Rugzakreizen door Colombia: Uw gids voor kleur, koffie en cultuur

Colombia is het land van tropische landschappen, rijke, fluweelzachte koffie en nachtelijke feestjes in bruisende, designgerichte steden, waardoor het de perfecte backpackbestemming is voor nieuwsgierige reizigers. Colombia, dat zijn reputatie van drugs en burgeroorlog heeft overwonnen, is hard op weg om een must-see bestemming te worden voor reizigers die verder willen reizen en de uitgestrekte wildernis, prachtige stranden, kleurrijke steden, een ontluikende kunstscène en een onvergetelijk nachtleven willen ontdekken en de vriendelijkste lokale bevolking willen ontmoeten die je ooit zult tegenkomen. Hier is onze gids voor backpacken in Colombia:

   1. Beste tijd om Colombia te bezoeken
   2. Heb ik een visum nodig voor Colombia?
   3. Reizen in Colombia
   4. Gemiddelde kosten in Colombia
   5. Onderdak in Colombia
   6. Reisroutes Colombia
   7. Colombia eten
   8. Colombiaanse cultuur
   9. Is Colombia veilig?
   10. Colombia reistips

Beste tijd om Colombia te bezoeken

Door Praktische reislust

Colombia Backpacking Travel Guide

Guatape @creatifartiste

Wanneer is de beste tijd om Colombia te bezoeken? Nou, hier is het goede nieuws: Colombia heeft geen gematigde seizoenen, zoals een koude winter en een hete zomer. Hier is het slechte nieuws: elke regio van Colombia heeft compleet ander weer, en in bepaalde delen van het land is er een regenseizoen waarin overstromingen kunnen voorkomen. April, mei, oktober en november kunnen lastig zijn, afhankelijk van waar je naartoe gaat.

Colombia heeft een ongelooflijke verscheidenheid aan microklimaten, wat betekent dat het in Bogota vriest en in Cartagena snikheet is. Dus in plaats van je voor het weer geschikte kleding en uitrusting in te pakken op basis van de tijd van het jaar, wil je in plaats daarvan nadenken over de locaties die je bezoekt.

Bogota ligt op grote hoogte in de Colombiaanse Andes en is het hele jaar door fris. Het warmst wordt het overdag rond de 18°C, en ‘s nachts daalt het tot ongeveer 7°C. Je zult zeker een jas willen meenemen om in Bogota te dragen!

Het tropische Cartagena grenst aan de Caribische zee en is het hele jaar door warm en zonnig. Bereid je voor om ‘s middags te zweten in de zon met ongeveer 32°C en ‘s nachts af te koelen met een zwoele 27°C. Zorg ervoor dat je een hostel boekt met airconditioning of op zijn minst een ventilator – je zult het nodig hebben.

Er is een kort regenseizoen in Cartagena tussen oktober en november, maar de regen duurt meestal maar een paar uur – een geschikt moment om aan de hitte van de dag te ontsnappen en een museum te bezoeken terwijl je wacht tot de zon weer tevoorschijn komt. In het nabijgelegen Barranquilla duurt het regenseizoen van juni tot september en lijkt het VEEL meer op een moesson.

Medellin staat bekend om het aangename weer het hele jaar door, vandaar de bijnaam “De Stad van de Eeuwige Lente” Het is onwaarschijnlijk dat de temperatuur veel hoger wordt dan een comfortabele 26°C of veel lager zakt dan 17°C.

Als je op zoek bent naar meer informatie om je te helpen beslissen wanneer je Colombia gaat bezoeken, dan zijn festivals en evenementen een betere seizoensindicator dan de voorspelbaar gevarieerde weerpatronen. Het bloemenfestival van Medellin is wereldberoemd vanwege de prachtige flora die eind juli en begin augustus overal in de stad in bloei staat. Barranquilla, op slechts een paar uur rijden van Cartagena, is de thuisbasis van een van de beroemdste carnavalsfeesten in heel Zuid-Amerika, dat elk jaar wordt gehouden tijdens de drie dagen voor de vastentijd.

Over vasten gesproken, Colombia is een katholiek land en neemt zijn katholieke feestdagen heel serieus. En met serieus bedoel ik dat ze ALLES op de meest extra manier vieren. Als je rond Pasen komt, bijvoorbeeld, is alles gesloten voor Semana Santa, een katholiek feest dat een hele week duurt. Colombia: waar katholicisme leuk is!

Een andere eigenaardigheid is dat er verrassend veel feestdagen zijn die zonder veel waarschuwing worden gevierd: Colombia heeft 18 officiële feestdagen, plus nog veel meer afhankelijk van het deel van het land dat je toevallig bezoekt. Word bijvoorbeeld wakker in Santa Marta op 16 juli en je zult een enorme processie voor de deur vinden ter ere van La Virgen de Carmen, ook bekend als Santa Maria, niet te verwarren met Sint Martha, wiens feest slechts 2 weken later wordt gevierd.

Dit is allemaal leuk en aardig totdat je je realiseert dat alles gesloten is ter ere van de feestdag (verrassing!), dus zorg er altijd voor dat je een doos met noodfestivalpasta hebt om te koken in de keuken van je hostel – voor het geval dat.

Heb ik een visum nodig voor Colombia?

Onderdanen van Australië, Canada, de EU, het VK en de VS kunnen Colombia binnenkomen voor maximaal 90 dagen zonder visum. Je moet wel een bewijs hebben van je terugreis of van je verdere reisdocumenten.

Je paspoort moet minstens zes maanden geldig zijn vanaf de datum dat je van plan bent terug te keren naar je thuisland. Je moet een inreisstempel in je paspoort hebben als je Colombia over land binnenkomt. Als je deze stempel niet krijgt, moet je terugkeren naar de grens.

Er wordt een luchthavenbelasting geheven voor internationale vertrekken van 38 USD. Dit is verplicht voor alle reizigers.

Reizen in Colombia

Door Praktische reislust

Er zijn maar weinig dingen in het leven verwarrender dan het Colombiaanse vervoer. Als je ooit het soort reiziger hebt willen zijn die moeiteloos met de stroom meegaat, die zijn schouders ophaalt en dingen zegt als “we komen er wel als we er zijn” en “het hoort er allemaal bij, nietwaar?”, probeer dan eens een tijdje door Colombia te reizen met het openbaar vervoer.

Het kostte ons een volle maand om erachter te komen hoe het Colombiaanse vervoer werkte, en we realiseerden ons niet zozeer dat er regels en voorschriften waren, maar eerder dat we berustend accepteerden dat er geen regels en voorschriften waren.

Het woord “tranquilo” is de nationale Colombiaanse staat van zijn en de gepaste reactie op absoluut alles en nog wat terwijl je in Colombia bent. Het is de beste manier om de zen te beschrijven die je moet ontwikkelen om met het Colombiaanse vervoer om te kunnen gaan.

Maar laat dat je niet ontmoedigen. Het hoort allemaal bij de reis, toch?

Toch zal ik je verwachtingen vastleggen. Tijd bestaat in Colombia niet op de manier die jij verwacht. In plaats daarvan vertraagt het, net als kleverige arequipe, de heerlijke Colombiaanse karamel. Eén uur reistijd in Colombia staat gelijk aan ruwweg drie uur normale tijd, of je nu in de file staat of hals over kop aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Verwacht nooit dat iets op tijd is. Want dat gebeurt niet. Vermenigvuldig alle verwachte reistijden met drie, voeg voor de zekerheid een uur extra toe en haal diep adem. Tranquilo!

Nu dat uit de weg is: er zijn talloze manieren om je te verplaatsen in Colombia. Met het openbaar vervoer kom je werkelijk overal, van steden tot plattelandsstadjes en watervallen in de jungle. En het is ook gemakkelijk te vinden: ga gewoon buiten staan en zie eruit als een gringo, en er komt al snel iemand aan die je graag overal naartoe brengt.

Je moet niet proberen een auto te huren in Colombia: de lokale chauffeurs volgen hun eigen ongeschreven regels (of juist niet), en het zou zomaar kunnen dat je op de snelweg de strijd met een bus aangaat. Neem geen risico!

Pereira @creatifartiste

Taxi

Taxi’s zijn de handigste vorm van vervoer in Colombia, en er is altijd wel een gele taxi te vinden als je er een nodig hebt. De makkelijkste manier om je te verplaatsen is echter ook de duurste.

Het belangrijkste om te weten voordat je een taxi neemt in Colombia is dat je altijd moet onderhandelen over de prijs voordat je in de taxi stapt. Sommige steden, zoals Medellin, hebben werkende meters. Andere niet. En sommige taxi’s hebben meters, maar staan nog steeds open voor een onderhandelde prijs – dat wil zeggen, als je Spaans goed genoeg is.

Voordat je onderhandelt over een taxitarief, moet je een onbevooroordeelde plaatselijke bewoner vragen wat de prijs van je taxi zou moeten zijn, want je opgegeven tarief zal altijd hoger zijn. Er wordt van je verwacht dat je beleefd onderhandelt over deze prijs.

Dat gezegd hebbende, als jij en je chauffeur eenmaal een prijs zijn overeengekomen, zul je aan het eind van de rit niet meer hoeven te betalen, zelfs niet als er druk verkeer is, je chauffeur 18 keer verdwaalt, geen van jullie beiden precies weet waar je heen gaat en/of het Colombiaanse ruimte-tijdcontinuüm op de een of andere manier een uur toevoegt aan je taxirit van vijf minuten. De chauffeurs zijn allemaal erg tranquilo – en nog vriendelijk ook! Taxi’s zijn een goede gelegenheid om je Spaans te oefenen.

Moto-taxi

Een moto-taxi is precies hoe het klinkt: een motortaxi. Je zit achterop een motor of scooter en houdt je stevig vast terwijl je over het Colombiaanse platteland vliegt.

Motortaxi’s zijn de leukste vorm van vervoer in Colombia en ze kunnen je werkelijk overal naartoe brengen. Niets komt in de buurt van de sensatie van het rijden op een moto-taxi door de jungle in Minca op weg naar een waterval. Ga je gang – laat je innerlijke Che Guevara zien!

Motortaxi’s zijn over het algemeen goedkoper dan een taxi en in sommige gebieden gelden vergelijkbare wetten. Maar ze kunnen ook gevaarlijker zijn, vooral bij slecht weer. Draag altijd, ALTIJD een helm. Alle chauffeurs van mototaxi’s zouden er een bij zich moeten hebben en als ze er geen hebben, zullen ze iemand vinden die er wel een heeft.

Moto-taxi’s zijn het gemakkelijkst om mee te rijden als je niet veel bagage bij je hebt (rugzakken zijn prima, koffers zijn lastig) en ideaal voor korte afstanden. En net als bij een gewone taxi moet je over de prijs onderhandelen voordat je instapt.

backpacking colombia - moto-taxi

Moto-taxi @creatifartiste

Colectivo

Een “colectivo” is een gedeeld busje of kleine bus met ruimte voor 6-12 personen (eigenlijk is “ruimte” royaal – bereid je voor om platgedrukt te worden). Ze rijden min of meer langs een vaste route. Hoewel het misschien vreemd lijkt om in een ongemarkeerd busje te stappen, zijn colectivo’s een volledig legitieme vorm van openbaar vervoer in Colombia en erg goedkoop. Het is een van de meest gebruikte manieren om je te verplaatsen, zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen.

Om een colectivo te vinden, moet je langs een deel van de route staan of, in sommige gevallen, een bepaalde straathoek vinden. Het is onmogelijk om dit te weten zonder het iemand te vragen, dus verbeter je spreekvaardigheid in het Spaans of maak het je gemakkelijk om je eindbestemming samen met het woord “colectivo?” te herhalen tegen iedereen die je passeert als je je een weg door de stad baant. Een van onze favoriete dingen aan Colombia is dat absoluut iedereen je graag de weg wil wijzen.

Je kunt een colectivo gemakkelijk herkennen omdat iemand uit het raam hangt of leunt en bestemmingen roept die voorbij rijden. Als je wilt weten of deze colectivo naar jouw bestemming gaat, zeg je gewoon je bestemming. Ze zullen je erheen brengen, of niet.

Soms, als je bestemming dicht bij hun gebruikelijke route ligt, zal de chauffeur bereid zijn om je precies daarheen te brengen waar je heen moet. Heb je geen geld meer? Vraag je chauffeur om te stoppen bij een geldautomaat. Honger? Vraag om afgezet te worden bij hun favoriete restaurant. Maak je geen zorgen, je medepassagiers zullen het niet erg vinden als je chauffeur een omweg van 30 minuten maakt om je bij je hostel af te leveren, want dit is Colombia en alles is tranquilo.

Zorg altijd voor extra tijd als je een colectivo neemt, niet alleen voor toeristen die een pinautomaat moeten halen, maar ook omdat je chauffeur rondjes zal rijden tot hij zijn voertuig helemaal vol heeft voordat hij daadwerkelijk zijn route begint te rijden. Dit duurt ongeveer een ziljoen jaar. Diep ademhalen. Tranquilo.

Bus

Er zijn twee soorten bussen in Colombia: openbare bussen, die net als colectivos rijden maar met meer zitplaatsen, en particuliere touringcarbussen. Privébussen in Colombia zijn de duurste en ook de meest luxueuze manier om door het land te reizen, en als ik “luxueus” zeg, heb ik het over airconditioning, Wi-Fi en slecht nagesynchroniseerde bootleg films. Wat wil je nog meer?

Een privébus nemen is vrij eenvoudig. Eerst ga je met een taxi of mototaxi naar de busterminal van de stad. Als je daar eenmaal bent, loop je rond op zoek naar borden naar je bestemming. Er zijn meestal meerdere maatschappijen naar dezelfde bestemmingen, die allemaal op verschillende tijden vertrekken en vergelijkbare prijzen vragen. Bij weinig bedrijven kun je online reserveren en bij sommige moet je contant betalen.

Touringcarbussen zijn het beste voor lange reizen, zoals van de ene stad naar de andere. Privébusmaatschappijen zoals Berlinas of Flota Occidental rijden vaste routes volgens een dienstregeling, met vertrek en aankomst vanaf het busstation van de stad of hun eigen specifieke busstation. Ze maken niet veel ongeplande stops, wat betekent dat ze over het algemeen sneller zijn dan een colectivo of een openbare bus. Hoewel ze geen toiletten hebben, zal elke lange busrit door Colombia altijd een stop of twee inhouden voor toiletpauzes en een lekkere maaltijd. En maak je geen zorgen dat je honger krijgt: tijdens je route komen er verkopers aan boord die heerlijke lokale specialiteiten verkopen, gewoon verpakt in plastic of papier. Wij noemen deze lekkernijen “bussnacks” en ze zijn een van de beste en goedkoopste manieren om verschillende Colombiaanse gerechten te proberen!

Hoewel busreizen de beste manier zijn om te reizen tussen de meeste steden en dorpen in Colombia, raden we niet aan om op de bus te vertrouwen voor lange afstanden zoals Bogota naar Medellin of Cartagena. Voor lange afstanden tussen grote Colombiaanse steden kost een vlucht ongeveer evenveel en duurt het veel korter. Vergeet niet dat Colombia een groot bergachtig land is: er liggen twee bergketens tussen Bogota en Medellin!

Gemiddelde kosten in Colombia

Door Dale Rolfe (Hostelworld)

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse Peso, kortweg COP. Het is gemakkelijk om te rekenen tussen Amerikaanse dollars en de euro: deel gewoon elke Colombiaanse prijs door 3.000 (of, nog gemakkelijker, deel door 3 en doe dan alsof er geen nullen bestaan). “Tres mil” is ongeveer $1 of €1. Natuurlijk moet je de omrekening controleren voordat je gaat, om er zeker van te zijn dat deze niet is veranderd.

Colombia is over het algemeen erg betaalbaar naar westerse maatstaven. Het is heel goed mogelijk om rond te komen in Colombia met $30 of minder per dag. Als koppel kun je zelfs nog meer besparen: tijdens een volledige maand in Colombia gaven mijn man en ik elk ongeveer $17 per dag uit, waarbij we alles deelden, van taxi’s tot maaltijden.

Een bed in een slaapzaal in een hostel kost zelden meer dan $15; de meeste kosten rond de $10 en zijn inclusief een stevig ontbijt.

Gezuiverd flessenwater kost ongeveer $1 of minder, hoewel we aanraden om een Steri-Pen waterzuiveraar of een GRAYL herbruikbare waterfles mee te nemen om plastic afval te verminderen.

Aguila, het populairste bier in Colombia, is altijd te vinden voor rond de $1. Een maaltijd in Colombia kost zelden meer dan $5 – en als dat wel zo is, is het of een toeristenval of de extra kosten meer dan waard. Straateten in Colombia is bijzonder goedkoop. Het is gemakkelijk om goed te eten in Colombia, zelfs met een krap budget.

Contant geld is koning in Colombia – veel lokale bedrijven accepteren geen creditcards en sommige weigeren grote biljetten te accepteren. Zorg ervoor dat je genoeg kleine biljetten en kleingeld bij je hebt.

Onderdak in Colombia

Door Dale Rolfe (Hostelworld)

backpacking colombia - Masaya Santa Marta Hostel

Masaya Santa Marta Hostel

Zelfs hardcore feestgangers en avonturiers op zoek naar spanning hebben een plek nodig om hun vermoeide hoofd te laten rusten en Colombia heeft een aantal van de beste hostels ter wereld – ontspan in een ex-kartel koloniaal herenhuis, boven op jungle-toppen of in afgelegen strandhutten. Oefen je salsa dansen, duik in epische zwembadfeestjes en neem empanada kooklessen in hostels door het hele land.

Viajero Tayrona Hostel & Ecohabs

Er zijn hostels in alle grote steden en de meeste kleinere. We hebben een complete gids voor de beste hostels in het hele land om je ultieme reis te boeken.

backpacking colombia - Casa Elemento Minca

Casa Elemento Minca @creatifartiste

Routes Colombia

Door Praktische reislust

10 dagen in Colombia: De Caribische kust verkennen

Deze route brengt je langs de hele noordkust van Colombia, van het strand naar de bergen en weer terug. We hebben veel stops in 10 dagen gepropt, maar als je er doorheen komt, word je beloond met schilderachtige uitzichten, heerlijk eten en de warme Caribische oceaan.

backpacking colombia- Cartagena

Cartagena @creatifartiste

Dag 1: Vlieg naar Cartagena

De noordkust van Colombia bereiken is vrij eenvoudig dankzij de grote internationale luchthaven van Cartagena. Hoewel Bogota de hoofdstad en grootste stad van het land is, geven wij er eigenlijk de voorkeur aan om naar Cartagena te vliegen.

Probeer een vlucht te nemen die ‘s ochtends of ‘s middags aankomt. Met slechts tien dagen in de planning, wil je nu al in beweging komen!

Als je eenmaal bent aangekomen, kun je de hele dag en avond rondwandelen door de prachtige koloniale ommuurde stad en de aangrenzende wijk Getsemani.

We raden je aan om in Getsemani te verblijven. Het ligt op een steenworp afstand van de ommuurde stad zonder het lawaai (of het prijskaartje). De meeste van de beste hostels in Cartagena bevinden zich hier. Getsemani is een plaatselijke favoriet die bekend staat om zijn straatkunst en heerlijke eten.

Hostels in Cartagena

Dag 2: Verlaat Cartagena voor IslaBarú

De beste stranden van Cartagena liggen niet in de stad, maar op de eilandengroep vlak voor de kust! Op een van die eilanden, Isla Barú, ligt het beroemdste strand van Cartagena: Playa Blanca. Als je op zoek bent naar wit zand en een helderblauwe zee, dan is Playa Blanca de plek bij uitstek.

Het is niet moeilijk om een dagtocht naar Isla Barú te maken om Playa Blanca te bezoeken, maar wij vinden dat je het eiland het beste kunt bezoeken met een overnachting. Je kunt een taxi of veerboot nemen naar Isla Barú vanuit Cartagena, of een pendeldienst regelen via je accommodatie. Playa Blanca vult zich rond het middaguur met toeristen en verkopers. Om de drukte en het constante spervuur van opdringerige verkopers te vermijden, raden we je aan om te overnachten zodat je het strand ‘s ochtends en aan het eind van de middag kunt ervaren, zonder drukte en verkopers.

Dag 3: Isla Barúnaar Minca

Het duurt ongeveer zes uur om van Isla Barú naar Minca te komen, maar laat dat je niet afschrikken. Minca staat altijd op onze must-see lijst voor Colombia omdat het zoveel belichaamt van wat geweldig is aan het land: schoonheid, natuur, geweldige mensen, inheemse cultuur en heerlijk eten. De stad ligt in de bergen van de Sierra Nevada en biedt een heerlijke combinatie van koele berglucht en dichte jungle. Het is ook een vertrekpunt voor de meerdaagse trektocht Ciudad Perdida.

Om in Minca te komen, moet je door Santa Marta. Als je in Santa Marta aankomt, kun je een colectivo naar Minca nemen.

Jeugdherbergen in Isla de Baru

backpacking colombia - minca

Minca @creatifartiste

Dag 4: Minca

Hoewel Minca klein is, heeft het een heleboel activiteiten om je bezig te houden. Een absolute must is Pozo Azul, een zwemplek in de jungle waar je kunt zwemmen en klifspringen. Neem een mototaxi naar Pozo Azul (het is zo leuk!) maar wandel terug zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht op het glooiende landschap.

Andere leuke dingen om te doen in Minca zijn rondleidingen op chocolade- en koffieboerderijen, genieten van ambachtelijk brood bij Duni en vogels kijken. Wist je dat Minca het grootste aantal inheemse vogelsoorten ter wereld heeft?

Jeugdherbergen in Minca

Dag 5: Minca naar Eco Hostel Yuluka

Eco Hostel Yuluka is een van de beste hostels in Colombia: het is mooi, niet duur en ligt net buiten de ingang van Parque Tayrona, het beroemdste nationale park van Colombia.

Om er te komen, neem je gewoon de colectivo terug naar Santa Marta en stap je op een bus richting Tayrona of Palomino en stap je uit bij Kilometer 28.

backpacking colombia - Parque Tayrona

Parque Tayrona @creatifartiste

Dag 6: Dagtocht Parque Tayrona

Geniet van het stevige inbegrepen ontbijt in Eco Hostel Yuluka en neem de gratis pendeldienst naar Parque Tayrona. Neem een zwempak en voldoende water mee. Het is een twee uur durende wandeling door de jungle, maar je wordt getrakteerd op de mooiste stranden die je ooit hebt gezien.

Dag 7: Eco Hostel Yuluka naar Palomino

Pak dezelfde bus als waar je eerder bent uitgestapt en rijd door naar Palomino. Er is nog steeds geen grote toeristische trek naar Palomino (deels vanwege de geïsoleerde ligging), waardoor de suikerzandstranden lekker rustig zijn. Mis de schilderachtige riviertocht over de Rio Palomino niet.

Dag 8: Palomino naar Cartagena

Weer een lange transitdag, maar dat is Colombia voor jou. Reken op ongeveer 8 uur reizen om terug te komen in Cartagena.

Dag 9: Cartagena

Vandaag staat in het teken van het verkennen van Cartagena! Als je geen tijd hebt gehad om door alle straten van de ommuurde stad te lopen, dan is dit je kans. Gelukkig is het mogelijk om de hele stad te voet te verkennen in 24 uur. Vergeet niet te stoppen om een heerlijke kokosstoofpot te eten!

Dag 10: Colombia verlaten

Aan alle goede dingen komt een eind, en helaas is deze reis er daar één van. Neem je laatste beetje tranquilo voordat je adios zegt tegen Colombia.

backpacking colombia - Cartagena - green door

Cartagena @creatifartiste

2 weken in Colombia: Bergen en koffie

Dag 1: Vlieg naar Medellin

Wat, niet Bogota? Nee. Minimaliseer je bustijd en kom aan in Medellin. Houd er rekening mee dat het vliegveld vrij ver van El Poblado ligt, waar de meeste hostels zich bevinden. Verwacht dat je een taxi moet nemen.

Dag 2: Medellin

Medellin is een grote stad, dus er zijn veel dingen te doen. We raden je aan de beroemde gratis wandeltour te doen(elk hostel kan je hiervoor inschrijven) en een budgetvriendelijke self-guided metrotour te nemen.

Hostels in Medellin

Dag 3: Guatape Dagtocht

Guatape wordt de kleurrijkste stad van Colombia genoemd. En als je bedenkt hoe kleurrijk de rest van het land is, zegt dat wel iets.

In Guatape vind je een gigantische monoliet die je kunt beklimmen voor het uitzicht van je leven, de schattigste straatjes, adembenemende waterwegen en oh ja... je kunt paintballen in een van de huizen van Pablo Escobar.

backpacking colombia - salento

Salento @creatifartiste

Dag 4: Medellin naar Salento

Salento is het thuis van de beroemde Colombiaanse waspalmen, de hoogste palmbomen ter wereld, en het is een van de belangrijkste koffiecentra van het land, gelegen in de Eje Cafetero, de koffieregio. Oh, en het is waanzinnig groen en mooi. Om er vanuit Medellin te komen, pak je een bus. Er zijn vier rechtstreekse lijnen per dag, maar je moet misschien overstappen in Armenië.

Hostels in Salento

Dag 5: Salento

Neem een Willy (de jeeptaxi van Salento) vanaf het dorpsplein en ga naar de beroemde Valle de Cocora, een levendige groene vallei die de beste plek ter wereld is om torenhoge waspalmen te zien en waar je een van de beste dagwandelingen in Colombia kunt maken. Je maakt een modderige, matige tot inspannende wandeling waarbij je wordt omringd door Dr. Seuss-iaanse wassen palmen, stijgt naar een nevelwoud en wordt beloond met een van de meest adembenemende uitzichten in Colombia.

Dag 6: Salento

Ontspan na je wandeling met een heet kopje koffie … op de boerderij waar hij werd verbouwd! Salento heeft genoeg koffieboerderijen om uit te kiezen. We raden een bezoek aan Finca El Ocaso aan. Je kunt er komen via Willy, of sommige hostels liggen op loopafstand. De uitzichten onderweg naar de boerderij zijn net zo ongelooflijk als de koffie.

Dag 7: Salento naar Bogota

Je vraagt je misschien af waarom Bogota in het midden van deze reis staat EN aan het eind. Nou, dit gebied van Colombia is bergachtig, dus de doorreis duurt even, en het is de moeite waard om door Bogota te rijden naar je volgende bestemming. Neem ‘s ochtends vroeg de bus naar Bogota, want je zult veel tijd nodig hebben.

Jeugdherbergen in Bogota

Dag 8: Bogota

Neem een vrije dag om de hoofdstad van Colombia te verkennen. Deze uitgestrekte metropool heeft veel geschiedenis en cultuur. Doe mee aan de Street Art Walking Tour of de Bogota Bike Tour. Voor de koffieliefhebbers (zoals wij): La Zona Rosa en Zona G zijn overladen met heerlijke Colombiaanse koffiespecialiteiten.

Dag 9: Bogota naar San Gil

Neem vanaf Terminal Norte een vrij korte bus naar San Gil, de avonturenhoofdstad van Colombia! Er zijn tal van activiteiten te doen in dit kleine bergstadje. Het is ook de thuisbasis van een van onze favoriete hostels in Colombia, Sam’s VIP Hostel.

Hostels in San Gil

Dag 10-11: San Gil

Twee dagen zijn misschien niet genoeg voor alles wat je wilt doen, dus plan van tevoren. In San Gil kun je paragliden in de op een na grootste canyon ter wereld, wildwatervaren op alle niveaus, grotten verkennen, een canyoningtour doen waarbij je van kliffen springt en afdaalt van een 600 meter hoge waterval genaamd Juan Curi, en nog veel meer buitenavonturen.

Een andere must-do activiteit in San Gil is het spelen van tejo, een traditionele Colombiaanse sport waarbij bier en buskruit worden gebruikt. Het is een soort cornhole met explosieven, en het is fantastisch.

Dag 12: Dagtocht naar Barichara/Guane

Barichara is een slaperig stadje naast San Gil, en heeft de bijnaam “Het mooiste stadje in Colombia” Maak een korte busrit om te genieten van het vredige koloniale stadje – en vergeet niet te stoppen bij El Compa om cabrito te proberen.

Vanuit Barichara kun je een twee uur durende wandeling maken door het platteland naar Guane, een nog afgelegener stadje. Neem daar de bus terug naar San Gil.

Dag 13: San Gil naar Bogota

De rit terug naar Bogota is precies omgekeerd. De bussen rijden ‘s middags minder vaak, dus zorg ervoor dat je er ‘s ochtends bent.

Dag 14: Vlieg uit Bogota

Wandel nog een laatste keer door La Candelaria. Drink nog een laatste koffie bij Juan Valdez. Geniet van een laatste kom warme, troostende ajiaco. En neem dan een taxi naar het vliegveld El Dorado. Maar maak je geen zorgen – als je op ons lijkt, kom je terug!

Opmerking: Als je kunt, raden we je aan deze twee routes te combineren! Begin in het noorden en vlieg van Cartagena naar Medellin.

Colombiaans eten

Door Praktische reislust

Voordat we naar Colombia reisden, hebben we veel onderzoek gedaan naar de Colombiaanse keuken (volledige openheid van zaken: wij zijn absoluut het soort mensen dat hun reizen volledig baseert op wat we willen eten). Maar vreemd genoeg leek het erop dat de Colombiaanse keuken door iedereen als slecht werd beoordeeld. “Niet goed gekruid,” snauwden sommige artikelen. “Er is gewoon niet echt een Colombiaanse keukenidentiteit,” bromden anderen.

Nou, ik kan je verzekeren: ze hebben het allemaal mis. We ontdekten dat elke regio in Colombia de thuisbasis was van een andere specialiteit – en ze waren allemaal absoluut heerlijk!

Over het algemeen is de Colombiaanse keuken vrij eenvoudig en gemaakt van lokaal verbouwde ingrediënten. De meeste gerechten in Colombia worden geserveerd met gekookte yucca, rijst en een gewone gegrilde arepa. Het ontbijt bestaat meestal uit een gebakken ei en brood of een arepa. Lunches worden meestal geserveerd met een voorgerecht van warme soep, en zowel lunches als diners draaien om vlees. Het is heel gepast om jugos naturales, zoete vruchtensappen of milkshakes, bij elke maaltijd te drinken en er dan nog een te bestellen als dessert.

Behalve de zetmeelrijke yucca, aardappel en maïs zijn de enige groenten die je op je bord vindt een kleine salade; eet deze niet, want ze zijn gewassen in kraanwater en maken je waarschijnlijk ziek. Vegetarisch eten kan ook moeilijk te vinden zijn in Colombia.

backpacking colombia - fruit truck - cartagena

Cartagena @creatifartiste

Colombiaans straateten

Colombiaans straatvoedsel is goedkoop, veilig en overheerlijk. Aarzel niet om alles te kopen waar je zin in hebt, of het nu op een open grill voor je neus wordt bereid of door een busraam wordt aangereikt, verpakt in folie. Slik je angst en twijfel in en smul. Hier zijn onze favoriete Colombiaanse snacks.

 • Arepas: Het bekendste en meest herkenbare Colombiaanse straatvoedsel, arepas zijn gestoomde of gegrilde maïspannenkoeken, die gewoon of gevuld geserveerd worden. Onze favorieten zijn gegrild met kaas van een straatkarretje op Plaza de Trinidad in Getsemani, Cartagena of gevuld met ham, kaas, mayonaise en ei in San Gil.
 • Mango Biche: Verse, gesneden onrijpe mango besprenkeld met limoensap, zout en peper. Het beste te eten in de ommuurde stad Cartagena op een warme dag.
 • Obleas: Twee dunne wafelkoekjes met een vulling naar keuze. Vullingen zijn meestal jam, chocolade, noten, geraspte kokos en om de een of andere reden kun je ze het beste eten van een kar in Bogota met een logo van de Rolling Stones erop.
 • Chuzos de Res of Pollo: Gegrild vlees op een stokje. Het beste te eten in Cartagena, bij de Plaza de Trinidad in Getsemani, vergezeld van een koude Aguila ergens na middernacht.

Traditionele Colombiaanse gerechten

Als er één regel is die je moet volgen als het om Colombiaans eten gaat, dan is het wel om te eten wat lokaal is in de regio die je bezoekt. De Colombiaanse smaken, ingrediënten en gerechten verschillen aanzienlijk per regio. De meeste restaurants in Colombia serveren “typico”, de traditionele Colombiaanse keuken.

Hier zijn een paar van onze favoriete Colombiaanse gerechten, en waar je ze kunt eten.

 • Bandeja Paisa: Ongetwijfeld het meest “bekende” traditionele Colombiaanse gerecht, de “plattelandsschotel” bestaat uit rijst, gemalen vlees, gebakken chicharron/varkensbuik, zoete weegbree en avocado – allemaal overgoten met een gebakken ei. Het is een absoluut enorme portie eten, bedoeld om je de hele dag vol te houden en verkrijgbaar voor een extreem goedkope prijs. Hoewel je bandeja paisa overal in Colombia kunt vinden, kun je het het beste eten in de buurt van Medellin, waar het is uitgevonden.
 • Cabrito Santandereano: Laat het feit dat “cabrito” “babygeitje” betekent je niet afschrikken om dit ongelooflijke gerecht te bestellen als je de Santander regio van Colombia bezoekt. Het vlees wordt gemarineerd tot het mals en smaakvol is, dan gegrild tot het rokerig is en geserveerd met pepitoria, een heerlijke rijstschotel gemaakt met de sappen en andere delen van de cabrito. De beste plek om dit gerecht te krijgen is het heerlijke restaurant El Compa in het kleine, pittoreske Barichara!
 • Carne Oreada: Deze heerlijke dunne gemarineerde biefstuk heeft een ongelooflijke smaak en een chewy consistentie die niet lijkt op beef jerky. Hoe meer je op het vlees kauwt, hoe meer smaak er vrijkomt. Carne Oreada is te vinden in Santander. Probeer het samen met je cabrito bij El Compa in Barichara.
 • Posta Negra Cartagena: Tri-tip wordt gemarineerd en langzaam gegaard in een donkere, zoete, stroperige saus. Dit is een must tijdens een bezoek aan Cartagena, vooral bij Cocina de Pepina.
 • Soep: Colombia maakt uitstekende soep. Zelfs als het buiten heet is en je geen zin hebt in soep, als iemand soep op je tafel zet, eet die soep dan. En als er een kom salsa of ander beleg bij de soep wordt geserveerd, doe er dan wat bij je soep. Het wordt geweldig. Elke regio heeft zijn eigen soep. Ajiaco is een stoofpot van kip, maïs en aardappelen, overgoten met lokale kruiden en crema , geserveerd in Bogota. Mondongo is een smakelijke pensstoofpot in Medellin – probeer het eens bij Mondongo’s. In Cartagena vind je een ongelofelijke vis- en kokosstoofpot overgoten met verse limoen – probeer het bij La Cocina de Pepina. In het grootste deel van Colombia, vooral in Cali, zie je sancocho de gallina op het menu staan: het is kippensoep met stukken gekookte yucca, aardappel en maïs, en het meest troostrijke op de wereld.

Colombiaans fruit

Vers fruit is een van de meest geweldige dingen die je kunt eten tijdens een bezoek aan Colombia. Nee, echt waar! Colombia verbouwt meer exotische fruitsoorten dan waar ook ter wereld en de kans is groot dat je van de meeste nog nooit hebt gehoord. Profiteer van je tijd in dit paradijs voor fruitliefhebbers en prop je vol met zoveel fruit als je kunt verteren.

In Colombia is het heel normaal om bij alle drie de maaltijden fruit te eten. Een manier om dit te doen is door “jugos naturales” te bestellen Jugos naturales zijn ofwel smoothies (gemengd met ijs) of milkshakes (gemengd met melk). Ze zijn goedkoop en suikerrijk en heerlijk en typisch Colombiaans, en niemand zal je veroordelen voor het drinken van een milkshake bij het ontbijt.

Een andere manier om je fruitconsumptie zo veel mogelijk te verhogen is door een voorraadje in te slaan bij een mercado. Het bezoeken van een mercado in Colombia is een van de beste authentieke, lokale ervaringen die je kunt opdoen – en het is ook de goedkoopste manier om eten te kopen, vooral vers fruit. Je zult nooit meer in de verleiding komen om een supermarkt binnen te gaan!

We raden je aan om het fruit in Colombia met een open geest en maag te benaderen. Elke keer als je een nieuwe jugo natural op het menu ziet staan, bestel je die. Als je een straatverkoper ziet die vreemd uitziend fruit verkoopt waar je nog nooit van hebt gehoord, probeer het dan. Elke keer als je iets exotisch en zoets ziet op de markt, koop het dan. Volgens onze wetenschappelijke berekeningen, als je drie keer per dag fruit eet, elke dag gedurende je hele reis naar Colombia, kun je alle soorten Colombiaans fruit proberen voordat je sterft. En is dat niet het proberen waard?

Hier zijn onze favoriete Colombiaanse vruchten:

 • Guanabana: Guanabana, ook bekend als zuurzak, is een reusachtige groene langwerpige vrucht met helderwit vruchtvlees. Maar dat maakt niet uit, want je zult het niet in fruitvorm eten. Guanabana is het lekkerst als je het mengt met melk en suiker in heerlijke verse jugos naturales. Zoek ernaar op de menukaarten in heel Colombia.
 • Cherimoya: Mark Twain zei ooit “Cherimoya is de heerlijkheid zelve.” En nee, dat heb ik niet verzonnen. Hij zei het echt. Cherimoya lijkt een beetje op een verschrompelde artisjok, en de binnenkant heeft veel weg van buitenaardse ingewanden. Maar negeer het uiterlijk, want cherimoya is een van de meest fantastische vruchten die je ooit zult eten. Cherimoya is het antwoord op de eeuwenoude vraag “hoe komen ze aan de smaak van kauwgom?” Ja, het zachte witte vruchtvlees in de vrucht smaakt naar kamperfoelie kauwgom. Als je een straatverkoper ziet die deze heerlijke traktaties verkoopt, pak er dan een paar en ga naar de stad! Cherimoya kun je het beste eten terwijl je op straat staat en het sap over je heen laat druipen.
 • Mamoncillo: Deze kleine groene balletjes, een neef van de lychee, lijken op limoenen maar groeien in trossen als druiven. Het is een arbeidsintensieve vrucht, maar leuk om te eten. Breek de zeer dunne schil met je tanden en er springt een donzig citrusvruchtje in je mond. De pluizige vrucht zit vast aan een grote pit, dus je moet op de pit zuigen om de vrucht te pakken en daarna de pit uitspugen. Je handen zullen er plakkerig van worden, maar het is de moeite waard. Je vindt verkopers die plakkerige zakken mamoncillo verkopen in de ommuurde stad Cartagena.
 • Granadilla: Deze heerlijke gele vruchten zijn een zoete variant van maracuya, zure passievrucht. Scheur ze open met je handen en zuig de met gelei bedekte zaden eruit; de zoete vrucht wordt perfect gecomplimenteerd door de zuurheid van de knapperige, kauwbare zaden. Granadilla kun je overal in Colombia vinden.

Colombiaanse desserts

Colombianen zijn dol op suiker. Hun toetjes zijn ongelooflijk zoet en worden vaak gecombineerd met iets zouts. Hoewel we allebei suikerverslaafd zijn, neigden we meer naar fruit of zoet/zout combinaties zoals warme chocolademelk en kaas (een traditionele Colombiaanse snack) om onze arme tanden te sparen en ons hart te kalmeren. Als je van suiker met nog meer suiker houdt, dan is Colombia de plek voor jou!

 • Zoet brood: Ga langs bij een Colombiaanse bakkerij om een van de vele heerlijke zoete broden te proberen. Je vindt er een heleboel broodjes, gevuld met van alles, van guavegelei tot kaas. Onze favoriete bakkerij is El Pandequeso in de ommuurde stad Cartagena, waar alles goedkoop en zoet en kleverig en kaasachtig is.
 • Arequipe: Elk Latijns-Amerikaans land heeft zijn eigen versie van karamel. In Colombia vind je arequipe en rond de kerstperiode manjar blanco. Probeer arequipe in vele vormen, van snoep tot obleas tot gevuld in een puntzakje gebak tot rechtstreeks uit de pot uit de winkel.

Colombiaanse cultuur

Door Langs Stoffige Wegen

Vergeet alles wat de tv en het nieuws je ooit over Colombia hebben verteld; de cultuur en identiteit van dit land is veel meer dan koffie, kartels en cocaïne. Bezoekers die Colombia voor het eerst zien, worden overdonderd door de grootte en diversiteit van het land. Het is niet alleen enorm groot – drie keer zo groot als Duitsland – maar het is ook het op één na meest biodiverse land ter wereld. De cultuur van Colombia is net zo divers, grotendeels gevormd door de tijd dat het een Spaanse kolonie was, terwijl de inheemse, Europese en Afrikaanse invloeden sterk aanwezig blijven.

Religie in Colombia

Volgens recente cijfers identificeert 79% van de Colombianen zich als katholiek en dit blijft de relatief conservatieve houding, familiedynamiek en cultuur in het land bepalen. Er wordt nog steeds veel naar de kerk gegaan en het geloof wordt vaak in het openbaar beleden.

Voor de bezoeker is het belangrijk om hier sociaal rekening mee te houden, maar je zult al snel een gelukkige nevenschikking voelen tussen religieuze toewijding en de kleurrijke, leuke en uitbundige kant van Colombia, zoals luide reggaetonmuziek, gewaagd dansen en de prevalentie van plastische chirurgie.

Colombiaanse festivals

In een land met een van de meeste officiële feestdagen ter wereld (18!) en met dansen die in de cultuur zijn ingebakken, is het niet verwonderlijk dat Colombia een heleboel officiële festivals heeft, waarvan er twee door UNESCO zijn erkend.

Het vierdaagse carnaval van Barranquilla is zeker het beroemdste en is het antwoord van het land op het carnaval van Rio. Bezoekers gaan de straat op om te dansen, te zingen en elkaar in bloem te hullen in deze stad aan de Caribische kust (de geboorteplaats van Shakira en Sofia Vergara). Het Black and Whites Festival in januari, gehouden in Pasto, is het oudste carnaval in Zuid-Amerika met een oorsprong die teruggaat tot de Spaanse overheersing. Het herinnert aan de ene vrije dag per jaar die Afrikaanse slaven kregen, en in het heden is er muziek, spectaculaire praalwagens en twee dagen waarop de stad en de menigte eerst met zwarte verf en dan met witte verf worden bedekt.

Het is belangrijk om op deze festivals en feestdagen te anticiperen bij het plannen van je eigen route, want de lokale bevolking reist er graag naartoe en tijdens deze dagen, vooral in januari. Accommodatie is schaars, bussen raken uitverkocht en alles is duurder en drukker.

Tradities rond Kerstmis en Nieuwjaar

Vanwege de religiositeit, de liefde voor feestdagen en het belang van familie, is het geen verrassing dat de kerstperiode in Colombia HEERLIJK is. De vieringen zijn echter heel anders dan je zou verwachten.

Noche de las Velitas (Nacht van de Kleine Kaarsjes) vindt plaats op de avond van 7 december, waarbij iedereen de straat op gaat om kaarsjes aan te steken en dit markeert echt het begin van de feestperiode (en het begin van het eten van buñuelos!). Dit wordt gevolgd door de novena, een uiterst Colombiaanse kerstbijeenkomst gedurende de negen nachten voor Kerstmis. Oorspronkelijk verwees dit naar een reeks van negen gebeden, maar tegenwoordig is het veel meer dan een puur religieuze viering. Er worden novena’s georganiseerd voor goede vrienden, klasgenoten of collega’s om te eten, drinken, bidden en Colombiaanse kerstliederen te zingen!

Kerstmis wordt gevierd op 24 december om middernacht, waarbij kinderen hun cadeautjes krijgen van El niño Dios (Godskind/het kindje Jezus), in plaats van de Kerstman. Tot slot vieren de mensen op 28 december de Dag van de Onschuldigen, wat in wezen hetzelfde is als 1 april.

Oudejaarsavond is echter het moment waarop Colombia uitblinkt in een aantal van de meest unieke tradities. Van het eten van 12 druiven om middernacht (een per klokslag) en het dragen van geel of rood ondergoed (de een brengt je voorspoed, de ander liefde in het komende jaar), tot onze favoriet om met een koffer door de buurt te lopen om een jaar vol reizen te garanderen.

En, zoals bij elk Colombiaans feest, ZAL er vuurwerk zijn.

Colombiaanse mensen

Door Praktische Zwerflust

Als we proberen uit te leggen wat ons precies steeds weer terug naar Colombia trekt, is ons antwoord altijd hetzelfde: de mensen. De mensen in Colombia behoren tot de vriendelijkste, meest gastvrije mensen die we ooit hebben ontmoet.

Ik weet niet zeker of het ondanks of dankzij Colombia’s verleden is dat de mensen zo positief en gastvrij zijn. Maar als toeristen die een land bezochten dat nog steeds een bloederig stigma draagt, werden we met open, dankbare armen ontvangen door de lokale bevolking die ons graag de schoonheid van hun fantastische land liet zien – en we werden er samen met hen verliefd op.

Colombia is het soort land waar je over straat kunt lopen om je met je eigen zaken bezig te houden en waar een inwoner je tegenhoudt om te vragen of je iets nodig hebt – gewoon om zeker te weten dat alles goed met je gaat.

Het is het soort plek waar alles en iedereen “tranquilo” is, de nationale Colombiaanse staat van bestaan. “Tranquilo’ als je te laat bent voor een vlucht en in de file staat; tranquilo’ als je je paspoort kwijt bent; tranquilo’ als je een paniekaanval krijgt op een waterval 200 meter in de lucht en moord en brand schreeuwt (eh, misschien ligt dat aan mij).

Vreemd genoeg, in plaats van woedend te zijn, is “tranquilo” alomtegenwoordig: het sijpelt je geest binnen als een ontspannen, meditatieve wolk, zodat zelfs nadat je Colombia hebt verlaten, het je nog steeds laat weten dat alles vanzelf goed komt.

Colombiaanse taal

Om succesvol met de lokale bevolking te kunnen communiceren, moet je een beetje basis-Spaans beheersen – hoe beter je Spaans, hoe gemakkelijker je kunt reizen.

Colombianen zijn echter bijzonder geduldig. Ze wachten bemoedigend tot je uitlegt wat je nodig hebt via gebroken Spaans, gebarentaal, handgeschilderde illustraties of een uitgebreide dans.

Dan, in plaats van het op te geven na je miserabele pogingen om “waar is dit hostel?” over te brengen via radslagen en agressief wijzen, zullen ze hun mobiele telefoons tevoorschijn halen om hun neef te bellen die ooit Engelse les heeft gevolgd en je de telefoon geven.

Als je ooit iets nodig hebt tijdens je reis in Colombia, zoek dan gewoon een lokale bewoner en vraag om hulp. Ze zullen je graag helpen.

Colombiaanse muziek

Onze reizen in Colombia worden altijd begeleid door een soundtrack. Colombia is een land van ritme, muziek en dans, en er speelt op de een of andere manier altijd muziek. De muziek van Colombia spreekt direct tot de geschiedenis van het land en Colombiaanse muziek gaat bijna altijd gepaard met dans.

Cumbia is een samensmelting van Afro-Caribische ritmes die zijn ontstaan uit de vermenging van de inheemse volkeren van de noordkust en de Afrikanen die daar ongewild naartoe werden overgebracht. Cartagena was de belangrijkste slavenhaven voor heel Zuid-Amerika en cumbia is slechts een van de blijvende erfenissen van de Afrikanen die er nooit voor kozen om Colombia hun thuis te noemen, maar wiens invloed het Cartagena van vandaag heeft gevormd. Het is een muziek van trommels en gejoel en gezang, begeleid door een dans die werd gecreëerd door slaven met boeien om hun enkels.

Net als cumbia heeft champeta diepe Afrikaanse wortels. In Cartagena en Barranquilla en in de nabijgelegen palenques creëerden gemeenschappen van bevrijde slaven dit muziekgenre. Als je naar een traditionele cumbia of champeta voorstelling kijkt, kun je niet anders dan de ziel van Afrika voelen en de invloed van de miljoenen levens die in Cartagena en de rest van Amerika verloren gingen aan de slavernij.

Voor de meeste gringos is salsa een van de meest herkenbare Colombiaanse muziekgenres. Maar Colombiaanse salsa is heel anders dan de Cubaanse en Puerto Ricaanse salsa’s die eraan voorafgingen. Salsa moet je dansen, het is geen muziek waar je gewoon naar kunt luisteren! Je zult de beroemde Colombiaanse salsaartiest Joe Arroyo overal in Colombia horen spelen en zijn beeltenis zien op muurschilderingen en straatkunst in heel Colombia, vooral in zijn geboortestad Cartagena.

Reggaeton is de populairste muziek onder de jongere mensen in Colombia, en het is waar je waarschijnlijk naar zult luisteren in elk hostel waar je verblijft. Wij zijn verliefd geworden op reggaeton tijdens onze reizen en het is niet moeilijk om ons (slecht) te horen meezingen met Shakira, Carlos Vives of Bomba Estéreo, drie van onze favoriete Colombiaanse artiesten.

Is Colombia veilig?

Een van de eerste vragen die we krijgen als we het over onze liefde voor Colombia hebben (anders dan “wacht, wat heeft Colombia te maken met waar we het over hadden?”) is “Is Colombia veilig?”

We kunnen het ze niet kwalijk nemen: het meeste lokale nieuws over Colombia ging over guerrilla’s, Pablo Escobar en drugskartels. En als je onlangs Narcos op Netflix hebt gekeken, voelt het misschien een beetje fris aan.

Maar hier is het goede nieuws: Pablo Escobar stierf bijna 30 jaar geleden, de Colombiaanse drugskartels bestaan niet meer en Colombia kent al enkele jaren relatieve vrede. Zelfs de FARC, de bekendste guerrillagroep in Colombia, is in 2017 officieel ontbonden na vijf decennia van gevechten. Hoewel er nog wel eens schermutselingen plaatsvinden tussen paramilitaire groeperingen en de Colombiaanse regering, vormen deze geen bedreiging voor toeristen.

Dat gezegd hebbende, ga niet in je eentje de jungle in op zoek naar avontuur – bepaalde delen van Colombia die buiten de gebaande paden liggen, zijn nog steeds niet veilig. En als je op zoek gaat naar drugs of prostituees, zul je problemen vinden: bijna elk toeristisch gerelateerd geweldsmisdrijf in de afgelopen jaren is gerelateerd aan drugs of prostitutie. Het risico is het niet waard.

Hoewel het er momenteel relatief rustig is, is Colombia niet vrij van criminaliteit, vooral niet in de grote steden. Zoals in elke grote stad, moet je extra voorzichtig zijn met je bezittingen om zakkenrollers te vermijden: wees vooral voorzichtig in Bogota of Medellin en wanneer je met het openbaar vervoer reist. We raden aan om je geld in een geldriem of bh-zakje te bewaren om de kans op diefstal of zakkenrollerij te verkleinen.

Medellin is de enige stad die we aanraden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen bij een bezoek. Als u zich buiten de gringobuurt El Poblado begeeft, voelt u zich misschien niet welkom in sommige delen van de stad, met name in El Centro.

U zult in Medellin ook een zekere eerbied voor Pablo Escobar opmerken die in de rest van het land opvallend afwezig is: hoewel hij en het Medellinkartel al lang verdwenen zijn, leeft zijn nalatenschap voort in de vele huizen, buurten en gemeenschappen die hij heeft gefinancierd. Neem een Pablo Escobar-tour in Medellin en je wordt geïnstrueerd om zijn naam niet hardop uit te spreken, anders hoort de lokale bevolking het en beschuldigt ze je ervan dat je kwaad spreekt over Don Pablo.

Cartagena is een andere stad waar toerisme populair is en diefstal vaker voorkomt. Tot voor kort kwam diefstal door mototaxi’s vaak voor, maar om dit te voorkomen zijn mototaxi’s sinds kort verboden binnen de ommuurde stad. Blijf laat genoeg op stap in Cartagena en je zult getuige zijn van de louche onderbuik van de ommuurde stad.

In de afgelopen jaren heeft de drug borrachero over de hele wereld alarmerende krantenkoppen gehaald. De drug wordt gebruikt om drankjes te verrijken en hoewel het niet vaak voorkomt, is het wel iets om voor uit te kijken. Neem dezelfde veiligheidsmaatregelen als overal elders: ga ‘s avonds niet alleen op stap, let altijd op je drank en neem nooit drank, eten of sigaretten aan die door vreemden worden aangeboden.

Als algemene vuistregel bij het reizen in Colombia kun je het beste op de gebaande paden blijven. Backpackers en reizigers komen vaak in veel delen van Colombia, dus je zult je er veilig voelen. Je zonder gids of rondleiding in de jungle wagen, ‘s avonds laat in je eentje rondzwerven en illegale activiteiten zoals drugs proberen, zijn dingen die we je zeker aanraden NIET te doen.

Dat gezegd hebbende, we hebben Colombia verschillende keren bezocht en ons bijna nooit onveilig gevoeld. Volg de basis veiligheidsmaatregelen en je zou je ook niet onveilig moeten voelen!

Colombia reistips

Door Langs Stoffige Wegen

De reputatie van Colombia in het westen draait helaas vooral om drugs, burgeroorlog en misdaad. Elke bezoeker moet beseffen dat dit in Colombia complexe kwesties zijn die duizenden mensen het leven hebben gekost, miljoenen mensen op de vlucht hebben gejaagd en nog steeds directe gevolgen hebben voor mensen in het hele land. Respectvolle en serieuze nieuwsgierigheid naar deze kwesties is de sleutel, niet luchthartige opmerkingen over hoe leuk je Narcos vond.

Colombianen zijn over het algemeen gastvrij en trots op het feit dat steeds meer mensen ervoor kiezen om het land te bezoeken om de juiste redenen, en ze zijn veel blijer om het positievere heden en de toekomst van het land met je te bespreken dan te blijven stilstaan bij het turbulente verleden.

Praktisch gezien is het beleefd om bij binnenkomst in een winkel of restaurant het personeel te begroeten met een ‘buen dia‘ of ‘buenas tardes‘ in de namiddag.

Afdingen in Colombia

Colombianen accepteren afdingen in bepaalde contexten (bijv. souvenirverkopers op straat en markten). Agressief afdingen is echter niet de juiste aanpak en zal eerder leiden tot het stopzetten van een transactie. Je kunt ook afdingen op buskaartjes, maar dat werkt niet altijd.

Colombiaanse manieren

Colombianen hechten veel waarde aan manieren, formaliteit en zich beleefd gedragen in plaats van uitbundig in een nieuwe omgeving. Probeer er ook niet te veel uit te zien als een bekrompen backpacker in meer formele omgevingen. Een beetje Spaans leren is ook belangrijk om een betere reis te hebben en de cultuur beter te begrijpen.

Tot slot, vergeet niet dat het ColOmbia is, en niet ColUmbia – Colombianen raken erg geïrriteerd door deze vergissing!

Over de auteurs

Lia is reisblogger bij Practical Wanderlust, een reisblog voor stellen die is verschenen in Travel & Leisure, Forbes, de Washington Post en andere indrukwekkend klinkende publicaties. Als ze niet op reis is, woont ze in Oakland, Californië met haar man Jeremy. Volg hun reisrampen – eh, avonturen – op Instagram, Facebook en Pinterest!

Andrew en Emily bloggen bij Along Dusty Roads en inspireren iedereen om meer, beter en mooier te reizen. Of het nu gaat om het ontdekken van de hipsterwijk van een oude Europese stad, een trektocht door het regenwoud in Zuid-Amerika of een roadtrip door de Schotse Hooglanden, Andrew en Emily denken dat er overal een avontuur, een verhaal en een nieuwe ontdekking te vinden is – en ze laten je precies zien hoe je die kunt vinden! Je kunt Along Dusty Roads ook volgen op Instagram, Facebook en Twitter.

Pin deze gids voor later!

Colour, coffee and culture: the ultimate backpacker guide to Colombia

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven