Den ultimative guide til at rejse med rygsæk i Costa Rica

Det er ikke svært at se, hvorfor Costa Rica er så mange menneskers første valg, når de skal udforske Mellemamerika for første gang, eller endda når de skal backpacke for første gang. Det er smukt, venligt, tilgængeligt og billigt og har alle kendetegnene på en drømmedestination for rygsækrejsende. Costa Rica er især perfekt til den eventyrlystne rejsende med utallige muligheder for ziplining, rafting, kajakroning, cykling, vandring og surfing. Hvis en lokal fortæller dig, at du kan rejse over det halve land på en zipline, er det kun en halv spøg! Men Costa Rica brillerer virkelig, når det gælder natur og dyreliv. Med omkring 25% af landet som nationalpark og en status som en af de nationer i verden, der har den største biodiversitet, er Costa Rica det ultimative paradis for naturelskere.

Hop direkte til:

 1. Bedste tidspunkt at besøge Costa Rica
 2. Costa Rica visum
 3. De bedste steder at besøge i Costa Rica
 4. De bedste strande i Costa Rica
 5. Costa Rica rejseplaner
 6. Vandrerhjem i Costa Rica
 7. Sådan kommer du rundt i Costa Rica
 8. Costa Ricas mad
 9. Costa Ricas kultur og skikke
 10. Rejsesikkerhed i Costa Rica
 11. Er Costa Rica sikkert for kvindelige solorejsende?
 12. Rejseråd til Costa Rica
 13. Vaccinationer til Costa Rica
 14. Budget for rygsækrejse til Costa Rica

backpacking costa rica - playas del coco - view over land and sea

Playas del Coco

Bedste tidspunkt at besøge Costa Rica

Det siges, at det “bedste” tidspunkt at besøge Costa Rica er fra december til april, men hvornår du skal rejse, afhænger af dine prioriteter. Hvis du vil have garanti for solskin og ikke har noget imod større menneskemængder og dyrere indkvartering, så skal du besøge landet i tørtiden. December og januar er smukke måneder – vegetationen er stadig frodig og grøn efter regnen, og floderne har den perfekte vandstand til rafting. Hvis du besøger på denne tid af året, anbefales det, at du booker i god tid for at få det bedste valg af indkvartering, især da nogle steder vil håndhæve minimumsophold.

Hvis du ikke har noget imod nogle regnvejrsdage og risikoen for mudrede veje, er skuldersæsonen et godt kompromis mellem høj- og lavsæsonen; der er bedre priser på indkvartering og flere chancer for at have strandene og seværdighederne for jer selv.

Hvis du virkelig ikke kan udstå varme og menneskemængder eller har et stramt budget, er regntiden måske den bedste løsning. Men vær opmærksom på, at den kraftige regn kan gøre nogle veje helt ufremkommelige, og nogle overnatningssteder lukker helt i denne periode, så planlæg i god tid. Det vigtigste er at være fleksibel med dine aktiviteter, så hvis du ikke kan gøre det den ene dag, kan du gøre det den næste. Husk på, at september og oktober er de mest regnfulde måneder, og det kan gøre det svært at lave aktiviteter overhovedet.

Hvis du har besluttet dig for at besøge Costa Rica i regntiden, skal du huske, at det ikke nødvendigvis betyder, at det vil regne hver dag på din rejse; det er mere sandsynligt, at du vil opleve solrige morgener og så kraftige, men forbigående regnskyl om eftermiddagen. En anden bonus er, at det er her, Costa Ricas regnskove er mest frodige og vandfaldene smukkest.

Disse måneder er tilfældigvis også de tørreste på den caribiske side, så hvis du besøger landet på denne tid af året, skal du huske at tjekke Puerto Viejo og Tortuguero ud. Surfingforholdene er også bedst i regntiden.

Vejret i Costa Rica

Så der er en uge til din Costa Rica-rejse, og vejrudsigten fortæller dig, at det regner hver dag – hvad gør du? Den første ting er ikke at gå i panik. Costa Ricas stejle bjergkæder og placering mellem to oceaner betyder, at landet har et utal af mikroklimaer, hvilket gør det notorisk svært at forudsige vejret. At Costa Rica kun ligger 10 grader nord for ækvator betyder, at det er sandsynligt, at du får smukt, varmt vejr på i hvert fald en del af din rejse. Især hvis du kommer i højsæsonen, er du stort set garanteret strålende solskin hver dag.

Costa Rica har to forskellige årstider; våd og tør. Disse svarer selvfølgelig til lav- og højsæsonerne. Den våde sæson løber fra august til oktober, mens den tørre sæson løber fra december til april. Maj, juni, juli og november betragtes som skuldersæsonerne.

Vejret i San Jose

Den centrale dal har nogle af de mest moderate og behagelige vejrforhold i landet. Det er relativt tørt, klimaet mildt og kystbrisen jævn. Regnsæsonen her løber fra maj til november, men de kraftige regnskyl ses normalt fra september til oktober.

Vejret i Tamarindo og Liberia

Det nordvestlige lavland er varmt og tørt, og vejret her er noget af det tørreste i Costa Rica. Strandene har en ret mild og stabil temperatur året rundt, der svæver mellem 20-27 grader celsius. Den tørre sæson varer længere her end i de fleste andre provinser, fra omkring november til juni.

La Fortuna, som ligger lidt øst for Guanacaste og tættere på den caribiske kyst, har lignende vejrforhold, men er lidt køligere og mere fugtig.

Vejret på den caribiske kyst (Puerto Viejo og Tortuguero)

Dette lavland er varmt, fugtigt og har regnskov. Temperaturerne er stabile hele året, med gennemsnitlige dagtemperaturer på omkring 30 grader og nattetemperaturer på omkring 24 grader. På den caribiske kyst kan man stort set regne med regn året rundt, selvom det ofte er begrænset til de tidlige morgener og aftener. De tørreste måneder er februar, marts, september og oktober.

Vejret i det centrale højland (Monteverde, Turrialba, Tilarán)

Med bjergkæder i varierende højder på 3.000 – 5.000 fod er denne region kendetegnet ved meget køligere temperaturer end de andre provinser. Det centrale højland er også kendt for sine tågeskove, hvoraf den mest berømte er Monteverde Cloud Forest. Monteverdes højde og placering ved en korsvej mellem Caribien og Stillehavet betyder, at det normalt er fugtigt, regnfuldt og dækket af en tyk, diset tåge. Uforudsigeligt vejr er almindeligt, og regn- og blæsevejr varer nogle gange flere dage i træk. Generelt oplever man det bedste vejr fra december til april, derefter juli og august.

backpacking costa rica - parrot flying near ocean

Billede af Dan Hadfield

Costa Rica-visum

Har du brug for et visum til Costa Rica?

Borgere fra de fleste lande behøver ikke visum til Costa Rica for et besøg på op til 90 dage. Hvis du ikke er sikker, så tjek dit lands visumkravtil Costa Rica.

Borgere fra alle lande skal have en returbillet for at forlade Costa Rica (som skal vise ind- og udrejse af landet). De fleste besøgende skal have pas, der er gyldige i mindst seks eller ni måneder ved ankomsten. Hvis du er i tvivl om, hvordan det forholder sig med dit land, kan du finde en komplet oversigt her. Alle pas skal have en blank side til visumstempel.

De bedste steder at besøge i Costa Rica

1. Monteverde

Monteverde er opkaldt efter sine frodige grønne bjerge og består af 70.000 hektar kølig højlandsjungle, der er indhyllet i tykke, flerårige skyer. Ud over at være visuelt fantastisk er skoven også berømt for at være hjemsted for over 2.500 plantearter, 500 sommerfuglearter, 100 pattedyrarter og 400 fuglearter, herunder den sjældne og eksotisk farverige quetzal. Hvis du er meget heldig, kan du endda få øje på den gyldne tudse, som siges kun at leve i dette område af verden. For dem, der gerne vil blande spænding med det slående landskab, er Monteverdes canopy-ture – en kombination af stier, zip-lines og hængebroer – en af de mest spændende måder at opleve skovlandskabet på.

Selvom det er muligt at finde billig indkvartering inden for Monteverdes skovområde, vælger mange backpackere at bo i den mere livlige by Santa Elena, som ligger kun 5 km fra skoven.

