Varför alla borde arbeta på ett vandrarhem minst en gång

Jag hade rest genom Argentina, Chile, Bolivia, Peru, Ecuador och nu hade jag kommit fram till landet som jag hade hört så mycket om … Colombia. “Det är bara att vänta”, hade nya vänner sagt med ett igenkännande leende på läpparna. “Jag önskar att jag kunde åka tillbaka dit”, sa andra som var på väg i motsatt riktning. “Missförstå mig inte, andra platser är fantastiska. Colombia är bara bättre.” Jag hörde det, gång på gång.
Jag lyssnade på dessa tips och planerade in fem veckor i landet, eftersom jag antog att det skulle ge mig gott om tid innan jag åkte till Brasilien och sedan hem till Storbritannien. Men det tog mig mindre än fem minuter att bli förälskad i Colombia. Så den planen gick snart upp i rök … Efter ungefär en och en halv vecka var jag helt betagen. Av människorna, deras leenden, deras attityder, deras prioriteringar. Av värmen, landskapet och bullret. Efter tre veckor kände jag mig hemma. Tempot i livet kändes rätt. Efter en månad hade jag fått den typ av vänner som man inte bara ger en high five och går ifrån. Jag ville inte flytta. Ingen kunde tvinga mig att göra det. Jag skulle ingenstans. Men jag hade ett problem: hur skulle jag kunna stanna kvar när mina krympande tillgångar innebar att jag snart skulle behöva överleva på en diet av gratis vandrarhemsfrukostar och en och annan empanada? Lyckligtvis fick jag oväntat ett ställe att bo på. En vän berättade för mig om Casa Elemento, ett vandrarhem på toppen av ett berg i Sierra Nevada, som drevs av hennes goda vänner och som hon ville ta mig till omedelbart. “På toppen av ett berg säger du? Så härligt.” Så vi åkte dit.

För att komma till Casa Elemento måste man antingen åka motorcykel eller vandra upp genom djungeln. Vi valde att vandra. Vi kom fram, svettiga och trötta, men det var värt det för utsikten – snöklädda bergstoppar ovanför, tät djungel och en stad nedanför, och Karibiska havet som blinkar i fjärran. Just som jag snurrade runt i förtjusta cirklar och njöt av deras trädkoja, poolen, ägarnas välkomnande ansikten och deras paradnummer – en gigantisk hängmatta för 20 personer – erbjöd Jean, en av ägarna, mig en kopp te … PG Tips för att vara exakt. Jag hade varit på resande fot i fem månader och under den tiden hade jag inte lyckats hitta en anständig kopp te någonstans, och jag hade försökt… desperat. Sockret hjälpte inte, dubbla påsar var meningslöst. Kanske var det vandringen, kanske var det faktum att vi såg ner på riktiga moln, men jag var tvungen att kämpa emot tårar av ren glädje när jag drack ur den blå campingmuggen i plast med en bränd cigarett på sidan. Det var ett perfekt ögonblick och jag tänkte: “Det här är trevligt, jag ska fråga om jag får stanna!”
Gänget välkomnade mig direkt och jag kom snabbt in i volontärarbetet. En typisk dag på Casa Elemento började med att jag gick upp tidigt för att sätta på det viktiga kaffet. Trots den tidiga väckningen var det en otrolig tid på dagen att vara den enda personen som var vaken. När jag hade fyllt urnan och städat upp efter de nyinköpta kultingarna, som verkade kunna fly från alla typer av inhägnader, passade jag på att springa en sväng genom djungeln, eller så satt jag bara och beundrade utsikten. Vissa dagar, de flesta faktiskt, fick jag höra hur vrålapor svingade sig genom djungeln nedanför, tukaner tittade förbi och parakiter kastade sig över poolen. Jag har aldrig varit på en vackrare eller lugnare plats.
Det fanns så många bra saker med att vara där och göra det jag gjorde. För det första kändes det bra att känna sig användbar efter månader utan något riktigt syfte. Oavsett om jag målade, bäddade sängar, bakade, serverade öl eller bara minglade kändes det aldrig som arbete. Ed, Andrew, Jean och Jack hade arbetat hårt för att göra Casa Elemento till ett hem långt hemifrån, och det var så det kändes – som om vi helt enkelt såg till att gästerna i vårt hem hade det bekvämt och var glada.
Vi visste aldrig vem som skulle komma en viss dag eller vem vi skulle träffa. Nya vänner kunde dyka upp på en motorcykel eller dyka upp ur djungeln, precis som jag hade gjort, och mitt jobb var att välkomna dem, ge dem mat och vatten och prata med dem. Och det fanns mycket att prata om, vi hade ju trots allt mycket gemensamt … alla där var resenärer som var ute och såg världen, som också försökte förstå saker och ting och som aktivt letade efter det som gjorde dem lyckliga. Att upptäcka att man har så mycket gemensamt med främlingar dag ut och dag in gör att man känner sig som en del av något. Det är logiskt att man bildar snabba vänskapsband med människor som vill uppleva livet, se saker, besöka platser och verkligen leva. Min tid där var en ständig cykel av möten med coola människor som gjorde coola saker.

