Solorejse til Iran – blaffertur, Tinder og et 30-dages ægteskab

Language Specific Image

Ægte kærlighed lader intet stå i vejen for den. Den overskrider nationale grænser, diplomatisk fjendskab og cybertyranni for at bringe to hjerter sammen. Dette er mere end blot poetiske følelser, det er en levende sandhed, som jeg selv fandt ud af, da jeg besluttede mig for at rejse til Iran tidligere i år. På det tidspunkt vidste jeg ikke, at det at blaffe rundt om “ondskabens akse” ville vende op og ned på hele min verden og ændre ikke bare forløbet af min rygsækrejse, men selve mit liv.

Hvorfor rejste jeg til Iran på egen hånd?

Solo Travel to Iran (c) Will Hatton Broke Bakcpacker

Nogle af jer ved måske, at jeg i øjeblikket er på en 3-årig rejse over land fra Storbritannien mod Sydøstasien, hvorfra jeg vil bygge en båd og sejle til Papua Ny Guinea. Denne tilsyneladende tilfældige og måske skæve rejse blev til på baggrund af en beruset aften, jeg tilbragte i mine forældres ekstra soveværelse i Brighton en efterårsaften, kun bevæbnet med et hoved fuld af drømme og et stort verdenskort (og spiritus selvfølgelig).

En af de ting, jeg glædede mig mest til, var at besøge Iran; efterfølgeren til det gamle persiske imperium, som var blevet til en påstået “slyngelstat” og Vestens svøbe. Men der var et problem…

Advarsel: Det er forbandet svært at få et visum til Iran

How to get a visa for Iran (c) Will Hatton Broke Backpacker

På grund af Irans anspændte forhold til Vesten er det ikke ligefrem nemt at komme ind i landet. Mit hjemland Storbritannien har indført kraftige sanktioner mod Iran, og Iran har svaret igen ved at gøre det meget vanskeligt for britiske pasindehavere at rejse uhindret inden for landets grænser. Heldigvis var der en løsning.

Det anslås ofte, at omkring halvdelen af befolkningen i Storbritannien har irske aner, og jeg er en af dem. Derfor har jeg ret til at få et irsk pas, som jeg kan have ved siden af mit britiske pas; tal om to pas til dobbelt så mange rejser!

Irske statsborgere har lettere ved at rejse til Iran (fordi Irland klogeligt vælger ikke at blande sig i politiske anliggender i Mellemøsten…), så ved at komme i kontakt med mine rødder, dyrke en smag for Guinness og få et irsk pas, vidste jeg, at jeg kunne komme ind i Iran på mine egne betingelser.

Opfyldelse af en livslang drøm om en rygsækrejse til Iran

Backpacking in Iran

Jeg rejste ind i Iran fra Georgien og blaffede til Tabriz, og mine første indtryk var blandede, da en velmenende buschauffør “hjælpsomt” rådede mig til at holde min kæft hele tiden, mens jeg var i Iran, fordi folk tilsyneladende ville lynche mig, hvis de fik mistanke om, at jeg var vesterlænding. Heldigvis fandt jeg hurtigt ud af, at intet var længere fra sandheden, og iranerne var nysgerrige, gæstfrie og begejstrede for, at udlændinge ville se deres smukke land på trods af de internationale spændinger.

Hitchhiking in Iran (c) Will Hatton Broke Backpacker

Selvom de lokale faktisk var meget venlige, manglede der stadig noget, og efter et par dages rejse alene indså jeg, at jeg havde brug for en særlig slags ven. Men Iran er et islamisk teokrati, så det har ikke ligefrem en blomstrende pick-up bar-scene. Desuden er vi jo i 2016, og hvorfor skulle man ulejlige sig selv med at gå ud og tale med folk, når man kan søge efter en partner fra sin smartphone? Naturligvis vendte jeg mig mod Tinder..

Jeg havde tidligere leget med appen et par gange i Brighton (uden held) og i Berlin (med større succes), så jeg besluttede mig for at give den en chance i Teheran. Men som så mange andre ting er Tinder forbudt i Iran på grund af regimets frygt for, at det vil korrumpere landets unge (og når man ser på de Tinder-afhængige unge i Storbritannien, har ayatollahen måske en pointe), men hvor der er en vilje, er der en vej, og denne vilje ville helt sikkert finde en vej.

Iran Solo Travel (c) Will Hatton Broke Bakcpacker

Tinder i Iran og en vidunderlig ting kaldet VPN

En VPN er et stykke software, som alle kan installere på stort set alle enheder, og som giver dem en ny IP-adresse ved at flytte deres placering rundt i verden på en smart måde. VPN’er bruges typisk af cyberkriminelle, online gamblere og professionelle trolls… såvel som digitale nomader som mig, der har brug for Facebook og lignende for at kunne drive deres blogs. På grund af forbuddet var der ikke ligefrem et stort antal Tinder-brugere, og jeg havde tilsyneladende swipet hver eneste teheranske Tinderella i løbet af få minutter. Hvad Tinder i Teheran manglede i kvantitet, gjorde det heldigvis op for i kvalitet, hvilket blev bekræftet, da jeg stødte på Esme; en olivenhudet persisk prinsesse med et strejf af blåt hår, der stak frem under hendes hijab.

Jeg sendte Esme en besked og håbede på det bedste og blev glad, da hun svarede på perfekt engelsk. Vi faldt godt i hak og besluttede at mødes til en kop kaffe i det centrale Teheran. Da vi mødtes, var det straks tydeligt, at Esme ikke var en typisk persisk pige. Måske var der noget med, at vi begge var cyber-renegater og omgik overvågningssystemet, der sikrede vores bånd, men uanset årsagerne talte vi hele eftermiddagen og aftenen væk om vores hjemlige kulturer, vores håb og vores drømme.

Iran Solo Travel (c) Will Hatton Broke Bakcpacker

Hvor de fleste første dates måske ender med et akavet kys på læberne og vage planer om at ringe til hinanden om et par dage, var denne anderledes. Et par dage senere stod jeg i vejkanten med Esme … og forberedte mig på en måneds blaffertur rundt i Iran.

En måneds ægteskab i Iran

Der var dog endnu en forhindring, der skulle overvindes… En anden finurlighed ved Irans konservative teokratiske styre er, at ugifte par, der rejser sammen, får øjenbrynene til at løfte sig og endda risikerer det religiøse politis vrede. Vi ville helt sikkert få svært ved at få et værelse sammen alligevel. Heldigvis havde Esme en snedig plan;

“Vi kan blive gift”

Ægteskab! Jeg kunne godt lide Esme, men virkelig? Jeg havde kun lige mødt hende!

“Det er okay, det er kun et midlertidigt ægteskab. De er tilladt ifølge islamisk lov, og det udløber om en måned, når du forlader Iran.”

Solo travel Iran

Jeg var solgt… På en måde. Vi tilbragte den næste dag med at fare rundt i Teheran for at finde en liberal mullah, som ville acceptere, at min pludselige omvendelse til islam var et ægte troskald og ikke bare et blasfemisk stunt for at stikke af med en smuk pige. En samarbejdsvillig mullah og 30 dollars senere var vi gift – i hvert fald for en tid.

Et par dage senere tog vi af sted med rygsækkene i hånden for at udforske Iran sammen. I løbet af de næste uger så vi den storslåede Shiraz-region, den fantastiske, regnbuefarvede vulkanske ø Hormuz (billedet nedenfor) og gik endda på Irans undergrundsfestscene.

Jeg efterlod mit hjerte i Iran

Da tiden var inde til at forlade Iran, tog jeg kærligt afsked med Esme og rejste mod Pakistan for at lade vores ægteskab udløbe. Men jeg kunne bare ikke glemme min persiske hippieprinsesse, og vi forblev i jævnlig kontakt. Jeg aftalte snart at møde Esme i Indien om en måneds tid, når mine eventyr i Pakistan var afsluttet.

Resten, som man siger, er nu også Hatton-historie. Esme og jeg mødtes i Indien, kørte i en Tuk Tuk med mange farver tværs over subkontinentet, krydsede tilbage til Pakistan i et stykke tid og vendte så tilbage til Iran, hvor jeg mødte hendes familie, og vi holdt endnu et, mere permanent, bryllup. Jeg skal først tilbage til England om et stykke tid, men når jeg gør, glæder jeg mig til, at Esme skal møde mine forældre, og så skal vi nok holde et tredje bryllup, og selvfølgelig vil min store irske familie, som jeg skylder mit irske statsborgerskab og dermed denne vidunderlige forandring i mit liv, være til stede for at se mig blive gift med en persisk prinsesse fra Absurdistan … Det bliver noget af en fest.

solo travelling in iran

Overvejer du at rejse alene til Iran, men er i tvivl? Her er et par ofte stillede spørgsmål, men kort sagt: Lyt ikke til medierne, se selv!

Er det sikkert at rejse til Iran?

Absolut. På trods af sit dårlige ry i den internationale politiske arena er Iran/Teheran et utroligt sikkert sted for solorejsende. Det iranske folk er venligt og gæstfrit, og den faste retsstat sikrer endnu mere fred, ro og orden end de fleste vestlige lande. Iran er en hel del mere sikkert end London, det er helt sikkert.

Kan amerikanere rejse til Iran?

I de seneste år har situationen været den, at amerikanere (ligesom briter) kan besøge Iran som en del af en organiseret, statsgodkendt rejsegruppe og skal have en guide med sig hele tiden. Men efter USA’s rejseforbud mod iranere er det sandsynligt, at Iran vil reagere på samme måde. Tjek din ambassade for opdaterede oplysninger.

Iran Solo Travel (c) Will Hatton Broke Bakcpacker

Hvad er de bedste ting at lave i Iran?

Irans attraktioner er mange, og du vil uden tvivl ende med at forlænge din rejse! En måned er en god tid til at rejse rundt i Iran på egen hånd, og du bør kunne nå at se de fleste af landets hovedattraktioner på den tid. Chancen er stor for, at din rejse begynder i Teheran, som er et fantastisk sted at tilbringe et par dage. De gamle ruiner af Persepolis er landets hovedattraktion, selvom Kandovan, Irans svar på Kappadokien, er lige så god efter min mening. Irans anden by Shiraz er hjemsted for den fantastiske Masjad-e Nasir-al-Molk-moské, og den magiske, regnbuefarvede ø Hormuz er måske det tætteste på himlen, jeg nogensinde har fundet på jorden!

Om forfatteren
Will Hatton er i øjeblikket på et 3-årigt solorejseeventyr fra Storbritannien til Papua Ny Guinea. Følg med på The Broke Backpacker.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top