Wat te eten in Lissabon: Tips voor de typische Portugese keuken

Language Specific Image

Als je zegt ‘wat eet je in Lissabon’, dan denk je meteen aan kabeljauw, en dat klopt. Volgens de legende hebben ze zelfs minstens 365 verschillende recepten om kabeljauw te bereiden, één voor elke dag van het jaar, maar in werkelijkheid zijn er nog veel meer typische gerechten uit Lissabon!

Deze culinaire reis begint met de veronderstelling dat een maaltijd in Lissabon begint met snacks, die altijd aan tafel worden gebracht, zelfs als je er niet om vraagt, en waarvoor je alleen betaalt als je ze opeet (dus let op! Niet alles wat wordt geserveerd hoeft te worden geconsumeerd, en dus betaald!) Dit wordt gevolgd door een warme soep, ja, zelfs in de zomer, wat een manier is om de ‘maag te openen’ en de start te markeren voor wat dan het eigenlijke hoofdgerecht zal zijn, wat meestal een enkel gerecht is dat bestaat uit vis of vlees met groenten en rijst.

Heb je je buik al vol? Geen angst: hier zijn de beste 10 gratis dingen om te doen in Lissabon!

Vis is echter de basis van de typische keuken van Lissabon en wordt in veel verschillende variaties geserveerd, maar wat eet je in Lissabon?

Wat te eten in Lissabon:

1. Caldo Verde

</x></x></x>https://www.instagram.com/p/BUvPMZWF8ba/

Caldo Verde is een soep die, zoals de naam al doet vermoeden, een groene kleur heeft. Dit komt door de kool, die in zeer dunne reepjes is gesneden, die wordt gecombineerd met aardappelen en chorizo (een ingrediënt dat in de moderne tijd is toegevoegd, het oorspronkelijke recept bevatte het niet!)

Het is een zeer lichte soep, die meestal voor de maaltijd wordt gegeten of zelfs buiten de maaltijd als tussendoortje. Dus, tenzij je een streng dieet volgt, raden we je aan om er iets substantiëlers bij te eten!

Als je een Caldo Verde wilt proeven voor maar € 3, raden we je aan naar Artis Bar te gaan, aan de R. do Diário de Notícias n. 95, in de Bairro Alto. Hier vind je deze en vele andere typische gerechten die je zullen overtuigen!

2. Varkensvlees in Alentejana

Wat we je nu gaan vertellen is een heel bijzonder gerecht dat extreem afwijkt van alle basisregels van onze keuken. Zou je ooit vlees met vis in hetzelfde gerecht eten? Zou je ooit varkensvlees met mosselen proeven? Ben je even verbaasd? Nou, dat waren wij ook voordat we dit vreemde, maar erg smakelijke gerecht proefden.

Laten we het uitleggen: het varkensvlees wordt gemarineerd met paprikapoeder, koriander, wijn en peper, dan gebakken, als het een bepaald kookpunt heeft bereikt worden de mosselen toegevoegd, die ook worden gebakken, en dan wordt het geheel geserveerd met aardappelen.

Het is een ongewoon gerecht, maar het proberen waard, al was het maar omdat je het bijna nooit meer zult proeven. We raden je aan het te bestellen bij A Travessa do Rio, op Travessa Rio nr. 6. Het is een klein restaurant, ver van de drukte van het centrum, maar erg mooi, goed onderhouden en met een management dat je meteen op je gemak stelt!

3. Camarão in Moçambique

Een van de Portugese specialiteiten, ondanks hun naam, zijn de Camarão a Moçambique, wat vertaald ‘Mozambikaanse garnalen’ heet. Deze bijzondere naam is afgeleid van het feit dat in het oorspronkelijke recept pittige pepers uit Afrika werden gebruikt voor de bereiding van de ‘Piri Piri’ saus waarin ze worden gedoopt.

Deze smakelijke garnalen worden in feite bereid met knoflook, peterselie en paprikapoeder waaraan deze ‘Piri Piri’ saus wordt toegevoegd, die heel erg pittig is.

Deze en vele andere typische Lissabongerechten vind je bij O Imperador, in Rua Conde de Sabugosa 5 A, in een spartaans decor net buiten het centrum, eet en adem je het echte Lissabon. De obers en eigenaars spreken geen woord Italiaans, maar zo hoort het ook!

4. Bacalhau

</x></x></x>https://www.instagram.com/p/BUuYwBZDu1S/

Het moest er maar eens van komen, we moesten het hebben over de grote klassieker uit de Portugese keuken, een typisch gerecht uit Lissabon, de geliefde kabeljauw! Bedenk dat de jaarlijkse consumptie van kabeljauw in Portugal tussen de 5 en 7 kilo ligt! Zoals we al eerder zeiden, er zijn zoveel recepten om het te bereiden, ‘baccalà’ zeggen is als ‘pasta’ zeggen in Italië, kun je slechts één recept aanbevelen?

We hebben het geprobeerd, we raakten verdwaald tussen de verschillende manieren om gezouten kabeljauw te bereiden, maar we hebben besloten om jullie het beroemdste recept te geven, het recept dat iedereen kent: gezouten kabeljauw op Portugese wijze. Dit lijkt het meest klassieke recept en bestaat uit het combineren van kabeljauw met aardappelen, eieren en zwarte olijven tot een smakelijk homogeen mengsel.

Van alle recepten is onze favoriet echter de baccalhau mantecato, ook weer gemaakt met aardappelen maar met de toevoeging van béchamelsaus, hoewel we ook dol zijn op de Bacalhau a Zé do Pipo die in bloem is gegoten en gebakken met mayonaise. En eerlijk gezegd houden we ook van Bacalhau cum broa au gratin en gebakken met ham en uien. Maar wat ons misschien echt over de streep heeft getrokken zijn de pasteis de bacalhau, kleine klompjes kabeljauw in bloem en gebakken. Kortom, ik denk dat je wel doorhebt dat we uren kunnen praten over recepten met kabeljauw, maar het enige wat je kunt doen is het proeven!

Op deze en vele andere manieren kun je het in Lissabon eten bij Restaurante Laurentina of Rei do Bacalhau, op Avenida Conde de Valbom 71 A, dat zoals de naam al zegt: de koning van de kabeljauw is!

5. Arroz de Marisco

</x></x></x>https://www.instagram.com/p/BUtlD0AAPq7/

We hebben tot nu toe gezien dat eten in Lissabon synoniem is aan lekkere dingen en gerechten vol smaak. Daarom mag Arroz de Marisco, een kruising tussen romige Italiaanse risotto en droge Spaanse paella, niet ontbreken in deze roundup. Deze rijst is in feite nogal bouillonachtig en wordt gemaakt met schelpdieren, schaaldieren en groenten. Als je een fan bent van vissoepen, zul je hier zeker van genieten!

De plek die we je zeker aanraden om te gaan proeven is UMA in Rua dos Sapateiros 177, dit is echt een marisqueria waar het hoofdgerecht mariscos (zeevruchten) is. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk, ook al is het spartaans, met klassieke taverne tafelkleden, het zal je de beste arroz in de stad laten proeven!

6. Sardinhas assadas

We zeiden al dat naast kabeljauw een ander typisch gerecht in Lissabon sardientjes zijn die vaak ‘assadas’ of geroosterd worden geserveerd. Deze manier van bereiden wordt ook toegepast op veel andere vissoorten in Portugal, en hoe eenvoudig het ook is, we kunnen niet ontkennen dat het erg lekker is! Een bijzonderheid van vis in Lissabon is dat het wordt geserveerd met al zijn ingewanden, iets wat we niet gewend zijn in Italiaanse restaurants.

Om uitstekende sardientjes te eten raden we je daarom aan naar O Tasco Do Vigário te gaan, aan Rua do Vigario 18. Tasca of tasco is het Portugese woord voor taverne, en het is inderdaad een kleine osteria midden in de oude stad in de wijk Alfama. Het is een no-frills plek, maar we kunnen je verzekeren dat je weinig uitgeeft en erg goed eet!

7. Pastéis de nata

</x></x></x>https://www.instagram.com/p/BUrVMkQghcp/

Het is tijd om het over het toetje te hebben, en er is één toetje in Lissabon dat je absoluut moet proberen en dat is de pastéis de nata, kleine gebakmandjes gevuld met een crème gemaakt van room en eieren die tijdens het bakken een zeer smakelijk gekarameliseerd laagje vormen.

Volgens de legende werden pastéis voor het eerst gemaakt in een klooster, het Klooster van Belém, en na verloop van tijd begonnen de monniken ze buiten de muren te maken, waardoor ze over het hele land werden verspreid.

De beste plek om pastéis de nata te eten is zonder twijfel de banketbakkerij Pastéis de Belém, Rue Belém 84-92. Dit is een historisch café in de binnenstad van Belém. Dit is een historisch café in de stad, met blauwe en witte tegels op de muren, waar je verliefd zult worden op de smaak van de pastéis en de schoonheid van het interieur.

Er staat altijd een lange rij voor de deur, we hebben je tenslotte verteld dat ze de beste zijn (!), maar laat dat je niet afschrikken, ze zijn efficiënt en snel, dus de rij zal snel gaan!

Als je nog steeds niet overtuigd bent…12 redenen waarom iedereen naar Lissabon wil!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven