Bli tatuerad av den legendariska tribaltatueraren Whang Od

Language Specific Image

De första kända tatueringarna var en viktig informationskälla och var en gång förbehållna stamgrupper: De visade vilken stam man tillhörde och vilken plats man hade inom stammen. Att ha rätt tatuering kunde ibland bokstavligen betyda liv eller död.
Några årtusenden senare kan en tatuering betyda lite mer än “jag söp mig full i Malaga och vaknade upp med den här kinesiska menyn på armen”. Men det är fortfarande möjligt att få en tatuering med mening, en tatuering som berättar en historia om dina resor. Så här gör du för att få en tribaltatuering av den legendariske Whang Od, en Kalinga-tatueringskonstnär som bor djupt inne i den filippinska djungeln.

Rykten om Filippinernas mästare på tribaltatueringar

how to get a tribal tattoo from the legendary Whang Od (c) Will Hatton / Broke Backpacker
Jag hörde först viskningar om en legendarisk tatueringsmästare som levde djupt inne i Filippinernas djungler för nästan ett decennium sedan, men avfärdade det som en urban myt. Men idén stannade kvar hos mig och jag kunde inte riktigt släppa tanken. Jag menar, tänk om det var sant…?
Spola fram nästan ett decennium och jag är på väg till Filippinerna. Jag visste bara att jag var tvungen att försöka spåra upp den legendariske Kalinga-tatueringskonstnären Whang Od. Jag har alltid varit intresserad av stamkulturer och seder och chansen att få träffa en levande legend som hon var för bra för att missa. Jag gjorde målmedvetna förfrågningar till de få personer jag kände i landet och lämnade ingen sten ovänd. De frågade vänner som frågade vänner till vänner och till slut, precis när hoppet började falna, hade jag en ledtråd!

På jakt efter Whang Od, den sista av Butbut-stammens tatuerare

how to get a tribal tattoo from the legendary Whang Od (c) Will Hatton / Broke Backpacker
Whang Od kommer från Butbut-stammen, en legendarisk grupp stamkrigare som en gång i tiden var kända för sina huvudjaktskrig och sitt grymma mod mot alla inkräktare som försökte ta sig in i deras land. Japanerna hade försökt slå läger i närheten under andra världskriget och hade dragit sig tillbaka från djungeln och slickat sina sår, i ett nötskal; Butbut är inte att leka med.
Den största svårigheten med att nå Whang Od är att veta hur man hittar henne, tills nyligen fanns det mycket lite information tillgänglig online och att spåra henne kunde vara förrädiskt när man vandrade längs djungelstigar på jakt efter “The Village Atop the Hill”.
Min vän Pot Pot, en känd journalist från Manila, erbjöd sig att fungera som min guide och ta med mig in i djungeln eftersom han talade lite Kalinga så han skulle kunna introducera mig till Whang Od. Under en dag och en natt åkte vi i skrangliga bussar och trånga jeepneys, sittande på taket under den gassande solen, med min ryggsäck som skilde mig från den skållheta metallen. Efter ändlösa bergsbackar, smaragdgröna risfält, forsande floder och vänlig lokalbefolkning kom vi till slut fram… mitt ute i ingenstans.
Med min ryggsäck följde jag Pot Pot in i djungeln och in i det okända..

Byn på toppen av en kulle, djupt inne i den filippinska djungeln

how to get a tribal tattoo from the legendary Whang Od (c) Will Hatton / Broke Backpacker
Precis när det började skymma anlände vi till byn Buscalan. Jag passerade en grupp tonåringar, varav en hade en blekt Guns and Roses-tröja, och tog mig till shamanens hydda, en plats prydd med djurskallar.
Pot Pot började presentera sig, och jag började le som en galning och skaka hand med alla som kom fram. De en gång så fruktade krigarna visade sig vara otroligt gästvänliga om än något förvirrade över att höra att en blekhyad utlänning hade rest så långt, allt i bläckets namn.
“Har de inga tatueringar i England?” frågade en bybo.
“Jo, men vi har inte så många tatueringsmästare”, svarade jag.
Jag visades till en lokalbos trähydda och fick ris och kyckling, vildsvin och bönor. Trött efter en lång dags resa sov jag på golvet, månen sken in genom det öppna fönstret.

Möte med den legendariske tatueraren Whang Od

how to get a tribal tattoo from the legendary Whang Od (c) Will Hatton / Broke Backpacker
Nästa morgon vaknade jag av ljudet från en tupp och tittade ut genom fönstret. Klockan var knappt 6.30 men byn var redan full av liv och människor ägnade sig åt sina dagliga sysslor. Jag hade ingen telefonsignal och den “riktiga världen” kändes som en avlägsen värld; det kändes helt befriande.
Efter frukost fick jag träffa den legendariska Whang Od själv. Hon gömde sig bakom en kolsvart huvtröja, hennes armar avslöjade vridna, blå och svarta tatueringar som ringlade över varje centimeter av huden, och hon tittade på mig med kolsvarta ögon som förrådde en humoristisk anda inom hennes åldrade ram. Whang Od är nittionio år gammal och den sista levande Mambabatok, en tatueringsmästare från en stam. Hon är rolig, snabb och förvånansvärt smidig, och om hon inte gillar dig får hon dig att blöda.
Enligt Kalinga-traditionen är det Mambabatok som väljer tatueringens utformning. I enlighet med denna tradition sa jag bara att jag föredrog att designen skulle vara på min arm snarare än, till exempel, på min panna och hon satte igång att arbeta.
Hon sa något på Kalinga och Pot Pot skrattade och bad mig att sätta mig ner. Jag satte mig på huk på en liten träpall och hon började välja ut en vass tagg från ett citronträd, stack in den i en pinne, doppade den i en blandning av vatten, träkol och magi och placerade den över min arm.
Hon tittade på mig i en halv sekund, log och började knacka med en liten hammare av bambu. Jag tittade fascinerat på när min arm punkterades med många hål fyllda med bläck. Sakta men säkert blev mönstret tydligt. Det var en ormbunke, en symbol för att bli vuxen och, eh, fertilitet..

Traditionella hammartatueringar är förvånansvärt smärtfria

how to get a tribal tattoo from the legendary Whang Od (c) Will Hatton / Broke Backpacker
Det gjorde inte ont alls. Processen var faktiskt mycket mindre påträngande än de moderna tatueringspistolerna och träklubban gav ett mer lugnande soundtrack än det infernaliska surret från en tatueringspistol inställd på heavy metal-musik. Efter en timme var Whang Od klar. Hon torkade bort blodet och överflödigt bläck och vi var klara; ingen plastfolie, ingen Dettol, ingen 1000-dollarsedel.
Jag vände mig om, log mot henne och tackade henne så mycket. Hon log tillbaka och vinkade sedan bort mig, hon var en upptagen kvinna och hade saker att göra; hon var trots allt nästan hundra år.
Jag gjorde en liten donation av salt, ägg och åtta dollar och var sedan på väg till männen i byn för att röka en cigarett och öva på min Kalinga. Jag dröjde mig kvar här ett tag och försökte göra en rökpipa av bambu (alla Kalinga-män kan göra detta och de är alla vackra) och misslyckades kapitalt.
Min tatuering läkte snabbt och efter bara några dagar insåg jag att ormbunken liknade ett ganjablad… Jag återvände till civilisationen, skickade ett foto till min mamma, log elakt och fortsatte med mina Filippinska äventyr.
Filippinerna är en fantastisk plats och om du är ute efter ett riktigt äventyr och en genuin kulturupplevelse bör en resa till Whang Od stå högt upp på din lista. Ett stort tack till Pot Pot, min vän och guide; Charlie, min värd i Buscalan; de många vänliga människor jag träffade där; och naturligtvis till Whang Od, ett stort tack för din gästfrihet, värme och humor.
Om författaren
Will Hatton är för närvarande ute på ett 3-årigt äventyr där han reser från Storbritannien till Papua Nya Guinea. Följ med på The Broke Backpacker.
Har du en fantastisk tatueringshistoria som du vill dela med dig av? Berätta för oss om det i kommentarerna nedan ???
Vad ska jag läsa härnäst?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen