De ultieme gids voor backpacken in Turkije

Language Specific Image

Turkije is een uitgestrekt en divers land, maar veel van zijn eeuwenoude schatten en natuurwonderen zijn nog niet echt populair bij backpackers.

Dat is goed nieuws voor avontuurlijke reizigers, die zich kunnen koesteren op de ongerepte stranden van de Egeïsche en Middellandse Zeekust, voordat ze zich losworstelen van de drukte en verder naar het oosten trekken. Hier vind je meer monumenten en charmante stadjes, plus een flinke dosis ruig natuurschoon – denk aan wankelende bergen en diepe, blauwe meren.

Voeg daar bruisende steden, een culinaire wereld van wereldklasse en grote delen ansichtkaart-waardig achterland aan toe en je zult je afvragen waarom je dit prachtige land niet eerder hebt verkend. Als je nu al droomt van een reis, dan zijn wij er om je te helpen. Of je nu een week of een maand de tijd hebt, hier lees je hoe je het perfecte Turkije backpackavontuur kunt plannen.

Spring meteen naar:

 1. De beste tijd om Turkije te bezoeken
 2. Turkije visum
 3. Reizen in Turkije
 4. Budget Turkije
 5. Hostels in Turkije
 6. Beste bezienswaardigheden in Turkije
 7. Route Turkije
 8. Turks eten
 9. Turkse cultuur
 10. Is Turkije veilig?
 11. Reisadvies Turkije

backpacking turkey - man standing under lanterns in market

@_nana.kweku_

Beste tijd om Turkije te bezoeken

Het klimaat varieert in dit enorme land, dus het is de moeite waard om voorbereid te zijn. Het weer in Turkije verschilt per regio. Als algemene regel kun je de zuidwestelijke Egeïsche en zuidelijke Middellandse Zeekusten het beste vermijden in de zomer (ruwweg van juni tot september). Tijdens het hoogseizoen zijn deze kustgebieden gloeiend heet en overspoeld met mensen. Bezoek in plaats daarvan april-mei of oktober-november voor aangenamere klimaten en een kans om een rustig stukje strand te vinden.

De noordwestelijke Marmara-regio (het gebied inclusief Istanbul) kan in de zomer ook vochtig en benauwd zijn – de lente en de herfst zorgen voor aangenamere temperaturen, hoewel de bruisende stad druk blijft.

De temperaturen in Oost-Anatolië zijn over het algemeen veel koeler dan in het westen, dus een zomerreis zal goed werken als je deze delen bezoekt. Centraal-Anatolië, het enorme binnenland van het land, heeft ‘s winters te maken met kelderende temperaturen, maar ‘s zomers met droge, zinderende hitte. De Zwarte Zeekust daarentegen blijft aangenaam, weelderig en groen door de vele regen het hele jaar door.

De winter in Turkije betekent over het algemeen minder drukte en lagere prijzen, maar veel meer kans op regen in de meeste delen, ook in Istanboel en langs de kust. Tijdens dit seizoen komen sommige reizigers naar Oost-Anatolië om te skiën. De toplocatie voor wintersport is Palandöken in Erzurum, met goede faciliteiten, veel overnachtingsmogelijkheden en natuurlijk veel sneeuw.

Een paar andere factoren kunnen je helpen beslissen wanneer je naar Turkije komt. Een groot deel van de bevolking van het land is moslim en dit betekent dat de meeste mensen de Ramadan in acht nemen, de islamitische heilige maand waarin moslims vasten. De Ramadan valt in de negende maand van het islamitische jaar, hoewel de specifieke data jaarlijks variëren omdat de islamitische kalender een maankalender is. Meestal blijven toeristische trekpleisters open, maar het is de moeite waard om dit van tevoren te controleren, vooral als je naar meer afgelegen steden reist die minder op bezoekers zijn ingesteld.

Dit geldt ook voor cafés en restaurants – de grotere toeristische trekpleisters houden zich waarschijnlijk aan hun gebruikelijke openingstijden, terwijl kleinere familiezaken misschien wel sluiten. Van niet-islamitische reizigers wordt niet verwacht dat ze vasten, maar houd rekening met hen die wel vasten (eet bijvoorbeeld niet van die heerlijk uitziende baklava op straat).

Afhankelijk van je interesses zijn er nog andere data die je in je agenda moet zetten, zoals het Istanbul Film Festival, dat begin april van start gaat – en voor cultuurliefhebbers die richting de kust trekken is het Side Culture and Art Festival in september ook zeker de moeite waard.

backpacking turkey, girl standing by turkish flag

@findingalexx

Turkije visumplicht

Als je de Britse nationaliteit hebt, heb je een visum nodig om Turkije te bezoeken. Je kunt eenvoudig een e-Visa aanvragen via het officiële online Electronic Visa Application System van de Republiek Turkije – het kost $20 (ongeveer £16,50) en is geldig voor maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen.

Zorg ervoor dat je je visum minstens 48 uur voor je grote reis regelt om problemen te voorkomen. Het is aan te raden om je e-Visa uitgeprint bij je te houden als je door Turkije trekt.

Reizen door Turkije

Turkije is een groot land, maar dankzij het goede openbaar vervoer is reizen door het land geen probleem. Bussen, treinen en binnenlandse vluchten spelen allemaal een rol bij het verbinden van de punten.

Bussen Turkije

Intercitybussen zijn over het algemeen de meest betrouwbare en comfortabele manier om door het land te reizen. Het kan zelfs een hoogtepunt van je reis zijn om in een langeafstandsbus door het Turkse platteland te rijden.

De voertuigen van de langeafstandsbussen zijn luxueuzer dan je zou verwachten, met relatief comfortabele stoelen, muziek, airconditioning en gratis drankjes en snacks. Sommige hebben zelfs gratis wi-fi en een multimediascherm op de stoel voor je.

Van alle busmaatschappijen in Turkije bieden Metro Turizm en Ulusoy het meest uitgebreide netwerk, met routes die grote delen van het land doorkruisen. Met zijn tweeën bestrijken ze grote steden en hotspots voor rugzaktoeristen, zoals Istanbul, Ankara, Antalya, Göreme in Cappadocië en Kayseri in de buurt.

Ze reiken ook naar het westen naar badplaatsen aan de Turquoise kust zoals Bodrum en Fethiye, en naar de Zwarte Zeekust voor bestemmingen zoals Trabzon. Metro Turizm gaat ook naar het oosten, naar minder toeristische steden zoals Erzurum en Van (later meer hierover). Zowel Ulusoy als Metro Turizm hebben gebruiksvriendelijke websites zodat je je route ook van tevoren kunt plannen.

Andere goede maatschappijen zijn Pamukkale Turizm, dat vooral de westelijke Egeïsche kust bestrijkt, en Kamil Koç, dat ook een wijdvertakt netwerk biedt.

Tenzij het een feestdag is, hoef je over het algemeen niet van tevoren te reserveren om gebruik te maken van de bussen in Turkije. Je kunt gewoon naar het busstation gaan (in het Turks een otogar genoemd) en een kaartje kopen. Veel langere reizen worden ‘s nachts uitgevoerd en het is ook de moeite waard om te weten dat ongehuwde mannen en vrouwen niet bij elkaar mogen zitten. Deze regel zal waarschijnlijk geen invloed hebben op een groep van gemengd geslacht die samen reist, maar als je alleen reist kan je gevraagd worden om bij leden van hetzelfde geslacht te zitten.

Sommige van de meest voorkomende reizen die backpackers maken, kunnen het beste per bus worden afgelegd. Ten eerste kun je van Istanboel naar Antalya reizen met Metro Turizm – de reis duurt ongeveer 12 uur, maar er zijn voldoende ruststops onderweg. Je betaalt ongeveer 135 Turkse Lira (iets minder dan £ 20).

Andere populaire reizen zijn van Istanbul naar Cappadocië. Deze route wordt ook bediend door Metro Turizm en duurt ongeveer 10 uur. De reis van Ankara naar Cappadocië is echter veel sneller. Met Metro Turizm reis je van de hoofdstad naar Nevşehir (een andere toegangspoort tot de regio Cappadocië) in slechts 3,5 uur en voor slechts 70TL (ongeveer £10). Je kunt deze reis ook maken met Kamil Koç.

backpacking turkey, girl looking out over mountains

@pounelemieux

Autohuur in Turkije

Gezien het geweldige busnetwerk in Turkije is het niet echt nodig om een auto te huren. Dat gezegd hebbende, een eigen auto geeft je de vrijheid van de open weg en de kans om van de toeristische paden af te gaan. Stel je voor dat je door het ruige Turkse platteland rijdt en onderweg stopt bij kleine stadjes en dorpjes. Klinkt dat goed? Dan is een huurauto misschien iets voor jou – maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je achter het stuur kruipt.

Ten eerste moet je weten dat het Turkse rijgedrag onvoorspelbaar kan zijn en dat verkeersongelukken vrij vaak voorkomen – je moet een extra waakzame en zelfverzekerde bestuurder zijn om de Turkse wegen te trotseren.

Dit gezegd hebbende, de staat van de wegen is over het algemeen goed met goede bewegwijzering, vooral in de meest bezochte delen. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe slechter de wegomstandigheden, vooral buiten de grotere steden. Zorg ervoor dat je je route goed onderzoekt voordat je op pad gaat en vraag de lokale bevolking als je twijfelt – dit is vooral belangrijk in bergachtige gebieden en regio’s met strengere winters (zoals het noordoosten van Anatolië).

Als je dol bent op autorijden, is een auto huren in Turkije heel eenvoudig. Je moet minstens 21 jaar oud zijn en je moet al een jaar een rijbewijs hebben – wie jonger is dan 25 kan ook extra kosten krijgen. Gerenommeerde bedrijven zoals Hertz, Avis en Europcar zijn goede opties en zijn te vinden in de grote steden en op de luchthavens. Het is het beste om waar mogelijk bij deze grote namen te blijven.

Binnenlandse vluchten in Turkije

Turkije wordt ook goed bediend door binnenlandse vluchten. Deze optie is meestal sneller dan reizen per langeafstandsbus, maar het is ook duurder en minder milieuvriendelijk. Je hebt ook minder kansen om het uitzicht op het voorbijrazende Turkse platteland te bewonderen, of om gesprekken aan te knopen met medereizigers.

Als je echt een strak schema hebt, zal vliegen je wat reistijd besparen. De nationale luchtvaartmaatschappij is Turkish Airlines, terwijl Anadolu Jet, Pegasus en Sun Express ook uitgebreide netwerken hebben die reizigers door het hele land vliegen – van grote steden als Istanbul en Ankara tot minder bezochte plaatsen als Trabzon en Gaziantep. Buiten het hoogseizoen kun je supervoordelige vluchten vinden.

Treinen in Turkije

Hoewel er verbeteringen worden aangebracht op het gebied van comfort en dekking, is het treinnetwerk in Turkije minder ontwikkeld dan het bussysteem. Het is echter wel een goedkopere optie dan reizen per bus, wat aantrekkelijk is voor mensen met een budget. Een slaaptrein geeft je ook kostbare tijd terug in je reisschema.

Het treinnetwerk wordt beheerd door de Turkse Staatsspoorwegen en enkele vrij nieuwe hogesnelheidsroutes zijn populair en nuttig voor rugzaktoeristen. Deze omvatten Istanbul naar Ankara (via Eskisehir) en Ankara naar Konya. Naar schatting zal in 2023 het grootste deel van Turkije profiteren van een netwerk van hogesnelheidstreinen, waardoor het land nog toegankelijker wordt voor nieuwsgierige reizigers.

backpacking turkey, hot air balloons over rocks

@estudiodelmar

Begroting Turkije

Turkije kosten per dag

Vooral rond de meest toeristische gebieden zijn de prijzen in Turkije de afgelopen jaren blijven stijgen, omdat het land zijn reputatie als vakantieparadijs handhaaft.

Dat gezegd hebbende, het is nog steeds goedkoper dan sommige andere bestemmingen in West-Europa en je kunt gemakkelijk backpacken in het land met een budget. Natuurlijk hangt dit ook af van de waarde van de Turkse lira ten opzichte van de valuta van je eigen land op het moment van je reis. Zoals meestal het geval is, bespaar je ook geld als je buiten het hoogseizoen reist en je niet alleen beperkt tot de meest bezochte toeristische steden en resorts.

Je kunt al 150 TL (ongeveer £20) per dag uitgeven als je in hostels verblijft, gebruik maakt van bussen en treinen (in plaats van een auto te huren of een vlucht te nemen) en eet in eenvoudige restaurants en eetstalletjes op straat (waar je vaak toch al de meest traditionele gerechten vindt).

Het is verstandiger om ongeveer 350 TL per dag (ongeveer £50) te betalen als je veel tijd doorbrengt in duurdere steden zoals Istanbul, waar je van het nachtleven kunt genieten en moet betalen voor bezienswaardigheden zoals het Topkapı Paleis.

De prijzen voor eten en drinken in Turkije zijn redelijk als je weet waar je moet zoeken. Ga op zoek naarlokantas, de meest relaxte en betaalbare Turkse restaurants, en reken op een prijs vanaf 30 TL (iets meer dan £ 4) voor je maaltijd.

Een biertje kost 10-20 TL (£1.50-3) en je kunt normaal gesproken verwachten dat je minder betaalt voor binnenlands bier dan voor internationale merken. Nogmaals, je drankje zal goedkoper zijn als je kiest voor traditionele Turkse plekken in plaats van trendy bars gericht op toeristen.

Jeugdherbergen in Turkije

Je zult geen moeite hebben om een plek te vinden waar je je hoofd kunt laten rusten in Turkije – er zijn overal in het land hostels voor rugzaktoeristen, familiehotels en pensions. Hier zijn mijn favoriete plekken om te overnachten, gebied per gebied.

De beste hostels in Istanbul:

 • Cheers Lighthouse Hostel: Je vindt dit strakke hostel, een van de populairste in Istanbul, in het oude gedeelte van de stad. Een geweldig uitzicht op de oceaan, plus een sauna en bubbelbad zijn de belangrijkste pluspunten. Bereid je voor op een dag de stad verkennen met een uitgebreid Turks ontbijt, inbegrepen in de prijs van je kamer.
 • Second Home Hostel: “Second Home” is een passende naam voor dit vriendelijke hostel, dat kroegentochten en rondleidingen door de stad organiseert en veel kleurrijke gemeenschappelijke ruimtes biedt om andere reizigers te ontmoeten. Verken de grote bezienswaardigheden, zoals de Hagia Sophia en de Grand Bazaar – beide op loopafstand – voordat je terugkomt om rond te hangen op het dakterras vol muziek.
 • Bahaus Guesthouse Hostel, Istanbul: Dit hostel organiseert van alles, van barbecues op het dak tot buikdansshows, dus je zult geen moeite hebben om je medegasten te leren kennen. Het heeft ook een geweldige locatie op een steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Kies uit lichte slaapzalen of privé twin- of tweepersoonskamers en sla ‘s ochtends het verrukkelijke Turkse ontbijt niet over.

backpacking turkey, cheers lighthouse hostel room with single beds

cheers Vuurtoren Hostel

Vergelijk meer hostels in Istanbul

De beste hostels in de provincie Antalya:

 • Gold Coast Hostel: Gold Coast Hostel ligt verscholen in de historische wijk van de stad en is een geweldige uitvalsbasis voor backpackers die de grootste bezienswaardigheden van Antalya willen ontdekken (van het kasteel tot Hadrian’s Gate). Het dakterras biedt een mooi uitzicht op zowel de stad als de bergen aan de horizon, terwijl de slaapzalen, privékamers en gemeenschappelijke ruimten kleurrijk en designbewust zijn – denk aan lichte muren, planten in potten en houten afwerkingen.
 • Kadir’s boomhut: Misschien wel het beroemdste hostel in heel Turkije, Kadir’s Tree House is een van de vele in zijn soort in het backpackersparadijs Olympos. Je zit hier perfect om de Turquoise kust van Turkije te verkennen, van de stranden tot de oude ruïnes, terwijl het hostel zelf genoeg te bieden heeft om je bezig te houden. Geniet van het eigenzinnige houten ontwerp en maak optimaal gebruik van de nachtclub, het volleybalveld en de avontuurlijke excursies, van duiken tot paragliden.

backpacking turkey, kadir's tree house

kadir’s boomhut

Vergelijk meer hostels in Antalya

De beste hostels in Cappadocië (Göreme):

 • Sato Cave Hostel Göreme: Veel hostels in Göreme maken optimaal gebruik van het kenmerkende landschap van Cappadocië, met zijn grotten en merkwaardige rotsformaties. Het door een familie gerunde Sato Cave Hostel ligt in de stad Göreme in Cappadocië en beschikt over vijf prachtige grotkamers. In de gemeenschappelijke ruimten hebben gasten een adembenemend uitzicht op de omgeving en je krijgt er ook nog ontbijt en een welkomstdrankje bij.
 • Hostel Terra Vista: Hostel Terra Vista ligt verscholen in de hoofdstraat van Göreme en heeft lichte, luchtige slaapzalen, plus een sfeervolle grotelounge die perfect is om andere backpackers te leren kennen. Je vriendelijke gastheren organiseren ook uitstapjes in de omgeving van Cappadocië, waaronder paardrijtochten en ballonvaarten over het spectaculaire landschap.
 • Homestay Cave Hostel: Homestay is een ander prachtig grottenhostel in de regio. Maak het gezellig in de slaapzalen of privékamers in de grotten en profiteer van het enorme aanbod aan evenementen en georganiseerde rondleidingen, waaronder een kookles van een Turkse familie in het hostel. Hondenliefhebbers zullen ook blij zijn om te weten dat deze plek ook de thuisbasis is van een vriendelijke viervoeter: Fifi, de hond van het hostel.

backpacking turkey, homestay cave hostel dorm room

homeStay Grot Hostel

Vergelijk meer hostels in Cappadocië

De beste hostels in de provincie Muğla:

 • Oludeniz Hostel: De perfecte plek voor strandgangers, dit trendy hostel ligt op slechts 2 km van het strand. Verwacht strakke slaapzalen, coole, oneerbiedige muurkunst en een zonneterras. Sommige faciliteiten zijn buiten de zomer echter niet beschikbaar, dus houd hier rekening mee als je boekt.
 • La Luna Hostel: Dit vriendelijke hostel ligt op een gewilde plek midden in het centrum van Bodrum. Je bent zo bij de oceaan, en ook het busstation en de bars en cafés van Bodrum zijn binnen handbereik. Het hostel heeft ook een eco- en wellnessfocus, met cool gerecycled meubilair en yogasessies van de eigenaar, die ook gediplomeerd yoga-instructeur is.
 • Karaca Apart Hotel: Dit gemoedelijke budgethotel is perfect om terug te keren naar de natuur en plaatst je in het charmante stadje Dalyan, binnen handbereik van attracties zoals het strand van İztuzu. Blijf hangen in het vriendelijke restaurant en de bar van het hostel, koel af in het zwembad en zorg ervoor dat je de fantastische locatie uitmelkt.

backpacking turkey, la luna hostel outdoor terrace with chairs

la Luna Hostel

De beste hostels in de buurt van Pamukkale:

 • Bellamaritimo Hotel: Bellamaritimo is een comfortabel hotel met een gezellige hostelvibe en de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de travertijnen zwembaden van Pamukkale. Bereid je voor op je avonturen door te smullen van zelfgemaakte traditionele gerechten in het restaurant van het hotel en maak tijd om een duik te nemen in het zwembad, dat gevuld is met het beroemde kalkrijke water van Pamukkale.

Vergelijk meer hostels in Pamukkale

Beste plaatsen om te bezoeken in Turkije

Van stranden tot bruisende steden, Turkije heeft geen tekort aan attracties voor backpackers – dit zijn de attracties die je niet mag missen.

Topsteden in Turkije:

 • Istanbul: Istanbul is een cultureel centrum vol historische monumenten, musea en artistieke schatten en staat hoog op het verlanglijstje van de meeste backpackers. Het is de grootste stad in Turkije en het is het startpunt voor veel reizigers die komen voor de grote bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia – een heilig gebouw uit de zesde eeuw dat bekend staat om zijn koepel, minaretten en mozaïeken aan de binnenkant. Mis ook een bezoek aan de Grand Bazaar niet – deze gigantische overdekte marktplaats wemelt van alles en nog wat, van handgemaakte souvenirs tot kruiden.

backpacking turkey, view of istanbul with birds in the sky

@1F4F7↩ @ashta

 • Ankara: Hoewel het vaak overschaduwd wordt door Istanbul, heeft Ankara, zo’n 300 mijl ten zuidoosten, zijn eigen charmes. Het is alleen groter dan Istanboel en hoewel het minder historische bezienswaardigheden heeft, trekt het backpackers over de streep met zijn levendige sfeer, moderne attracties en uitstekende eetgelegenheden. Ga vooral naar de centrale wijk Kızılay, waar Turkse restaurants zonder franje dicht op elkaar liggen met hippe koffietentjes en winkels in de winkelstraten. Als je van musea houdt, is het Museum van Anatolische Beschavingen een bezoek waard. Het biedt een goede basis in de fascinerende oude geschiedenis van Turkije.
 • Antalya: De badplaats Antalya aan de Turkse Middellandse Zeekust is zeker een aanrader voor strandliefhebbers en staat bekend om zijn grote hotels, zandstranden en labyrintische historische wijk. Kaleiçi, het oude centrum van de stad, zou de eerste aanloophaven moeten zijn voor geschiedenisfanaten – het betovert moderne bezoekers met zijn architectuur in Ottomaanse stijl en gedurfde poort uit het Romeinse tijdperk (Hadrianuspoort). De zandstranden van Konyaaltı en Lara liggen beide binnen handbereik van de historische bezienswaardigheden van de stad.
 • Çanakkale: Çanakkale is vooral bekend als springplank voor de oude ruïnes van de stad Troje – maar het heeft reizigers op zichzelf ook veel te bieden. Het wordt omringd door prachtige Blauwe Vlag-stranden en heeft een charmant stadscentrum dat is afgewerkt met een 19e-eeuwse klokkentoren die van camera’s houdt.
 • İzmir: İzmir, bijgenaamd de zonnestad van Turkije, ligt aan de Egeïsche kust. Het wordt te vaak overgeslagen door backpackers die graag naar het zuiden trekken naar de Turquoise kust, maar het is zeker de moeite waard om er een tijdje te blijven. Een dag of wat hier en je ontdekt een stad met een rijke geschiedenis, waarvan de prachtige architectuur een knipoog is naar de vele heersers door de jaren heen (van de Romeinen tot de Ottomanen). Maak ook tijd om te verdwalen in de uitgestrekte bazaar van de stad: Kemeraltı barst van de traditionele snuisterijenwinkeltjes, snoep- en gebakwinkeltjes en plekjes om Turkse thee te drinken.

Beroemde bezienswaardigheden in Turkije:

Historische monumenten:

 • Hagia Sophia, Istanbul: De Hagia Sophia in Istanbul is misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid in heel Turkije en dateert uit 537 na Christus, toen het begon als een belangrijke Grieks-orthodoxe kerk. Later werd het omgebouwd tot moskee en nu doet het dienst als museum en trekt het massa’s toeristen die zich vergapen aan de machtige koepel en de ingewikkelde mozaïekkunstwerken.
 • Topkapı Paleis, Istanbul: Het Topkapı Paleis, ook in de stad Istanbul, zit de Hagia Sophia op de hielen. Dit imposante gebouw vormde het hart van het Ottomaanse rijk en fungeerde als politiek centrum en woonvertrek. Nu is het een belangrijk museum dat dit deel van het verleden van Turkije beschrijft in een prachtige wirwar van kamers, compleet met gewelfde plafonds en versierde zuilen.

backpacking turkey, girl with pink umbrella outside castle walls

@bratpackerss

 • Efeze: In deze oude stad stond de beroemde tempel van Artemis, een van de oorspronkelijke “zeven wereldwonderen”. Helaas is er niet veel meer over van de historische tempel, maar er is meer dan genoeg om reizigers te boeien. De prachtig bewaard gebleven ruïnes bieden een kijkje in de vervlogen tijdperken van Turkije, van de Hellenistische tot de Romeinse tijd – vooral het Grote Theater en de bibliotheek van Celsus zijn indrukwekkend.
 • Archeologische vindplaats van Troje: Je hebt ongetwijfeld gehoord van Troje en de legendarische Trojaanse oorlog, toen de Grieken de mensen van Troje misleidden en versloegen door zich te verstoppen in een gigantisch houten paard. Hoewel er veel discussie is geweest over de ware grenzen van de oude stad, kunnen moderne bezoekers de door UNESCO beschermde archeologische site van Troje verkennen. Het ligt op de heuvel van Hisarlik, met zijn stenen muren en gereconstrueerde paard.
 • Nemrut Dağ: Het is de moeite waard om naar het oosten te gaan voor Nemrut Dağ, een Hellenistische tempelgraf bovenop een torenhoge berg in het Oostelijke Taurusgebergte van Turkije. Het monument werd gebouwd voor een koning uit de oudheid en het meest indrukwekkend zijn de reusachtige beelden van sombere hoofden die de site bezaaien.

Natuurwonderen:

 • Cappadocië: Dit buitenaardse landschap zou geleend kunnen zijn van een andere planeet, maar je vindt het in de regio Centraal-Anatolië in Turkije. In het klassieke brochurebeeld zweven felgekleurde heteluchtballonnen boven de bizarre rotsformaties (bekend als “feeënschoorstenen”) en grotten, en het is ook een geweldige plek voor wandelaars. Een echte publiekstrekker is het openluchtmuseum van Göreme, met een reeks adembenemende in de rotsen uitgehouwen kerken.

backpacking turkey, girl standing in small cave

@findingalexx

 • De berg Ararat (Ağrı): De berg Ararat is eigenlijk een paar hoge toppen: Kleine Ararat en Grote Ararat, de hoogste berg in Turkije met een hoogte van meer dan 5.000 meter. Men gelooft ook dat dit de laatste rustplaats is van de bijbelse Noach. De aanblik van deze besneeuwde rotsen is een belangrijk hoogtepunt van elke reis naar het uiterste oosten van Turkije en avontuurlijke reizigers zullen blij zijn om te weten dat het mogelijk is om naar de top te klimmen. Je hebt een vergunning nodig voor de beklimming en een ervaren lokale gids begeleidt je tijdens de drie- tot vierdaagse tocht.
 • Nationaal Park Köprülü Canyon: Een van de mooiste nationale parken in Turkije, Köprülü Canyon National Park is een mekka voor watersportliefhebbers, met fantastische mogelijkheden om te wildwatervaren. De Koprucay rivier baant zich een weg door de ruige canyonwanden, die zich over zo’n 14 km uitstrekken en 400 meter hoog zijn. Als je liever op het droge blijft, is het park ook een paradijs voor wandelaars, die de bossen verkennen, oude ruïnes bekijken en foto’s maken van de Olukbrug uit het Romeinse tijdperk.
 • Natuurpark Bafameer: Je vindt dit uitgestrekte meer aan de Egeïsche kust, vlakbij de badplaats Didim. Het zoute Bafameer is een rustige plek, ver weg van de drukke vakantieresorts niet ver van het water. Het wordt omringd door een weelderig landschap en oude ruïnes en is ook de thuisbasis van een overvloed aan vogels. Neem de wandelpaden, verken het water per kajak of probeer zelfs een yogasessie aan de oever van het meer.
 • Pamukkale: Deze glanzende travertijnen zwembaden zijn een van de meest geprezen natuurwonderen van Turkije. Ze sieren de pagina’s van reisgidsen en laten backpackers die de tocht hierheen maken versteld staan. Pamukkale (wat Katoenen Kasteel betekent) ligt dicht bij de stad Denizli in het zuidwesten van Turkije en is gevormd door mineraalrijk warm bronwater dat over de heuvel stroomt. Neem ook de tijd om de ruïnes van de oude stad Hierapolis te bezoeken.

backpacking turkey, view of pamukkale travertine pools

@xooox

5 beste stranden in Turkije:

Turkije is gezegend met talloze prachtige stranden, van rustige stranden met weinig voorzieningen tot levendige zandstranden bezaaid met parasols en cafés. Het is moeilijk om een favoriet te kiezen, maar deze prachtige stukken kust steken met kop en schouders boven de rest uit.

 • Belcekiz Beach en de Blue Lagoon, Ölüdeniz: De badplaats Ölüdeniz, aan de zuidwestkust van Turkije, is zonder twijfel een van de mooiste van het land, met poederwit zand en een turquoise zee. De Blue Lagoon is niets minder dan een paradijs, met zijn perfect heldere en kalme water dat perfecte omstandigheden biedt om te snorkelen of kanoën. Belcekiz Beach is meer ontwikkeld, maar ook een lust voor het oog – hier kun je je koesteren op het zand dat wordt geflankeerd door kliffen en waarlangs relaxte restaurants liggen.
 • Çıralı Strand, Çıralı: Voor wie het toeristische pad wil vermijden, is het afgelegen Çıralı de perfecte optie. Ten zuidwesten van de stad Antalya wordt deze vredige halvemaan omringd door bergen en bossen en is ontsnapt aan de overontwikkeling van veel stranden in de buurt. Het beste van alles is dat Çıralı een toegangspoort is tot de chimaera van Turkije, merkwaardige eeuwige vlammen die uit de bergrotsen branden.
 • Konyaaltı-strand en Lara-strand, Antalya: Antalya is een van de populairste strandbestemmingen van Turkije, en er zijn een aantal perfecte stranden binnen handbereik van de stad. De enorme uitgestrektheid van Konyaaltı Beach is een publiekstrekker. Het bestaat uit zand en kiezels, met wazig uitzicht op de bergen en veel cafés om uit te kiezen. Een mooiere optie, ten oosten van Konyaaltı, is Lara Beach. Dit chique strand staat bekend om zijn chique hotels en goede restaurants.

backpacking turkey, turquoise sea with a boat in antalya

@yolda1deli

 • Patara-strand, Patara: Patara, vaak het mooiste strand van Turkije genoemd, is een schitterend zandstrand en het langste strand van het land. Het is heerlijk ongerept, met duinen en bergen en de ruïnes van een Romeinse stad – en door de enorme omvang zul je er ook niet elleboog-aan-elleboog met medereizigers zitten. Kijk uit naar (en respecteer de leefomgeving van) de onechte karetschildpadden die hier in de zomermaanden nestelen.
 • İztuzuBeach, bij Dalyan: Dit strand staat bekend als “Turtle Beach”, vanwege de onechte karetschildpadden die hier hun thuis hebben. Nestplaatsen worden zorgvuldig gemarkeerd en beschermd en het strand blijft daardoor gelukkig ongerept. Dankzij het kalme water en het zachte zand is het ook een heerlijke plek om te zwemmen.

Backpacken in Zuid-Turkije – de leukste dingen om te doen:

Voor gouden zandstranden gekust door helder water en afbrokkelende ruïnes bezaaid met pijnbomen, trekken de meeste reizigers naar het zuiden van Turkije. Hier vind je de zonovergoten mediterrane kust van het land en een aantal van de meest bezochte attracties.

Het stuk kust van Antalya tot Bodrum staat bekend als de Turquoise Kust, vanwege de stranden van wereldklasse, de prachtige resorts en het heerlijke weer. Hier zijn een paar plekken die je niet mag missen tijdens het backpacken in Zuid-Turkije.

 • Ölüdeniz: Je kunt de Turquoise Kust niet bezoeken zonder je te koesteren op de fantastische stranden van Ölüdeniz. Als je van hoogtes houdt, is dit ook een topspot om te parasailen.
 • Fethiye: Fethiye ligt dicht bij Ölüdeniz en is een mooie havenstad met nog meer prachtige stranden en een aantrekkelijke haven. Het is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Kaya Köyü, een spookstad (en weinig bekend) die in de jaren 1920 werd verlaten na de Grieks-Turkse oorlog.
 • Olympos: Olympos is een belangrijke bestemming voor backpackers, vooral vanwege de suggestieve ruïnes, coole boomhut hostels en levendige backpackscene. Olympos was ook een oude Lycische stad die dateert uit 300 voor Christus, en vandaag de dag kunnen nieuwsgierige reizigers ronddwalen in de met bomen bezaaide overblijfselen, waaronder een Romeins theater. Van de eigenzinnige boomhutten blijft Kadir’s Tree House, met zijn kleurrijke muurschilderingen en trio van bars, een favoriete keuze.

backpacking turkey, boat near the shore on clear blue water

@yolda1deli

 • Antalya: Antalya, de grootste stad aan de Middellandse Zeekust van Turkije, heeft geschiedenis en natuurschoon in overvloed. Kom voor de sfeervolle historische wijk en de gemakkelijke toegang tot natuurlijke wonderen, waaronder het Köprülü Canyon National Park, de Düden watervallen en, natuurlijk, een overvloed aan stranden.
 • Perge en Aspendos: Op korte afstand van Antalya en het vakantieoord Side liggen Perge en Aspendos, oude steden en intrigerende historische plaatsen. Een indrukwekkend bewaard gebleven Romeins theater in Aspendos en de ruïnes van de agora van Perge zijn hier de hoogtepunten.

Backpacken in Oost-Turkije – de leukste dingen om te doen:

Het minder bereisde oostelijke deel van Turkije blijft een mysterie voor veel backpackers, die ervoor kiezen om het te houden bij steden vol bezienswaardigheden zoals Istanbul en de geneugten van de Turquoise kust. Maar wie zich in het oosten waagt, wordt beloond met ruige landschappen, doorspekt met meren en watervallen, en adembenemende monumenten, van uit de rotsen gehouwen tempels tot mausolea op bergtoppen. Hier zijn een paar bezienswaardigheden en bestemmingen die op je reisroute moeten staan:

 • De berg Ararat: Je kunt het niet over Oost-Turkije hebben zonder een knipoog naar de berg Ararat, de wankelende piek die even doordrenkt is van legende als van sneeuw.
 • Van-meer: Nog een van de natuurlijke schatten van Oost-Turkije. Het Van-meer zou zo uit een IJslands landschap geplukt kunnen zijn, met zijn oogverblindend blauwe water en ruige bergachtige omgeving. Tatvan, aan de westelijke rand van het meer en Van iets verder naar het oosten zijn beide goede bases om de schilderachtige regio te verkennen. Je kunt ook een boot nemen naar Akdamar Island, in het zuidelijke deel van het meer, waar een fotogenieke kerk staat.
 • Göbekli Tepe: Göbekli Tepe is een van de meest ongelooflijke en vreemd genoeg weinig bezochte sites in Turkije. Het wordt algemeen beschouwd als de eerste tempel ter wereld, mogelijk daterend uit 10.000 voor Christus. De site bestaat uit grote stenen platen, kunstig bewerkt met dieren van leeuwen tot schorpioenen.
 • Sumela klooster: Een andere adembenemende en onderschatte site, het Sumela klooster ligt ongeveer 30 mijl ten zuiden van de stad Trabzon aan de Zwarte Zee. Het Grieks-orthodoxe klooster omhelst een steile rotswand, hoog boven de Altındere vallei, en kan worden bereikt via een bebost pad.
 • Gaziantep: Als een van de oudste nederzettingen in dit deel van Turkije slaagt Gaziantep erin zijn verleden in ere te houden en tegelijkertijd zijn blik op de toekomst te richten. De meeste mensen komen voor het indrukwekkende Zeugma Mozaïek Museum, een van de mooiste collecties mozaïeken ter wereld, afkomstig uit de oude stad Zeugma.

Route Turkije

Turkije is een groot en divers land en je zou keer op keer terug moeten komen om alle topbezienswaardigheden te bekijken (en tijd over te houden om te relaxen op het strand…). Met dat in gedachten is het, als je weinig tijd hebt, over het algemeen beter om een deel van het land te kiezen en het daar bij te houden – op die manier vermijd je mammoetreizen die je reisschema opeten.

Je krijgt een heel andere ervaring als je je beperkt tot de Egeïsche en Mediterrane regio’s van Turkije dan wanneer je naar het oosten trekt, dus beslis wat het beste bij je past en stel een route samen rond je wensenlijstje.

De routes hieronder richten zich grotendeels op een specifieke regio – maak kennis met een apart deel van het land of voeg ze samen voor een langer avontuur.

7-daagse Turkije backpackroute: Istanbul en een Egeïsche odyssee

Geschikt voor: grote steden en historische bezienswaardigheden

Dag 1: Vlieg naar de luchthaven van Istanbul en begin meteen met het verkennen van de vele culturele en historische bezienswaardigheden van de stad. Naast de Hagia Sophia en het Topkapı Paleis is de Blauwe Moskee (waarvan de officiële naam de Sultan Ahmed Moskee is) een andere bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Het is net zo mooi als de Hagia Sophia en het interieur is gevuld met glinsterende blauwe tegels waaraan het gebouw zijn bijnaam dankt.

Naast historische bezienswaardigheden is er nog veel meer. De wijk Kadıköy (aan de Aziatische kant van de stad) is een geweldige plek om rond te hangen, met zijn markten, muurschilderingen (met dank aan het Mural Istanbul Festival) en coole cafécultuur. Creatieve types moeten zeker een bezoek brengen aan ArtHere, een hippe studio, galerie en café waar van alles te doen is op het gebied van kunst.

backpacking turkey, view of the blue mosque in istanbul

@adliwahid

Dag 2: Het is de moeite waard om een tweede dag in Istanboel door te brengen om de grote bezienswaardigheden te bekijken en wat tijd door te brengen in de boho-wijken van de stad (Karaköy en Galata zijn andere topwijken om te bekijken).

Dag 3: Sta vroeg op en reis in zuidwestelijke richting naar de stad Çanakkale – met de langeafstandsbus duurt deze reis ongeveer 5 uur en 30 minuten, het langste traject dat je tijdens deze route aflegt. Vestig je basis in Çanakkale, waar de grote studentenpopulatie de stad vult met een relaxte, feelgood vibe. Het is de moeite waard om een korte reis naar de oude stad Troje te maken, voordat je terugkeert om te genieten van de bars en de levendige waterkant van Çanakkale.

Dag 4: Zet vervolgens je zinnen weer op het zuiden en rijd in ongeveer drie uur langs de Egeïsche kust naar de badplaats Ayvalık. Deze kleurrijke havenstad is een genot om in rond te dwalen en vormt een rustgevende uitvalsbasis voor de nacht. Ga naar de oude stad om de pittoreske huizen in Griekse stijl te bewonderen en neem de tijd voor een drankje aan het water.

Dag 5: Nog eens drie uur zuidwaarts brengt je naar İzmir. Koop souvenirs in de gigantische bazaar en bekijk het nachtleven in de wijk Alsancak.

Dag 6: Een aangenaam korte reis naar het zuiden (over het algemeen ongeveer een uur) brengt je naar het kleine stadje Selçuk, nog steeds in de provincie İzmir. Geschiedenisfanaten zullen de reeks oude sites van Selçuk waarderen, van de Byzantijnse aquaducten tot het Selçuk kasteel. Maar het beste van alles is dat de historische stad een portaal is naar de oude stad Efeze. Deze prachtige oude Griekse stad is wonderbaarlijk intact gebleven.

Dag 7: Voor het laatste deel van je reis ga je naar Denizli, ongeveer 2,5 uur rijden ten oosten van Selçuk. Deze industriële metropool is een handige uitvalsbasis voor het verkennen van de schitterende zwembaden van Pamukkale (slechts 10 mijl naar het noorden) en een andere intrigerende oude stad: Laodicea, 5 km naar het noorden.

10-daagse backpackreis Turkije: een reis naar de Turquoise Kust

Leuk voor: stranden, natuurschoon en bruisende steden

Dag 1: Vlieg rechtstreeks naar de stad Bodrum, een prachtige toegangspoort tot de Turquoise Kust. Deze badplaats is altijd populair bij vakantiegangers en het is niet moeilijk om te zien waarom: het kasteel geeft het een zekere majesteit, terwijl verdwalen tussen de witgekalkte huizen en uitgestrekte bazaar een hele middag in beslag kan nemen. Een handvol geweldige hostels betekent dat je hier zonder problemen kunt overnachten.

Dag 2: Reis in zuidoostelijke richting naar Dalyan (als je de bus neemt, moet je overstappen in Ortaca), een druk stadje met een aantal intrigerende bezienswaardigheden. İztuzu Beach, beroemd om zijn onechte karetschildpadden, ligt binnen handbereik, terwijl de prachtige rotsgraven van de oude stad Kaunos aan de overkant van de Dalyan rivier liggen.

Dag 3: Vervolg de reis in zuidoostelijke richting en in iets meer dan een uur bereik je Fethiye (ook hier moet je overstappen in Ortaca als je met de bus reist). Naast de eigen haven van de stad en de nabijgelegen spookstad zijn de topattracties de uit de rotsen gehouwen Amyntas-rotstombes en de prachtige Vlindervallei. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit ongelooflijke landschap van kliffen, zand en watervallen de thuisbasis van ongeveer 100 soorten vlinders.

Dag 4: Trek een dag uit om te zwemmen in zee en te luieren op het strand van Ölüdeniz, slechts 10 mijl ten zuiden van Fethiye. De Blue Lagoon hier blijft een van de mooiste stranden van het land.

Dag 5: Ga verder naar het zuiden en bereik Patara Beach, bekend om zijn oude ruïnes en kilometers goudkleurig zand. Overnacht hier in een van de door een familie gerunde pensions.

Dag 6: Ongeveer 30 mijl ten zuidoosten ligt Kaş, een relaxte kustplaats die een geweldige uitvalsbasis is voor avonturen op het water, van duiken tot kajakken. Duikcentra kunnen je meenemen onder water om zeeleven en griezelige wrakken, waaronder een paar vliegtuigen, te bekijken. Als je geen duiker bent, kun je in dit waterparadijs ook prima snorkelen.

backpacking turkey, view from the top of antalya beach with sun loungers

@sebulllba

Dag 7: Het is een eenvoudige busrit van twee uur naar het oosten van het relaxte Kaş naar backpackershotspot Olympos. De boomhutten hier zijn legendarisch en geen enkele backpackreis naar dit deel van Turkije is compleet zonder een verblijf in een boomhut. Breng de dag door met medebackpackers en zwem in de zee – en maak tijd om de oude ruïnes van Olympos te bekijken.

Dag 8: Na de drukte van Olympos zul je blij zijn met je volgende bestemming: de afgelegen stranden van Çıralı en de beroemde chimaera.

Dag 9: Voor het laatste deel van je avontuur aan de Turquoise kust trek je noordwaarts langs de kust om Antalya te bereiken, met zijn betoverende oude stad en gemakkelijke toegang tot de natuurlijke wonderen van de omliggende provincie. Breng je eerste dag door met het leren kennen van de historische wijk Kaleiçi – deze komt ‘s avonds tot leven, met bruisende bars en veel plekken waar livemuziek wordt gespeeld.

Dag 10: Breng je laatste dag door met relaxen op het strand voor je vlucht naar huis. Of, als je nog wat energie over hebt, zijn zowel het Köprülü Canyon National Park als het Mount Güllük-Termessos National Park ideale plekken om terug te keren naar de natuur. Ze zijn elk doorspekt met wandelpaden, bezaaid met oude ruïnes en herbergen een overvloed aan flora en fauna.

14-daagse reisroute: een Anatolisch avontuur

Geschikt voor: buiten de gebaande paden

Dag 1: Vlieg naar de stad Antalya aan de Turquoise kust van Turkije en bekijk de bezienswaardigheden in een ontspannen tempo voordat je avontuur buiten de toeristische paden begint.

Dag 2: Het is een twee uur durende busreis naar het noorden naar Eğirdir, een serene oase aan de oevers van het gelijknamige Eğirdir meer, met wandelpaden rondom. Zwem in het met bergen omzoomde water van het meer of breng de namiddag door met een schilderachtige boottocht voor je terugkeert naar de stad.

Eğirdir zelf heeft tal van attracties om reizigers geïnteresseerd te houden, waaronder het enorme kasteel. Ongeveer 30 minuten naar het zuiden vind je ook een ander gebied met verbluffende natuurlijke schoonheid: Kovada Lake National Park, met zijn glanzende bergmeer, dennenbossen en overvloedige fauna. Avontuurlijke reizigers komen hier om te klimmen, wandelen en kamperen in de schilderachtige omgeving.

Dagen 3-4: Van het ene adembenemende landschap naar het andere: rijd vervolgens in noordoostelijke richting naar het stadje Göreme, de perfecte uitvalsbasis voor Cappadocië. Het is een lange reis (iets meer dan 5 uur met de auto en waarschijnlijk meer dan 7 uur met de bus) – als je een huurauto hebt, kun je de reis onderbreken in Konya, een universiteitsstad die bekend staat om zijn religieuze betekenis.

Gezien de lange reistijd is het ook de moeite waard om een paar dagen in deze regio door te brengen om echt te genieten van alles wat het te bieden heeft. Een ballonvaart over het fascinerende landschap van de “feeënschoorstenen” zal je versteld doen staan, terwijl een overnachting in een van de grotherbergen in de omgeving ook een coole ervaring is.

backpacking turkey, man standing underneath hot air balloons in cappadocia

@canmandawe

Dag 5: Sta vroeg op en bereid je voor op nog een lange reis – het zal de moeite waard zijn. De stad Gaziantep in het zuidoosten van Turkije wordt vaak over het hoofd gezien door backpackers, maar gezien de coole vibe, de geweldige eetscene en de overvloed aan historische monumenten is dat erg jammer. Het ligt ongeveer 300 mijl ten zuidoosten van Göreme en je moet de bus nemen vanuit Kayseri, een grotere stad in de bergen net ten noorden van de stad.

Er is genoeg om je bezig te houden in Gaziantep, niet in de laatste plaats het mammoetmozaïekenmuseum. Naast de culturele en historische bezienswaardigheden heeft deze stad een bruisende cafécultuur waar backpackers dol op zullen zijn. De stad staat ook bekend om haar fantastische eetcultuur. De stad staat bekend om de beste kebabs van het land en de lekkerste pistache baklava. Smul van beide in het relaxte restaurant Imam Cagda.

Als je eenmaal de charmes van deze onderschatte stad hebt ontdekt, kun je zelfs besluiten om een paar dagen langer te blijven.

Dag 6: Je kunt vandaag een kortere reis maken: een gemakkelijke busrit van twee uur of een rit naar het oosten naar de aantrekkelijke en heilige stad Şanlıurfa. De meeste reizigers die Göbekli Tepe willen zien, kiezen hier hun uitvalsbasis – deze ongelooflijke oude tempel is zeker een bezoek waard. Terug in de stad is de uitgestrekte bazaar een aanslag op de zintuigen, terwijl het uitgebreide archeologiemuseum licht werpt op de geschiedenis van het gebied.

Dag 7: Er wachten je nog meer ongelooflijke oude sites als je noordoostwaarts reist naar Malatya, een grote stad die vaak door toeristen wordt overgeslagen. Het is de toegangspoort tot de bergtempel Nemrut Dağ, met zijn reusachtige stenen hoofden – touroperators vertrekken hiervandaan als je met een groep wilt reizen.

Als je in de laatste twee weken van juli in Malatya bent, ben je ook op tijd voor het jaarlijkse abrikozenfestival van de stad.

Dag 8: Ga nu noordoostwaarts naar de hooggelegen stad Erzurum met haar adembenemende uitzicht op de bergen en ongelooflijke architectuur. De stad wordt omringd door besneeuwde bergtoppen en staat vol prachtige moskeeën en andere religieuze monumenten (waaronder de opvallende Yakutiye Medresesi met zijn cilindervormige torens en spitse torentjes).

Als je toevallig in de winter reist, is dit ook een geweldig gebied om te skiën – let er wel op dat de temperaturen tot min dertig kunnen dalen.

Dag 9: Reis opnieuw naar het noorden, met je zinnen gezet op de toeristische regio van de Zwarte Zeekust. Iets meer dan 150 mijl van Erzurum ligt Rize, een weelderige stad die bekend staat om zijn theetuinen en wandelpaden. Als je naar de groene terrassen kijkt, is het je vergeven als je denkt dat je uit Turkije bent geplukt en in Thailand bent gedropt – maar terug in de stad herinnert de prachtige moskee Şeyh Camii, met zijn kale koepel en minaretten, reizigers eraan waar ze echt zijn.

Dag 10: Rize is een fantastische springplank om het Kaçkar Mountains National Park te verkennen, vol met hoge bergtoppen, rivieren en dichte bossen. Het is een populaire plek voor trektochten en wandelaars moeten uitkijken naar wilde dieren zoals hazen en rondcirkelende roofvogels.

Dag 11: Vanuit Rize ga je westwaarts langs de Zwarte Zeekust naar de groene stad Trabzon, een van de belangrijkste in de regio. Het prachtige centrale plein (Atatürk Alanı) is het levendige middelpunt van de stad. Velen maken ook een uitstapje naar het Sumela klooster, een adembenemend klooster op een klif dat zo uit de Himalaya zou kunnen komen.

Dag 12: De (lange) rit langs de Zwarte Zeekust, van Trabzon naar Sinop (een van de hoogtepunten van deze regio) is een hoogtepunt op zich, gezien de weidse vergezichten over het water.

Ook de eindbestemming is de lange reis meer dan waard. Sinop, dat vaak wordt omschreven als het mooiste plekje langs de Zwarte Zeekust, heeft een mooie haven vol vissersboten en enorme stadsmuren. Het is een aangename plek om te wandelen en als je voeten moe zijn, rust je uit met een zonsondergang aan het water.

Dag 13: Nog een zetje naar het westen brengt je naar Amasra, nog zo’n mooie havenstad aan de Zwarte Zeekust. Het verrukt backpackers (en autochtone Turken op vakantie) met zijn fotogenieke Romeinse brug, zijn drukke haven en zijn handvol stranden. Als de avond valt, is het geen probleem om een levendige bar te vinden.

Dag 14: Eindig in Ankara, de onderschatte hoofdstad van Turkije, en dompel je onder in de relaxte buurten en de wirwar van historische bezienswaardigheden voor je vlucht terug naar huis. Bezienswaardigheden zijn onder andere Anıtkabir, het mausoleum van Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, en de Citadel van Ankara, waarvan de imposante muren een web van aantrekkelijke kronkelende straatjes omsluiten.

backpacking turkey, person standing on hill overlooking ankara

@febiyanr

Bonusroute: hoogtepunten van de Middellandse Zee

Deze minireis beschrijft een aantal toplocaties langs de Middellandse Zeekust van Turkije. De route begint in Antalya en kan gemakkelijk in een langere route worden ingepast.

Dag 1: Begin in Antalya en ga dan naar de oude stad Perge. Perge ligt verscholen in de bucolische achtertuin van Antalya en dateert vermoedelijk uit de 13e eeuw voor Christus. Nu verbazen de overblijfselen moderne reizigers die de afbrokkelende basiliek, agora en het grote theater komen bewonderen.

Dag 2: Het is een goedkope en snelle (ongeveer 1,5 uur) reis oostwaarts langs de kust naar Side, een historische havenstad en mooi vakantieoord met een schilderachtige haven en gouden stranden. Side heeft ook oude bezienswaardigheden, waaronder het Romeinse theater en de tempels van Apollo en Athena.

Het beste van alles is dat het een fantastische springplank is voor de Manavgat watervallen, een verbluffende waterval die bootreizigers en fotografen aantrekt. Zwemmers kunnen ook een duik nemen in het verfrissende water van de Manavgat Stream.

Dag 3: Ga vervolgens weer oostwaarts naar de stad Alanya, een andere prachtige uitvalsbasis langs de Middellandse Zee. Het is niet voor niets een populaire toeristische trekpleister, met toegang tot geweldige stranden en een raadselachtig kasteel uit het Seljuk-tijdperk. Ga naar het zand van Kleopatra Beach, doe een stand-up paddleboarding tour met Surf Center Alanya en bezoek de Damlatas Grotten, met hun opvallende stalagmieten en stalactieten.

De Lycische Weg

Als je een fervent wandelaar bent, dan staat de Lycian Way misschien al op je radar. Het wordt beschouwd als een van ‘s werelds beste langeafstandswandelpaden en strekt zich uit over meer dan 300 mijl. Het pad slingert zich een weg naar het oosten van Fethiye aan de Egeïsche Zee naar Antalya aan de Middellandse Zee, waarbij de kust wordt gekust en een spoor wordt gebaand door ongerepte wildernis vol oude ruïnes.

Als je het hele stuk wilt wandelen, heb je ongeveer een maand nodig. Pittoreske mediterrane stadjes zoals Kalkan zijn aangename tussenstops om onderweg te overnachten of, om echt terug te keren naar de natuur, kun je ervoor kiezen om een tent op te zetten onder de sterrenhemel.

Turks eten

De Turkse keuken is, simpel gezegd, heerlijk. Restaurants profiteren van een overvloed aan fijne, gemakkelijk toegankelijke producten uit het hele land en de topgerechten variëren van rustgevend gebak tot stoofpotten boordevol groenten. Fijnproevers beschouwen de Turkse keuken zelfs als een van de drie grote keukens ter wereld – de andere zijn Frans en Chinees.

Er is maar één manier om te zien of je het daarmee eens bent: smul tijdens je reis van Turkse lekkernijen, van verse mezeschotels tot kokkelverwarmende soepen. Hier zijn de lekkernijen die je niet mag missen.

Turks ontbijt

De Turken weten hoe ze de dag goed moeten beginnen en hun ontbijtfestijnen zijn terecht beroemd. Ga eerst naar een eenvoudig Turks café om te zien waar al die ophef over gaat. Afhankelijk van waar je verblijft, kun je ook worden getrakteerd op een uitgebreid ontbijt in je accommodatie.

backpacking turkey, Turkish breakfast

Een traditioneel Turks ontbijt staat bekend als kahvalti (wat “voor de koffie” betekent) en bestaat uit een gevarieerd aanbod van brood, vleeswaren, kazen en olijven, plus zoete conserven en Turkse thee. Gewoon vlees op tafel is sujuk, een soort pittige, knoflooksalami, en pastırma (gezouten rundvlees), terwijl eiergerechten omeletten en menemen kunnen zijn: eieren gekookt met paprika, uien en tomaten.

Er is ook geen tekort aan heerlijk Turks brood of gebak. Kijk uit naar simit, een met sesam bestrooide broodring die veel weg heeft van een bagel, of börek, een bladerdeeggebakje dat vaak gevuld is met spinazie en feta.

Turkse meze

Je kunt het land niet verlaten zonder aan een Turkse meze (wat “voorgerecht” betekent) te zitten. Het is een waar genot om te grazen van een hele reeks kleinere gerechten terwijl je bijpraten met je mede eters. Veel voorkomende gerechten die je op tafel ziet staan zijn sarma (kool- of snijbietbladeren gevuld met gehakt of rijst), dolma (gevulde groenten zoals paprika) en imam bayıldı (aubergine met ui, knoflook en tomaten).

Je kunt ook kazen verwachten (zoals witte Ezine kaas of rijke Kars gruyère kaas), plus augurken, hummus, olijven en brood.

backpacking turkey, turkish meze with olives, dips, tomatoes and pita

Traditioneel Turks eten – 5 gerechten om te proberen:

De schoonheid van de Turkse keuken zit hem in de variatie, maar er zijn een handvol gerechten die je niet mag proeven zonder het land te verlaten. Je vindt deze lekkernijen in traditionele restaurants in het hele land. Kijk vooral uit naar lokantas dit zijn zeer relaxte plekken waar de nadruk ligt op thuiskoken, vaak met voorgekookt eten dat klaarstaat om te worden uitgedeeld aan hongerige klanten.

Hier lees je hoe je het traditionele Turkije echt kunt proeven:

 • Manti: vaak omschreven als een soort Turkse ravioli of Turkse dumplings, worden manti gevuld met gehakt en uien, vervolgens gesmoord in gesmolten boter, overgoten met yoghurt en afgewerkt met chilivlokken en pittige kruiden.
 • Kuru fasulye: Dit is een verwarmende stoofpot van witte bonen in een rijke tomatensaus. Het is vooral lekker als je in de winter door Turkije trekt.
 • Pide: Je hebt vast wel eens van pide gehoord – deze bootvormige pizza is ook populair geworden in het Verenigd Koninkrijk en is te vinden in trendy conceptrestaurants en streetfood pop-ups, maar ook in traditionele Turkse tenten. Je vindt hem belegd met allerlei bevredigende ingrediënten, van lamsgehakt tot eieren en natuurlijk veel kaas.
 • Çorba (soep): De Turken zijn ook grote fans van soep en je vindt overal in het land traditionele bouillons. Tot de favorieten behoren een rijke soep van rode linzen (mercimek) en tarhana soep, gemaakt van gefermenteerde yoghurt en granen.
 • Turks brood: Welke maaltijd je ook eet in Turkije, het zal waarschijnlijk worden vergezeld door een soort brood of gebak, en er zijn verschillende soorten traditioneel hier. Deze omvatten lavas, een soort veelzijdig bladerig plat brood, geweldig geserveerd met soep of zelfs alleen geitenkaas en boter. Ook het proberen waard is het naanachtige bazlama brood en het heerlijk verende pide brood.

backpacking turkey, pide

Pide 📷 @eatonthestreetldn

Turks straatvoedsel – 8 topgerechten:

De Turkse eetcultuur draait omstraatkraampjes en vooral in de grotere steden vind je op elke straathoek verkopers die heerlijke lekkernijen in elkaar flansen. Van met vlees gevulde wraps tot overheerlijke zoete gebakjes, hier zijn acht streetfoodgerechten die je niet mag missen tijdens je reis.

 • Dürum: Deze Turkse lekkernij is niet te vergelijken met een döner kebab. Hier eet je het dönervlees waarschijnlijk in een dürum – een soort Turkse wrap die meestal is gemaakt van lavash flatbread – of soms in een zacht, wit stokbrood. De wrap wordt opgevuld met verse groenten, van tomaten tot paprika, en afgewerkt met yoghurt of kaas. Soms vind je ook dürum gevuld met kip of groenten.
 • Kokoreç: Het is waar – deze bijzondere Turkse streetfooddelicatesse kan enigszins verdeeld zijn. Kokoreç , het antwoord van Turkije op Schotse haggis, bestaat eigenlijk uit fijngehakte schapendarmen die worden gekookt met veel kruiden. Het wordt vervolgens geserveerd in zacht wit brood en gegarneerd met gekookte groenten zoals paprika en uien. Het is blijkbaar ook een favoriet gerecht voor Turkse jongeren na een avondje stappen.
 • Balık ekmek: De Turken zijn dol op hun stevige sandwiches en een andere is de balık ekmek. Deze is gevuld met verse vis en is, niet verrassend, vooral te vinden in de Turkse steden aan zee. Op veel plaatsen kun je het zelfs rechtstreeks van boten kopen die aanleggen aan de waterkant. Het wordt ook veel verkocht in Istanbul in de wijk Eminonu aan de haven.
 • Misir: Deze lekkere maïssnack is er een voor de groenten en wordt overal in het land gegeten. De eenvoudige, maar heerlijke maïs wordt gegrild, gekruid en warm geserveerd.
 • Midye dolma: Een andere smakelijke zeevruchtensnack, midye dolma zijn eigenlijk gevulde mosselen. De mosselen worden gevuld met kruidige rijst en afgewerkt met een flinke kneep citroen. De verkoper blijft ze uitdelen tot je een vol gevoel hebt.
 • Kumpir: Weinig dingen zijn zo geruststellend als een gebakken aardappel, en de Turken weten hoe ze dat goed moeten doen. Deze delicatesse met ribbetjes is een van de meest alomtegenwoordige streetfoodgerechten van het land en is vooral populair in de kleine Istanboelse wijk Ortaköy. De vulling kun je zelf kiezen, maar de meest voorkomende zijn olijven, worst, kaas en huzarensalade (met erwten, wortels, augurken, kruiden en veel mayo).
 • Nohutlu pilav: Een van de meest eenvoudige straatgerechten van Turkije is nohutlu pilav, een vullend gerecht van kip, kikkererwten en witte rijst. Zo simpel is het echt.
 • Baklava: Overal in het land vind je allerlei Turkse broden en gebakjes die door straatverkopers worden verkocht. Een favoriet is baklava, een zoet stroperig gebakje met noten en honing – de lekkerste vind je in de oostelijke stad Gaziantep. Behalve baklava kun je ook börek en simit kopen bij de kraampjes.

Turkse drankjes:

 • Rakı: Rakı, liefkozend “leeuwendrank” genoemd, is de nationale drank van Turkije. Het is niet ieders smaak, want het heeft een sterke anijssmaak, maar voor de meeste backpackers is dit drankje een overgangsrite. Rakı wordt meestal gecombineerd met koel water of ijs en geserveerd tijdens een meze. Het wordt beschouwd als een zeer sociaal drankje, dus haal er wat mede-rugzaktoeristen bij voordat je aan derakı begint. Zorg ervoor dat je ook proost met een rinkel voordat je begint te nippen.
 • Ayran: Minder bekend danrakı, wordt ayran meestal in de zomer geserveerd. Het is een eenvoudige, alcoholvrije drank gemaakt van yoghurt, water en zout. Hoewel het misschien een vreemde combinatie klinkt, is het verrassend verfrissend.
 • Thee: Turkse thee is al heel lang een teken van gastvrijheid en respect. Het wordt in het hele land en op elk moment van de dag gedronken. Het wordt niet met melk geserveerd, maar je kunt er wel suiker of citroen aan toevoegen als je dat wilt. De beste thee vind je aan de Zwarte Zeekust, waar veel van de Turkse thee wordt verbouwd.

backpacking turkey, turkish tea

@bratpackerss

Turkse cultuur

Turkse gewoonten:

Turkije heeft zijn eigen gewoonten en als je die kent voordat je gaat, zal je backpackreis soepel verlopen. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 • Je moet je paspoort altijd bij je houden: Het is eigenlijk wettelijk verplicht om een fotografisch identiteitsbewijs bij je te hebben in Turkije, en willekeurige controles kunnen voorkomen, vooral in grote, drukke steden. Bewaar je paspoort (en je geprinte e-Visa) veilig in een vakje met rits in je rugzak om te voorkomen dat je wordt betrapt.
 • Kleed je conservatief bij moskeeën en andere religieuze plaatsen: Voor vrouwen betekent dit dat je je haar, schouders, bovenarmen en knieën moet bedekken. Mannen moeten ook korte broeken of mouwloze t-shirts/vesten vermijden. Denk er ook aan om stil en respectvol te zijn als je deze heilige plaatsen bezoekt.

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat, hoewel de Turkse bevolking gewend is aan westerse toeristen, Turkije nog steeds een vrij conservatief land is als het gaat om kleding. Uit respect kun je je het beste bedekken zodra je het strand of het zwembad verlaat, en vermijd te krenterige kleding, vooral als je van het toeristische pad afgaat.

 • Vermijd PDA’s: Probeer om dezelfde redenen als hierboven het tonen van affectie in het openbaar tot een minimum te beperken om de lokale bevolking niet te beledigen.
 • Overdrijf het drinken niet: Sociaal drinken maakt deel uit van de Turkse cultuur – maar hoewel de Turken dol zijn op eenrakı of twee, wordt openbare dronkenschap afgekeurd, vooral buiten de toeristische trekpleisters. Zorg ervoor dat je je grenzen kent.
 • Wees respectvol: Het is bij wet verboden om kwaad te spreken over de Turkse natie of de Turkse regering als je hier bent. Zorg ervoor dat je nadenkt voordat je iets zegt.
 • Verwacht een paar uitnodigingen voor thee: De Turken staan bekend om hun gastvrijheid. Als je op een uitnodiging ingaat, neem dan een klein cadeautje mee voor je gastheer en doe je schoenen uit voordat je hun huis binnengaat. Wees je ervan bewust dat het onbeleefd is om met je voeten naar iemand te wijzen.

backpacking turkey, coloured steps in street

@antony_sex

Vrouwen in de Turkse cultuur

Zoals gebruikelijk in veel (of de meeste) landen over de hele wereld varieert de houding ten opzichte van vrouwen, en in Turkije zijn de dingen over het algemeen traditioneler en conservatiever dan in het westen. Buitenlandse vrouwelijke reizigers kunnen zich het beste bescheiden kleden als ze zich buiten de meest toeristische delen van het land begeven (namelijk grote westerse steden en badplaatsen).

Turkse religie

Turkije is een seculier land, hoewel ongeveer 98% van de bevolking moslim is. Met dit in gedachten zul je tijdens je reis bijna zeker vaak de oproep tot het gebed horen en overal in het land prachtige moskeeën zien.

Een groot deel van de bevolking houdt zich ook aan de Ramadan – als je in deze periode naar kleinere plaatsen en meer afgelegen steden reist, kun je het beste je eigen eten meenemen. Restaurants in de grotere steden zoals Istanboel blijven open, maar het is de moeite waard om op je omgeving te letten en rekening te houden met de mensen om je heen voordat je aan je lunch begint.

Turkse tradities

Turkije is een land dat rijk is aan tradities – hier zijn er een paar die je misschien wilt weten:

 • Het Boze Oog (de Nazar Boncugu): Dit opvallende blauwe oog zie je vaak hangen in Turkse bazaars, winkels, restaurants en huizen, en je ziet het ook als sieraad gedragen worden. Turken geloven dat het doordringende oog het kwaad afweert.

backpacking turkey, a tree hanging with the turkish evil eye

@bratpackerss

 • Turkse hammam: Als je de tijd hebt, breng dan zeker een bezoek aan een traditionele Turkse hammam of bad en verlies jezelf in de ontspannende rituelen. Veel plaatselijke bewoners maken nog steeds een bezoek aan een hammam tot een vast onderdeel van hun routine. Tijdens je bezoek ervaar je een meerfasenritueel met tijd doorbrengen in zowel warme als koude gebieden, plus een schuimwassing, scrub en massage.
 • Olie worstel festival: Turkije heeft zijn eigen deel van festivals, en dit is een van de eigenaardigere evenementen van het land. Het Kırkpınar olie worstel festival (en dat is precies hoe het klinkt) bestaat al meer dan 650 jaar. Het staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Basiskennis Turkse taal

Hoewel veel mensen hier Engels spreken, zullen Turken het altijd waarderen als je de moeite doet om een paar woorden of zinnen in hun moedertaal te leren. Het goede nieuws? Turks is een fonetische taal. Dat betekent dat elke letter maar één klank heeft, dus een woord wordt altijd uitgesproken zoals het is opgeschreven.

Hier zijn een paar eenvoudige dingen om je op weg te helpen:

 • HalloMerhaba
 • Tot ziensHoşçakal of güle güle
 • JaEvet
 • NeeHayir of Yok
 • Hoe gaat het met u?Nasilsin?
 • Alstublieft Lütfen
 • Dank uTeşekkür ederim
 • Hoeveel is het?Ne Kadar
 • Waar is de bushalte?Otobüs durağı nerede?

Is Turkije veilig?

De couppoging in de zomer van 2016 en terroristische aanslagen zoals de schietpartij in een nachtclub in Istanbul in 2017 hebben vragen opgeroepen over de veiligheid van reizen in Turkije.

Volgens het Foreign and Commonwealth Office (FCO) verlopen de meeste bezoeken aan Turkije “probleemloos”, hoewel er specifieke gebieden zijn die je beter kunt vermijden. De FCO raadt alle reizen af “naar gebieden binnen 10 km van de grens met Syrië” Het raadt ook af om te reizen naar alle andere gebieden van Sirnak, Kilis (inclusief Kilis stad) en de Hatay provincies, plus de provincies Diyarbakir, Tunceli en Hakkari (voor meer informatie zie het FCO overzicht).

Backpackers die naar een ander deel van Turkije reizen, met inbegrip van vakantiehotspots zoals Marmaris en Antalya, wordt gewoon aangeraden om zich vertrouwd te maken met de richtlijnen van de FCO voordat ze aan hun reis beginnen. Het spreekt voor zich dat backpackers in Turkije waakzaam moeten zijn en voorzichtigheid en gezond verstand moeten gebruiken, zoals ze dat overal ter wereld zouden doen.

Wanneer u in grote steden zoals Istanboel reist, let dan altijd op uw tassen en dure spullen zoals telefoons en camera’s – zoals in de meeste grote steden kunnen zakkenrollers actief zijn.

Wees je er ten slotte van bewust dat sommige delen van Turkije gevoelig zijn voor aardbevingen. De FCO raadt reizigers aan de nuttige richtlijnen van de Amerikaanse overheid te lezen over wat te doen in het geval van een aardbeving en natuurlijk alle adviezen op te volgen die je ter plaatse in Turkije krijgt.

backpacking turkey, view of istanbul with market and churches

@bananablackcat

Reisadvies Turkije

Heb je vaccinaties nodig voor Turkije?

Voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk zijn er op het moment van schrijven geen extra vaccinaties nodig, zolang je up-to-date bent met alle routinevaccinaties en relevante boosters.

Dit kan echter veranderen, dus het is belangrijk om de meest recente informatie te raadplegen op de website van het National Travel Health Network and Centre . Hier vind je de meest recente informatie over noodzakelijke vaccinaties en ook details over uitbraken die van invloed kunnen zijn op je aankomende reis.

Hoe verleidelijk het ook is, het is ook belangrijk om geen zwerfhonden te aaien die je tegenkomt in Turkije – er bestaat een kans dat ze hondsdolheid bij zich dragen.

Een paar laatste tips:

Je bent bijna klaar voor je Turkse avontuur, dus hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Reis ‘s nachts om tijd terug te winnen in je reisschema: Veel trein- en busroutes kunnen ‘s nachts worden afgelegd en als je goed bent in slapen in het openbaar vervoer, is dit een geweldige optie om meer tijd te hebben op je bestemming. Gezien de grootte van Turkije kunnen sommige reizen in je reisschema wel twaalf uur duren, dus dit kan echt een verschil maken. In sommige treinen zijn slaapwagons beschikbaar en het Turkse bussysteem staat bekend als supercomfortabel.
 • Neem wat contant geld mee: In grotere restaurants en toeristische gebieden worden vaak kaarten gebruikt, maar in kleinere zaken en op bestemmingen die minder op bezoekers zijn ingesteld, is contant geld de regel. Er zijn genoeg pinautomaten, dus zorg dat je voorbereid bent. Onthoud ook dat de lokale bevolking verwacht dat je afdingt in bazaars – wees beleefd en respectvol zodat zowel jij als de verkoper een eerlijke prijs krijgen.
 • Neem een sjaal of twee mee: Voor vrouwen kan een sjaal een gemakkelijke manier zijn om zich te bedekken voordat ze religieuze plaatsen zoals moskeeën binnengaan, waar bescheidenheid vereist is.
 • Eet het straatvoedsel: Het straateten in Turkije behoort tot de beste ter wereld. Je kunt niet verkeerd gaan met een van de straatgerechten in Turkije, die allemaal goedkoop, gezellig en heerlijk zijn.
 • Wees avontuurlijk: Over het algemeen krijg je uit Turkije wat je erin stopt. Hoewel de populairste stranden, steden en historische plaatsen niet voor niets beroemd zijn, kan een korte wandeling je belonen met een zandvlakte helemaal voor jezelf.

backpacking turkey, girl in hot air balloon in cappadocia

@findingalexx

Zoveel van Turkije ligt nog onder de radar van de reiziger – het is tijd om er op uit te gaan en het zelf te ontdekken!

Over de auteur:

Jacqui is freelance reisschrijver en redacteur. Als ze niet onderweg is, kun je haar vinden terwijl ze zich een weg eet door Noord-Londen of honden stalkt op Hampstead Heath. Volg haar avonturen in de VS, Europa en daarbuiten op Instagram en Twitter.

Blijf lezen: ⬇️

10 dingen om te doen in Cappadocië

16 dingen om te doen in Istanbul

de ultieme gids voor backpacken in Griekenland

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven