Till mina kvinnliga medresenärer som lider av nervositet…

Language Specific Image

Hej, mina damer,

Jag pratar med dig – de av er som läser den här webbplatsen och letar efter tips och insikter om hur det kan vara att säga upp sig från jobbet som tråkar ut dig, packa ner ditt liv i en ryggsäck och ge dig ut på jakt efter äventyr.

Så vad är det som hindrar dig? Finns det människor som säger till dig att det är riskabelt? Att [infoga land] inte är en plats för en kvinna som reser på egen hand? Att sex månaders eller ett års ledighet bara kommer att vara skadligt för din karriär och dina livsplaner? Att du bara kommer att ångra det?

Det här är andra människors åsikter. Det är dags att börja lyssna på dig själv.

Om du väljer att låna ut ett öra till varje person med en mun, är chansen stor att du aldrig kommer att göra någonting. Du kommer att vara så upptagen med att lyssna på allas rädslor att de kanske till slut blir dina egna. Du kan sitta insvept i en filt, med mörkläggningsgardiner som hindrar alla skadliga solstrålar från att tränga in i ditt säkra hus, titta på nyhetsinslag efter nyhetsinslag eller sitta hopkrupen över din dator och tvångsmässigt söka efter nyheter om överhängande hot – men då riskerar du att leva i ständig rädsla och aldrig göra någonting. Vill du stanna i ditt hus för evigt? Jag vet att det är varmt, men det är det på andra ställen också…och det finns stränder där! Du kan till och med packa dina tofflor om du känner att det skulle hjälpa.

Om du läser det här har du uppenbarligen ett intresse av att se världen. Om du vill åka men något håller dig tillbaka – tvivel på dig själv eller på vad som väntar dig där ute, är det viktigt att komma ihåg att alla som reser har samma bekymmer. Skillnaden är att vi inte låter det stoppa oss. Vi accepterar inte att vi ska stanna och avstå från att se världen som en förebyggande åtgärd. Det är inget sätt att leva.

“Du kommer till 100 % att dö.”

“Försök att inte bli kär i alla du träffar, Amy. Jag kan se det nu, ben genom näsan, barn på varje bröst.”

“Jag tror att det säkraste är att inte lita på någon.”

Det här kan låta som en galen mans svammel, men det är i själva verket riktiga råd som jag fick när jag meddelade att jag skulle resa solo runt Sydamerika. Gång på gång log familjevänner, kollegor och främlingar, nickade, tittade in i mina glada gröna ögon … och listade sedan lugnt alla de sätt de misstänkte att jag skulle möta min skapare på under mina resor. Jag skrattade naturligtvis bort allt…och här kommer en förvarning – du måste också göra det.

Folk antog att jag inte skulle veta vad jag gjorde. Att det här var första gången för mig. Att jag inte hade klarat av att navigera mig själv på främmande platser genom åren. De gispade av skräck när jag berättade att jag skulle åka ensam. Få tänkte på att jag faktiskt ville åka på egen hand. Att jag ville förlita mig helt på mig själv och att jag ville fatta alla mina egna beslut. Det var därför jag hade problem med de flesta av dessa “visdomsord”, eftersom folk antog..

Att låta andra människor göra antaganden om en är inte bara något som kvinnor gör. Det gäller alla. Om vi tillåter det, och inte säger ifrån eller ifrågasätter det, kommer folk att fortsätta att göra det. Var högljudd, rätta dem och viktigast av allt, låt inte deras antaganden eller åsikter om dig bli dina egna antaganden eller åsikter om dig. Det är lätt att hålla med och acceptera, men det är mycket roligare att söka sanningen och lära känna sig själv.

Till alla er kvinnor som skulle vilja resa men som inte tror att ni är tillräckligt modiga… jag säger att det är struntprat. Kvinnor som art är modiga. Vi är kämpar. Vi blöder men dör inte. Dagligen navigerar vi i en värld som befolkas av människor som inte alltid tror på oss, men majoriteten av oss står inte ut med sådant nonsens. Vi visar mod och beslutsamhet. Vi trycker ut saker från små ställen. Vi låter främlingar slita ut våra kortaste hårstrån med rötterna och rikta laserstrålar mot våra ansikten och rumpor som om det vore ingenting. Vi klämmer in oss i obekvämt trånga saker och äter tvivelaktiga hopkok som om de inte smakade jord. Folk är elaka mot oss. Vi är elaka mot varandra. Vi är elakare mot oss själva. Det kräver motståndskraft och mod. Jag bryr mig inte om att den allmänna uppfattningen är att vi är “svagare”. Den allmänna uppfattningen är nonsens. Vi bevisar hela tiden att vi är grymma. Vi har gjort det i århundraden. Vi är krigare. Vi har ridit i stridsvagnar, blivit samurajer och varit i rymden. Vi är modiga nog att göra det vi vill göra. Och vad det än må vara så är det precis vad kvinnor borde göra, vad alla borde göra…vad vi vill göra. Vi har tur som bor på en plats där vi har den friheten – vissa kan bara drömma om det. Gör det för deras skull. Om du är nervös, tänk på vad She-Ra skulle göra? Vad skulle Barbie göra om hon inte var så hungrig? Hon skulle gå ut och se världen, det är vad – har du inte sett alla hennes outfits? Hon är redo. Och det är du också.

Amy Bakers bok: “Miss-Adventures: A Tale of Ignoring Life Advice While Backpacking South America” är ute nu. Köp ditt exemplar här.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen