Reisgids voor Ierland

Language Specific Image

[efstabs class=”yourcustomclass”]
[efstab title=”Home” active=”active”]

Op bezoek in Ierland

Ierland heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis, waarvan het bewijs in het hele land te zien is. Van neolithische begraafplaatsen, oude kloosterruïnes en Vikingvoorwerpen tot Normandische kastelen, er ligt een schat aan tradities op je te wachten.

[/efstab]
[efstab title=”Over”]Het eiland Ierland wordt al zo’n zevenduizend jaar bewoond. Gedurende deze tijd heeft het een aantal invasies meegemaakt die hebben geresulteerd in een unieke mix van voorouders en tradities waarvan je vandaag de dag overal in het land bewijzen kunt zien. De eerste kolonisten kwamen waarschijnlijk uit Groot-Brittannië en waren voornamelijk jagers en vissers die zich langs de oostkust van het eiland vestigden. De volgende groep arriveerde pas in 3000 voor Christus en waren boeren die dieren fokten en de grond bewerkten, wat de weg vrijmaakte voor de vele generaties boeren die het land sindsdien hebben bewoond.

Hierna arriveerde de neolithische voorouders rond 2000 v. Chr. in Ierland. Deze kolonisten waren verantwoordelijk voor de bouw van bouwwerken zoals dat in Newgrange, Co. Meath. De Gaels, een Keltisch sprekend volk uit West-Europa en de groep die het meest blijvende effect heeft gehad op het Ierse volk, arriveerden pas ergens tussen 600 en 150 voor Christus.

Bewijzen van de oude Keltische oorsprong van Ierland zijn nog steeds terug te vinden in de cultuur van het land. De kunsten spelen nog steeds een grote rol bij het plaatsen van de Ieren op het wereldtoneel en dit is iets dat rechtstreeks afstamt van de oude bewoners van het land. Ierse schrijvers, kunstenaars, acteurs, filmregisseurs en muzikanten waaronder William Butler Yeats en zijn broer Jack, James Joyce, Samuel Beckett, Brendan Behan, Nobelprijswinnaar Seamus Heaney, Liam Neeson, Gabriel Byrne, Pierce Brosnan, Brenda Fricker, Colm Meaney, Neil Jordan, Jim Sheridan, U2, Van Morrison, Sinead O’Connor en Enya hebben ervoor gezorgd dat Ierland een benijdenswaardige status behoudt in de wereld van kunst en entertainment.

En als het gaat om entertainment is het ook noodzakelijk om het nieuwste culturele fenomeen te noemen, Riverdance. Riverdance is een unieke voorstelling met traditionele Ierse zang, dans en muziek, die nu wereldwijd aan meer dan elf miljoen mensen wordt vertoond en talrijke oude Keltische melodieën en dansbewegingen bevat die door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven.

Na de invloedrijke Gaels waren de volgende kolonisten die op het eiland arriveerden degenen die het christendom in het land introduceerden. Dit gebeurde rond de vijfde eeuw en hoewel Saint Patrick hier meestal alle eer voor krijgt, is er bewijs dat er al christenen in Ierland waren voor zijn aankomst. Hij heeft echter ook alle slangen uit het land verbannen en de Ieren een goed excuus gegeven om elk jaar feest te vieren, dus het is alleen maar eerlijk om hem de eer te geven die hem toekomt.

Net als de Kelten speelden ook de aanhangers van het geloof een blijvende rol in de ontwikkeling van Ierland. In de zesde en zevende eeuw bloeiden de Ierse kunst, geleerdheid en cultuur op in de vele kloosters die overal in het land ontstonden. Net als de neolithische gebouwen bleven deze centra van geleerdheid door de eeuwen heen bestaan, net als sommige kunstwerken. Enkele van de betere voorbeelden zijn de kloosters van Clonmacnoise in Co. Westmeath en Glendalough in Co. Wicklow en het wereldberoemde Book of Kells en Book of Durrow.

In de eeuwen die volgden op de komst van het christendom onderging Ierland invasies van de Vikingen in de negende en tiende eeuw en van de Noormannen in de twaalfde eeuw. Het kwam ook onder Engels bestuur, leed onder een hongersnood in de negentiende eeuw waardoor de bevolking van het land met een kwart daalde door sterfte en emigratie en doorstond een burgeroorlog in de twintigste eeuw. Al deze gebeurtenissen hebben blijvende gevolgen gehad voor de ontwikkeling van het land, met dit verschil dat ze niet zo positief waren als die van de Kelten en Christenen.

Desondanks is het land er altijd in geslaagd om zichzelf weer op te rapen na de vele klappen die het heeft gekregen sinds de eerste kolonisten meer dan negenduizend jaar geleden arriveerden. En als je er bent, zul je snel zien waarom ‘het land van heiligen en geleerden’ bekend werd als ‘Ierland van de duizend verwelkomingen’. Je zult niet teleurgesteld zijn.[/efstab]
[efstab title=”Uit eten”]Welk deel van de wereld je ook bezoekt, je vindt er gegarandeerd minstens één Ierse pub of restaurant waar traditioneel Iers eten en drinken wordt geserveerd. Dit is een goede indicatie van hoe populair de inheemse keuken is, maar als je het beste wilt hebben dat er is, moet je het natuurlijk in zijn echte thuis proeven.

Bovenaan de lijst bij elke beschrijving van de Ierse keuken staat het volledige Ierse ontbijt. Een vette maar uiterst smakelijke combinatie van spek, worstjes, eieren, zwart-witte pudding enzovoort, enzovoort, waar je waarschijnlijk de hele dag mee vooruit kunt – goed nieuws voor al diegenen onder jullie met een budget, slecht voor de vegetariërs onder jullie. Natuurlijk zal de lokale bevolking je ook proberen te overtuigen dat een volle Irish ook de beste katerbehandeling is die er is, maar dit is echt een kwestie van mening. En als je twijfelt, neem dan geen risico.

Andere favorieten onder de plaatselijke bevolking en bezoekers zijn de traditionele aardappeltaart die bekend staat als boxty. Je kunt nauwelijks een beschrijving van de traditionele Ierse keuken lezen zonder minstens één verwijzing naar de nederige aardappel. Irish stew is een andere specialiteit die veel bezoekers van het land kennen. Het is ook een zeer populaire keuze op pubmenu’s en net als bij het Ierse ontbijt heb je na het eten van een portie niet veel ruimte meer over voor een toetje. Gerookte zalm met traditioneel bruin brood is ook iets wat je echt moet proberen. Vis en zeevruchten in het algemeen zijn in Ierland van uitstekende kwaliteit.

Wat drank betreft zijn er niet veel onder jullie die zelfs maar verteld hoeven te worden over de inheemse drank. Maar hoewel er heel wat onder jullie zijn die denken dat je Guinness al geproefd hebt in eigen land, is de realiteit dat Guinness die buiten het land verkocht wordt helemaal niet hetzelfde is. En zodra je een slok neemt van je eerste pint op Ierse bodem, weet je precies wat we bedoelen.

