Beklim Pico De Orizaba, de hoogste berg van Mexico

Language Specific Image

Als je aan Mexico denkt, denk je aan zitten onder palmbomen en ontspannen in cenotes, waar je niet aan denkt zijn besneeuwde bergen en je fysieke grenzen verleggen door naar de top ervan te klimmen. Beide aspecten van Mexico zijn prachtig, maar er is er één die slechts een handjevol mensen ooit zal zien. Als je op zoek bent naar een minder bekend avontuur dat levenslange herinneringen zal creëren, dan is wandelen op de Pico de Orizaba een must voor jou. Na 8 maanden in Mexico te hebben doorgebracht, is dit nog steeds het verhaal waar ik het eerst aan denk als mensen me vragen wat er daar allemaal te doen is. Het heeft niet alleen het vuur in me aangewakkerd om bergen te verkennen en mijn weg te vinden in het alpinisme, maar het heeft me ook aangemoedigd om op ontdekkingstocht te gaan op manieren die ik me nooit had kunnen voorstellen toen ik opgroeide in een klein strandstadje in Australië.

Wat is Pico de Orizaba

Pico de Orizaba is een inactieve stratovulkaan, de hoogste berg van Mexico en de op twee na hoogste van Noord-Amerika. Naast deze reusachtige berg die boven het plaatselijke landschap uittorent, is er verder weinig interessants in de omgeving. Wees gewaarschuwd: de beklimming is zwaar. Je hebt ervaring nodig met ijsbijlen en stijgijzers (of tijd om te trainen als je er bent), een goede conditie en acclimatisatie aan de hoogte. Als je de uitrusting of ervaring niet hebt, heb je een gids nodig. Deze trektocht kan gevaarlijk zijn, maar ik heb altijd gevonden dat de meest lonende momenten in het leven de moeilijkste zijn om te bereiken.

Mijn ervaring met wandelen op de Pico De Orizaba

Beginnen…

We stapten uit onze hut in volledige duisternis met alleen het licht van onze hoofdlampen gericht op de zwartgeblakerde piek die boven het landschap voor ons uittorende. Het weer baarde ons zorgen, maar gelukkig werd de silhouetpiek omringd door sterren die ons hoop gaven op een spectaculaire zonsopgang. We baanden ons een paar uur een weg door het smalle rotsachtige pad voordat we eindelijk over een laatste grote groep rotsen stapten. We keken naar de voet van de gletsjer toen het eerste licht met de duisternis worstelde en de horizon van zwart in blauw veranderde.

Terwijl we onze laarzen in onze stijgijzers bonden, probeerden we de afstand in te schatten die we nog voor ons hadden, maar het schijnbaar eindeloze wit van de gletsjer maakte het moeilijk in te schatten. We konden alleen echt zien hoe ver we waren gekomen. We legden de laatste knopen in ons touw, waarmee we ons voorgoed aan elkaar vastmaakten voor de komende uren, en stapten de sneeuw in. Hier begon de echte fysieke en mentale strijd. We begonnen te duwen, wat soms aanvoelde als recht omhoog. De strijd was echt, maar de wereld motiveerde ons zoals altijd. Dit is de reden waarom we reizen, om de wereld te zien op een manier die we thuis nooit zouden kunnen zien. Terwijl ik toekeek hoe de sneeuw van donkerblauw naar paars naar oranje veranderde terwijl de zon de horizon boven de Stille Oceaan bereikte, gaf de schoonheid van de wereld me nieuwe energie.

De top bereiken

De top van de berg was nog een paar uur verwijderd en het was gewoon een gevecht om de ene voet voor de andere te zetten, met mijn gezicht naar beneden in de sneeuw te liggen en te verklaren dat ik ver genoeg was gegaan en opgepikt te worden door mijn partner. Ik voelde de hoogte echt, maar op de een of andere manier sloeg ze zich er doorheen. Uiteindelijk zetten we de laatste paar stappen op de top van de berg en de top van Mexico. We juichten in de krater en omhelsden, glimlachten en kusten. Maar onze tijd op de top van de hoogste berg van Mexico was kort. Toen de dikke wolken begonnen aan te trekken, gevolgd door zware hagelbuien, trokken we ons terug de berg af, ons verheugend op een lekkere warme maaltijd en een dampende kop koffie.

Hoe kom je bij Pico De Orizaba?

Pico de Orizaba ligt op de grens van de staten Veracruz en Puebla in zuid-centraal Mexico. Het is vrij gemakkelijk te bereiken. Neem vanuit Mexico-Stad de bus naar Puebla (ongeveer 2 uur), een prachtig stadje in de bergen ten zuiden van Mexico-Stad. Van Puebla moet je naar Tlachichuca (nog eens twee uur). Dit is slechts de helft van de reis. Vanaf hier moet je een gids vinden die je naar het basiskamp op de berg brengt, wat nog eens drie uur duurt.

Opmerking terzijde: Puebla is een prachtige stad die het waard is om een paar dagen te verkennen. Vanaf bepaalde uitkijkpunten heb je ook een ongelooflijk uitzicht over de Pico De Orizaba.

Wat moet je dragen als je de Pico De Orizaba beklimt?

Mexico is niet bepaald de plek waar je warme kleding verwacht, maar geloof me, je hebt een pufferjack, een warme wandelbroek, thermokleding, handschoenen, een muts, een soort buitenjas en goede wandelschoenen nodig. De hoogte brengt kou en sneeuw met zich mee. Geloof me, dat moet je niet licht opvatten. Je hebt ook een ijsbijl en stijgijzers nodig, die je kunt huren bij een van de gidsen. Je kunt altijd onderhandelen over de prijs van deze dingen, dus vergeet niet om een goede deal te sluiten.

Hoe moeilijk is het om de Pico De Orizaba te beklimmen?

Full disclosure: het is niet gemakkelijk. Er zijn echter dingen die je kunt doen om je voor te bereiden. Er is een geweldige wandeltocht buiten Mexico-Stad genaamd Nevado De Toluca. Hierdoor raak je gewend aan grotere hoogtes en wandelen en krijg je een beter idee van hoe je lichaam zal reageren. Als je fit en gezond bent en gewend bent aan grote hoogtes, dan zou je geen problemen moeten hebben. Vergeet niet dat als je geen ervaring hebt met bergbeklimmen, je een gids nodig hebt.

Hoeveel kost het om de Pico De Orizaba te beklimmen?

Er zijn veel variabelen. Toen ik de tocht liep, waren mijn partner en ik alleen en we hadden onze eigen uitrusting, ons eigen vervoer en genoeg ervaring om geen gidsen nodig te hebben. Daardoor kostte het ons bijna niets, behalve het vervoer naar het basiskamp (omdat de weg erg slecht is, heb je vierwielaandrijving nodig)

Als je geen uitrusting en weinig ervaring hebt, heb je een gids nodig. Dit kan iets prijziger zijn, maar ik kan je garanderen dat het, net als de eerder genoemde Inca Trail, het extra geld uit je budget waard is. Prijzen voor begeleide tochten, inclusief alle uitrusting die je nodig hebt, beginnen bij ongeveer 300 USD per persoon. Maar de prijs kan sterk variëren, afhankelijk van het bedrijf, dus doe wat onderzoek voordat je op pad gaat.

Als dit te veel voor je lijkt, zijn er nog andere opties. Iztaccihuatl is een andere verbazingwekkende berg in Mexico die meer dan 5000 meter hoog is en rondleidingen zijn daar vaak goedkoper. Als je niet zoveel tijd hebt, doe jezelf dan een plezier en zorg ervoor dat je vanuit Mexico City naar Nevado De Toluca gaat. Dit zijn niet alleen goedkopere opties, het zijn ook allebei ongelooflijke ervaringen.

Je bent capabeler dan je denkt

Voor het beklimmen van bergen als de Pico De Orizaba moet je de juiste uitrusting, gidsen en vastberadenheid hebben, maar dit is iets wat iedereen met een behoorlijke conditie kan bereiken. Hoewel ik al eerder verschillende bergen in Mexico had beklommen, had ik toch de vastberadenheid van mijn partner nodig om me naar boven te duwen, want er waren een paar punten waarop ik wilde opgeven. De helling en ijle lucht op 5000 meter doen echt iets met je!

Dit is waar professionele gidsen geweldig kunnen zijn. Ze zien je beperkingen en weten wanneer ze je moeten pushen. Ze hebben een ongelooflijke manier om mensen naar de top te krijgen, wat je op meer dan één punt van de beklimming misschien voor onmogelijk had gehouden!

Als je ooit de wens hebt gehad om in dit soort omstandigheden te wandelen, dan is Mexico een geweldige plek om te beginnen, met een paar toppen boven de 5000 meter en anderen die daar niet ver achter zitten. Dit is een ongelooflijke plek om je klimreis te beginnen. Onze reizen zijn altijd gedenkwaardig, maar van tijd tot tijd heb je tijdens het reizen een ervaring die je nooit zult vergeten. Of je nu de Inca Trail wandelt of voor het eerst het Noorderlicht ziet, sommige herinneringen blijven ons voor altijd bij. Het beklimmen van de Pico De Orizaba is zo’n ervaring.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven