Proost op duurzaamheid: milieuvriendelijke bieren om te proberen tijdens je reis

Voor velen onder ons is bier een van de vijf consumpties per dag op reis. Of je nu van pils houdt, van pale ale of van bieren met een laag alcoholgehalte, het is nog nooit zo makkelijk geweest om een milieuvriendelijk alternatief te vinden voor de lokale drank. Er is geen beter gevoel dan een dag vol ontdekkingen af te sluiten met een verfrissende pint of een koud biertje te drinken met nieuwe vrienden. Maar het hoeft niet ten koste te gaan van het klimaat. Net als de hostels die hun impact op het milieu verminderen, brouwen deze bierbedrijven aan een betere wereld.

Azië

NEWBrew, Singapore

sustainable beers to try on your travels - newbrew

Singapore bruist van de innovatie, maar heeft achter de schermen beperktenatuurlijke waterbronnen, wat betekent dathetsterk afhankelijk is van regenval en geïmporteerd water uit Maleisië. Als je het nog niet wist, een van de hoofdingrediënten van bier is water, wat brouwen hier lastig maakt. Ambachtelijke brouwerij Brewerkz heeft een niet zodorstlessende maar toch duurzame oplossing gecreëerd : NEWBrew, een blonde ale gemaakt van gerecycledrioolwater.Dat lees je goed. Jezus heeft misschien water in wijn veranderd, maar deze brouwerij verandert p*ss in pints. Maak je geen zorgen, het smaakt naar bieren als je weet dat je bijdraagt aan het waterbehoud op het eiland terwijl je door futuristische wolkenkrabbers en bruisendeparken dwaalt, zul jezeker blozen van trots.

Hitachino Nest Red Rice Ale, Japan

sustainable beers to try on your travels - hitachino nest red rice

Rijstnoedels, rijstwijn, sushirijst, noem maar op, rijst is een hoofdbestanddeel van elk Japans gerecht. Het is zo’n belangrijke voedselgroep dat Japan meer dan 5 miljoen ton voedselafval per jaar creëert, waarvan het grootste deel afkomstig is van, je raadt het al, niet opgegeten rijst. De Kiuchi Brouwerij probeert dat tegen te gaan door bier te maken met lokale rijst als hoofdingrediënt. Maar daar houden hun duurzame initiatieven niet op, ze gaan ook de strijd aan met bierverspilling. Toen ze ontdekten dat pubs en restaurants miljoenen liters oud bier weggooiden, zamelen ze oude vaten in, distilleren ze die tot gin en sturen ze het terug naar de locaties voor hergebruik. Als dat niet de geest van duurzaamheid is, dan weten wij het ook niet meer!

Chang, Thailand

sustainable beers to try on your travels - chang beer

Als je in Thailand bentgeweest , zul je blij zijn dat dit bekende gezicht op de lijst staat. Chang, een favoriet onder reizigers en Thaise mensen, is groen van merk en groen van natuur. Het wordt het land van de glimlach genoemd, maar voor reizigers die het Thaise eten proeven kan het aanvoelen als het land van tranen.Deze pils wordt gemaakt met lokale rijst die (naar verluidt) zorgt voor een verfrissende onderbreking van de altijd pittige gerechten. Bovendien werkt hun brouwerij op zonne-energie, recyclen ze afvalwater en hebben ze hun flessen en etiketten aangepast om ze milieuvriendelijker te maken.

Saigon Green, Vietnam

sustainable beers to try on your travels - bia saigon

De Vietnamese eet- en drinkcultuur is een gemeenschappelijke ervaring. Zelfs als je alleen gaat eten, zul je al snel een klein plastic tafeltje delen met de lokale bevolking en bezoekers van alle leeftijden. Na decennia van Europese invloed is er één ding dat de Vietnamezen goed kennen en dat is goed bier. Op elke straathoek hoor je “Một – Hai – Ba – dzô” (Mot, Hai, Ba, YO!) als ze proosten op hun volgende drankje. En zo hoort het ook als het duurzaam is. Saigon Green is een pils gemaakt door brouwerij SABECO, die sociale verantwoordelijkheid en het milieu voorop stelt. Vanuit hun brouwerij in Ho Chi Minh verbeteren ze het leven van de lokale bevolking en hun arbeiders, geven ze geld terug aan de gemeenschap en leveren ze kwaliteitswerk. Ze recyclen alle bijproducten van het brouwproces en gebruiken hernieuwbare biomassaketels om warmte op te wekken waarmee hun bier wordt gemaakt. De blikjes worden gemaakt van gerecycled aluminium en ze voeren campagne om Vietnamezen aan te moedigen lokaal gemaakte producten te steunen.

Latijns-Amerika

Cerveza Patagonia, Argentinië

sustainable beers to try on your travels - cerveza patagonia

Het is geen wonder dat dit bedrijf, gevestigd in de prachtige uitlopers van Patagonië, het milieu op de eerste plaats zet. Cerveza Patagonia heeft een circulaire economie gecreëerd waarbij flessen en verpakkingen worden geretourneerd en opnieuw gebruikt. Hun bierproductie draait op 100% hernieuwbare energie, waarbij gebruik wordt gemaakt van windmolenparken om alles wat ze doen van stroom te voorzien. Dit bier is niet alleen de perfecte manier om je keel nat te maken na eendag wandelen in de Andes, maar je steunt er ook een bedrijf mee dat duurzame ontwikkeling stimuleert op de beroemde bergtoppen. Als onderdeel van hun campagnes om het dumpen van afval in de bergen te stoppen, verzamelen ze zelfs afval en maken er gerecyclede souvenirs in de vorm van bergen van. Una mas cerveza por favor!

Nuestra Siembra, Ecuador

sustainable beers to try on your travels - nuestra siembra

Tijdens een reis naar Ecuador zul je veel inheemse mensen ontmoeten, van dames met Panama hoeden die op straat met hun producten leuren tot de gidsen die je helpen door de wonderen van de Andes te slingeren. De meeste inheemse mensen leven in de bergen en op landbouwgrond ver weg van de steden, waar ze hun landbouwkennis in tienduizenden jaren hebben bijgeschaafd door van Pachamama te leren. Helaas hebben de hoge kosten van de landbouw de afgelopen jaren veel van deze groepen tot armoede gedreven.

Met een missie om de Ecuadoraanse economie en de landbouwindustrie nieuw leven in te blazen, lanceerde Cerveceria Nacional een nieuw biermerk, Nuestra Siembra, om een positieve sociale impact te creëren en duurzaamheid te ondersteunen. Dit flesje blond is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten die alleen afkomstig zijn van kleine Ecuadoraanse boerderijen; het verandert hun leven, bestrijdt armoede en zorgt voor meer dan 60.000 banen.

Maar dat is niet de enige manier waarop dit bierbedrijf zich inzet voor deze gemeenschappen. Ze zijn ook toegewijd aan het vieren van de wortels van inheemse boeren en het bestrijden van discriminatie, door als eerste bedrijf in de geschiedenis een advertentie te lanceren die in de inheemse taal, het Quechua, wordt gesproken. Elke fles heeft ook een QR-code waarmee je de reis van je bier tot aan zijn wortels kunt volgen. Innovatie en het steunen van een goed doel? Veel bitterder dan dat wordt het niet.

Magnifica, Nossa & Legitima, Brazilië

sustainable beers to try on your travels - magnifica

Aan de rivier de Amazone heeft de Braziliaanse regering de krachten gebundeld met AmBev om hun eigen milieuvriendelijke bieren te maken. Magnifica, Nossa en Legitima zijn gemaakt van lokaal gewonnen cassave van kleine boeren op het platteland van het land. Cassave – ook bekend als yuca – is een hoofdbestanddeel van het Braziliaanse dieet, maar de meeste boeren van deze wortelgroente leven in armoede. Door bier te produceren met het lokale gewas gaan boeren een vruchtbaardere toekomst tegemoet en verbouwen ze wat ze kennen, in plaats van het vorige brouwmodel waarbij bedrijven boeren vragen om nieuwe ingrediënten te verbouwen. Van het verbouwen zelf tot nieuwe banen in het transport ervan, het brouwen van deze bieren creëert kansen per vat, terwijl de koolstofuitstoot van geïmporteerde granen wordt verminderd.

Europa

Estrella, Spanje

sustainable beers to try on your travels - estrella

Estrella, dat bekend staat als het mediterrane bier, is niet alleen een verfrissende afkoeling van de hitte in de regio, maar ook een bedrijf dat zich bekommert om het klimaat. Ze gebruiken 100% natuurlijke en lokale ingrediënten en hergebruiken alle bijproducten van het brouwproces als voer voor boerderijdieren. Sinds 2014 gebruiken ze 100% hernieuwbare energie en hebben ze al het plastic uit hun verpakkingen verwijderd door over te schakelen op biologisch afbreekbaar karton uit duurzame bossen. Hun eco-inspanningen stoppen niet bij hun voordeur, ze hebben ook 349 recyclingpunten geïnstalleerd rond de Middellandse Zeekust en lanceren regelmatig campagnes om klimaatproblemen onder de aandacht te brengen.

Weihenstephan, Duitsland

sustainable beers to try on your travels - Weihenstephan

Of Oktoberfest nu op je reislijst staat of je Berghain in wilt, Duits bier proberen hoort erbij. Duitsers houden zoveel van bier dat pilsener hun nationale drank is, en het werd historisch gezien als veiliger beschouwd dan het drinken van water, zelfs voor kinderen.

Ondanks het feit dat Weihenstephan de oudste (operationele) brouwerij ter wereld is na de opening in 1040, is het al meer dan 30 jaar toonaangevend op het gebied van duurzaam pilsbrouwen. Het bier en het merk zijn van Beierse afkomst en worden alleen met lokale grondstoffen gebrouwen, waarvan het overschot aan boeren wordt gegeven als veevoer. Een slok van deze pils geeft je een goed gevoel, want het bedrijf promoot en doneert aan klimaat- en sociale projecten in de gemeenschap. Proost!

Toast Ale, Verenigd Koninkrijk

sustainable beers to try on your travels - toast ale

Als Britten houden we van één ding en dat is van een sarnie. Het blijkt dat we niet alleen brood in broden kopen, maar dat we het ook massaal verspillen; 20 miljoen sneetjes brood ELKE DAG om precies te zijn! Van de 15 miljoen ton voedselafval in het VK wordt brood het meest weggegooid. Maar deze brouwerij wil daar iets aan doen. In plaats van bier te maken van gerst, gebruikt Toast broodoverschotten. Dit vermindert niet alleen hun CO2-impact op water, energie en land dat ze niet gebruiken om het mout te maken, maar ze voeren ook campagne om het hele voedselsysteem op te lossen.

Voedselproductie is een van de grootste bijdragers aan de koolstofvoetafdruk en een derde daarvan gaat verloren! Toast voert campagne om voedselverspilling tegen te gaan en onze bodem te herstellen, koolstof uit ons milieu te verwijderen, meer voedzaam voedsel te verbouwen en voedselarmoede te bestrijden. Alle – ja dat lees je goed – winsten gaan naar goede doelen die zich hiervoor inzetten en ze oefenen druk uit op parlementsleden om het Britse voedselsysteem onderdeel te maken van de plannen voor klimaatverandering. Als je een bedrijf wilt steunen dat je echt kunt vertrouwen, maak dan van Toast je favoriete drankje.

Oceanië

Stone & Wood, Australië

sustainable beers to try on your travels - stone and wood

Als eerste brouwerij in Australië die een B-Corp is geworden, draagt Stone & Wood niet alleen hun steentje bij aan het verzengende klimaat in Oz door middel van 100% zonne-energie, organische compostering en gerecycled afval, maar ze zijn ook op een missie om duurzaamheid in de hele sector te revolutioneren. Hun programma, Green Feet, vestigt de aandacht op de wereldwijde bodemaantasting en hoe die de productie van voedsel en drank, het milieu en de volksgezondheid beïnvloedt. De brouwerij heeft ook zijn eigen non-profit opgericht, de inGrained Foundation, om milieu- en sociale goede doelen te steunen die positieve veranderingen teweegbrengen in hun gemeenschap down under. Bovendien doneren ze $1 voor elke 100L bier die verkocht wordt, dus een paar blikjes van deze Bottle-o kunnen tellen als je goede daad van de dag.

Coopers, Australië

sustainable beers to try on your travels - coopers

Als er iets is dat Aussies weten, dan is het wel hun bier, en Coopers staat jaar in jaar uit bovenaan hun favorietenlijst. Terwijl de meeste van hun concurrenten worden gerund door overzeese multinationals, blijft Coopers de grootste brouwerij in Oz, met meer dan 100.000 banen. Als het op het milieu aankomt, komen ze ook als beste uit de bus, met recycling en hergebruik van de meeste van hun afvalmaterialen. Van een fabriek op aardgas die hun brouwerij laat draaien tot een schoon ondergronds systeem waar overtollig water als zout water wordt teruggevoerd naar de oceaan om aan de oceaan te geven.

Houtzagerij, Nieuw-Zeeland

Cheers to sustainability: eco-friendly beers to try on your travels - sawmill

Als je aan Nieuw-Zeelanddenkt , denk je misschien aan kiwi’s, de Haka, Hobbiton of schapen – wist je dat er tien schapen zijn voor elke persoon! Maar misschien wist je niet dat het het eerste land ter wereld was dat vrouwen stemrecht gaf. En dit bierbedrijf treedt in die voetsporen en neemt initiatieven om de hele brouwerij-industrie koolstofvrij te maken. Sawmill, de eerste B-Corp brouwerij in Nieuw-Zeeland, gebruikt koolstofopvangsystemen om CO2 uit de biergisting terug te winnen en laat de brouwerij draaien op zonne-energie. Ze vangen ook regenwater van hun dak op en hergebruiken dit voor het brouwen en irrigeren, waardoor ze elk jaar miljoenen liters water besparen. Sawmill werkt en doet vrijwilligerswerk met Everybody Eats, een liefdadigheidsinstelling die voedsel dat anders verspild zou worden, omzet in maaltijden voor de daklozengemeenschap van Auckland.

Noord-Amerika

Sierra Nevada, VS

sustainable beers to try on your travels - sierra nevada

Sierra Nevada staat niet alleen bekend om zijn groene blikjes pale ale, het is ook een van de groenste brouwerijen, met de grootste zonne-energie-installatie in de hele alcoholindustrie (10.750 zonnepanelen!) Met een zero-waste filosofie is het familiebedrijf creatief in het reduceren en hergebruiken van materialen, van composteren tot nieuwe technologie die hun boerderij op locatie aanstuurt. Net als Sawmill vangen ze de uitstoot van fermentatie op en hergebruiken ze afvalwater voor irrigatie en het doorspoelen van toiletten. Hun eco-inspanningen richten zich op meer dan alleen de bierproductie: ze verruilen vrachtwagens voor treinen om de CO2-impact te verminderen en fokken hun eigen kippen om biologische eieren te verkopen in hun tapkamers. En het is geen verrassing dat de bonussen voor werknemers gekoppeld zijn aan hun duurzaamheidsdoelen, waardoor het personeel gestimuleerd wordt om buiten het sixpack te denken.

Fat Tire Ale, VS

sustainable beers to try on your travels - fat tire ale

Deze fles bitter van New Belgium Brewing Company was het eerste gecertificeerde koolstofneutrale bier ter wereld! New Belgium is toonaangevend op het gebied van milieuvriendelijke biertjes, de eerste door wind aangedreven biermaker in de VS en een zelfbenoemd door mensen aangedreven bedrijf. De B-Corp brouwerij streeft naar echte verandering, voert campagne voor beleidsveranderingen op het gebied van inclusiviteit, raciale rechten, klimaatactie en milieubeheer en is de eerste brouwerij die een perfecte score heeft behaald op de Human Rights Campaign Equality Index. Daar heffen we het glas op! En met een goed geweten, want voor elk verkocht vat doneren ze $1 aan liefdadigheid, met meer dan $30 miljoen gedoneerd tot nu toe. Iemand een roadtrip naar de VS?

Helios Helles Lager, Canada

sustainable beers to try on your travels - helios helles

Karbon reist naar het Grote Witte Noorden, het land van de Niagara watervallen en de Rockies, en is op een missie om tegen 2024 de eerste CO2-negatieve brouwerij te worden, wat betekent dat de productie van dit pilsbier meer koolstof zal besparen dan uitstoten. Ze brouwen bier voor een groener goed en werken samen met sociale projecten om oplossingen te creëren voor schoon drinkwater en om de biodiversiteit in de oceanen in Brits Colombia te herstellen. Bij elk verkocht vat, blikje en twee-viertje planten ze bomen en zeekelp in Noord-Amerika en gebruiken ze Blockchain-technologie om je te laten zien waar en hoe het groeit. Wat is een betere manier om je Timmies weg te spoelen dan met deze brewski, hè?

De wereldreis van milieuvriendelijke bieren is voorbij, waar reis jij als eerste naartoe? Met duurzame stubbies zoals deze hoeft het niet zo moeilijk te zijnom milieuvriendelijke keuzes te maken. Of je nu verborgen wandelpaden verkent in Nieuw-Zeeland of horizontaal op het strand ligt in Spanje, we weten zeker dat een kater minder erg aanvoelt als je weet dat je de planeet beschermt.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk… 🤩

beste duurzame activiteiten om je volgende reis leuker te maken

verhalen over duurzame hostels: Vrijwilligerswerk in het El Rio hostel

17 milieuvriendelijke hostels, perfect voor de duurzame reiziger!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven