Vis mig pengene: drikkepenge i hele verden gjort nemt

Der er nogle få ting i livet, som med garanti får os til at svede af panik. Som din chef, der spørger, om du kan “komme ind på kontoret” til en “hurtig snak” kl. 16:59. At have 1% batteri, lige før din Uber ankommer. (Kan ikke vente med at bestride det afbestillingsgebyr). Eller at forsøge at pakke dine dagligvarer hurtigere, end kassemedarbejderen kan nå at scanne dem igennem. (HVORFOR ER DU SÅ HURTIG?!).

Selv om det måske ikke er lige så ubehageligt som at vente på, at det bliver din tur til at fortælle rummet en interessant detalje om dig selv (i det øjeblik, hvor du glemmer alle de mildt sagt interessante ting, du nogensinde har gjort), så er det at vide, hvornår og hvor meget man skal give i drikkepenge, en af de ting, der altid får min puls til at pumpe.

Der har været tidspunkter, hvor jeg er gået i panik og har givet drikkepenge svarende til en månedsløn (ups), fordi jeg ikke ville se ond ud. Andre gange har jeg forsøgt at give drikkepenge og er blevet skældt ud af min vært, fordi jeg vovede at fornærme tjeneren. Drikkepenge kan være en vanskelig kunst at mestre, og etiketten varierer meget, afhængigt af hvor i verden man er. Så selv om der ikke findes en universel regel, har vi lavet et one-stop cheat sheet til drikkepenge rundt om i verden for at hjælpe dig med at undgå internationale hændelser.

Drikkepenge i Europa

Italien

Tipping around the world Italy Venice

📍 Spisning ved kanalen, Venedig

Man forventer ikke drikkepenge i Italien, men som så mange andre steder bliver det som regel modtaget med taknemmelighed. Nogle restauranter lægger automatisk et servicegebyr på din regning (normalt mellem 10-15%), så dobbelttjek, før du giver drikkepenge, at det ikke allerede er blevet lagt på. Når det gælder rengøringen på dit hostel, er det høfligt at give drikkepenge til rengøringspersonalet ved afslutningen af dit ophold. Alt mellem 0,50 og 1,50 euro for hver dag i dit ophold er fint. Nyder du din daglige espresso på den lokale café? Lad dem vide det ved at runde dine byttepenge op til nærmeste euro. Tager du på en rundvisning? Hvis du nyder oplevelsen, er drikkepenge på €5 pr. person for en halvdagsudflugt eller €10 for en heldagsudflugt en fin måde at sige grazie mille til din guide på.

Udforsk vores hostels i Italien!

Tyskland

Tipping around the world Gerrmany beer

📍 Rygtet siger, at en øl om dagen holder hjertet på afstand…

Hvert land har sine egne nuancer, når det kommer til drikkepenge. Tyskland er ikke anderledes. Som en generel regel giver de fleste mellem 5-10% i drikkepenge, når det gælder restaurantservice. Dette beløb har en tendens til at forblive det samme, selv om servicen eller maden var over gennemsnittet.

Hvis du er i en studenterby som Bamberg, Ingolstadt eller Leipzig, kan du overveje at give lidt mere i drikkepenge, da størstedelen af personalet sandsynligvis er studerende, og drikkepenge vil udgøre størstedelen af deres indkomst. Når det gælder bestilling af drinks, tilbyder tyske barer ofte bordservering, og derfor er det høfligt at give drikkepenge. Men det er en kunst at gøre det subtilt. I stedet for at aflevere penge til din tjener, skal du blot bede om lidt mindre byttepenge. Måske tager du på en vandre- eller cykeltur, og hvis du giver 10 % i drikkepenge, ved guiden, at du har nydt oplevelsen.

Udforsk vores hostels i Tyskland!

Spanien

Tipping around the world Spain

📍 Spanske småretter

Drikkepenge i Spanien er ikke en selvfølge. De lokale gør det ikke altid, og turisterne er aldrig helt sikre på, hvornår eller hvordan de skal gøre det. Hvis du tager én ting med dig fra denne artikel, så lad det være denne: Regel nummer et for drikkepenge i Spanien er at give dem i kontanter. Hav altid nogle euro på dig, så du kan give drikkepenge i kontanter, selvom du betaler regningen med kort. Det er almindeligt at spise afslappet i dagtimerne i Spanien. At spise småt og ofte er ofte den foretrukne måde. For et enkelt måltid i dagtimerne er drikkepenge på €1 pr. person normen. For et længere og mere omfattende aftensmåltid vil din tjener sætte stor pris på drikkepenge på 5-10 %. Bartendere forventer ikke drikkepenge, men du er velkommen til at runde dine byttepenge op. Chancerne er, at du vil blive betjent hurtigere, næste gang du kommer tilbage til baren. Hvis du er på en lille taverna, og din tjener har givet dig nogle lokale oplysninger eller råd, er det høfligt at efterlade et par euro for at vise din påskønnelse.

Udforsk vores hostels i Spanien!

Frankrig

Tipping around the world France Menton

📍 Fantastisk malerisk udsigt over Menton, Den Franske Riviera

Ligesom i Spanien bør man give drikkepenge i Frankrig i kontanter, når det er muligt. Det kan være lidt forvirrende, fordi de fleste regninger kommer med service inkluderet. Men hvis du har nydt dit måltid og følt, at servicen var exceptionel, er du velkommen til at lægge 5-10 % oveni. Når det drejer sig om caféer og barer, er det tilstrækkeligt at runde op til nærmeste hele tal, når det drejer sig om at give et monetært tip af hatten.

Udforsk vores hostels i Frankrig!

STORBRITANNIEN

Tipping around the world United Kingdom London

📍 London-vibes

Før du giver drikkepenge på en britisk restaurant, skal du først spørge tjeneren, om de må beholde drikkepengene. Der kan være forskel på, om drikkepengene gives kontant eller på kort, så sørg for at specificere det. Nogle restauranter er kendt for at tage en del af drikkepenge betalt med kort. Når du er sikker på, at dine drikkepenge ender i tjenerens lomme, skal du følge disse regler for at overholde god drikkepengeetikette. I London er det almindeligt, at restauranter lægger et servicegebyr på 12,5 % oven i regningen som standard. Vær ikke bange for at spørge, om restauranten beholder disse drikkepenge. Hvis de gør, kan du bede om at få det fjernet. Hvis der ikke er noget servicegebyr, er et beløb mellem 10 og 15 % normen for et måltid. Det er ikke almindeligt at give drikkepenge på barer, selv når man får byttepengene tilbage på et sølvfad, så føl dig ikke forpligtet. Rejser du med taxa? Rund op til nærmeste hele tal, og bed chaufføren om at beholde byttepengene.

Udforsk vores hostels i England!

Udforsk vores hostels i Skotland!

Udforsk vores vandrerhjem i Wales!

Udforsk vores vandrerhjem i Nordirland!

Drikkepenge i Asien

Japan

Tipping around the world Asia Japan

📍 Det lyse og pulserende Tokyo

Japan er et ekstremt serviceorienteret land, hvor folk udfører deres arbejde med stolthed. Derfor vil du sandsynligvis opleve noget af den bedste kundeservice i dit liv i Japan. Du vil sikkert få lyst til at give generøse drikkepenge for det. Men lad være med det. Drikkepenge er ikke normen i Japan og kan endda betragtes som uhøfligt. Drikkepenge kan ses som et tegn på, at du antager, at nogen ikke tjener godt nok, og at du prøver at give dem lidt ekstra. Hvis du virkelig gerne vil give noget som tak for en ekstraordinær oplevelse eller service, er der en særlig etikette for, hvordan du gør det. For det første skal det gives i form af en gave. Læg pengene i en dekorativ og forseglet konvolut, og overræk den til modtageren med begge hænder og en let bue.

Udforsk vores hostels i Japan!

Drikkepenge i Amerika

Tipping around the world America New York City

📍 Amerikansk diner-stemning

Verden kan takke USA for drikkepengekulturen. Mange ansatte i restaurationsbranchen får en lav mindsteløn og er afhængige af drikkepenge for at komme op på en løn, de kan leve af. Men det betyder, at der er et stort pres på turister for at give drikkepenge for alt muligt. En bartender åbner din øl? Giv drikkepenge. En barista laver din kaffe? Drikkepenge. Tjeneren glemmer din bestilling og bringer dig kold mad? Så er det klart, at du giver drikkepenge. Du har selvfølgelig altid mulighed for ikke at give drikkepenge, men det kan skabe ballade og være ubehageligt proaktivt at bede om at få det fjernet. Så medmindre den service, du har fået, har været helt uacceptabel, må du affinde dig med at give 20 % i drikkepenge for stort set al service.

Restauranter vil ofte give dig mulighed for at give differentierede drikkepenge. For eksempel kan en kortmaskine have mulighed for “Fair”, “Good” eller “Excellent” servicegebyrer, der normalt ligger mellem 18%-20%. Når det gælder barservice, er en god tommelfingerregel at fordoble det første ciffer af det samlede beløb (før skat), så hvis regningen er på $20, skal du give $4 i drikkepenge. Bestiller du take-out? Madudbringere fortjener bestemt drikkepenge, da de kæmper mod farerne ved NYC’s cykelstier for at få din mad sikkert frem til dig. Hvis det er dårligt vejr, så giv endnu flere drikkepenge!

Udforsk vores hostels i Nordamerika!

Udforsk vores hostels i Sydamerika!

Drikkepenge i Australien

Tipping around the world Australia Perth

📍 Perths skyline

Den generelle tommelfingerregel i Australien er, at man ikke forventer drikkepenge. Du behøver ikke at give drikkepenge, men du kan gøre det, hvis du vil. De ansatte i restaurationsbranchen er vellønnede, og nogle baransatte tjener 30 AUD i timen, så de ansatte er ikke så afhængige af drikkepenge for at overleve som i USA. Hvis du har spist et godt måltid på en restaurant med god service, så er 10 % i drikkepenge nok. Hvis du spiser på en burgerbar, pub eller café, hvor du betaler ved kassen, forventes eller er det ikke nødvendigt at give drikkepenge. Det forventes ikke, at man giver drikkepenge for barservice, men du vil måske se en og anden person runde sine byttepenge op. Hvis du har haft en god snak med din bartender og har nydt servicen, kan du lægge et par dollars oven i regningen eller bede dem om at beholde byttepengene for at vise din påskønnelse. Endnu bedre er det at købe en drink til dem, så de kan nyde en øl efter deres vagt.

Udforsk vores hostels i Australien!

Nu hvor du har fået en bedre idé om, hvad man må og ikke må give i drikkepenge rundt omkring i verden, er det tid til at komme ud og udforske verden!

Om forfatteren

Niamh Linehan er en rebel, der nægter at overholde reglerne om én kabinekuffert. Man kan som regel finde hende på vej til sit næste eventyr, hvor hun smugler sin rygsæk ind under frakken i bedste Quasimodo-stil. Når hun ikke smager på Londons fineste håndværksøl, skriver hun om teknologi, forretning og livsstil.

Læs flere tips om penge her:

⭐️ Sådan sparer du penge til dine rejser

⭐️ Sådan opbevarer du dine penge sikkert på rejsen

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top