2. Rincon de La Vieja Nationalpark

Rincon de la Vieja National Park ligger lidt over 20 km fra Liberia og omgiver to vulkaner – Rincon, som stadig er aktiv, og Santa Maria, som er i dvale. Rincon har stort set alt, hvad en naturelsker kan ønske sig – regnskov, vandfald, mudderpøle, vulkanske fumaroler, varme kilder, tågeskov og et utal af unikke dyreliv, herunder pumaer og jaguarer. Det er også berømt for at have høje koncentrationer af Costa Ricas nationalblomst – den lilla orkidé.

backpacking costa rica - red flower

3. Corcovado

Som den største og mest uberørte anses Corcovado for at være kronen på værket i Costa Ricas omfattende nationalparksystem. National Geographic har døbt Corcovados 103.000 hektar som

“det mest biologisk intense sted på jorden” Du finder tapirer, jaguarer, krokodiller, myreslugere og dovendyr blandt utallige andre dyr. Det er ikke kun størrelsen, men også landskabets afsides beliggenhed, der gør denne park så attraktiv – den er helt uspoleret. Corcovado er hjemsted for endeløs jomfruelig regnskov og ubeboede strande.

4. Tortuguero

Det er et vidnesbyrd om Tortuguero Nationalparks skønhed og unikke karakter, at den på trods af sin afsides beliggenhed (der er ingen veje, og man kan kun komme til parken med båd eller fly) stadig er en af landets mest besøgte nationalparker. Den bedste måde at besøge parken på er at sejle i sin egen kano gennem den smukke, tætte labyrint af junglekanaler. Planlæg i god tid, hvornår du vil besøge parken, for Tortuguero er berømt for at have et af verdens bedste ynglesteder for havskildpadder – tortuga betyder skildpadde. De uægte og læderskildpadderne bygger rede fra oktober til marts, og de grønne og karetteskildpadderne kan ses fra juli til oktober.

På grund af den afsides beliggenhed skal man regne med at betale lidt mere for overnatning end andre steder i landet. Når det er sagt, er der stadig masser af hostels at vælge imellem, og hvis du har et telt, kan du campere gratis overalt langs kysten.

5. Manuel Antonio

Selvom Manuel Antonio er en af de mindste nationalparker i Costa Rica, spænder den over flere naturlige habitater og er hjemsted for et stort antal truede arter, mest berømt er den røde egernabe. Bortset fra den frodige regnskov er Manuel Antonio også berømt for sine hvide sandstrande og fantastiske koralrev. Byen er velsignet med smukke strande kun en kort afstand fra hovedstaden San Jose, og det er en populær og travl by med et livligt natteliv. Backpackere, der leder efter den billigste indkvartering, kan prøve nærliggende Quepos. Quepos ligger kun 15 minutter væk med bus og er lidt billigere med hensyn til restauranter, natteliv og hostels.

6. Vulkanen Arenal

Noget af det bedste ved at besøge Arenal er køreturen op til vulkanen, hvor man ser den forvandle sig fra en lille prik til dette enorme, imponerende bjerg. Selvom den ikke har været i udbrud siden 2010, betragtes Arenal stadig som aktiv – faktisk er det stadig muligt at se røg fra den østlige side. Bortset fra den perfekt koniske form, der giver en dramatisk visuel baggrund for de nærliggende byer La Fortuna og El Castillo, er der en surrealistisk majestæt over Arenal, som er grunden til dens utrættelige popularitet. Ved solnedgang trækker mørke skyer sig sammen omkring den og giver den et voldsomt, bordeauxrødt skær, og den lejlighedsvise underjordiske rumlen får det til at føles, som om landet nedenunder ånder.

De mest populære aktiviteter i Arenal-regionen er trekking (den mest populære rute er til La Fortuna-vandfaldet) og besøg i de naturlige varme kilder.

Der er masser af kilder at vælge imellem, men Eco Termales er kendt for at tilbyde den mest autentiske, udendørs oplevelse. Beliggenheden mellem træerne og de forskellige brostensbassiner (som hver især har en lidt anden temperatur) er uovertruffen. Hold øje med brøleaber; de er talrige i dette område, så du vil ikke kunne undgå at høre deres ikoniske skrig!

backpacking costa rica - arenal volcano - trees and volcano

7. San Jose

Selvom San Jose oftest ses som en affyringsrampe til andre destinationer, er det en sjov by i sin egen ret. De bedste steder at besøge i San Jose er Mercado Central og det overdådige nationalteater og caféen i centrum. Restaurerede palæer fra kolonitiden ligger spredt rundt i byen på stille, støvede gader i nord, især i Barrio Amon, hvor du også finder masser af gallerier, trendy caféer og farverig gadekunst.

De bedste strande i Costa Rica

backpacking costa rica - sunset over beach

Billede af Kristendawn

1. Nicoya-halvøen

Strandene på Nicoya-halvøen ligger så afsides, at de er uspolerede af turismen, og med nogle af de bedste surfbreaks i landet er de mest populære blandt backpackere. Den nærmeste lufthavn ligger i byen Liberia, som er et perfekt udgangspunkt for de smukke Nicoya-strande og Rincon de la Vieja National Park, såvel som for backpackere, der vil videre til Nicaragua.

 • Mal Paísog Santa Teresa

Helt ude på spidsen af Nicoya-halvøen finder du denne isolerede duo, som byder på nogle af Costa Ricas bedste surfmuligheder. For dem, der ikke er til surfing, byder strandene på svømning, snorkling, ridning og lange gåture på flere vandrestier i den omkringliggende tropiske jungle. Selvom de stadig ligger relativt langt væk og er svære at nå, har den øgede turisme medført forbedrede rejsemuligheder og bedre vejadgang til begge byer.

 • Samara

Samaras hvide sandstrand betragtes som Costa Ricas bedst bevarede hemmelighed og byder på billedskøn natur samt kajaksejlads, fuglekiggeri, spisning, snorkling, dykning og sportsfiskeri. Den hesteskoformede bugt, den ligger i, betyder også, at Samara er en af Costa Ricas sikreste strande, hvilket gør den til et ideelt rejsemål for afslappede, low-key rejser. Men skynd dig at besøge den, for hvert år opdager flere og flere turister dette paradis for vandhunde.

 • Montezuma

Bortset fra mangroven, den tropiske skov og den smukke kystlinje er Montezuma mest berømt for sin frisindede, kunstneriske stemning. Omfavn din indre boho og deltag i en lokal yogaklasse eller en lavmælt film- eller poesifestival. Men lad dig ikke narre af den tilbagelænede stemning, for Montezuma ved, hvordan man holder fest, når solen går ned, og har noget af det bedste natteliv af alle Nicoya-strandene.

Selve landsbyen ligger mellem høje klipper og en jungle, der har nogle af de mest berømte vandfald i landet – Montezuma Falls.

 • Conchal

Lige nord for Tamarindo ligger den fantastisk maleriske Conchal-strand, en af de smukkeste strande i landet. Strålende hvidt sand og millioner af små muslingeskaller drysser langs strandens palmeomkransede kystlinje – deraf navnet conchal (concha betyder muslingeskal på spansk). Det turkise og smaragdgrønne vand er en sjældenhed på Stillehavskysten og gør snorkling her til et must. Stranden er næsten altid stille og rolig, da turisterne søger mod de mere udviklede strande i nærheden.

 • Tamarindo

Mens alle strandbyer i Costa Rica med rette kan beskrives som afslappede, er Tamarindo ikke helt det hippiemekka, som Montezuma er – den har fået et lidt festligt ry og er bedre til øl, burgere og surf end smoothies, grønkål og yoga (selvom sidstnævnte er tilgængeligt overalt i CR). Som det mest tilgængelige og uden tvivl bedste surfspot (selv for nybegyndere) er Tamarindo-stranden stadig så populær som nogensinde. Stranden er også berømt for at være en del af Las Baulas de Guanacaste Marine National Park, et beskyttet område, der fungerer som et sikkert sted for bestanden af læderskildpadder.

backpacking costa rica - tamarindo beach sunset

Tamarindo

2. Det sydlige Stillehav

 • Dominical

Dominical-stranden er endnu et populært, tilbagelænet surferparadis, flankeret af frodige grønne landskaber på den ene side og dybblåt hav på den anden. Bølgerne her kan nå op til 3 meter – høje nok til at tilfredsstille selv de mest hardcore spændingssøgere. Selvom det mørke, stenede sand ikke er det, man typisk ville kalde #beachgoals, skuffer solnedgangene her ikke. Det gør selskabet heller ikke – Dominicals popularitet blandt surfere og backpackere betyder, at det er lykkedes at bevare en autentisk, afslappet kyststemning.

 • Jaco

Mens Dominical er afslappet, kan man roligt sige, at Jaco er det modsatte. Det er stadig en ubekymret surferby, men her er der mere fokus på fest end på en lur i hængekøjen. Jaco er livlig, travl og med gode restauranter og natteliv er det det perfekte sted at slå sig løs på vej til eller fra nærliggende San Jose og Manuel Antonio National Park.

3. Den sydlige caribiske kyst (Limon-provinsen)

Ovre på den caribiske side af Costa Rica ligger de tropiske, verdenskendte surferstrande i Limon-provinsen.

 • Puerto Viejo de Talamanca

Engang var Puerto Viejo kun en fjern destination for frygtløse surfere, men den bliver mere og mere populær blandt backpackere, der tiltrækkes af den afslappede og lette charme ved surferlivet og den autentiske lokale scene, for ikke at nævne de unikke strande med vulkansk sand og nærheden til nationalparker. På trods af den stigende popularitet er Puerto Viejo stadig sjældent overfyldt (især i regntiden, hvor man finder nogle af de bedste surfmuligheder) og har stadig en meget afslappet, søvnig stemning. Udforsk de stille baggader og de farverige caribiske huse, der ligger langs dem. I modsætning til andre populære strande i Costa Rica er det nemt at finde billig mad, overnatning og natteliv.

 • Punta Uva/Playa Evita

Den rolige Punta Uva-strand har gyldent sand, koralrev og krystalklart vand, alt sammen omgivet af den tætte jungle i Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge, hvor du kan finde aber, dovendyr, papegøjer og den store grønne ara. Koralrevet, der ligger lige ud for kysten, gør også Punta Uva til en fantastisk snorkelstrand.

 • Manzanillo

I Gandoca-Manzanillo Wildlife and Marine Refuge ligger også den lille, rolige fiskerby Manzanillo. Ligesom Punta Uva er hovedattraktionen i denne lille by det palmeomkransede gyldne sand og det varme og fantastisk turkise caribiske vand, der er enestående til snorkling.

Man kan også dykke, udforske området i kajak eller tage på en “delfintur” langs kysten for at få et glimt af de tre delfinarter, der har deres hjem her. Manzanillo ligger for enden af kystvejen fra Puerto Viejo, og fra Manzanillo kan man tage en af de mange grusveje, der fører direkte ind i den tropiske jungle, så det føles som det sidste pitstop på en rejse gennem paradis.

Mange af Costa Ricas smukkeste strande findes, ikke overraskende, i nationalparkerne. Ikke alene er de helt uspolerede, de byder også med garanti på glimt af Costa Ricas berømte dyreliv. Gå en kort tur fra indgangen til Manuel Antonio National Park, og du vil komme til en fantastisk hvid, palmeomkranset strand, som hundredvis af kapucineraber har besluttet at kalde deres hjem.

Det største trækplaster ved de afsides Tortuguero-strande er sæsonen, hvor skildpadderne yngler. Se grønne havskildpadder, læderskildpadder, karetteskildpadder og mange flere bygge rede på strandene i parken fra juli til oktober og fra februar til april.

backpacking costa rica - two capuchin monkeys in tree

Costa Rica rejseplaner

Costa Rica 2-ugers rejseplaner

Generalisten:

Dag 1 – San Jose

Dag 2-4 – La Fortuna/Arenal

Dag 5-8 – Manuel Antonio Nationalpark

Dag – 9-10 Dominical

Dag 10-11 Playa Uvita

Dag 11-13 Corcovado nationalpark

Naturelskeren:

Dag 1 – San Jose

Dag 2- 5 Tortuguero National Park

Dag 5 – 8 La Fortuna/Arenal

Dag 8- 11 Monteverde Cloud Forest

Dag 11- 13 Manuel Antonio Nationalpark

backpacking costa rica - Manuel Antonio National Park - view overlooking sea

Manuel Antonio Nationalpark

Strandløven:

Dag 1 – San Jose

Dag 2-5 – Manuel Antonio Nationalpark

Dag 5 – 7 Jaco

Dag 8 – Liberia

Dag 9 – 11 Tamarindo

Dag 11-13 Samara

Costa Rica 3-ugers rejseplaner

Generalisten:

Dag 1 – San Jose

Dag 2-5 La Fortuna/Arenal

Dag 5-8 Monteverde Cloud Forest

Dag 8-11 Jaco

Dag 11-14 Tortuguero Nationalpark

Dag 14-17 Puerto Viejo de Talamanca (inklusiv Punta Cocles, Punta Uva og Manzanillo)

strande)

Dag 17-20 Manuel Antonio Nationalpark

Naturelskeren:

Dag 1 – San Jose

Dag 2-5 La Fortuna/Arenal

Dag 5-8 Monteverde Cloud Forest

Dag 9 Liberia

Dag 10 – 13 Rincon de la Vieja Nationalpark

Dag 13-16 Tortuguero Nationalpark

Dag 16-18 Manuel Antonio Nationalpark

Dag 18-20 Corcovado

backpacking costa rica - La Fortuna waterfall

La Fortuna-vandfaldet

Strandløven:

Dag 1 San Jose

Dag 2-4 Manuel Antonio Nationalpark

Dag 4-7 Jaco

Dag 8 Liberia

Dag 9-11 Tamarindo

Dag 11- 13 Samara

Dag 13-16 Santa Teresa/Malpais

Dag 16-20 Puerto Viejo de Salamanca (inklusiv Punta Cocles, Punta Uva og Manzanillo)

strande)

Costa Rica vandrerhjem

Vandrerhjem i Monteverde

De fleste af de billige overnatningssteder i Monteverde ligger i det nærliggende Santa Elena. Hammock House er et typisk costaricansk familiehus med en god beliggenhed og meget billige sovesale, fra £6, samt private værelser. Morgenmad er inkluderet, og den venlige ejer hjælper hellere end gerne med spørgsmål. Lidt dyrere, men lige midt i byen ligger Monteverde Backpackers, som har et afslappet fællesområde og en social stemning, og som kun ligger et minuts gang fra byens centrum. Morgenmaden er gratis og hjemmelavet. Senge starter ved 9 pund.

Hvis du har et lidt højere budget, har Camino Verde Hostel komfortable private værelser og en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab fra balkonen. Det ligger kun en kort gåtur fra byen og inkluderer en meget god gratis morgenmad.

backpacking costa rica - Camino Verde Hostel - rooftop view

Camino Verde Hostel

Vandrerhjem i Corcovado National Park

Corcovado kan kun nås med båd, så det er ikke det nemmeste sted at finde billig indkvartering, men Martina’s Place i den smukke Drake’s Bay tilbyder rene, billige værelser kun 200 meter fra stranden. Det er også tæt på faciliteter og har gratis Wi-Fi og kaffe. Værelserne starter ved 10 pund.

Vandrerhjem i Tortuguero National Park

Aracari Garden Hostel tilbyder smukke haver fyldt med hængekøjer, hyggelige fællesområder og rene værelser med sovesale fra £10 og kun £23 for et privat værelse.

Vandrehjem i Manuel Antonio

Udsigten fra hostels bliver ikke meget bedre end på Vista Serena. Vista Serena ligger på et bjerg og har udsigt over frodig jungle og en fantastisk udsigt over Stillehavet. Der er hængekøjer overalt, og de gratis faciliteter omfatter Wi-Fi, kaffe og toast. Sengene koster fra omkring 9 pund.

Vandrerhjem i San Jose

Det altid populære Costa Rica Backpackers tilbyder cool indkvartering til meget rimelige priser. Sovesale koster fra 6,50 pund, hvilket inkluderer gratis te og kaffe, Wi-Fi og bagageopbevaring. Værelserne åbner ud til en stor have fuld af hængekøjer og en fælles pool, hvor musikken altid spiller. Der er to barer på stedet samt en restaurant til rimelige priser.

Det bliver ikke meget mere chikt end Capital Hostel La Ciudad. Sovesalene er stilfulde og moderne i pod-stil, og fællesområderne er luksuriøse. Hele vandrerhjemmet er pletfrit rent, den store morgenmad er gratis, og stemningen er fredelig og afslappet. Kan du tro, at du kan få alt dette fra kun £12 pr. nat?

Hostel Casa del Parque er et gammelt hus i herregårdsstil med en stor, smuk have. Det er et godt bud på en billig løsning med sovesale fra £8. Beliggenheden er et af vandrerhjemmets største trækplastre, da det ligger lige i centrum af San Jose og tæt på alle faciliteter. Der er gratis Wi-Fi samt te og kaffe.

backpacking costa rica - Hostel Casa del Parque

Hostel Casa del Parque

Vandrerhjem i Arenal, La Fortuna

Du ved, at du har fundet et godt tilbud, når vandrerhjemmet ikke bare er det billigste, men også har fremragende anmeldelser. Det hippe Arenal Container Hostel er lille, men ligger lige i centrum af byen og tilbyder rene sovesale indrettet i gamle skibscontainere. Funky vægmalerier dekorerer de udendørs fællesområder med hængekøjer. Personalet er utroligt venligt og vidende og vil hjælpe dig med at organisere ture og besvare eventuelle spørgsmål. Sovesale starter fra 8 pund.

Vandrerhjem i Nicoya Peninsula

Hvis du skal stort set hvor som helst hen på Nicoya-halvøen (eller på vej til eller fra Nicaragua), er du nødt til at tilbringe mindst en nat i Liberia, som er udgangspunktet for de bedste destinationer i området, herunder Rincon de La Vieja National Park.

Hospedaje Dodero Hostel er ekstremt populært – det er billigt og opfylder alle krav. Værelserne er skinnende rene, og betjeningen er venlig, men det største trækplaster er beliggenheden kun 100 meter fra Liberias største marked, hvor du finder uendelige madmuligheder. Der er fælleskøkken og gratis Wi-Fi Private værelser fra £13 – book i forvejen, hvis du vil have et med air condition!

Congos Hostal Liberia har træbeklædte værelser fra £7, nogle med terrasse. Der er også grillfaciliteter, en stor have med hængekøjer, en fælles lounge, gratis Wi-Fi, varme drikke og et fælles køkken.

Vandrerhjem i Mal Pais og Santa Teresa

Hostel Dos Monos South har rene værelser med aircondition og ligger lige ved krydset mellem strandene Mal Pais og Santa Teresa, kun få meter fra barer, restauranter og dagligvarebutikker. Atmosfæren er social, og morgenmad og Wi-Fi er gratis, for ikke at nævne, at vandrerhjemmet også tilbyder surfingundervisning! Sovesalene starter ved 6 pund pr. nat.

Vandrerhjem i Samara

Farverige Matilori tilbyder hyggelige, muntert indrettede sovesale fra meget rimelige £8. Beliggenheden er fremragende – tæt på stranden og restauranter – og atmosfæren er meget social med to åbne fælleskøkkener og et stort fællesområde med borde og hængekøjer. Personalet er fantastisk og altid glade for at hjælpe.

Vandrerhjem i Montezuma

Vandrerhjem får ikke meget bedre beliggenhed end dette. Proyecto Montezuma er en TEFL-, surf- og spanskskole, som også tilbyder indkvartering med en utrolig udsigt fra værelserne, haven og egen strandstrækning. Det er også meget rimeligt prissat, især for Montezuma, som er et af Costa Ricas dyrere steder. Vandrerhjemmet ligger ti minutters gang fra byen og to minutters gang fra de berømte Montezuma-vandfald. Faciliteterne omfatter et fælles køkken, grillfaciliteter og gratis Wi-Fi, og sovesalene koster fra 9 pund.

Vandrerhjem i Tamarindo

Blue Trailz Hostel and Surfcamp er moderne, centralt beliggende og med aircondition på alle værelser (det er ret vigtigt i Tamarindo), og det er især populært blandt surfere. Gæsterne får rabat på boards, lektioner, ture og cykler fra deres butik ude foran. Der er et hyggeligt fællesområde, gæstekøkken og gratis Wi-Fi, og sovesalene starter ved 8 pund.

Vandrerhjem i Puerto Viejo

Roligt, hyggeligt og lige midt i byen ligger Roots Family. Kærligt indrettet og udelukkende lavet af bambus, er dette et smukt hostel. Personalet er venligt og hjælpsomt, og stemningen er meget social, men afslappet. Der er 100 meters gang til stranden og fem minutter til byens restauranter og barer. Der er også 300 meter til busstoppestedet, hvor du kan tage en tur til de smukke nærliggende strande hele vejen ned langs kysten. Sovesale starter fra 9 pund.

Vandrerhjem i Jaco

Room2board er populært af en grund – det har alt det, vi elsker ved et hostel. Rent, moderne, rummeligt, sjovt – og som prikken over i’et har det en kæmpe udendørs pool/socialt område. Room2board har også et filmlærred ved poolen, gratis yogatimer og måske bedst af alt, en tagterrasse med solnedgang og hængekøjer. Når festen er i din baghave, kan det være svært at forlade vandrerhjemmet! Sovesale starter ved 12,50 pund.

backpacking costa rica - Room2board hostel with pool

Vandrerhjem i Dominical

Cool Vibes Beach Hostel ligger ikke kun lige ud til Dominicals smukke kystlinje, men også kun et minuts gang fra busstoppestedet og de nærliggende butikker – herunder en af byens mest populære caféer. Bonusser inkluderer en lille pool, hængekøjer og et stort køkken.

Sådan kommer du rundt i Costa Rica

De tre mest populære måder at komme rundt i Costa Rica på er med bus, shuttle (delt eller privat) eller billeje. Valget kommer an på, om du vil spare tid eller penge!

Offentlig bustransport i Costa Rica

Fordele

 • Det er billigt

Langt den billigste måde at komme rundt i Costa Rica på er med lokal bus, enten directivo (direkte) eller colectivo (med flere stop). Korte busture på tre timer eller mindre koster omkring 2000 CRC (£3), mens længere ture kan koste op til 6000 CRC (£8). Lokale busture, f.eks. inden for San Juan, koster omkring 200 colón (25 pence).

 • Det er en effektiv og billig måde at rejse mellem destinationer på

Fra San Jose kan du tage den offentlige bus til næsten alle populære turistmål. Du kan tjekke specifikke ruter her.

 • Du kan møde de lokale og dele historier med andre backpackere

Offentlige busser er en fantastisk måde at opleve det lokale liv på og dele tips og historier med andre rejsende, der også er på vej til din destination.

 • Du kan læne dig tilbage og slappe af

Du behøver ikke at navigere på vanskelige veje, min ven!

Ulemper

 • De kan være langsomme

Selvom de offentlige busser ofte kører sent, tager directivo-ruterne (som går direkte fra en stor by til en anden) ikke nødvendigvis meget længere tid end en shuttlebus eller en lejebil. Men hvis du rejser fra en mindre by, hvor der kun findes colectivos, kan de mange stop i forskellige byer forlænge rejsetiden betydeligt.

Et eksempel på dette er rejsen fra La Fortuna til Manuel Antonio – som tager 4 busser og kommer op på omkring 9 timers rejse i stedet for 4!

 • De kan være svære at navigere i

Selvom San Jose er det største transportknudepunkt i landet, har den ikke en hovedbusterminal. Billetkontorerne ligger spredt rundt omkring i byen – nogle store busselskaber har store terminaler, hvor de sælger billetter på forhånd, mens andre ikke har meget mere end et stoppested. Tjek turistbureauets brochure for information om, hvor din bus afgår fra. Den har også telefonnumre, du kan ringe til for at få flere oplysninger om din rute.

Tidsplanerne ændrer sig meget, så det er en god idé at bekræfte tiderne, når du køber. Busserne kører også ofte sent eller tidligt, så det anbefales, at du kommer til dit stoppested cirka en time, før din tur skal afgå.

Der er ofte ingen køreplaner ved stoppestederne. Igen, tjek brochuren for terminalens adresse og selskabets navn, som vil være skrevet på bussens front sammen med navnet på destinationen. Mange chauffører taler ikke engelsk, så det er en god idé at lære nogle grundlæggende spanske fraser for at gøre navigationen lettere. Alternativt kan du spørge de andre backpackere på dit hostel/hotel om ruter og rejsetips.

 • De kan blive overfyldte

Selvom Costa Rica generelt er et sikkert land, er det en god idé at holde øje med bagagen i bagagehylderne, især når bussen er overfyldt. På populære ruter anbefales det også at købe billet mindst en dag i forvejen.

Private/delte shuttles

Shuttlebusser leveres af Gray Line, Monkey Ride, Tropical Tours, Easy Ride og Interbus. Du kan enten reservere online via deres hjemmesider eller booke gennem dit hostel. Min personlige anbefaling er den meget pålidelige Interbus .

Fordele

 • Det er hurtigere og mere bekvemt end bussen

Der er ingen grund til at vente på, at folk stiger på og af eller skifter. Shuttles har også en tendens til at være mere punktlige end lokale busser.

Shuttles har også dør til dør-levering – de henter dig ved dit overnatningssted og sætter dig af ved dit destinationssted. I modsætning til billeje kan du bare læne dig tilbage, slappe af og nyde landskabet eller sludre med de andre passagerer.

 • De er komfortable og rene

Shuttles har som regel aircondition, større og mere komfortable sæder end de offentlige busser og er skinnende rene. De har normalt plads til under tyve personer.

Ulemper

 • De koster meget mere end offentlig transport.

En delt shuttlebus kan koste mellem 15 og 65 pund. Husk dog, at med en shuttlebus kan du undgå de potentielle udgifter til en taxa til og fra busstoppestedet.

 • Mindre fleksibilitet end billeje

Da shuttlebusserne kører efter en tidsplan og skal tage hensyn til andre passagerer, er fleksibiliteten begrænset. Fastlagte tidsplaner betyder også, at de ikke kan vente på dig i tilfælde af en forsinkelse. De vil hjælpe dig med at arrangere den næste shuttle, men det er aldrig garanteret, at det bliver samme dag.

Hvad er forskellen mellem offentlig og privat shuttle?

Med en privat shuttle er der ingen tidsplan, så alt er stort set op til dig – de kan hente dig direkte i lufthavnen eller fra dit hotel, og du kan gøre stop undervejs til din destination. Delte shuttlebusser henter dig ikke, hvis du bor et meget afsides sted, i modsætning til en privat shuttlebus.

Private shuttles er naturligvis dyrere end delte, men prisen er ikke pr. person, så for en større gruppe kan det faktisk blive billigere. En delt shuttle fra Arenal til Tamarindo koster omkring £40 pr. person, og en privat koster omkring £200. Med denne pris er det faktisk billigere at tage den private shuttle, hvis man er mere end fire personer. Det fungerer for grupper på op til 8 personer, da de større køretøjer er dyrere.

Billeje

Fordele

 • Fleksibel og praktisk

Den største fordel ved at leje sin egen bil i Costa Rica er den fleksibilitet, det giver. Du kan hente den i lufthavnen og derefter gøre alt, hvad der passer dig. Ser du et smukt sted? Hold ind til siden og tag et billede. Er du sulten? Stop på en lokal SODA til frokost.

Når du har din egen lejebil, kan du se områder af Costa Rica, som du ellers ikke kunne have set. Mange af de mindre turistede områder har ikke offentlige transportforbindelser, eller de kræver en SUV, så hvis du har din egen bil, kan du udforske områder uden for alfarvej! .

 • Road trips er altid sjove

Uanset om det er den følelse af frihed, de giver, de spontane samtaler om meningen med livet eller bare den åbne vejs mystiske tiltrækningskraft, er der noget ved bilture, der er meget sjovt. Skru op for din yndlingsmusik, og se det smukke landskab passere forbi.

Ulemper

 • Vejenes tilstand

Vejforholdene varierer meget. Mens Interamericana (den primære costaricanske motorvej) er relativt glat, er mange sekundære veje knap nok farbare eller i bedste fald smalle, hullede og blæsende. Manglen på gadelygter betyder også, at mange mennesker ikke er trygge ved at køre om natten.

Bortset fra de vigtigste turiststeder mangler der skiltning i de mere landlige områder, hvilket kan være skræmmende – overvej at få et GPS-system eller Waze-appen.

 • Mindre omgængelig

En af de gode ting ved at tage offentlig transport eller dele busser er, at du kan chatte med andre rejsende og få nyttige tips og anbefalinger om din destination og måske få nye venner at hænge ud med.

 • Risiko for tyveri

Sshh!... This is a secret

Sign up to discover the "Next 🔥 Backpacker Destination" this 2024, discount travel deals and future secret travel guides.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Tyveri fra køretøjer er almindeligt i nogle områder, så du bør aldrig efterlade værdigenstande i din bil uden opsyn. Hvis der sker noget, og der er skader på bilen, vil du blive holdt ansvarlig.

Costa Ricas mad

Hvis der er én ting, Costa Rica er berømt for, så er det den smukke, frodige natur i det uspolerede landskab. Og du ved, hvad det betyder – lækre, friske naturprodukter. Costa Ricas mad er i høj grad baseret på frugt og grøntsager og er lavet af friske ingredienser. Det er det, der gør selv simple costaricanske måltider så velsmagende! Prisen på mad i Costa Rica er lav, så du har ingen undskyldning for ikke at prøve lidt af hvert.

Costa Ricas traditionelle retter

Det bedste sted at prøve typisk costaricansk mad er på en lokal SODA, som er små, familiedrevne virksomheder, der serverer enkle, men velsmagende retter. Maden vil være mere autentisk, end hvad du finder på en mere turistpræget restaurant, for ikke at nævne meget billigere. Kig efter SODA’er med mange lokale spisende, eller spørg dit hostel om en anbefaling.

 • Gallo Pinto

Gallo pinto er en typisk costaricansk morgenmadsret lavet af koriander, ris og bønner. Denne base blandes derefter med et udvalg af andre ingredienser for at give den lidt krydderi; typiske valgmuligheder inkluderer rød peberfrugt, løg og vigtigst af alt Salsa Lizano – en røget, let krydret national sauce. Slutresultatet giver gallo pinto et plettet udseende, hvilket er grunden til, at retten har fået sit navn – gallo pinto betyder “plettet hane”. Til morgenmad serveres gallo pinto som regel sammen med æg eller kød.

 • Casado

Casado er mere et sammensat måltid end en enkelt ret, som regel med hvide ris og sorte bønner som grundelement og derefter ledsaget af et protein (som regel fisk, kylling eller oksekød) og tilbehør. Tilbehøret varierer fra kålsalat, stegte melbananer, picadillo, kartoffel eller pastasalat. Det afhænger af, hvor i landet man befinder sig, hvilket kød man får, eller hvilket man kan vælge imellem. En casado inkluderer typisk også en frisk frugtjuice.

Casado serveres oftest til frokost og er en costaricansk klassiker, som findes på næsten enhver restaurant eller SODA i hele landet.

 • Olla de carne

Olla de carne er en typisk costaricansk supperet. Olla er en enkel, men fyldig og mættende gryderet med oksekød, og den er en favorit i weekenden, hvor den indeholder en række costaricanske grøntsager, herunder kassava, yamsrødder, gulerødder, majs, melbananer, kartofler og tarorod. Den serveres ofte med ris og bønner.

 • Patacones

Patacones serveres normalt som en appetitvækker eller snack og er knuste, dobbeltstegte melbananer, der med garanti er noget af det lækreste, du kommer til at spise i Costa Rica. De er lige tilpas sprøde og seje, søde og salte, og patacones serveres normalt med guacamole, pico de gallo eller mosede sorte bønner.

 • Ceviche de Tico

Selvom ceviche stammer fra Peru, er det en favoritret på mange typiske costaricanske menuer, især på kysten.

Fiskestykker, som regel havaborre, skæres i små stykker og blandes med citrusfrugter og tynde skiver rødløg, rød peber og koriander. Syren i saften “koger” fisken og giver den en forfriskende, pikant smag. Den ledsages ofte af vejbred eller saltede kiks.

Du kan også finde en vegansk version – ceviche de banana verde – lavet med grøn banan, salat, løg, selleri, sød peber og limesaft.

 • Chifrijo

Chifrijo er en meget populær ret, der består af chicharrones (dobbeltstegte flæskesvær) og frijoles (bønner). Chifrijo serveres oftest som forret eller snack og består af ris med sorte bønner, chicarrones og pico de gallo – en blanding af tomatsalsa, løg, koriander og citron. Man kan også tilføje avocado og jalapeno. Den serveres som regel med frisk tortilla.

Chifrijo er en ret ny opfindelse – hvis du har lyst til at prøve den, men ikke kan se den på menuen, så spørg tjeneren, om de har chicharrones med bønner. Den kok, der hævder at have opfundet retten, har sagsøgt restauranter, der serverer den, hvilket har fået nogle til at omdøbe den til chifrijol, chichifrijo og el innombrable (“den navnløse”)!

 • Rondon

Rondon er en fiskesupperet, der stammer fra Costa Ricas caribiske kyst. Med kokosmælk som base kombinerer rondon en lækker fiskeagtig blanding af frisk fisk, krabbe, majs, yucca, vejbred, yamsrødder, grøntsager og caribiske krydderier som panamansk peber. Kombinationen af ingredienser kan variere meget – det eneste, der er ens ved rondon, er, at den altid er lækker.

I modsætning til resten af Costa Rica, hvor maden generelt er mild, har maden på den caribiske kyst en tendens til at være mere krydret og velduftende. Populære ingredienser er allehånde, kanel, karry, chili, ingefær og selvfølgelig kokosnød.

 • Caribiske ris og bønner

I modsætning til ris og bønner i resten af Costa Rica bliver ingredienserne på den caribiske kyst kogt langsomt i frisk kokosmælk og lavet med enten røde eller sorte bønner. Andre ingredienser er panamansk peber, timian, hvidløg, karrypulver, rødløg, rød peberfrugt, sukker, sojasauce og kokosolie. Den serveres typisk sammen med patacones og langtidsstegt kød eller fisk – og altid med hot sauce.

 • Tres leches

Hvis den overbærende tres leches-kage ikke udelukkende er costaricansk, er det nok den mest populære dessert i landet. Den laves ved at lægge svampet brød i blød i tre forskellige typer mælk – sødmælk, fordampet mælk og kondenseret mælk. Glasuren er vaniljeflødeskum, og der er ofte frugt på toppen.

backpacking costa rica - costa rican dish

Costa Ricas kultur og skikke

Costa Ricas befolkning

Selvom størstedelen af costaricanerne er af europæisk afstamning, er der stadig forskellige grupper af oprindelige folk tilbage, som udgør omkring 2,5% af befolkningen. Det drejer sig om Bribri-folket i Puerto Viejo, Cabecar-folket i Salamanca og Chorotegas-folket på Nicola-halvøen sammen med mange andre mindre grupper.

Ikke-indfødte kulturer i Costa Rica omfatter Guanacaste-folket i den nordvestlige del af landet. Guanacaste-kulturen, der oprindeligt stammer fra Nicaragua, er kendetegnet ved en tilknytning til vaquero-livsstilen (cowboy), som stammer fra kolonitiden, hvor folk kom for at arbejde på rancherne i området. Topes (hesteparader) og tyrefægtning er stadig meget populære.

Afrocaribiske borgere udgør omkring 3% af Costa Ricas befolkning, hvilket gør dem til den største indvandrerminoritet i landet. Fiskere med afro-caribisk baggrund begyndte at sælge på Costa Ricas kyst omkring 1850’erne, og et stærkt samfund af kreol-engelsktalende er siden vokset frem i denne region. I dag er den caribiske kyst et af de mest populære turistmål i landet og tiltrækker folk med sin tropiske skønhed, varme mennesker, lækre mad og berømte calypso- og reggaemusik.

Costa Ricas sprog

Det officielle sprog i Costa Rica er spansk, men der er mange små forskelle, som gør costaricansk spansk unikt. Costaricanerne kalder sig selv “ticos”, fordi de bruger diminutivet “ico” i stedet for det klassiske spanske “ito”, der kommer af “poquito”, som betyder lille. Ticos bruger suffikset så meget, at det ikke nødvendigvis betyder, at noget er småt (gato bliver til gaticito for killing), men kan bruges til at ændre betydningen af et ord på en række forskellige måder – for eksempel kan caliente (varm) blive til calientico (varm), og momento (øjeblik) til momentico (et hurtigt sekund). Ofte bruges ‘ico’ eller ‘ito’ bare for at være sød – så man kan kalde en, man er glad for, for Juanicito i stedet for Juan.

Denne blide eller “søde” måde at tale på kan også ses i andre aspekter af det costaricanske sprog. Hvis en tico for eksempel beder om noget på en restaurant, vil de bruge det blødere ord ‘regalar’ (som betyder ‘at give mig en gave’) i stedet for det meget mere direkte ‘dar’ (som betyder ‘giv mig’).

Costa Ricas spansk er også rigt på slangord, som du næppe vil støde på uden for landet. Nogle af dem er som følger:

 • Mae ‘dude’ eller ‘fyr’.
 • Pura vida –oversættes bogstaveligt til ‘rent liv’, men har mange forskellige betydninger.
 • Chepe – slang for ‘San Juan’
 • Zarpe sidste omgang drinks
 • Brete – et uformelt ord for arbejde
 • Jumas at være fuld
 • Guaro – alkohol
 • J. (nos juimos)‘vi er skredet!’
 • Que camote‘det er skørt’
 • Tuanis ‘c’ Det er mere sandsynligt, at du hører dette mellem surfere i kystområder.
 • Tata – ‘far’
 • Goma ‘far’
 • Presa trafik
 • Manda huevo – “kom nu!

Ud over spansk og kreolsk-engelsk, der tales langs den caribiske kyst, er der fem levende lokale indfødte sprog, der tales af efterkommere af præ-colombianere. Disse sprog er cabecar, bribri, aleku, guaymi og buglere.

Pura vida

Udtrykket pura vida er langt fra en simpel stereotyp eller et slagord, men afspejler meget godt den costaricanske kultur. Da en mexicansk film af samme navn udkom i 1956, kunne costaricanerne straks relatere til den optimistiske filosofi hos filmens hovedperson og tog uden videre udtrykket til sig. Ikke alene siger “ticos” det nu hele tiden, de lever også efter konceptet.

Pura vida kan bogstaveligt oversættes til “rent liv”. Selvom det kan bruges som en hilsen eller et farvel, er Pura vida mere end det, det beskriver en følelse eller holdning snarere end at have en specifik betydning. Pura vida kan bruges i næsten enhver sammenhæng – det betyder at leve livet med et positivt og optimistisk udsyn, det betyder ikke at bekymre sig om småting, det betyder at være venlig og høflig, det betyder at leve i nuet, og frem for alt betyder det at være taknemmelig for det, man har.

Costaricanere har generelt en tilbagelænet og fredelig tilgang til livet. De omfavner stolt mañana-ånden (i morgen) – at udskyde ting til en anden dag – og følger “tico-tid” i modsætning til “gringo-tid”, hvor sidstnævnte bruges til de sjældne lejligheder, hvor man faktisk skal være punktlig.

Costaricanere er også altid høflige, så meget, at de er berømte for ikke at sige nej og hellere svæver rundt om et emne end indrømmer, at de ikke ved noget eller ikke kan hjælpe dig. Manerer tages alvorligt, og varme og generøsitet værdsættes over alt andet.

Costaricanerne er også politisk moderate. Strejker og demonstrationer er almindelige, men folk opfører sig alligevel respektfuldt, og valgdagen har traditionelt en festlig atmosfære.

Indenrigs- og international fred har længe været en prioritet i Costa Rica. I 1948 afskaffede landet sin hær og omdirigerede pengene til sundhed og uddannelse. Fredsuniversitetet, der blev oprettet i 1980, tilbyder en kandidatgrad i freds- og konfliktstudier.

backpacking costa rica - Pura vida on stone

Det grønne Costa Rica

Costa Rica drives overvejende af vedvarende ressourcer (95%) og er ikke kun et af de lykkeligste lande i verden, men også et af de grønneste. I 2021 planlægger de at være det første land, der bliver helt CO2-neutralt og forbyder brugen af al engangsplastik.

Ansporet af ødelæggelsen af sine jomfruelige regnskove til skovhugst og landbrug begyndte Costa Rica at omdanne dele af sit territorium til nationalparker i 1970’erne. I dag er over 25% af landet beskyttet land. Det er den største procentdel af territoriet, der er beskyttet i noget andet land i verden.

Costa Rica er også utroligt innovativt i sin dedikation til det grønne. I San Jose er det kun tilladt at køre ind til centrum på bestemte dage, afhængigt af nummerpladen. Hvis du for eksempel bor i et bestemt område, kan du ikke køre i din bil på en tirsdag. Et planlagt pendlertog vil også skære ned på bilforureningen. For at sætte Costa Ricas indsats ind i en sammenhæng, så har den gennemsnitlige costaricaner et CO2-fodaftryk, der er en fjerdedel af den gennemsnitlige amerikaners.

Hold øje med grønne hostels – Costa Rica er fuld af hostels, der hylder bæredygtig praksis.

Rejsesikkerhed i Costa Rica

Selvom Costa Rica er et af de sikreste lande for rejsende i Mellemamerika, er det altid klogt at følge visse sikkerhedsforanstaltninger, især da landet har oplevet en stigning i turistrelaterede forbrydelser i de senere år.

Statistisk set udgør naturen stadig en større trussel mod rejsende i Costa Rica end voldelig kriminalitet, men det er ikke noget, man skal være alt for bekymret for. Man skal bare være opmærksom på et par ting, når man rejser rundt i landet:

Riptides

Den nok største sikkerhedstrussel for Costa Ricas turister er riptider, de stærke strømme, der findes ud for Costa Ricas kyst. De fleste strande har ikke livreddere, så det er op til dig at være forsigtig. Hvis du bliver fanget i en riptide, er det vigtigste at huske ikke at gå i panik. I stedet for at forsøge at svømme tilbage samme vej, som du kom (det kan være umuligt og vil kun gøre dig træt), bør du svømme parallelt med kysten, indtil riptiden forsvinder.

Oversvømmelser

Faren ved at rejse til Costa Rica i regntiden er, at kraftige regnskyl lejlighedsvis kan resultere i jordskred, mudderskred og oversvømmelser, især i den atlantiske del af landet. Vær forsigtig, når du går ind i kløfter, og hold altid øje med lokale og internationale vejropdateringer fra National Hurricane Centre og World Meteorological Organization. Oversvømmelser kan forårsage forstyrrelser i vigtige tjenester, så hold øje med disse hjemmesider og vær forberedt.

Hvis du skal på white water rafting, skal du huske på, at floderne kan blive livsfarlige, når der er oversvømmelser. Vælg altid et velrenommeret rafting/adventure-firma med gode anmeldelser.

Vulkaner og jordskælv

Costa Rica har i alt 16 vulkaner, hvoraf flere stadig er aktive. En række af de mest populære vulkaner har været lukket for offentligheden på grund af øget aktivitet i de senere år. Miravalle og Irazu er siden blevet genåbnet, og Poás er delvist genåbnet. Den periodiske aktivitet betyder dog, at disse oplysninger ændres jævnligt, så husk at tjekke status for den vulkan, du har tænkt dig at rejse til.

De fleste mennesker besøger Costa Ricas vulkanske nationalparker uden problemer, men det er altid en god idé at tage nogle forholdsregler. Hvis du vil vandre på en vulkan, er det tilrådeligt at tage med en guide, som er ekspert i området, og som kan give dig alt det nødvendige udstyr. Hvis du går alene, skal du afholde dig fra at gå ind i forbudte områder, som normalt er tydeligt markeret. Alle advarsler bør tages alvorligt.

På grund af sin placering på kanten af Stillehavets ildring kan Costa Rica opleve hyppige jordskælv. Læs om sikkerhedsforanstaltninger ved jordskælv, før du rejser.

Vandreture og dyreliv

Costa Rica er en populær destination for eventyrsportsentusiaster. Sørg for at tjekke sikkerhedsstandarderne for enhver rejsearrangør, du vælger, og tjek, at de har de relevante certificeringer og gode anmeldelser. Tjek, at der er redningsveste til tømmerflåder og tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr til canopy-ture.

Til de mere afsidesliggende ture i naturen anbefales det kraftigt at bruge en guide. Hvis du har lyst til at gå alene, skal du sørge for at have kort, ekstra mad, masser af vand og et kompas med. Det er også altid en god idé at lade nogen vide, hvor du skal hen.

Vær opmærksom på, at Costa Ricas dyreliv kan udgøre en trussel mod vandrere, især i den afsidesliggende Corcovado National Park. Vær især opmærksom på krokodiller, når du vandrer i nærheden af floder. Svøm ikke i mangroven eller flodmundingerne, hvor de kan være svære at få øje på.

Selvom alt det ovenstående kan lyde skræmmende, er det egentlig bare ting, man skal være opmærksom på. Med millioner af problemfrie besøg i Costa Rica hvert år er det mest skræmmende, du kan støde på, et myggestik!

backpacking costa rica - costa rican wildlife

Svindel og småkriminalitet

Svindel er noget, man skal være opmærksom på, når man rejser i et hvilket som helst land, men der er nogle få, som er mere almindelige i Costa Rica:

 • Pas på tasketyverier, som er en af de mest almindelige forbrydelser mod turister i Mellemamerika.
 • Sørg for at spørge, hvad din taxa koster, før du stiger ind – det klassiske svindelnummer med at fortælle dig, at “taxameteret er i stykker”, når du allerede er inde, er meget udbredt.
 • Bilindbrud er almindelige i Costa Rica, så sørg for aldrig at efterlade værdigenstande i din bil, selv når du kun forlader den i et kort stykke tid.
 • Undgå folk, der vil “hjælpe” med dine tasker – det er ofte fup.
 • Hold øje med dine tasker i bussernes overskabe.
 • Efterlad ikke dine tasker uden opsyn på stranden

Er Costa Rica sikkert for kvindelige solorejsende?

Costa Rica anses for at være sikkert for kvindelige rejsende. Omkring 2 millioner turister besøger Costa Rica hvert år (mere end halvdelen af dem er kvinder), og de fleste besøg er problemfrie. Men nogle gange frister Costa Ricas mangeårige ry som en sikker turistdestination folk til at sænke paraderne. Det er altid vigtigt at holde tungen lige i munden og følge sin mavefornemmelse. Hvis noget føles mistænkeligt, er det det sikkert også.

Et par tips til kvindelige solorejsende:

 • Få venner – hvis du rejser i en gruppe, er det meget mere sandsynligt, at du undgår problemer.
 • Spørg personalet på det hostel, du bor på, om de sikreste områder/steder at gå hen – de er eksperter.
 • Vælg et overnatningssted, der har gode anmeldelser, og som er blevet afprøvet af tidligere rejsende.
 • Gå ikke alene om natten – i stedet er det bedst at tage en taxa. Tag kun taxaer med licens, som enten er røde eller orange.
 • Bær ikke store mængder kontanter på dig, og overvej at bruge et pengebælte.
 • Lad være med at flashe kontanter eller bære dyrt tilbehør.
 • Hav altid en kopi af dit pas på dig
 • Hold dig væk fra stoffer – meget af den kriminalitet, der finder sted i Costa Rica, er narkorelateret. Det er ikke værd at blive involveret.
 • Få en god forsikring. En rejseforsikring vil beskytte dig mod tyveri, skader, sygdom og aflysninger. Du kan få omfattende beskyttelse, hvis noget går galt.

backpacking costa rica - girl watching sunset on Manuel Antonio beach

Nyd solnedgangen ved Manuel Antonio

Costa Rica rejseråd

Hvad skal man pakke til Costa Rica?

 • Solcreme – selvom det er muligt at købe solcreme i Costa Rica, er mulighederne begrænsede, og anerkendte mærker kan koste 3-4 gange så meget som derhjemme. Køb et mærke, der er revvenligt!
 • Myggebalsam – Costa Rica er et tropisk land, hvilket betyder, at der er masser af myg og andre kryb, især i regntiden. Mens de fleste insekter er harmløse, kan myg overføre sygdomme som Zika og Dengue. Der er masser af naturlige muligheder, men de mest effektive afskrækningsmidler indeholder en høj DEET-procentdel.
 • Regnfrakke – selvom det er absolut nødvendigt i regntiden, er en regnfrakke en god idé, når du rejser. Med 12 forskellige mikroklimaer er vejret i Costa Rica aldrig forudsigeligt, og det kan regne kraftigt, uanset hvor du tager hen (der er en grund til, at det hedder regnskoven). Dominical, Uvita, Monteverde og Osa-halvøen er særligt vilde i tørtiden, og på den caribiske kyst regner det hele året rundt.
 • Hurtigtørrende tøj/håndklæder – intet tørrer hurtigt i troperne, så mug og fugtigt tøj kan være et problem. Hvis du ikke har et stramt budget, kan du overveje at købe noget hurtigtørrende sportstøj. Mikrofiberhåndklæder tørrer hurtigt og er anti-mikrobielle – så ingen mug!
 • Vandrestøvler/sko – selvom du måske er fristet til bare at pakke klipklappere til din Costa Rica-ferie, er det bedst at investere i et par solide vandresko. Du vil uden tvivl vandre på mindst et par af de smukke stier, eller du kan uventet befinde dig et sted, hvor klipklappere bare ikke er velegnede. Køb et par lette, hurtigtørrende sko, da lædersko kan være evigheder om at tørre, og der er ikke noget mere irriterende end at vandre i våde sko, for slet ikke at tale om de smertefulde vabler, du får.

Hvis du planlægger at lave mange vandbaserede aktiviteter som rafting, canyoneering eller vandre gennem våde områder, bør du helt sikkert pakke et par sportssandaler eller vandsko.

 • Solbriller og hat – fordi selvfølgelig.
 • Varmt tøj – ja, Costa Rica er et tropisk land, men nogle af de smukkeste attraktioner ligger meget højt oppe (bl.a. Monteverde Cloud Forest, Poas-vulkanen, Chirripo) og kan blive meget fugtige og kølige, især om aftenen. Et par lange bukser vil også være nyttige, når du besøger byerne, hvor det at bære shorts betragtes som usædvanligt og vil gøre dig til en turist.
 • Spansk guidebog – hvis du ikke har en sprog-app på din telefon (og selv da kan du komme i klemme, hvis du løber tør for batteri), vil en spansk guidebog være nyttig, når du taler med de lokale.
 • Lommelygteikke alene er det ret almindeligt, at strømmen går i regntiden, mange økohostels i Costa Rica er stolte af kun at have delvis elektricitet, hvilket normalt betyder, at den er slukket om natten, hvor de kun bruger stearinlys og lanterner. Det vil også være nyttigt, hvis du går om natten, da mange gader ikke er oplyste og mangler fortove.

Vaccinationer til Costa Rica

Hvis du rejser til Costa Rica fra Afrika syd for Sahara og visse sydamerikanske lande, skal du have et certifikat, der beviser, at du har modtaget vaccinen mod gul feber. Tjek her for at se præcis, hvilke lande der er berørt.

CDC anbefaler følgende vaccinationer til Costa Rica;

 • Hepatitis A og B
 • Tyfusfeber
 • Rabies (kun til dem, der arbejder med vilde dyr eller på steder, hvor de er mere udsatte for dyrebid)

Malaria er ikke udbredt i Costa Rica, men det kan være en god idé at overveje medicin, hvis du rejser til grænsen til Panama eller Matina-områderne i længere tid.

Denguefeber findes dog i Costa Rica, så sørg for at bruge et godt afvisende middel.

Backpacking Costa Rica budget

Costa Rica valuta

Costa Ricas nationale valuta er colón (₡), der udtales coh-loh-n – ikke som orgelet!

Selvom mange forretninger tager imod amerikanske dollars, er det en god idé at betale for de fleste transaktioner med den nationale valuta, da du er mindre tilbøjelig til at blive overfaktureret. De fleste steder i mere afsidesliggende områder accepterer slet ikke amerikanske dollars.

Det vigtigste at vide om den costaricanske valuta er, hvor sød den er! Hver seddel er pastelfarvet og har billeder af det nationale dyreliv – du finder dovendyr, kolibrier, aber og hjorte!

Budget for backpacking i Costa Rica

Det kan ikke benægtes – Costa Rica er et af de dyreste steder at rejse til i Mellemamerika. Men hvis det er tilfældet, hvorfor bliver backpackere så ved med at komme i hobetal? Svaret er ret enkelt – det er DEN perfekte backpacker-destination. Costa Ricas popularitet er netop grunden til, at det er dyrere end sine naboer, så du skal ikke lade de få ekstra dollars om dagen afskrække dig fra at besøge dette utrolige land. Desuden er Costa Rica stadig meget billigt sammenlignet med Europa, USA og endda Sydamerika – især hvis du holder dig nogle smarte budgetbesparende tips for øje:

Mad og drikke:

Til mange backpackers overraskelse er en af de mest uventede udgifter i Costa Rica mad og drikke. På en mellemklasse-restaurant kan du f.eks. forvente at betale omkring 15-20 dollars for en middag, især i de mere turistede byer.

Den bedste måde at undgå dette på er at spise på de lokale SODAS. Det er små, familiedrevne restauranter, der serverer typiske costaricanske retter, og de er billige i forhold til restauranter, der henvender sig til turister. Du kan normalt finde casado, en lokal ret, der består af en hovedret og et udvalg af tilbehør, for omkring 3.000 CRC (5 USD). Det er omkring halvdelen af prisen på turistrestauranter for et temmelig stort måltid. Casados kommer som regel også med en mættende, frisk frugtsmoothie – bonus!

Da jeg rejste med rygsæk gennem landet, kunne jeg ærlig talt ikke forestille mig, hvorfor nogen på et budget ville spise andre steder end på de lokale restauranter – måltider i vestlig stil på turistrestauranter er ikke kun de dyreste, men også de mest skuffende!

Hvis du virkelig har et stramt budget, er den absolut billigste løsning at lave dine egne måltider. Dagligvarer er meget billige i Costa Rica, så hvis du udnytter, at mange af hostels her har fælleskøkkener, har du ingen problemer med at overholde dit madbudget.

Drikkevarer kan også være dyre. En lokal øl koster for eksempel typisk 1.400 CRC (2,50 USD). Den billigste løsning er naturligvis at droppe drinksene, men hvor er det sjove i det? Top tip: Hold dig til happy hours eller den lokale rom. Hvis det er nødvendigt, er Cacique-rom (venezuelansk) meget billig og vil gøre jobbet. Hvordan den smager, er derimod en smagssag!

Bemærk også, at vandet i Costa Rica er sikkert at drikke, så du kan holde op med at købe det på flaske og fylde dit eget op!

Gennemsnitligt dagligt forbrug: 7.000 CRC (12 USD)

Indkvartering:

At bo på vandrehjem er det bedste bud på en billig indkvartering, og det smukke ved Costa Rica er, at udvalget af vandrehjem er uendeligt. Gennemsnitlige kollegieværelser koster omkring 5.000 CRC (8,5 USD), mens private værelser koster omkring 25.000 CRC (40 USD). Husk på, at priserne er højere i de mere turistede byer. Hvis du rejser som et par, bør du altid tjekke priserne for et privat værelse, da det nogle gange kan være billigere end at købe to separate senge.

En måde at sænke dine overnatningsomkostninger på er at besøge landet i lavsæsonen, hvor priserne er lavest (maj til november). På denne tid af året kan du måske endda finde særlige 3 for 2 priser, hvis du bor på et hostel i mere end to nætter. Hvis du rejser i de travle måneder, så prøv at undgå datoer omkring jul, nytår og påske, da den store lokale efterspørgsel driver priserne op.

Gennemsnitligt dagligt forbrug: 8.000 CRC (13,5 USD)

Udendørs aktiviteter:

Når det gælder udendørs aktiviteter i Costa Rica, skal du være forberedt på at finde colones frem. Som altid vil ting, der er specielt rettet mod turister, tage en stor del af dit budget.

Selvfølgelig kan du springe udendørsaktiviteter helt over, men hvor ville det sjove være i det? En bedre idé er at lave research inden rejsen og vælge et par stykker, som du tror, du vil synes er sjovest, og begrænse dig til et par af dem om ugen. Du har virkelig ikke lyst til at gå glip af ziplining gennem smukke tågeskove eller spændingen ved white water rafting ned ad La Fortunas strømfald!

Men man behøver ikke altid at punge ud for at få fantastiske oplevelser. I Costa Rica har alle strande gratis offentlig adgang, hvilket betyder, at de fleste af landets bedste oplevelser – svømning, solbadning, snorkling og surfing – er gratis! Hvis du planlægger at surfe meget og ikke har dit eget bræt, skal du sørge for at finde de hostels, der stiller dem gratis til rådighed.

Her er en oversigt over, hvad du skal forvente at betale for følgende udendørsaktiviteter i Costa Rica:

 • Ziplining: $40-$70
 • Ridning på hesteryg: $40-50
 • Leje af surfbræt: $10/dag (nogle hostels tilbyder det gratis)
 • Tur til kaffeplantage: 20-30
 • Båd/kajak ture: $40-60
 • Tur-guide: $10-20
 • Tur med fuglekiggeri: $40
 • Indgang til nationalparken: Varierer en del, men i gennemsnit $15-20 person
 • Monteverde Cloud Forest: 20 dollars i entré plus 20 dollars for en guidet tur
 • Nat-tur i tågeskoven: $20
 • Rafting på hvidt vand: $70-130
 • Varme kilder i Arenal: $40

Husk, at jo mindre populært området er blandt turister, jo billigere vil aktiviteter og entréer være.

Transport:

De vigtigste måder at komme rundt i Costa Rica på er med offentlig bus, lejebil, delt eller privat shuttlebus og fly.

Offentlig bus

Dette er langt den billigste måde at komme rundt i landet på. Ikke nok med det, men busruterne kan få dig til alle de mest populære steder i landet. Korte busture (omkring 3 timer eller mindre) koster omkring 2000 CRC (3 USD), mens længere ture kan koste op til 6000 CRC (10 USD). Groft sagt svarer 1 USD til ca. 40 minutters rejse.

Offentlig transport

Lokale busture i Costa Rica er utroligt billige. I San Juan koster lokale ture for eksempel omkring 200 colones (30 cent).

Taxaer

Taxier koster ca. 800 CRC (1,5 USD) pr. km, hvilket gør dem praktiske til korte ture.

En taxa fra San Jose lufthavn til byens centrum koster ca. 15.000 CRC (25 USD). San Jose har også Uber, som er billigere end den gennemsnitlige taxa.

Shuttle

En shuttle kan koste alt mellem 24.000 CRC (40 USD) pr. person og 235.000 CRC (400 USD) for 1-4 personer, afhængigt af både din destination, og om den er privat eller delt. En delt shuttle fra San Jose til Fortuna koster f.eks. 32.000 CRC (55 USD) pr. person, mens en privat shuttle koster 118.000 CRC (200 USD). Husk dog, at med en shuttlebus kan du undgå de potentielle udgifter til en taxa til og fra busstoppestedet.

Billeje

Priserne varierer betydeligt. For en standard SUV (anbefales) kan du forvente at betale omkring 412.000 CRC (600-800 USD) pr. uge, inklusive begrænset kilometertal og obligatorisk forsikring. Economy-biler er billigere, ca. 235.000 CRC (300-500 USD) for en firedørs sedan, men det er kun tilrådeligt, hvis du er sikker på, at du skal et sted hen, hvor vejkvaliteten er god. Vær opmærksom på, at priserne varierer afhængigt af sæsonen, og at biludlejning fra lufthavnen opkræver et gebyr på 12%. Hvis du planlægger at aflevere bilen et andet sted, vil du også blive opkrævet et “afleveringsgebyr”.

At flyve

Hvis du er i tidsnød, er der flere indenrigsflyselskaber, du kan vælge imellem, f.eks

NatureAir, Sansa, Skyway og Aerobell. Afhængigt af hvor lang tid i forvejen du booker, kan

tid på året og ruten, koster flyvninger fra omkring $40-$200

Læs videre! ⬇️

🌟 De bedste hostels i Costa Rica

🌟 Backpacking i Mellemamerika

🌟 Backpacking i Sydamerika

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top