Det absolut bästa med min tid på Casa Elemento var att jag lärde känna ägarna – människor som hade hittat detta hörn av Colombia, som de inte heller ville lämna, och i stället för att finna sig i att återvända till ett “normalt liv” bestämde de sig för att förverkliga sin dröm. De tog en chans och det lönade sig – de arbetade hårt varje dag och arbetar fortfarande hårt för att göra Casa Elemento till ett av de bästa vandrarhemmen i Colombia, och de har lyckats. Det var otroligt att vara runt människor som var så engagerade i att göra vad som behövdes för att göra denna plats perfekt. Jag vet att det låter som en stor klyscha, men jag menar det när jag säger att min tid där inspirerade mig. Den fick mig att sätta mig ner och fundera över några saker. Vad brydde jag mig om lika mycket som de människor jag arbetade för? Vad skulle jag gärna arbeta lika hårt för? Hur skulle mitt liv kunna se ut om jag strävade efter det jag ville lika obevekligt som de hade gjort? Min tid där fokuserade mig. Den fick mig att inse vilken riktning jag ville, och behövde, peka mig själv i när det var dags att äntligen lämna det där berget.
Om du inte har lyxen att ha gott om tid kan resandet bli en tröttsam serie av olika stopp. Två nätter här, tre nätter där, en och annan plats där man stannar lite längre men alltid med ett öga på datumet. Om du kan, ta dig tid, stanna kvar…särskilt om en plats tilltalar dig. Välj en plats som du vill lära känna. Fundera på vad du kan erbjuda och var beredd på att ta i och bli smutsig. Jag är inte särskilt skicklig, men jag var uppfinningsrik och ivrig, plus att jag kan måla väggar som en mästare, baka kakor som får dig att gråta riktiga tårar och prata med vem som helst. Så var det bara. Alla kan göra det. Se bara till att om du gör det så är du villig att bidra till någons vision. Du hjälper dem att förverkliga sina ambitioner, kom ihåg och respektera det.
Volontärarbetet gav mig välbehövlig tid att stå stilla och samla mina tankar om allt som hade hänt innan. Alla människor och platser som jag hade susat förbi på vägen dit, allt jag hade sett, gjort och lärt mig. Det gav mig möjlighet att inse vad jag nu visste om mig själv efter att ha ägnat lite tid åt att faktiskt lyssna, och att låta det sjunka in. Det gjorde att jag äntligen kunde avgöra vad som gjorde mig lycklig och vad som inte gjorde det. Det gav mig utrymme att ta reda på vart jag ville att mitt liv skulle ta vägen härnäst. Den visade mig vad hårt arbete kan leda till och tände min ambition och övertygelse om att jag också är mer än kapabel att uppnå mina drömmar … och av dessa skäl rekommenderar jag den till er alla.
Gästinlägg av Amy Baker

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen