Een insidersgids voor Jerevan – de dromerige hoofdstad van Armenië

Ik zal eerlijk zijn – lange tijd wist ik niet eens hoe ik Jerevan moest spellen, laat staan dat ik wist dat de pittoreske hoofdstad van Armenië barst van de cultuur, avant-gardistische kunst en geurige traditionele gerechten. Terwijl steeds meer reizigers worden aangetrokken door de schoonheid van de Kaukasus, lijkt Armenië nog steeds onder de radar te vliegen, waardoor Jerevan een droom voor ontdekkingsreizigers is.

Het beste advies dat ik kan geven voor een bezoek aan Jerevan (naast, ga zo snel mogelijk voor iedereen) is om met iedereen die je tegenkomt te praten. Studenten, bewakers, taxichauffeurs en kunstenaars stonden allemaal te popelen om me te helpen, waardoor Yerevan een van de meest gastvrije steden is die ik ooit heb bezocht. Of je nu alleen backpackt of met een partner, een ervaren reiziger bent of voor het eerst naar het buitenland gaat, ik garandeer je dat je Yerevan geweldig zult vinden.

Yerevan city guide - the city

Markten in Jerevan

Begin je dag op de Vernissage Marke. Het is de perfecte plek voor een ochtendwandeling, vooral in het weekend wanneer alle kunstenaars en verkopers met hun waren naar buiten komen. Je kunt gemakkelijk uren doorbrengen op deze markt, waar je van alles vindt, van handgemaakte houten backgammon sets tot oude Sovjetmemorabilia. Er is voor elk budget en elke smaak wel iets te vinden, niet alleen kitscherige souvenirs. Als je iets zoekt dat Armenië vertegenwoordigt, ga dan op zoek naar handgemaakte goederen die de granaatappelvorm gebruiken.

Als je graag een lokale markt aan het werk ziet, ga dan naar de G.U.M Markt (Gumi Shuka), waar oude vrouwtjes je uitnodigen om gedroogd fruit en noten te proberen en kettingrokende slagers hun sigaretten schaapachtig verbergen als je om een foto vraagt. Ik wilde churchkhela proberen, een reeks noten gedoopt in vruchtensap, dus ik stopte toen een verkoper me riep. Ze wilde me graag haar verschillende producten uitleggen, ook al sprak ze een constante stroom Russisch die langs me heen vloog. Ik kocht een churchkhela en vroeg of ik een foto van haar mocht maken. Ze trok haar kleinzoon naar zich toe en poseerde als een trotse baboesjka

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

, waarna ze me – voordat ik weg kon gaan – nog meer abrikozenlekkernijen schonk.

Kunst en musea

Yerevan heeft bijna 50 musea. Er is echt voor elk wat wils. Ik bezocht het Sergei Parajanov Museum om meer te leren over de geschiedenis van Armenië.

Het museum is opgericht ter ere van de meest gevierde directeur van Armenië en is een prachtige verzameling kunst. Het was een ongelooflijk gedenkwaardig bezoek, deels omdat een jonge suppoost van het museum me begeleidde langs de tentoongestelde stukken, speciale stukken aanwees en mijn vragen beantwoordde. Of ze nu zijn artistieke visie beschreef of me vertelde over de vervolging die hij onderging van de Sovjetregering, haar enthousiasme maakte de kunst van Parajanov nog levendiger.

Ik maakte ook een uitstapje naar het Armeense Genocide Memorial & Museum. Hoewel dit een somber bezoek was, was het erg waardevol om te leren over de vervolging waaronder Armeniërs te lijden hadden in het begin van 1900. Deze donkere periode in de geschiedenis van Armenië heeft zelfs na honderd jaar nog een grote invloed gehad op het leven van de lokale bevolking.

Cafés en jazz

Yerevan is beroemd om zijn zonnige stoeptafels, gezellige kelders, romantische veranda’s en cafés waar je van alles kunt krijgen, van Armeense koffie tot granaatappelwijn.

Yerevan beleeft ook een gouden tijd van jazzcafés. In de bus van Tbilisi naar Jerevan ontmoette ik een Georgisch meisje dat me uitnodigde bij haar en haar vrienden in een jazz- en wijnbar genaamd Enoteca. Ik bracht de avond al fresco etend en drinkend door met een groep vriendelijke Armeniërs, jonge mensen die bij de overheid, in de kunst en in de humanitaire hulpverlening werkten en geweldige gesprekken voerden met geweldige live jazz op de achtergrond.

Enoteca heeft ook hun eigen wodkadistilleerderij in de kelder en ik ging de volgende avond terug voor hun jazzfunk DJ-avond, waarbij ik hun verschillende wodka’s met infusie proefde.

Kunstenaars uit Yerevan

De kunstscène van Armenië is een fascinerende mix van oude technieken en moderne gevoeligheden. Het Cafesjian Centrum voor de Kunsten, gehuisvest in de indrukwekkende Cascade-trap, is een magneet voor liefhebbers van hedendaagse kunst.

Ik bezocht ook een openluchtwerkplaats om te praten met een man die khachkars snijdt . Khachkars zijn rijkelijk versierde monumenten, traditioneel kruizen, die versierd zijn met traditionele symbolen en ontwerpen. Het is een kunstvorm die al meer dan duizend jaar bestaat en de kunstenaar die ik ontmoette had het vak van zijn vader geleerd.

“Ik ben hier spelend opgegroeid,” zei hij en liet me toen een video zien van zijn eigen vierjarige zoon die aan een khachkar‘werkt’.

Khachkars kunnen enkele tonnen wegen en soms werkt er meer dan één kunstenaar aan een stuk. Dit is het ultieme souvenir.

Armeense restaurants

Hoeveel ik ook probeerde te eten, 72 uur was niet genoeg om mijn verlangen naar Armeens eten volledig te bevredigen. De nationale keuken is indrukwekkend divers en de gerechten uit West-Armenië en Oost-Armenië kunnen sterk variëren, van het knapperige lahmacun pizza-achtige platte brood tot de stevige khorovats barbeque.

De lokale bevolking die ik sprak, raadde Pandok (Tavern) Yerevan aan. Ik ging erheen met de bedoeling me vol te proppen met khorovats en het te vergelijken met andere barbecues in de regio, maar mijn ober had andere ideeën.

“Morgen probeer je barbeque,” zei hij, in plaats daarvan raadde hij me een pompoenschotel aan.

Ik had geen morgen in Jerevan en ik wilde mijn vleesfeest niet opgeven, maar ik heb geleerd om mijn ober altijd te vertrouwen als ik op reis ben. Ik genoot van mijn voorgerecht van dolma, malse druivenbladeren gevuld met vlees, en dronk de beste huiswijn die ik ooit had gedronken.

Toen mijn ober een hele pompoen tevoorschijn haalde, zwijmelde mijn hart (en maag). Ghapama is typisch een zoet gerecht, een mengsel van rijst, fruit en honing. Deze versie van ghapama was een hartige versie met vlees en bonen. Ghapama is het soort gerecht waar ik een vliegticket voor zou boeken.

Ik heb nog meer heerlijke maaltijden gegeten in Yerevan, waaronder huiselijk eten bij Anteb en perfecte Armeense koffie bij Gemini Café.

Bekijk onze hostels in Yerevan.

Over de auteur

Amy Butler is een schrijfster uit New York City, die momenteel rondzwerft zonder vast adres. Haar belangrijkste bezigheden zijn bevriend raken met barmannen en verschillende culturen ervaren door middel van brood. Lees haar blog The Wayfarer’s Book of volg haar op Instagram.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven