De ultieme gids voor reizen over de wereld als vegetariër

Language Specific Image

Ik ben nu al meer dan tien jaar vegetariër en heb de vreemde nieuwe keukens van 17 landen bezocht. Ik heb overal waanzinnig lekkere veggie- en veganistische gerechten ontdekt, van Buenos Aires tot Boedapest. Maar zelfs na zoveel succesvolle veggie-avonturen is er elke keer dat ik een nieuw land binnenstap die twijfel die me van binnenuit opeet: is DAT vleesvrij?
Ik heb veel geleerd tijdens mijn reizen, dus ik wil graag wat tips en trucs delen die mijn mede-vegetariërs zullen helpen om zo gelukkig als een mossel over de wereld te reizen (of moet ik zeggen ‘yam’?). Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is gelukkig zijn nauw verbonden met goed eten. Als je naar een nieuwe plek reist, gaan de meeste veggies op zoek naar de coolste veggie-restaurants (later meer over hoe je dat doet), maar ik vind het belangrijk dat je overal lekker kunt eten, niet alleen in veggie-restaurants. Lees verder voor tips over hoe je als veggie kunt eten waar de lokale bevolking eet.
Vegetarian travel tips

Vegetarisch eten in het vliegtuig? YES WE CAN!

Laten we bij het begin beginnen: Als je vlucht maar een paar uur duurt, raad ik aan om een snack mee te nemen voor in het vliegtuig en je maaltijd op te eten in een restaurant op de luchthaven of op je bestemming – meer keuze, betere smaak.
Voor langere vluchten zul je je maaltijd aan boord willen aanpassen. Vrijwel elke luchtvaartmaatschappij biedt je deze optie – ga gewoon naar hun website nadat je je tickets hebt geboekt en kies uit verschillende alternatieven, waaronder vegetarisch, veganistisch en zelfs gluten-/noten-/lactosevrije gerechten. Het kost je geen cent, en het beste is dat je je eten als eerste krijgt, voor alle anderen in het vliegtuig. Dus tegen de tijd dat ze klaar zijn met het serveren van alle andere passagiers, kun jij al diep in slaap zijn.

Spreek je vegetarisch?

Naast het leren van de basisbeginselen van een taal zoals ‘hallo’, ‘alsjeblieft’, ‘excuseer me’ en ‘dank je wel’, is het essentieel om ook ‘vegetarisch’ te leren zeggen. Op die manier hoef je als je honger hebt niet in perfect Hongaars te vragen ‘Is dit gerecht vegetarisch?’, je kunt gewoon naar iets wijzen en ‘vegetarisch?’ zeggen.
Als je van plan bent om wat langer op een bestemming te blijven (ik breng meestal minstens een maand door in een nieuw land), is het de moeite waard om wat andere basiswoorden met betrekking tot eten te leren. Maar concentreer je niet op groenten – daar zijn er te veel van – probeer in plaats daarvan de belangrijkste woorden voor vlees te leren. Dus als je ‘csirke’ tegenkomt op een menu in Boedapest, of ‘poulet’ in Parijs, dan weet je dat er kip in zit. Dit kan heel handig zijn als de persoon die je bedient niet weet dat vegetariërs geen kip of vis eten (en we weten dat dit vaker voorkomt dan niet!).
Deze woordenschat zal je ook helpen in de supermarkt, wanneer je op zoek bent naar iets lekkers om indruk te maken op je nieuwe vrienden in de keuken van het hostel. Anders dan in een restaurant is er vaak niemand in de buurt om om hulp te vragen, dus als je de woorden voor “kip” of “rundvlees” kent, komt dat nog beter van pas. Weet je nog steeds niet zeker of ergens vlees in zit? Controleer de ingrediënten en bij twijfel, Google Translate!
Vegetarian travel tips

Essentiële apps voor globetrottende veggies

  • Een van de bekendste apps voor veggies is Happy Cow. Deze app is geweldig omdat hij niet alleen de beste veggie en veganistische plekken aanbeveelt, maar ook de gewone restaurants waar je geweldige vegetarische gerechten kunt vinden.
  • Foursquare is behoorlijk uitgebreid en de beoordelingen en foto’s van echte klanten kunnen je helpen een onbevooroordeeld beeld te krijgen. Oh, en onlangs gebeurde er iets magisch: Foursquare heeft een update gekregen waarmee je de mening van andere vegetariërs kunt opzoeken nadat een plek als vegetarisch is gemarkeerd. Het heeft mijn leven veranderd. Nu kan ik er zeker van zijn dat ik iets in een restaurant kan eten als tenminste één vegetariër ervan heeft genoten. Bedankt, Foursquare!
  • Apps waarmee je het menu van een restaurant kunt bekijken zijn geweldig, maar ze bestaan niet voor elke stad. (Bijv. Zomato voor Lissabon)
  • Google Translate is geweldig voor het decoderen van menu’s overal ter wereld. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak het me heeft gered van varkensknieën, levers en andere vlezige verrassingen!

veggie food travel

Vraag het de veggie gemeenschap

De bovenstaande apps zijn geweldig voor spontane restaurantbezoeken, maar als je wat meer tijd hebt, loont het om online wat onderzoek te doen. Er zijn heel veel veggiebloggers, dus of het nu een reisblogger is die veel verschillende steden verslaat, of een inwoner die tips geeft over zijn of haar woonplaats, je zult een aantal geweldige, ongebaande tips kunnen oppikken.
Je kunt het ook aan je vrienden vragen, en niet alleen aan de veggies – ik heb genoeg vleesetende vrienden die dol zijn op een geweldig veggiegerecht en me een aantal goede tips hebben gegeven. En als je iets direct voor de deur wilt hebben, vraag het dan aan het personeel en andere reizigers die je in je hostel ontmoet.

Wees aardig

Toen ik besloot om in Zuid-Spanje te gaan wonen, wist ik al dat ik moeite zou hebben om te wennen aan de Andalusische keuken. Traditionele restaurants zijn altijd een bron van gedoe voor ons vegetariërs en het kan frustrerend zijn als er letterlijk niets anders op het menu staat dan brood. Maar in een situatie als deze is de beste strategie om aardig te zijn. Je hoeft niet boos te worden omdat er zelfs rundvlees in de salade zit. Het is gewoon een andere cultuur. Probeer iemand te vinden die jouw taal spreekt en vraag hem of haar vriendelijk om een van de gewone gerechten aan te passen. Je zult vaak verrast zijn door hoe creatief de kok kan zijn.
Veggie food tips

Wees geen kieskeurige eter

Ik ben er trots op dat ik alles kan eten wat geen vlees is. Het is belangrijk om je smaakpapillen open te stellen voor alles wat een bestemming te bieden heeft, zodat je een land en zijn inwoners beter leert kennen.
Vegetariër zijn legt je beperkingen op, maar voor mij is het het waard. Ter compensatie probeer ik gewoon zo avontuurlijk mogelijk te zijn. De vegetarische keuken kan heel gevarieerd zijn en ons smaakgevoel verandert voortdurend, dus laat je beperkingen thuis voordat je op reis gaat.

Steden zijn je vriend

Laat je niet ontmoedigen door verhalen over maandenlang niets anders eten dan pasta en brood. Natuurlijk zijn er plaatsen waar vegetarisch zijn een uitdaging is, maar er zijn heel veel plaatsen in de wereld, vooral grote steden, waar je de meest fantastische en gevarieerde vegetarische gerechten kunt krijgen.
Ik heb bijvoorbeeld veel door Duitsland gereisd, en hoewel de meeste plaatsen die ik bezocht alleen aardappelsalade of wat flauwe groene salade serveerden, werd ik in Berlijn omvergeblazen door de vegetarische en veganistische eetscene. Barcelona en Madrid waren ook plaatsen die me echt verrasten met een steeds meer vegetarische kijk op eten. Sommige steden, zoals Lissabon en Parijs, vergden echter wat meer onderzoek.
Veggie travel
Over de auteur
Twee jaar geleden stopten Debbie Corrano en Felipe Pacheco hun leven in een rugzak, namen hun twee honden mee en gingen de wereld verkennen. Als digitale nomaden hebben ze in meer dan vijf verschillende landen gewoond en nog veel meer bezocht. Lees meer over hun avonturen op hun blog: Pequenos Monstros.
Hopelijk heeft deze blogpost je wat nuttige tips gegeven en het vertrouwen om de wereld in te trekken als veggie! Laat je ervaringen hieronder achter in de comments voor veggie karma punten!

Wat moet je als volgende lezen?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven