Den ultimative guide til at rejse verden rundt som vegetar

Language Specific Image

Jeg har været vegetar i over ti år nu, og jeg har navigeret rundt i mærkelige nye køkkener i 17 lande og flere til. Jeg har opdaget vanvittigt velsmagende vegetariske og veganske retter overalt fra Buenos Aires til Budapest. Men selv efter så mange vellykkede vegetariske eventyr er der altid den tvivl, der æder mig op indefra, hver gang jeg træder ind i et nyt land: Er DET kødfrit?
Jeg har lært en masse på mine rejser, så jeg vil gerne dele nogle tips og tricks, der kan hjælpe andre vegetarer med at rejse verden rundt så glade som en musling (eller skulle jeg sige ‘yam’?). Jeg ved ikke, hvordan det er med dig, men for mig er det at være glad tæt forbundet med at spise godt. Når man rejser et nyt sted hen, søger de fleste veggies efter de fedeste veggie-restauranter (mere om hvordan man gør det senere), men jeg brænder for at kunne spise god mad overalt, ikke kun på veggie-restauranter. Læs videre for at få tips til, hvordan man spiser, hvor de lokale spiser som vegetar.
Vegetarian travel tips

Vegetarisk mad på flyet? JA, DET KAN VI!

Lad os starte fra begyndelsen: Hvis din flyvetur kun er et par timer lang, anbefaler jeg, at du medbringer en snack til flyet og spiser dit måltid på en restaurant i lufthavnen eller på din destination – flere valgmuligheder, bedre smag.
På længere flyvninger vil du gerne skræddersy dit måltid om bord. Stort set alle flyselskaber giver dig denne mulighed – bare gå ind på deres hjemmeside, når du har booket dine billetter, og vælg mellem en række alternativer, herunder vegetariske, veganske og endda gluten/nøddel/laktosefri retter. Det koster dig ikke en krone, og det bedste er, at du får din mad først, før alle andre på flyet. Så når de er færdige med at servere for alle de andre passagerer, kan du allerede være faldet i søvn.

Taler du vegetarisk?

Udover at lære det grundlæggende i et sprog som “hej”, “tak”, “undskyld mig” og “tak”, er det vigtigt også at lære at sige “vegetar”. På den måde behøver du ikke at spørge på perfekt ungarsk “Er denne ret vegetarisk?”, når du er sulten, men kan bare pege på noget og sige “vegetarisk?”.
Hvis du planlægger at tilbringe lidt længere tid på en destination (jeg tilbringer normalt mindst en måned i et nyt land), er det værd at lære nogle andre grundlæggende nøgleord relateret til mad. Men lad være med at fokusere på grøntsagerne – der er for mange – prøv i stedet at lære de vigtigste ord for kød. Så når du finder “csirke” på en menu i Budapest, eller “poulet” i Paris, ved du, at der er kylling i. Det kan være meget nyttigt, hvis den person, der serverer for dig, ikke ved, at vegetarer ikke spiser kylling eller fisk (og vi ved, at det er mere almindeligt end ikke!).
Dette ordforråd vil også hjælpe dig i supermarkedet, når du leder efter noget velsmagende til at imponere dine nye venner i vandrerhjemmets køkken. I modsætning til på en restaurant er der ofte ingen at spørge om hjælp, så at kende ordene for “kylling” eller “oksekød” vil være endnu mere nyttigt. Er du stadig ikke sikker på, om der er kød i noget? Tjek ingredienserne, og hvis du er i tvivl, så brug Google Translate!
Vegetarian travel tips

Vigtige apps til globetrotter-grøntsager

  • En af de mest kendte apps til veggies er Happy Cow. Denne app er fantastisk, fordi den ikke kun anbefaler de bedste vegetariske og veganske steder, men også de almindelige restauranter, hvor du kan finde gode vegetariske retter.
  • Foursquare, som er ret udtømmende, og anmeldelser og billeder fra rigtige kunder kan hjælpe med at give dig et upartisk overblik. Åh, og for nylig skete der noget magisk: Foursquare fik en opdatering, der giver dig mulighed for at se, hvad andre vegetarer mener, når et sted er markeret som vegetarisk. Det har ændret mit liv. Nu kan jeg være sikker på, at jeg vil kunne spise noget på en restaurant, hvis mindst én vegetar har nydt det. Tak, Foursquare!
  • Apps, der giver dig mulighed for at se en restaurants menu, er fantastiske, men de findes ikke til alle byer. (F.eks. Zomato til Lissabon)
  • Google Translate er fantastisk til at hjælpe med at afkode menuer overalt i verden. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange det har reddet mig fra svineknæ, lever og andre kødfulde overraskelser!

veggie food travel

Spørg det vegetariske fællesskab

De ovennævnte apps er gode til spontane restaurantbesøg, men hvis du har lidt mere tid, kan det betale sig at lave lidt research online. Der er masser af vegetarbloggere derude, så uanset om det er en rejseblogger, der dækker mange forskellige byer, eller en lokal, der giver tips om sin hjemby, vil du kunne få nogle fantastiske tips uden for alfarvej.
Du kan også spørge dine venner, og ikke kun de vegetariske – jeg har masser af kødspisende venner, som elsker en god vegetarisk ret og har givet mig nogle gode tips. Og hvis du vil have noget lige uden for døren, skal du spørge personalet og andre rejsende, du møder på dit hostel.

Vær sød

Jeg vidste allerede, da jeg tog beslutningen om at bo i Sydspanien, at jeg ville få svært ved at vænne mig til det andalusiske køkken. Traditionelle restauranter er altid en kilde til besvær for os vegetarer, og det kan være frustrerende, når der bogstaveligt talt ikke er noget, man kan bestille fra menuen ud over brød. Men i en situation som denne er den bedste strategi at være flink. Der er ingen grund til at blive vred, fordi der er oksekød i salaten. Det er bare en anden kultur. Prøv at finde nogen, der taler dit sprog, og spørg dem pænt om at tilpasse en af de almindelige retter. Du vil ofte blive overrasket over, hvor kreativ kokken kan være.
Veggie food tips

Vær ikke en kræsen spiser

Jeg er stolt af at kunne spise alt, der ikke er kød. Det er vigtigt at åbne sine smagsløg for alt, hvad en destination kan byde på, så man kan lære et land og dets befolkning bedre at kende.
Det sætter sine begrænsninger at være vegetar, men for mig er det det hele værd. For at kompensere prøver jeg bare at være så eventyrlysten som muligt. Det vegetariske køkken kan være ekstremt varieret, og vores smagssans ændrer sig hele tiden, så lad dine begrænsninger blive hjemme, før du tager på rejse.

Byerne er din ven

Lad dig ikke afskrække af historier om, at du ikke spiser andet end almindelig pasta og brød i månedsvis. Selvfølgelig er der nogle steder, hvor det er en udfordring at være vegetar, men der er masser af steder i verden, især storbyer, hvor du kan få den mest fantastiske og varierede vegetariske mad.
Jeg har for eksempel rejst meget rundt i Tyskland, og selvom de fleste af de steder, jeg besøgte, kun serverede kartoffelsalat eller en kedelig grøn salat, blev jeg blæst bagover af den vegetariske og veganske foodie-scene, da jeg kom til Berlin. Barcelona og Madrid var også steder, der virkelig overraskede mig med et stadig mere vegetarisk syn på tingene. Nogle byer som Lissabon og Paris krævede dog lidt mere research.
Veggie travel
Om forfatteren
For to år siden lagde Debbie Corrano og Felipe Pacheco deres liv i en rygsæk, tog deres to hunde med og drog ud for at udforske verden. Som digitale nomader har de boet i mere end fem forskellige lande og har besøgt mange flere. Læs mere om deres eventyr på deres blog: Pequenos Monstros.
Forhåbentlig har dette blogindlæg givet dig nogle nyttige tips og selvtillid til at komme ud og møde verden som veggie! Efterlad dine erfaringer i kommentarerne nedenfor og få vegetariske karma-point!

Hvad skal jeg læse næste gang?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top