsøgte at spare penge. Jeg spiste, hvor de lokale spiste, og brugte løs på udflugter og busser rundt i Myanmar.

At finde indkvartering i Myanmar

the best of Myanmar travel

Dette vil være størstedelen af dine udgifter. Hotellerne er en smule dyre på grund af manglen på værelser til at rumme tilstrømningen af turister. Jeg bookede aldrig i forvejen, men de fleste steder spurgte, om jeg havde en reservation (selvom det aldrig var et problem). I højsæsonen vil jeg varmt anbefale at booke i forvejen for at undgå frustrationer. Download Hostelworld-appen for at finde de bedste hostels, gæstehuse og hoteller i Myanmar. Du kan også bede receptionisten på dit nuværende gæstehus om at ringe og booke et værelse til dig på din næste destination. De gør det med glæde!

The Broke Backpacker: “I disse dage popper der backpacker-hostels op overalt i Myanmar, især langs den traditionelle backpacker-trekant – Bagan, Inle og Mandalay. Det er slut med at slumre rundt i et gæstehus, og det er næsten for nemt at rejse i Myanmar!”

Transport i Myanmar

Transport kan også være en god forretning. Du kan spare på overnatningen ved at tage natbusser til din næste destination. Jeg var overrasket over, hvor pæne nogle af disse busser var, når man tænker på, hvor underudviklede de forskellige dele af landet er. Der er VIP-busser, som er lidt dyrere (omkring 15-20 dollars for en 12 timers tur), men de er absolut det værd til lange rejser. Hvis du tager VIP-bussen, får du en behagelig liggestol, aircondition, tæppe, tv, og de sørger endda for aftensmad! Jeg kan varmt anbefale at tage mindst én togtur og virkelig omfavne den burmesiske livsstil.

the best of Myanmar travel

Et par tips til at tage toget i Myanmar (med venlig hilsen fra @Isabel_Clift):

  • Mandalay til Pyin U Lwin og Hsipaw – en fantastisk 11-timers rejse gennem bjerglandet i Shan-staten, der krydser Gokteik-kløften. Et sæde på øverste klasse koster 9 USD.
  • Thazi til Kalaw og Inle-søen – denne 10-timers tur fra hovedlinjen mellem Yangon og Mandalay viser flere af Shan-statens smukke bjerglandskaber og ender ved den smukke Inle-sø (stoppestedet hedder Shwe Nyaung). Et sæde på øverste klasse koster 7 USD.
  • Circle Line Train i Yangon – en fantastisk måde at se Yangon på, dette pendlertog kører en tre timers tur rundt om byen, gennem byområdet og ud til landsbyer i det omkringliggende landskab. Tag toget fra Yangon Central Rail Station, der går et hver time, og billetterne koster omkring 1 USD.
  • Det er ikke muligt at booke togbilletter direkte online – Myanmars jernbaner har ikke nogen hjemmeside.
  • Du er nødt til at købe togbilletter på den station, du rejser fra. Der er ikke noget centralt computerstyret bookingsystem, og reservationer er baseret på håndskrevne lister. Togbilletter er også håndskrevne.
  • For at bestille kan du bare møde op på dagen, men for ekstra sikkerhed kan du købe billetter til langdistancerejser en dag eller to i forvejen.
  • Du skal købe billetter på den station, du rejser fra
  • Du skal bruge dit pas for at købe en togbillet, og dit navn, nationalitet og pasnummer vil blive kopieret på din billet.
  • Større stationer som Yangon har engelsksprogede informationstavler, der viser køreplaner og billetpriser, men det har de ikke på mere afsidesliggende stationer – spørg i billetkontoret for at få hjælp.

Omfattende information om togrejser i Myanmar, herunder køreplaner og billetpriser, kan findes på The Man in Seat 61.

Mad i Myanmar

Det er billigt, velsmagende og der er masser af det! Jeg brugte alt fra 80 cent til 3 USD på et måltid. Gademad er vejen frem i Myanmar. De fleste steder får du gratis te til maden, så du er velkommen til at sætte dig på en plastikskammel på gaden og nyde det. Myanmars køkken er påvirket af nabolandene og er en blanding af thailandsk, indisk og kinesisk mad. Noget af det mest interessante ved burmesiske restauranter er den måde, de får tjenerens opmærksomhed på. De laver en kysselyd med deres læber! Jeg troede, at nogen lagde an på mig, første gang jeg hørte det, men desværre nej. Yangon er det eneste sted i verden, jeg har set folk gøre det.

The Broke Backpacker: “Maden i Myanmar er nok nogle af de mindst kendte delikatesser i verden, og hvis du spiser lokalt, er det muligt at få en banket med omkring et dusin retter for bare et par dollars!”

De bedste ting at lave i Myanmar

The Broke Backpacker:“Myanmar åbner sig lynhurtigt, og selv om store dele af landet stadig er utilgængeligt, er der nu masser af ægte eventyr uden for alfarvej, som kan prøves af backpackere på jagt efter et ægte eventyr. Det afgørende er, at det nu er muligt at udforske store dele af Myanmar på motorcykel – du kan leje eller købe en cykel i landet, og selvom nogle områder stadig er forbudt område (du kan teknisk set ikke tage en cykel med ind i Bagan eller Inle), er det nu muligt at udforske store dele af landdistrikterne … Hvis du har et telt, gør det episke backpacking-eventyr endnu mere mulige.

“Myanmar er et fantastisk sted at tage på trek, og der er virkelig ingen grænser… Man kan tage på ekstremt ambitiøse tougers treks i Shan- eller Chin-staten, og de kinesiske Himalaya-bjerge, som kræver særlige tilladelser, er en af de sidste backpacker-grænser i Sydøstasien med en hel masse ubestigne tinder… I Chin-staten er det muligt at bo i samfund, som aldrig har set en backpacker før – forudsat at man er villig til at vandre i flere dage for at komme dertil!

“Grænsen mellem Myanmar og Indien er nu endelig åben, hvilket betyder, at det er muligt at rejse hele vejen fra Europa til Sydøstasien uden at skulle gå via Kina… Med den afslappede visumsituation i Iran og en stabil sikkerhedssituation i Pakistan viser den engang travle hippiesti til Thailand igen tegn på liv, og rejsende, der ønsker at opdage noget lidt anderledes, kan rejse over land til Indien, Nepal, Pakistan og Iran via Myanmar fra Sydøstasien… “

the best of Myanmar travel

Top 10 rejsedestinationer i Myanmar

Yangon

Yangon blev hurtigt en af mine yndlingsbyer. Kaoset var stimulerende og udmattende på samme tid. Men hvis du bruger lidt tid på at gå rundt og snakke med lokale og udlændinge, vil du opdage, at der er meget mere at lave, end man lige tror. Besøg Shwedagon-pagoden ved solopgang eller solnedgang – den anses for at være buddhismens helligste tempel. Tag plads ved en af de mange teboder på gaden. Hop i en taxa og tag til 19th Street i centrum for at sidde sammen med en blanding af mennesker og få grillmad og kolde øl. Tilbring eftermiddagen på det cirkulære tog, hvor de lokale sælger og bytter varer direkte på toget. Eller du kan få en fantastisk burmesisk massage for 3,50 dollars, forkæl dig selv!

the best of Myanmar travel

Bagan

Lej en elcykel og udforsk de gamle templer i Old Bagan. Bagan har faktisk den største samling af templer, pagoder og ruiner fra det 11. og 12. århundrede i verden. Jeg anbefaler at bo i Nyaung U for at få en billigere indkvartering, som stadig er tæt på alle templerne. Hvis du ikke er for kræsen, kan du få dit eget tempel at sidde på ved solnedgang.

Mandalay

Tag toget fra Mandalay til Hsipaw. Det er absolut en af de mest naturskønne togture i Myanmar, så hav dit kamera klar!

Hsipaw

Trekking! Alle gæstehuse kan booke trekkingture til dig. Spørg efter den sværeste rute med mindre fodtrafik. De vil tage dig med til en landsby, som ikke alle tager til. Det er perfekt for dem, der kan lide at komme væk fra den slagne vej.

Inle-søen

Sandsynligvis det mest turistede sted i Myanmar, men det er stadig fantastisk. Find et gæstehus, og book en dagsbåd rundt om søen den næste dag. Turene stopper ved forskellige flydende markeder og pælerestauranter. Tip: Jeg er sikker på, at du har set billederne af fiskerne, der kaster med benene. Vær opmærksom på, at der er nogle “fiskere” på søen, som kun er der for at posere til fotos. Så hvis du tager et billede, vil de måske bede om penge.

Internetforbindelse i Myanmar

the best of Myanmar travel

Wi-Fi er næsten ikke-eksisterende. Nogle gange vil et hotel eller en restaurant have det, men det er frustrerende langsomt. Hvis du har brug for at være forbundet ligesom mig, kan jeg varmt anbefale at få et Ooredoo (et myanmarsk selskab) SIM-kort i lufthavnen, når du ankommer. Sørg for, at din telefon er ulåst, så du kan fylde den op efter behov.

Hvis du beslutter dig for ikke at bruge et SIM-kort, så download appen maps.me. Du kan downloade og bruge kort offline. Det er en stor hjælp til at komme rundt og vide, hvor du er.

The Broke Backpacker: “Jeg besøgte landet første gang i 2011 og blev kastet ind i Asien for hundrede år siden. I modsætning til andre steder i Asien følte jeg aldrig, at jeg blev snydt i Myanmar. I 2011 var der meget begrænset indkvartering, ingen hæveautomater og ingen WiFi … situationen ændrer sig hurtigt, og nu har Yangon endda en livlig digital nomadescene, Chiang Mai æd dit hjerte ud! Internettet er ganske vist ret langsomt i landet, men det bliver hele tiden bedre, og hvis du vil trække stikket ud i et par uger, er Myanmar det rette sted at gøre det.”

En smule inspiration

the best of Myanmar travel

Marcus Allender, ekspert i Myanmar-eventyr: “Jeg har været så heldig at rejse til alle delstater og divisioner i Myanmar i løbet af de sidste par år, og jeg har haft en række uforglemmelige ture over land. Men den mest fornøjelige og øjenåbnende var nok den fra Yangon til Dawei i Tanintharyi-regionen (også kendt som Tenasserim) i den sydlige del af landet. Dette afsidesliggende område er først for nylig blevet åbnet for udlændinge efter at have været lukket i halvtreds år, hvilket fik os til at føle os som rigtige pionerer! Og når man tager til mindre udviklede steder som disse, er det virkelig ydmygende, hvor imødekommende og generøse folk er – endnu mere i betragtning af deres fattigdom. Folk i Myanmar er kendt for deres venlighed, men den måde, vi blev behandlet på, var noget helt andet.

“Vi kørte i en blanding af pick-up trucks og tog, og selve rejsen var både udfordrende og til tider ualmindeligt ubehagelig – men det gjorde kun oplevelsen endnu mere eventyrlig. Det bedste var simpelthen at undgå at tænke på, hvor farligt det var at sidde på det overfyldte tag af en lastbil og suse ned ad ujævne veje i høj fart (man kan også få busser dernede, men vi rejste i en ferieperiode, hvor de ikke kørte). Og mens togene i Myanmar kan være hoppende og langsomme, når de er bedst, tog jernbanelinjen sydpå fra Ye til Dawei tingene til et andet niveau: De små vogne snor og drejer sig gennem de smukke Tenasserim-bakker, skubber sig bogstaveligt talt gennem junglens grene og stopper ved landsbyer, der ikke ser anderledes ud, end de ville have gjort for hundrede år siden.

“En af de vidunderlige ting ved Myanmar er, at efterhånden som der indgås fredsaftaler med etniske oprørsgrupper, bliver flere og flere tidligere lukkede områder tilgængelige – og der er rig mulighed for at opdage og udforske hidtil usete steder. Man skal bare være forberedt på basale faciliteter og infrastruktur!”

The Broke Backpacker: “Mit vigtigste råd til Myanmar? – Kom ud af turistfælderne i Inle og Mandalay (tag helt sikkert stadig til Bagan, det er uvirkeligt) og find dit eget eventyr i bjergene i nord, junglerne i syd eller langs vestkysten …”

the best of Myanmar travel

Jeg håber, det var en hjælp! Hav det sjovt, vær sikker og nyd eventyret. Kom så Myanmar!

Hvis du kunne lide denne artikel, så tjek den ud:

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top