Het beste Bulgaarse eten waarvan je niet wist dat je het moest proberen

Heb je de heerlijke wereld van de Bulgaarse keuken al ontdekt? Zo niet, dan hebben je smaakpapillen het zwaar te verduren. Met romige witte kazen, knapperig gebakken voedsel en in kleipotten gebakken voorgerechten, laat dit gezellige eten je in een mum van tijd dromen van beboste heuvels en schapenweiden.

Bulgaars Ontbijt

Banitsa

Banitsa is een traditionele pastei gemaakt van witte kaas en geklopte eieren gelaagd in fyllodeeg. Het is een favoriet gerecht in heel Bulgarije. De vulling is meestal zachte sirene kaas en yoghurt, en het deeg draait als een spiraal om zichzelf heen. Besprenkeld met honing is het een heerlijk ontbijt.

Bulgarian Food - Banitsa

Mekitsa

Mekitsa platbrood wordt gekneed met yoghurt en gefrituurd. Het wordt meestal warm geserveerd met jam, fruit, honing, yoghurt of poedersuiker. Soms ook wel “Bulgaarse donuts” genoemd, serveer ze met sterke koffie voor een verzadigend ontbijt.

Bulgarian Food - Mekitsa

Gevrek

Gevrek is een Balkangebakje dat verwant is aan de bagel, in andere landen bekend als simit of Turkse bagel. Deze knapperige broden met een korst van sesamzaadjes zijn zoet of hartig en je vindt ze in bijna elke bakkerij die je tegenkomt.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Bulgarian Food - Gevrek

Bulgaarse lunch

Salade

Verlaat geen enkele Bulgaarse tafel zonder Shopska Salade te bestellen. Hoewel het een bedrieglijk eenvoudige mix is van tomaten, komkommers, uien en paprika, explodeert de shopska met smaak als hij wordt bedekt met zachte witte Bulgaarse sirene kaas.

Bulgarian Food - Shopska Salad

Tarator

Deze koude komkommersoep staat op elk Bulgaars menu. Bereid met yoghurt, komkommers, knoflook, walnoten, dille, olie en water gaat er niets boven tarator op een warme zomerdag in Veliko Tarnovo. Kijk in sommige restaurants uit naar “Sneeuwwitte salade”, of een droge versie van tarator zonder water.

Bulgarian Food - Tarator

Kebapche en kyufte

Kebapche is een Bulgaarse variant van de hotdog en vormt een lichte lunch als het wordt geserveerd met een salade. Gemengd varkens- en rundvlees wordt tot een cilinder gevormd en vervolgens geroosterd op de grill. Maak van het gehakt een bal, voeg een scheutje komijn toe en je krijgt kyufte.

Bulgarian Food - Kebapche

Sarmi

Bulgaarse Sarmi, in Griekenland bekend als Dolmades, zijn druivenbladeren gevuld met rijst en gehakt en vervolgens gekookt. Af en toe worden er rozijnen aan toegevoegd. Soms worden koolbladeren vervangen of wordt het vlees weggelaten. Hoe dan ook, vergeet niet de rolletjes in romige Bulgaarse yoghurt te dopen voor een hemelse combinatie.

Bulgarian Food - Sarmi

Bulgaars diner

Shkembe Chorba

Bulgaarse pensoep is een stevige soep bereid met de binnenkant van koeienmaag. Volkslegendes zeggen dat het de beste manier is om je volgende kater van rakia (traditionele Bulgaarse drank) te verdrijven. Het wordt het beste geserveerd met een stevig boerenbrood en weggespoeld met een biertje.

Bulgarian Food - Shkembe Chorba

Meshana skara

Red je restjes vlees en maak er Bulgaarse mixed grill van. Dit klassieke gerecht combineert verschillende soorten gehakt, worstjes, kebapche en vleespasteitjes. Zorg ervoor dat je het eet met ljutenica, een favoriete smaakmaker van tomaten, paprika, aubergine, ui en knoflook.

Bulgarian Food - Meshana Skara

Gyuveché

Haal je kleipotten maar tevoorschijn. Dit heerlijke gerecht wordt bereid met in blokjes gesneden worst, groenten, kaas en ei… Daarna wordt het afgesloten en gebakken in een traditionele aardewerken schaal. Bovendien is het gemakkelijk om te toveren tot een vegetarisch of veganistisch gerecht voor elke creatieve kok.

Bulgaarse snacks

Pastărma

Bulgaren zijn dol op vlees. Een populaire traditionele snack is pastărma, ook wel basturma genoemd, gerookt rundvlees dat zwaar is gekruid en aan de lucht is gedroogd.

Bulgarian Food - Basturma

Yoghurt

Bulgaarse yoghurt staat bekend als een van de oudste recepten, daterend uit 3000 v. Chr. Het valt niet te ontkennen dat er iets speciaals is aan romige, heerlijke Bulgaarse yoghurt – en we durven te wedden dat het iets te maken heeft met de cultuur, Lactobacillus bulgaricus. Eet het gewoon of serveer het met honing, walnoten of jam.

Bulgarian Food - Yogurt

Bulgaarse nagerechten

Baklava

Baklava lijkt op zijn tegenhangers in het Midden-Oosten, maar is ook een hoofdbestanddeel van de Bulgaarse bakkerijen. Phyllo laagjes worden afgewisseld met walnoten, suiker, citroensap en boter voor een schilferige traktatie geserveerd met sterke Bulgaarse koffie.

Bulgarian Food - Baklava

Kozunak

Dit zoete, gezuurde brood is een luchtig, kussenzacht dessert dat tijdens Pasen wordt geserveerd. Bakkers voegen vaak citroenschil, in rum gedrenkte rozijnen of walnoten toe voor extra smaak. Omdat het uren voorbereiding en kneedwerk vergt, kun je dit het beste aan je bakker in Sofia overlaten.

Bulgarian Food - Kozunak

📷: Boris Tassev

Buhti

Yoghurt en deeg maken een comeback met buhti, een andere Bulgaarse donut. Buhti is een combinatie van meel, eieren, suiker, yoghurt en sirene kaas en wordt gebakken tot heerlijke bladerdeeghapjes.

Bulgarian Food - Buhti

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven