Gezonde reissnacks voor onderweg

Het kan lastig zijn om gezond te blijven terwijl je de wereld rondreist. Het is soms verleidelijk om onderweg gewoon eten te pakken, maar voorverpakte snacks kunnen ongezond en onbevredigend zijn en voor sommigen bevatten ze voedingstriggers waardoor ze zich niet lekker voelen.

Het is nog erger als je het vliegtuig, de bus of de trein neemt. Vliegtuigvoedsel is in het beste geval niet smakelijk en kost een fortuin bij budgetmaatschappijen. Als je met de bus of trein reist, is er zelden een optie om iets te eten te kopen, laat staan iets gezonds. Daarom loont het om goed voorbereid te zijn en vooruit te plannen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde reissnacks om mee te nemen op reis – deze verdienen een plaatsje in je handbagage.

Gezonde reissnacks voor in het vliegtuig

Velen gaan ervan uit dat je geen eten mee kunt nemen in het vliegtuig, maar er zijn genoeg snacks die door de luchtvaartmaatschappij zijn goedgekeurd, die heerlijk smaken en een veel gezonder alternatief zijn voor de standaard opgewarmde brij.

Natuurlijk zal vloeibaar voedsel zoals soepen, smoothies en honing je tegenhouden bij de beveiliging; maar wil je echt soep proberen te slurpen tijdens turbulentie? De meeste andere voedingsmiddelen zijn prima, maar je moet voorzichtig zijn als je fruit en groente meeneemt, omdat sommige landen strenge regels hebben over welke verse producten je mee mag nemen. Hier zijn enkele van onze aanbevolen gezonde reissnacks voor tijdens het vliegen:

 1. Een zelfgemaakte sandwich: Gemakkelijk te pakken voedsel waarvoor geen bestek nodig is, is altijd een winnaar. Met een handige koeltas kun je kiezen uit dingen als kip en mayo. Anders kun je het beste kiezen voor hardere opties die een paar uur zonder koeling kunnen (zoals harde kaas, salami, pindakaas).
 2. Mueslirepen: Vermijd onsmakelijke vliegtuigontbijten door in plaats daarvan mueslirepen in te slaan.
 3. Rijstwafels: Individuele zakjes notenboter of hummus kunnen de eenvoudige rijstwafel opvrolijken. De toppings mogen dan wel vloeibaar zijn, maar individuele portiepotjes vallen onder de limiet van 100 ml. #lifehack
 4. Gedroogd fruit: Een makkelijke manier om aan je vijf per dag te komen.
 5. Popcorn: Je hebt geen film aan boord nodig om hiervan te genieten, maar het helpt wel! Popcorn is ook verrassend vezelrijk.
 6. Bananen: Vol kalium en geven je urenlang energie. Zorg er wel voor dat ze niet geplet worden!

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

healthy travel snacks - fruit sandwhich water

Gezonde reissnacks voor lange bus- en treinreizen

Het goede nieuws is dat gezond blijven tijdens bus- en treinreizen iets gemakkelijker kan zijn, omdat je niet beperkt bent door beperkingen op luchthavens. Dit is wat we aanraden:

 1. Smoothies: Geen optie als je vliegt, maar een geweldige manier om groenten en fruit binnen te krijgen als je met de bus of trein reist. Je kunt er het beste zo kort mogelijk voor vertrek een maken, of van tevoren maken en invriezen, zodat je wat tijd wint terwijl het ontdooit.
 2. Potjes pap: Deze zijn geweldig voor een makkelijk ontbijt en de havermout houdt je urenlang vol. Gewoon heet water toevoegen en roeren! Warmwatervoorzieningen zijn soms beschikbaar aan boord van duurdere treinen, maar trein-/busstations en halteplaatsen van benzinestations zouden ook toegang moeten hebben. Zo niet, dan is zelfgemaakte overnight oats in een kilnerpot een goed alternatief dat je koud kunt eten!
 3. Runderlapjes: Boordevol proteïnen, maar geen koeling nodig. Het is lang houdbaar, dus perfect voor die nachtelijke reizen.
 4. Pretzels en tortillachips: Houd deze snacks bij de hand om hongergevoelens te bezweren. Tortillachips zijn meestal ook glutenvrij. Voel je je supergezond? Vervang tortillachips door boerenkoolchips.
 5. Individuele zuivelvrije pakken: Je kunt nu zuivelvrije melk krijgen in handige portieverpakkingen. Het is niet alleen gezonder, maar ook langer houdbaar dan koemelk. Bewaar deze in je tas om zo te drinken of om toe te voegen aan pap of warme dranken.
 6. Zakjes rehydratatie: Je loopt een groter risico op uitdroging als je naar hetere klimaten reist – en dit is nog belangrijker op lange reizen waarbij je niet zoveel drinkt als normaal. Rehydratatiezakjes (meestal in de vorm van een elektrolytenmix) helpen uitdroging te voorkomen en zijn ook van vitaal belang als je lokale buikgriepjes moet bestrijden. Als je er geen kunt vinden, is kokoswater een goed alternatief.

healthy travel snacks - cous cous salad

Gezonde voeding die je moet vermijden op reis

Soms kan zelfs het gezondste voedsel een ramp zijn om mee te nemen op reis. Hier is wat we aanraden om over te slaan..

 1. Gekookte eieren: Een geweldig tussendoortje en broodbeleg, maar we zouden jou niet willen zijn als je ze na een week op de bodem van je rugzak ontdekt.
 2. Soep: Het is gewoon te rommelig en moeilijk op te warmen.
 3. Tonijn of zeevruchten: Niet alleen zullen je reisgenoten niet blij zijn met de geur die het verspreidt, maar het kan ook onveilig zijn om dit te bewaren zonder de juiste koeling.
 4. Zachte kaas: Terwijl harde kaas het meestal wel uithoudt, warmen zachtere kazen (zoals camembert en brie) snel op, waardoor ze snel bederven en een walgelijke geur verspreiden!

Gezonde reissnacks: bewaar ze

Het is geweldig om snacks in te slaan, maar zorg ervoor dat je de juiste verpakkingen hebt om ze in te bewaren. Gebruik luchtdichte bakjes of kilner-potjes om morsen te voorkomen. Lekvrije waterflessen van roestvrij staal kunnen ook een uitkomst zijn – deze houden vloeistoffen 24 uur koud en warme dranken 12 uur warm. Tot slot kan eten onderweg rommelig zijn, dus neem voldoende servetten en vuilniszakken mee om je gezonde lekkernijen in op te ruimen!

healthy travel snacks - storage lunchboxes

Dit zijn de beste snacks om gezond te blijven onderweg. Bekijk voor meer tips het advies van de Body Coach om snelle, gezonde hostelmaaltijden te bereiden !

Over de auteur

Jenna Farmer is een freelance journalist uit Warwickshire. Na een aantal jaar in China te hebben gewerkt en door Zuid-Azië te hebben gereisd, is ze nu terug in het Verenigd Koninkrijk. Jenna runt ook A Balanced Belly, een blog over leven, eten en reizen met voedselintoleranties.

Blijf lezen 👇🏼

⭐️ Hoe blijf ik fit op reis?

⭐️ Hoe zeg je gezond op reis

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven