Seks påsketraditioner i Spanien

Glem alt om kaniner med kurve og chokolade, for påsken i Spanien er en dyster affære. Hele ugen i Semana Santa (den hellige uge) fejres lidenskabeligt med religiøse processioner, messer og musik. Festlighederne begynder på Domingo de Ramos (palmesøndag) og varer til Lunes de Pascua (påskedag), men de mest omfattende begivenheder og processioner finder sted skærtorsdag og langfredag. For kulturelle backpackere er Spanien virkelig på sit højeste under disse festligheder, så her er seks påsketraditioner i Spanien, du gerne vil opleve:

1. Processioner

Langt den største af alle påsketraditioner i Spanien er de religiøse processioner. Ordet procession kommer fra det latinske ‘processio’, som betyder “march fremad” Uanset hvor du befinder dig på landet, i byen eller landsbyen, vil du støde på en procession af en eller anden slags. Den mest overdådige finder sted i Sevilla, hvor pilgrimme fra hele verden rejser til byen for at se mere end 50.000 mennesker deltage.

Men glem alt, hvad du forventer af en påskeparade. Det er en meget religiøs begivenhed, og for dem, der deltager, er det et stort privilegium og en dyb handling af selvpiskning. Der er flere processioner i løbet af ugen, og processionerne kan vare op til 14 timer ad gangen. Derudover bæres enorme, detaljerede pasos (vogne) og misterios (kunstværker) med statuer af Jesus, Jomfru Maria og den sidste nadver gennem gaderne, nogle så store, at de kræver 50 eller flere personer for at bære vægten, som kan være så meget som et ton. De ledsages af confradías (religiøse broderskaber), hvis hætteklædte dragter har en foruroligende lighed med dem, der bæres af KKK – selvom der ikke er noget tilhørsforhold. Broderskaberne går i stilhed, ofte barfodet, og får følgeskab af sørgende – sortklædte kvinder med tilslørede ansigter, som bærer tændte stearinlys. Da der er så meget smeltet voks på gaderne, konkurrerer børn om, hvem der kan lave de største vokskugler.

Rundt omkring i Spanien sætter hver by deres eget præg på disse processioner. Málaga, Granada og Sevilla er de største og mest storslåede. I modsætning hertil betragtes León og Castilien som de mest seriøse. I Valladolid og Cartagena er de udstillede religiøse skulpturer skabt af nutidige kunstnere eller af nogle af Spaniens mest berømte kunstnere fra mange århundreder siden. I Lorca bliver gaderne overhalet af heste og vogne, og i Castilblanco de los Arroyos, en lille by i Sevilla-provinsen, fremstiller de Judas-dukker, placerer dem rundt omkring i byen og sætter ild til dem. På skærtorsdag i Verges i Catalonien finder “dansa de la mort” sted. Denne dødedans genopfører scener fra lidelseshistorien, og alle klæder sig ud som skeletter og går gennem gaderne med askekasser i hænderne. Selve dansen begynder ved midnat og fortsætter til den tidlige morgen.

Easter traditions in Spain - a procession

johannaw

2. Musik

Mens mange af påskefejringerne er en stille affære, er dette Spanien, og vi ved alle, at de har musik i blodet, og i påsken dukker den op i mange former. Under processionerne bryder saetas ud fra tid til anden. Det er traditionelle stykker spansk religiøs musik med et strejf af flamenco, som er en hyldest til Jomfru Maria, og som typisk fremføres fra balkoner, mens processionerne passerer nedenfor. Brassbands og trommernes dumpe drøn ledsager processionerne og skaber et intenst soundtrack til det i forvejen imponerende skue.

I Hellín, en by i Albacete-provinsen, bevæger 20.000 trommeslagere sig gennem gaderne under deres årlige trommefestival, Tamborada. Madrid er også vært for en tamborada påskesøndag, hvor det udvalgte broderskab samler trommer i alle former og størrelser og slår en rytme, der skal symbolisere de rystelser, jorden oplevede den dag, Kristus døde på korset. I Cuenca fejres Semana Santa med festivalen Religious Music Week, hvor der afholdes koncerter i byens historiske bygninger. Hvis du har lyst til lidt gregoriansk sang (og hvorfor ikke?), så tag til Zamora.

3. Søde lækkerier

Selvom de måske ikke spiser bunker af mini-æg, går spanierne bestemt ikke glip af søde sager i påsken. Men i typisk spansk stil er deres lækkerier for det meste brødbaserede. Torrijas er et populært valg, lavet af brød dyppet i mælk og æg, stegt (selvfølgelig!), inden det dyppes i honning og drysses med en god bunke sukker. Nogle gange bliver dette sukkerlag brændt lidt, så det ligner en crème brûlée. Baskerlandet er kendt for de bedste torrijas i Spanien. Bueñelos minder om doughnuts, bare uden hul. Valencia, hvor de laver dem med græskar, er det bedste sted at give dem en omgang. En anden friturestegt påskegodbid er pestiños – fritter med appelsin- og anissmag dryppet med sukker og honning. De bedste af slagsen laves i Andalusien. Monas de Pascua er en typisk spansk påskekage, der består af en sød brødring med hele æg bagt ind i toppen, drysset med sukker og kandiseret frugt. I de senere år har Spanien givet efter for gruppepres og skabt nogle chokoladeversioner, toppet med påskeæg for at holde de internationale masser glade.

4. Tid til familien

Påsken er en vigtig tid for familier, så mange tager fri fra arbejde og rejser tilbage til deres hjembyer for at tilbringe tid med deres kære. De, der ikke deltager i processionerne, vil helt sikkert mødes for at se dem, ofte med et par liggestole og en picnic. En af de mest fejrede påsketraditioner i Spanien er en familiemiddag påskesøndag, hvor folk mæsker sig i hvidløgssuppe med et bagt æg i midten og frisk fisk og skaldyr.

5. Fester

Det hele starter højtideligt, men så snart Kristus er genopstået, svinger spanierne tilbage til deres yndlingssted – party mode! Den anspændte atmosfære ændrer sig dramatisk påskesøndag, når nyheden om Kristi opstandelse opmuntrer alle. Processioner erstattes af farverige parader, vognene er dekoreret med blomsterbuketter, og musikken brager ud overalt. Det er tid til at spise, drikke og danse i gaderne.

Easter traditions in Spain - women in local costumes surrounded by white and orange flowersjohannaw

6. Ritualer og overtro

Spanierne tror fuldt og fast på, at det altid regner på Semana Santa – så hvis du er i byen, så gør som de lokale og pak en brolly. Hvert år i Málaga bliver en fange befriet påskedag. Det går tilbage til Karl III’s tid, hvor en gruppe fanger flygtede fra Málagas fængsel, bar en statue af Jesus gennem gaderne og vendte tilbage til deres celler umiddelbart efter. Kongen var så imponeret, at han besluttede at befri en af dem, og traditionen er bevaret den dag i dag. I Valencia kaster folk desuden ved midnat påskelørdag gamle gryder, pander, service og kander med vand ud fra deres vinduer og balkoner. Denne tradition siges at markere forårets begyndelse, samt lidt “ud med det gamle, ind med det nye”

Easter traditions in Spain - Red cross close to a castle

johannaw

Hvis du skal til Spanien i Semana Santa (påsken), skal du sørge for at planlægge i god tid, da indkvarteringerne bliver booket flere uger i forvejen.

Har du brug for inspiration til et spansk hostel? Tjek de bedste vandrehjem i Spanien for enhver backpacker

Er du stadig ikke overbevist? Så læs med her > 15 grunde til at besøge Spanien

Om forfatteren

Amy Baker er forfatter tilMiss-Adventures: A Tale of Ignoring Life Advice While Backpacking Around South America og grundlægger af The Riff Raff, et forfatterfællesskab, der støtter håbefulde forfattere og støtter debutanter. Du kan følge Amy på Twitter.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top