Naast Guinness zijn er andere traditionele dranken zoals Murphy’s, een zoete stout gebrouwen in Cork, Kilkenny Beer, Smithwicks ale en Harp lager. Je moet je er ook van bewust zijn dat de laatste twee voornamelijk worden gedronken door ‘oul lads’ of oudere heren voor degenen onder jullie die nog vertrouwd moeten raken met het plaatselijke dialect. Ierse likeuren en whisky’s hebben ook hun stempel gedrukt op de drankenwereld, met lekkernijen als Baileys, Sheridans, Irish Mist, Jameson, Paddys en Powers. De leveranciers van deze heerlijke dranken zijn open tot 12.30 uur, maar veel pubs in de grotere steden hebben ook late vergunningen, waardoor ze alcohol mogen schenken tot tussen 1.30 en 2.00 uur. [/efstab]
[efstab title=”Transport”]Er komen
Ierland is voornamelijk bereikbaar per vliegtuig op een van de vijf grote luchthavens in Dublin, Shannon, Cork, Knock en Belfast in Noord-Ierland. De nationale luchtvaartmaatschappij is Aer Lingus, die rechtstreekse vluchten aanbiedt naar de VS, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika, maar ook naar verschillende bestemmingen op het Europese vasteland. Als je in Groot-Brittannië moet overstappen, is de kans groot dat Aer Lingus je van daaruit naar Ierland brengt. De andere grote luchtvaartmaatschappij in het land is er een die velen van jullie waarschijnlijk wel kennen: Ryanair. Dit is de ideale luchtvaartmaatschappij voor de budgetreiziger, die extreem goedkope vluchten aanbiedt als je snel genoeg bent om ze te boeken zodra ze beschikbaar zijn.

Als je echter met het vliegtuig in het land aankomt, is het andere alternatief de veerboot vanuit Groot-Brittannië of Frankrijk. Ierse veerboten bieden verbindingen over zee tussen Dublin en Holyhead in Wales en tussen Rosslare en Pembroke in Wales, evenals tussen Le Havre en Roscoff in Frankrijk. De twee Franse bestemmingen worden ook aangedaan door afvaarten vanuit de haven van Cork. De andere grote veerbootmaatschappij die in Ierland actief is, is Stena Line met overtochten tussen Holyhead en Dun Laoghaire in Dublin, Rosslare en Fishguard in Wales en Belfast en Stranraer in Schotland. Terwijl de langste overtocht van of naar het Verenigd Koninkrijk ongeveer vier uur duurt, kan de reis tussen Ierland en Frankrijk wel tweeëntwintig uur duren, dus als je niet zo’n goede zeereiziger bent kan dit een hele beproeving zijn.

Rondreizen
De nationale treindienst in Ierland wordt verzorgd door Iarnrod Eireann en het netwerk verbindt alle grote steden in het land. In de meer landelijke gebieden is de dienstverlening echter beperkt en moet je meestal een aansluitende bus nemen om je bestemming te bereiken. Reizen per trein is ook duur in vergelijking met andere Europese landen, dus voor de beste prijs moet je een Travel Save-stempel kopen bij elk USIT-kantoor. Deze kost £8, wordt op je ISIC geplakt en geeft je tot 50% korting op alle treintarieven. De stempel is ook geldig op de openbare busdienst, waardoor je ongeveer 15% goedkoper uit bent.

De bus is over het algemeen de populairste vorm van vervoer in Ierland. Bus Eireann bedient veel meer bestemmingen dan de trein en is een stuk goedkoper. Als je tussen een van de grotere steden reist, zorg er dan voor dat je de Express-dienst gebruikt, die de meeste stops tussen de twee gebieden elimineert. Anders zal je reistijd aanzienlijk langer zijn. Bus Eireann biedt ook Rambler-tickets waarmee je drie van de acht dagen, acht van de vijftien of vijftien van de dertig dagen onbeperkt kunt reizen. Deze tickets kosten respectievelijk £28, £68 en £98. Ze zijn een uitstekend idee als je niet van plan bent om te lang in een bepaalde plaats te blijven, anders betekent het wel dat je vrij snel van stad naar stad moet reizen.

Er zijn ook talloze particuliere touroperators die uitstekende tours door heel Ierland organiseren. Deze variëren van driedaagse tot negendaagse tochten en brengen je naar alle toeristische hoogtepunten, waarbij je elke avond in een andere stad verblijft. Dit is echt een goede manier om het land te zien en als je de neiging hebt om af en toe wat ongeorganiseerd te zijn, dan is dit zeker de optie voor jou. Bovendien haal je zo het meeste uit de tijd die je in Ierland hebt.

Je kunt auto’s huren bij alle grote verhuurbedrijven. Houd er rekening mee dat de Ieren links rijden. Over het algemeen moet je ouder zijn dan 25 jaar om een auto te huren, hoewel sommige bedrijven ook verhuren aan personen boven de 21 jaar. Dit is echter eerder uitzondering dan regel.

Tot slot zijn fietsen en wandelen ook populaire manieren om je te verplaatsen en de meer landelijke toeristische attracties te ontdekken. Fietsen kunnen gemakkelijk worden gehuurd in elk stedelijk gebied en kunnen (soms tegen een kleine vergoeding) worden meegenomen in het openbaar vervoer. [/efstab]

[efstab title=”Te zien”]De Guinness Brouwerij, Dublin
De brouwerij was meer dan 200 jaar lang het productiehuis van Guinness en is nu omgetoverd tot een museum over de geschiedenis van Guinness. Hier kun je veelgevraagde Guinness-souvenirs kopen en een gratis pint Guinness proeven.

De Ring van Kerry
Dit prachtige schiereiland strekt zich uit van Killorglen tot Killarney en is een van de meest bezochte regio’s van het land. De Ring of Kerry biedt een adembenemend kustlandschap en attracties zoals het beroemde Muckross House en Kate Kearney’s Cottage. Het is een tocht die zeker de moeite waard is tijdens uw bezoek aan Ierland.

De kliffen van Moher, Co. Clare
Bijna 100 vierkante mijl Karstgebied dat bijna een derde van de kustlijn van Clare beslaat. Verderop langs de kust vind je de magnifieke Cliffs of Moher, die zo’n 700 voet hoog zijn en je zeker zullen doen duizelen.

Co. Wicklow
Vlakbij Dublin ligt Wicklow, ook wel bekend als de Tuin van Ierland. Het is een county die wordt gedomineerd door bergen, rivieren en meren, waardoor het de perfecte stop is voor iedereen die het echte Ierland buiten de hoofdstad wil zien. Het is ook de thuisbasis van een aantal van de top toeristische attracties van het land, waaronder het beroemde klooster in Glendalough, Powerscourt House and Gardens en de ontmoeting van de wateren bij Avoca.

Aran-eilanden, Co. Galway
De drie Aran Islands, Inishmore, Inishmaan en Inisheer liggen ongeveer 15 mijl ten westen van de kust van Galway/Clare. Een bezoek aan de Aran Islands is een zeldzame kans om het plattelandsleven en pure, rauwe schoonheid te ervaren.

Trinity College, Dublin
Trinity College, een andere bezienswaardigheid in Dublin die je gezien moet hebben, is wereldwijd bekend vanwege de inhoud van The Old Library. Met het achtste-eeuwse Book of Kells en het zevende-eeuwse Book of Durrow trekt het college elk jaar duizenden bezoekers, alleen al om twee pagina’s van de onbetaalbare Ierse manuscripten te zien.

Stad Galway
Galway, de studentenhoofdstad van Ierland, is ook de feesthoofdstad van het land. De stad komt na zonsondergang tot leven met traditionele muziek die uit elke hoek klinkt. Het is ook de vriendelijkste stad van het land die elk jaar duizenden backpackers aantrekt. Een bijzonder goed moment om Galway te bezoeken is wanneer het Arts festival (Zie Entertainment Sectie) plaatsvindt.

Blarney Stone, Co. Cork
Dit kleine dorpje ligt vijf mijl ten noordwesten van de stad Cork en herbergt het Blarney Castle dat in 1446 werd gebouwd. Op de bovenste verdieping bevindt zich de wereldberoemde Blarney Stone, waarvan wordt gezegd dat hij de ‘gave van de babbel’ (welsprekendheid) geeft aan iedereen die hem kust. Dus als je het gevoel hebt dat je niet genoeg te zeggen hebt of niet de juiste manier kunt bedenken om het te zeggen, ga dan naar Cork en doe zoals honderdduizenden voor jou hebben gedaan.

Newgrange, Co. Meath
Newgrange, nog ouder dan de piramides, is een van ‘s werelds mooiste voorbeelden van een neolithische passagetombe. De tombe is uniek omdat de enige dag dat er zonlicht in de hoofdkamer schijnt de kortste dag van het jaar is en biedt de bezoeker een fascinerende weergave van de artistieke vaardigheden van de neolithische mens. Vlakbij ligt de Hill of Tara, de residentie van de oude koningen van Ierland en ook een bezoek waard als je in de regio bent.

Yeats County, Co. Sligo
Of je nu een fan bent van zijn poëzie of niet, een bezoek aan de streek die een groot deel van het werk van W.B. Yeats inspireerde is een gedenkwaardige ervaring. Een melange van berg-, meer- en kustlandschappen brengt je het platteland van Ierland op zijn best en je kunt een bezoek brengen aan het meer van Inisfree, het eiland dat beroemd is geworden door het gelijknamige gedicht. De county heeft ook enkele van de beste stranden van Ierland en is vooral populair bij de surfers onder u.[/efstab]
[efstab title=”Entertainment”]St. Patrick’s Day vieringen
Ierland ontwikkelt zich snel tot een wereldwijd evenement en is nog steeds de beste plek om ‘Paddy’s Day’ door te brengen. In de grotere steden, en in Dublin in het bijzonder, is het festival nu een driedaags evenement met als hoogtepunt een enorm vuurwerk op de laatste avond. Het hoogtepunt van de viering is voor velen de parade op de dag zelf en natuurlijk is dit ook het meer traditionele aspect van het hele evenement. Maar voor de meesten is de algemene feeststemming die over het hele land hangt een van de redenen om er te zijn. Wat de reden ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een onvergetelijk verblijf zult hebben als je het land bezoekt op 17 maart.

Murphy’s Cat Laughs Comedy Festival, Kilkenny
Hoewel het pas sinds 1995 bestaat, heeft dit evenement zich al snel gevestigd als een van de beste comedyfestivals van het continent. Het Cat Laughs trekt de beste nationale en internationale stand-upcomedians en comedyimprovisatoren aan en is gewoon een excuus om plezier te maken. Het is ook vrij uniek dankzij de intimiteit waardoor artiesten zich op hun gemak met het publiek kunnen mengen en er totaal geen televisiecamera’s zijn. Iedereen is er om zich te vermaken en van het evenement te genieten en dat is precies wat er gebeurt. Het festival van 2001 vindt plaats tussen 31 mei en 5 juni.

Galway Kunstfestival
Het Galway Arts Festival wordt algemeen beschouwd als de populairste viering van de kunsten in het land. Het is een internationaal extravaganza van de uitvoerende en visuele kunsten. Onder de activiteiten die plaatsvinden zijn straatoptochten, muziek, dans, filmtentoonstellingen, komedie en theater en als je nog iets anders kunt bedenken, dan is dat er ook. Met artiesten van over de hele wereld is het festival een zeldzame mix van lokale, nationale en internationale cultuur en twee weken lang is de stad volledig overgeleverd aan de honderdduizenden mensen die er samenkomen voor de festiviteiten. Dit jaar vindt het festival plaats van 17 tot 29 juli, dus boek je accommodatie op tijd, anders dwaal je door de straten.

All Ireland Fleadh Ceol, Listowel, Co. Kerry
Dit jaar is de vijftigste verjaardag van Fleadh Ceol na hEireann, de grootste bijeenkomst van traditionele Ierse muzikanten ter wereld. Het vindt elk jaar plaats in een andere stad, maar dit jaar is de eer aan Listowel in county Kerry. De plaatselijke bevolking, die het evenement al twaalf keer eerder organiseerde, weet hoe ze een goede show moeten neerzetten en de Fleadh van dit jaar belooft een weekend van non-stop entertainment te worden met ceilidh, concerten, sessies en straatentertainment. Meer dan vierduizend muzikanten zullen deelnemen aan de vele competities, maar meer dan tienduizend muzikanten zullen optreden op verschillende locaties in de stad. Als je op zoek bent naar een traditioneel Iers festival, kun je het niet beter treffen dan dit, dus zorg ervoor dat je Listowel van 24 tot 26 augustus in je agenda hebt staan.

Cork Jazz Festival
Het Guinness Jazz Festival, dat plaatsvindt tijdens het Bank Holiday weekend in oktober, bestaat al 24 jaar en is een van de grootste jaarlijkse evenementen in Ierland. Met meer dan honderd bands en zevenhonderd muzikanten uit vijfentwintig verschillende landen die optreden op verschillende locaties in de stad en met gratis toegang tot 90% van de optredens, is dit er zeker een die je niet wilt missen. Veertigduizend bezoekers komen naar de stad voor het evenement en de sfeer tijdens de vier dagen van het festival is onbeschrijfelijk.[/efstab]
[efstab title=”Algemene informatie”]Visumvereisten
Inwoners van Australië, Canada, de EU, Nieuw-Zeeland en de VS hebben alleen een geldig paspoort nodig om het land voor een periode van maximaal drie maanden te bezoeken. Als je van plan bent om langer te blijven, moet je bewijzen dat je jezelf voor die tijd kunt onderhouden en vaak is een medische keuring vereist. Het is ook goed om te weten dat als je buiten de EU woont, je niet het recht hebt om te werken. Als je wel in het land wilt werken, moet je contact opnemen met het dichtstbijzijnde Ierse diplomatieke kantoor. Dit is ook de plek waar je naartoe moet als je niet in een van de bovengenoemde regio’s woont of twijfelt of je een visum nodig hebt om het land binnen te komen. Inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben geen paspoort nodig om naar Ierland te reizen.

Valuta
De munteenheid die in Ierland wordt gebruikt is de Euro die bestaat uit 100 Cent. Biljetten zijn er in coupures van €100, €50, €20, €10 en €5 en de munten die gebruikt worden zijn €2, €1, 0,50C, 0,20C, 0,10C, 0,05C, 0,02C en 0,01C.

Taal
Volgens de staat is de eerste officiële taal in Ierland Gaelic, in de volksmond Iers genoemd. Desondanks is Engels de taal die door iedereen in het land gesproken wordt en hoewel er nog enkele Gaeltacht regio’s (gebieden waar veel Gaelisch gesproken wordt) over zijn, met name langs de westkust, spreken de meeste bewoners in deze gebieden ook Engels. Desondanks staat op alle verkeersborden in het hele land informatie in zowel het Engels als het Iers.

Klimaat
Het is erg moeilijk om te generaliseren over het Ierse weer, zelfs de professionele voorspellers hebben het meestal niet bij het rechte eind. Wat wel zonder enige twijfel gezegd kan worden, is dat het land het meest veranderlijke klimaat heeft dat je ooit zult tegenkomen. Het ene moment is het zonnig, het volgende moment stortregens of sneeuwstormachtig weer in het ene gebied en in de volgende stad of het volgende dorp, dat misschien niet meer dan een paar kilometer verderop ligt, hebben ze waarschijnlijk nog geen sneeuwvlok gezien.

Maar, omdat dit een algemeen overzicht is, gaan we verder. De koudste maanden zijn januari en februari, waarin het overal in het land vriest en soms sneeuwt. Sneeuw komt echter niet zo vaak voor in Ierland, maar als er sneeuw valt, staat het land letterlijk stil. De warmste maanden zijn juli en augustus, maar ze zijn zeker niet heet. De gemiddelde temperaturen liggen meestal tussen de 16 en 20 graden, hoewel de afgelopen zomers tot ver in de 20 graden hebben gescoord.

Wat je in principe moet doen als je je spullen pakt voor een reis naar Ierland, is iets meenemen dat alle eventualiteiten dekt. Een regenjas is essentieel, die heb je gegarandeerd minstens één keer nodig tijdens je verblijf, evenals een paar warme truien, ongeacht de tijd van het jaar waarin je komt. Realistisch gezien is het weer in Ierland noch een reden om het land te bezoeken, noch een reden om weg te blijven. Als je een sterk gevoel voor humor hebt, kan de veranderlijkheid van het weer na een tijdje zelfs heel amusant worden – en vergeet niet dat je alleen op bezoek bent.

Tijdzone
Ierland loopt van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart op Greenwich Mean Time. De rest van het jaar geldt de zomertijd, waardoor het één uur voorloopt op GMT.

Openingstijden
Over het algemeen zijn winkels van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 9.00 en 18.00 uur. In de grotere steden zijn ze echter ook op zondag van 12.00 tot 18.00 uur geopend en op donderdag tot 20.00 of 21.00 uur. Het is ook vermeldenswaard dat sommige kleinere plattelandssteden ook een halve dag nemen als de winkels om 13.00 uur sluiten, maar dit is een eeuwenoude traditie die helemaal niet meer gebruikelijk is. Kantoortijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 of 17.30 uur, maar veel kantoren zijn gesloten tijdens de lunchpauze, die een uur kan duren tussen 12.00 en 14.00 uur.

Elektriciteit
Er is standaard 220v wisselstroom.

Postkantoren
Het postsysteem in Ierland wordt beheerd door An Post en er zijn kantoren in bijna elke stad en elk dorp in het land. Hoewel sommige van de kleinere kantoren de laatste jaren gesloten zijn, hoef je nooit ver te reizen om er een te vinden die nog open is. Ze zijn ook vrij gemakkelijk te vinden met hun kenmerkende groene borden en bevinden zich meestal in het stadscentrum. Overigens zijn alle brievenbussen ook groen geschilderd en kun je ze overal in het land vinden, zelfs in de meest landelijke gebieden.

Toeristenbureaus
De Ierse overheidsinstantie voor toerisme heet Bórd Fáilte, wat zich laat vertalen als raad van welkom. Het hoofdkantoor is gevestigd in een prachtig gerestaureerde kerk in het centrum van Dublin en je zou hier informatie moeten kunnen vinden over elk deel van het land waar je naartoe wilt reizen. Als het echter niet mogelijk is om naar het Dublin Tourism Centre te gaan, zijn er Bórd Fáilte-kantoren in alle grotere steden en dorpen door het hele land. Net als de postkantoren zijn ook deze gemakkelijk te vinden dankzij de opvallende borden met een klaver in een cirkel – erg fantasierijk.

Belasting
In Ierland varieert de belasting op de toegevoegde waarde (btw) van 0% op voedsel tot 17% in restaurants en 21% op bepaalde goederen, waaronder kleding en elektrische apparatuur. Het goede nieuws voor niet-EU-inwoners is echter dat je de belasting terug kunt krijgen op elk artikel waarvoor je meer dan £200 betaalt. Dit geldt alleen in winkels met een ‘Cashback’-sticker, dus als je er geen ziet, is het de moeite waard om ernaar te vragen. Om van deze stimulans te kunnen profiteren, moet je bij aankoop van het artikel een Europa Tax-Free Shopping Cheque aanvragen. Als je het land verlaat, laat je zowel het artikel als de cheque zien bij de douane, de beambten stempelen hem voor je af en je kunt je cheque verzilveren bij een van de kraampjes met het Tax-Free-logo en het Cash Refund-teken. In sommige gevallen ontvang je je restitutie per post en dit kan zes tot acht weken duren. Alle terugbetalingen zijn alleen van toepassing op personen die het land binnen drie maanden na aankoop verlaten.

Geld wisselen
De beste plek om buitenlands geld te wisselen als je in Ierland bent, is bij de wisselkantoren in de verschillende banken. Ze zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur, en op donderdag tot 17.00 uur. Als je naar een bijzonder landelijk gebied gaat, is het een goed idee om van tevoren geld te wisselen in een van de grotere steden. De andere alternatieve locatie voor het wisselen van contant geld of travellercheques is in enkele van de grotere toeristenbureaus.

Alle grote creditcards en Eurocard worden overal geaccepteerd en als je de PIN-code hebt, kun je er ook geld mee voorschieten bij geldautomaten of banken. Je kunt ook gewone bankpassen gebruiken die lid zijn van de grotere internationale netwerken, zoals Cirrus, Plus en Link, in machines die het symbool dragen.

Telefoons
Het landnummer voor Ierland is 353, dus als je vanuit het buitenland belt, moet je 00 draaien, gevolgd door 353, het lokale netnummer en het lokale nummer. Dezelfde instructies gelden als je vanuit het binnenland een internationaal gesprek voert. Het is ook niet onbelangrijk dat je de nul uit het lokale netnummer weglaat als je belt. Een lijst met Ierse regiocodes en internationale verkorte kiescodes vind je op de voorpagina’s van telefoongidsen. Voor vragen uit de telefoongids kies je 1190 voor nummers binnen Ierland, 1197 voor nummers binnen Groot-Brittannië en 1198 voor internationale nummers. Voor gesprekken met telefonistes kies je 10 voor Ierland of Groot-Brittannië en 114 voor alle andere landen.

Er zijn veel openbare telefoons in de meeste steden en dorpen. Meestal vind je een kaarttelefoon en een munttelefoon naast elkaar. Kaarten in coupures van 10, 20, 50 en 100 eenheden zijn te koop in telecentra, postkantoren en winkels met het Callcard-teken. Naast de bovengenoemde kaarten zijn prepaid belkaarten nu erg populair bij bezoekers van het land. Deze kunnen worden gebruikt op elk type telefoon, zijn verkrijgbaar in alle krantenwinkels en buurtwinkels en bieden een uitstekende prijs voor internationale gesprekken. Het is echter de moeite waard om even rond te kijken, want er zijn veel verschillende soorten en de waarde die je voor je geld krijgt verschilt sterk van de ene tot de andere.

Medische zorg
Bezoekers uit EU-landen hebben recht op medische behandeling volgens de EU-overeenkomst voor wederzijdse medische behandeling. Voordat je op reis gaat, moet je een formulier, E111, ophalen bij je plaatselijke socialezekerheidskantoor. Controleer of de arts of tandarts die je gebruikt geregistreerd staat bij de Irish Health Board en vertel hem of haar dat je behandeld wilt worden volgens de EU-regeling voor sociale zekerheid. In geval van nood kunnen bezoekers bellen of rechtstreeks naar de slachtofferafdeling van de grote ziekenhuizen gaan.

Fooi geven
Nogal wat restaurants en hotels in Ierland voegen nu een servicetoeslag van 12 tot 15% toe aan de rekening en waar dit het geval is, moet je je niet verplicht voelen om een fooi te geven. Als je echter vindt dat de service iets extra’s verdient, is 5% voldoende. Als de servicekosten niet zijn inbegrepen, is een fooi tussen 10 en 15% voldoende. Onthoud dat het geven van een fooi op geen enkel moment verplicht is; het is geheel naar eigen goeddunken.

Feestdagen
Het is de moeite waard om de officiële feestdagen te noteren voordat je naar een land afreist, omdat de meeste bedrijven, banken en winkels dan meestal gesloten zijn. In Ierland zijn ze op 1 januari, 17 maart, Goede Vrijdag, Paasmaandag, de eerste maandag in mei, juni en augustus, de laatste maandag in oktober en 25 en 26 december. Het is een goed idee om ook het specifieke gebied te controleren, aangezien bepaalde steden ook gesloten zijn tijdens speciale evenementen.[/efstab]
[/efstabs]

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven